5 Δεκεμβρίου 2019

Πώς αντιμετωπίζεις έναν νταή;

Είμαστε ένα κράτος που έχει να πολεμήσει εντός των συνόρων του επτά δεκαετίες, που σημαίνει τρεις γενιές εντελώς άκαπνες, με ειρηνική, ασφαλή και καλοπερασμένη ζωή. Πλην τώρα εμφανίστηκε νταής στη γειτονιά μας. Και ο τσαμπουκάς του δεν στηρίζεται στην οπλική του υπεροχή, αλλά στην πεποίθηση του ότι οι Έλληνες δεν θα πολεμήσουν.

Γράφει ο Δημήτρης Ευθυμάκης 

Πάντα, σε κάθε τάξη σχολείου ή σε κάθε γειτονιά, υπάρχει ένας νταής. Συνήθως έχει επιβλητικό όγκο και όχι ιδιαίτερα υψηλό ΙQ, κυριαρχεί δε μοιράζοντας κλωτσιές και σφαλιάρες κατά την δική του κρίση και αξιολόγηση. Τα κανονικά παιδιά μαθαίνουν με τον καιρό να μην τον προκαλούν για να μην γυρίσουν δαρμένα στο σπίτι τους, η συνηθέστερη δε πρακτική τους είναι να τον καλοπιάνουν ή να τον αποφεύγουν. Σε κάθε περίπτωση, έχουν επίγνωση ότι είναι αδύνατο να βγάλουν άκρη μαζί του.

Το λογικό θα ήταν να συνασπιστούν τέσσερα-πέντε απ’ αυτά και να τον αντιμετωπίσουν όλα μαζί, μόνο που αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Ο ατομικός φόβος για την στιγμή της σύρραξης κυριαρχεί στο μυαλό τους, δίχως να τα αφήνει να αναλογιστούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχει για την καθημερινότητα τους μια ήττα του παλικαρά. Ειδικά αν ο νταής βάλει στο στόχαστρο του κάποιο συγκεκριμένο παιδί, τότε αυτό δεν έχει πολλές επιλογές. Θα καταλήξει σάκος του μποξ για την εκτόνωση του μάγκα. Θα κάνει ίσως τα παράπονα του στον πατέρα του ή στον δάσκαλο, αυτοί όμως δεν θα τον διασώζουν σε κάθε διάλειμμα που θα περπατά μόνος του στην αυλή του σχολείου, με τον νταή να βρίσκεται στο κατόπι του.

Η μόνη πραγματική διέξοδος για τον μικρό, είναι να μάθει να παλεύει. Και να μάθει να μην φοβάται να παλέψει. Είναι η μοναδική μακροπρόθεσμη αποτελεσματική λύση για αυτόν. Μπαίνοντας στην μάχη με το παιδοβούβαλο, ίσως το ισχνό του σώματός του να μην του επιτρέψει να νικήσει ολοκληρωτικά, αν όμως του καταφέρει μια μπουνιά στην μύτη ή μια κλωτσιά στα σκέλια τότε ο τραμπούκος θα τον αφήσει ήσυχο δια παντός. Καθότι άπαντες έχουν εντός τους την ζυγαριά κόστους-οφέλους.

Μοιάζουν ίσως πολύ καουμπόικα όλα αυτά. Διόλου ευρωπαϊκά και πολιτισμένα επίσης. Κι εμείς είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και κοινωνία. Είμαστε ένα κράτος που έχει να πολεμήσει εντός των συνόρων του επτά δεκαετίες. (Η Κορέα δεν ήταν δικός μας πόλεμος και ήταν μακριά, η Κύπρος ήταν μεν δική μας μάχη αλλά στην πραγματικότητα δεν πολεμήσαμε). Επτά δεκαετίες, σημαίνει τρεις γενιές εντελώς άκαπνες, με ειρηνική, ασφαλή και καλοπερασμένη ζωή.

Πλην τώρα εμφανίστηκε νταής στη γειτονιά μας. Καλό θα ήταν να μην ακούγαμε το κουτσαβάκικο σφύριγμα του στον δρόμο μας, όμως έσκασε μύτη πίσω από τις κολώνες και τώρα κάνει τον καμπόσο. Έχει λυμένο το ζωνάρι και πατάει πόδι στην αυλή μας. Πιστεύει ότι είμαστε πολύ καλομαθημένοι και μαλθακοί για να του αντισταθούμε, για να παλέψουμε μαζί του, για να πολεμήσουμε. Τα ίδια έλεγαν πριν ενενήντα χρόνια οι φασίστες της Ευρώπης. Ότι οι δυτικοευρωπαίοι ήταν τόσο καλομαθημένοι που δεν θα σηκώσουν όπλο.

«Ανθρωποι που πεθαίνοντας αφήνουν τις τεράστιες περιουσίες τους στους γάτους και στους παπαγάλους τους, είναι τόσο αλλοιωμένοι που θα προτιμήσουν την παράδοση από τις κακουχίες ενός πολέμου» έλεγε ο Μουσολίνι στους συγκεντρωμένους μελανοχίτωνες στην Piazza del Popolo. Τα ίδια πίστευαν οι ναζιστές Γερμανοί για τους Εγγλέζους, τα ίδια οι μιλιταριστές Γιαπωνέζοι για τους πλούσιους Αμερικάνους.

Αυτό ακριβώς πιστεύει και τώρα για τους Έλληνες ο Ταγίπ. Ο τσαμπουκάς του δεν στηρίζεται στην οπλική του υπεροχή έναντι ημών (που υφίσταται), αλλά στην πεποίθηση του ότι οι Έλληνες δεν θα πολεμήσουν με τα όπλα που έχουν. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να τον σκοτώσει, έχει όμως και με το παραπάνω την δύναμη να του σπάσει την μύτη ή να τον κάνει να ουρλιάξει από τον πόνο στα σκέλια. Πιστεύοντας όμως ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να πολεμήσουν, ο νταής υποθέτει βασίμως ότι και η πολιτικοστρατιωτική τους ηγεσία δεν θα το τολμήσει.

Όσο θα αφήνουμε τον Τούρκο να το πιστεύει αυτό, τόσο η θέση μας θα χειροτερεύει, εξάμηνο το εξάμηνο, χρόνο τον χρόνο. 

Protagon
το είδαμε ΕΔΩ



Share

4 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

O συγκεκριμένος
νταής είναι ο χαϊδεμένος του διευθυντή .

Μπλέξαμε!!!

Η μόνη λύση,
κάποιος που στο
άκουσμα και μόνο του ονόματός του
διευθυντής και νταής κάθονται
σούζα...

Εσείς τι λέτε,
υπάρχει;
Οχι;
Εχεται δοκιμάσει;
Δοκιμάστε.

Θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή αλλά
αξίζει τον κόπο...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Το προβλημα φιλε μου ειναι οταν ο νταης ειναι χαιδεμενος και των δυο και του Διευθυντη και του αντιπαλου αρχηνταη του σχολείου που εχει τοσο δυνατο μπαμπα που τον τρεμει κι ο Διευθυντης....
Τοτε εχουμε σοβαρο προβλημα....

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Σε άλλο όνομα αναφερόμουν.

Ενα Ονομα που δυστυχώς τυπικά
το επικαλούμαστε
γιατί μας έμαθαν
να "ζούμε"
με το
τι θα φάμε
τι θα πιούμε...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Να με συγχωρείς φίλε μου...
Το πηγα σε γεωπολιτικη... δεν φαντάστηκα οτι θα εννοούσες το Ονομα που επικαλουμαστε ολοι μας...
Συνεπως συμφωνω απολυτα μαζι σου....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.