27 Δεκεμβρίου 2019

«Φουρτουνιάζει» το Καστελλόριζο η Τουρκία

Πως διαβάζουν τον εκνευρισμό της οι Ένοπλες Δυνάμεις 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί και προέβλεπαν τη λεγόμενη «χαμηλή ένταση» και σε περιόδους μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αεροπόροι και μηχανικοί επιφυλακής στα φυσικά αεροπλανοφόρα της Ελλάδας, που είναι τα νησιά, αντί να περνούν ήρεμες ημέρες, τρέχουν με ταχύτητα στα αεροσκάφη για ν’ απογειωθούν σε λιγότερο από ένα πεντάλεπτο.

Βέβαια εκτός των Χριστουγέννων, τα ίδια είχαν βιώσει οι φρουροί των συνόρων μας και τον Δεκαπενταύγουστο, που επίσης υποτίθεται ότι οι γείτονες θα έπρεπε να σεβαστούν μια εκ των μεγαλύτερων εορτών της Χριστιανοσύνης και επιπλέον εκείνη η περίοδος θεωρείται χαμηλής έντασης λόγω του καλοκαιρινού μορατόριουμ.

Όμως οι υπερπτήσεις, που έχουν φτάσει σε ρεκόρ δεκαετίας, αυτή τη φορά σε Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη, δείχνουν τις τουρκικές προθέσεις, για τις οποίες έχουμε γράψει στην σελίδα μας, όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Οι πράξεις της Τουρκίας μαρτυρούν ότι και το επόμενο διάστημα η ένταση γύρω από το Καστελόριζο θ’ αυξηθεί.

Η περιοχή λόγω της εγγύτητας με τις Τουρκικές ακτές «βοηθά» πολύ τους γείτονες να προβάλουν ακόμη περισσότερο τις αξιώσεις τους.

Επιπλέον το νησιωτικό σύμπλεγμα είναι ένα από τα πολλά που περιλαμβάνει ο νέος χάρτης της Τουρκο-Λιβυκής συμφωνίας με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να προσπαθούν να υποστηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Πως να μην προσπαθούν άλλωστε να το κάνουν, από τη στιγμή που η Τουρκική εθνοσυνέλευση επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου με το οποίο θα επιτρέπεται η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Αυτό για το Ελληνικό Επιτελείο είναι μια μορφή προπετάσματος καπνού διότι βλέπουν – κι έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία- ότι η Τουρκία θα θελήσει να «φουρτουνιάσει» για τα καλά τα νερά στο Καστελόριζο.

Τις προηγούμενες ημέρες οι navtex που εκδόθηκαν για θαλάσσιες περιοχές βόρεια και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου ουσιαστικά ήταν μια προσομοίωση αεροπορικής υποστήριξης των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν για παράδειγμα να συνόδευαν και ένα ερευνητικό πλοίο. Οι αερομαχίες, με αποκορύφωμα την ημέρα που έφτασαν τις 16, έδειξαν την πρόθεση να φανούν σκληροί μαχητές στον αέρα και με κάθε μέσο να στηρίξουν τα πλοία που έπλεαν πέριξ του Ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος.

Ψάχνουν το type 214

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά ελικόπτερα αναζητούσαν γι’ άλλη μια φορά το υποβρύχιο φάντασμα του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένει αθέατο στην ευρύτερη περιοχή.

Ο τρόμος του Ελληνικού type 214 από τη μια και ο εκνευρισμός του να μην μπορούν να το εντοπίσουν από την άλλη δημιούργησε ένα ακόμη εκρηκτικό μείγμα στα νερά της περιοχής.

100 προσπάθειες αμφισβήτησης Εθνικής Κυριαρχίας Ελληνικών νησιών

Η Άγκυρα γύρω από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελληνικής επικράτειας και της ΕΕ, έχει απλώσει χρόνια τώρα τα δίχτυα της, αμφισβητώντας την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, Ελληνικής κυριαρχίας. Άλλωστε η υπέρπτηση μια τέτοια πράξη είναι, αμφισβήτησης της Εθνικής κυριαρχίας.

Χωρίς τον Δεκέμβριο καταγεγραμμένο, στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι υπερπτήσεις σε ακριτικά νησιά της Ελληνικής επικράτειας από τουρκικά αεροσκάφη έχουν αγγίξει σχεδόν τις 100. Και μόνο από αυτό το στοιχείο φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική της έντασης, των ηθελημένων έκνομων ενεργειών.

Το 2018 οι υπερπτήσεις ήταν κατά πολύ λιγότερες, μόλις 47. Το 2017 ο αριθμός πέφτει ακόμη περισσότερο στις 39, ενώ μια χρονιά πριν το 2016 οι υπερπτήσεις ήταν 57.

Ακόμη μια χρονιά πιο πίσω το 2015 ήταν μόλις 36. Σε σχέση λοιπόν με τις σχεδόν 100 που αγγίζει φέτος η Τουρκία, φαίνεται ότι επιδιώκουν το κάτι περισσότερο και ψάχνουν τον τρόπο.

Επιπλέον κάθε φορά που Έλληνας Αξιωματούχος έχει βρεθεί στην ακριτική Ελλάδα, βιώνει την τουρκική παραβατικότητα. Την παραμονή των Χριστουγέννων σειρά είχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο Πρώην Α/ ΓΕΣ είχε ζήσει και ως Αρχηγός τις έκνομες συμπεριφορές των γειτόνων μας και πάλι στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, με υπουργούς, με Αρχηγούς των ΕΔ, με Διοικητές της ΑΣΔΕΝ κ.τλ.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Όμως ακόμη και μόνο του να πετά το πλήρωμα ενός πτητικού μέσου των Ενόπλων Δυνάμεων θα δεχτεί την κλήση στον ασύρματο με την οποία οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι αεροσκάφος ή ελικόπτερο, πετά σε εναέριο χώρο κοντά στο Καστελόριζο και ότι δήθεν είναι δικής τους δικαιοδοσίας.

Η Πολεμική Αεροπορία δηλώνει πλήρη ετοιμότητα και για την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως άλλωστε κάνει 365 ημέρες.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι οι γείτονες δεν θα θελήσουν να αφήσουν σε ησυχία τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πάντως δίνουν πολύ σημαντικές απαντήσεις σε οποιαδήποτε πρόκληση κι αυτές τις μέρες με ιδιαίτερο τρόπο εύχονται καλές γιορτές στους γείτονες… 

HellasJournal
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.