28 Δεκεμβρίου 2019

Στην Χάγη δεν πας χωρίς αποσκευές.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 27 Δεκεμβρίου 2019.


Πολλοί ψελλίζουν τη λέξη Χάγη με σοβαρότητα. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι είναι τόσο εύκολο ή ότι όλες οι παράμετροι λαμβάνονται υπόψιν. 

Κατ’ αρχάς, για να πας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει οι δύο χώρες να υπογράψουν ένα συνυποσχετικό, στο οποίο αφ’ ενός θα αποδέχονται την δικαιοδοσία του δικαστηρίου, αφ’ ετέρου θα συμφωνούν στα θέματα προς διερεύνηση. 

Επισήμως, η μοναδική ελληνοτουρκικά διαφορά για την Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, παρόλο που ο Σημίτης το 1999 αναγνώρισε «συνοριακές διαφορές», χωρίς περαιτέρω διευκρίνηση. Η οριοθέτηση πάντως δεν είναι συνοριακή, ούτε της υφαλοκρηπίδας, ούτε της ΑΟΖ που ίσως προκύψει στο μεταξύ όταν προχωρήσουμε σε ανακήρυξη. 

Η Τουρκία όμως θέτει επισταμένα διάφορα παρεμφερή ζητήματα, πχ (1) ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ούτε υφαλοκρηπίδας, (2) ούτε ΑΟΖ, ενώ (3) έχει θέσει αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας από τα 6 στα 12 μίλια.

Η Τουρκία επίσης (4) θέτει ζήτημα αποστρατωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, καθώς και (5) ότι δεν αναγνωρίζει τον ορισμό των 10 ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου ([όπως ορίστηκε] από τη δεκαετία του 1930).

Κανένα πέντε δεν αποτελεί «συνοριακή διαφορά». Τέτοια διαφορά θα μπορούσε να είναι (6) το γκριζάρισμα του Αιγαίου (βλέπε: Ίμια), δηλαδή η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά βρανοχησίδων.

Γεγονότα είχαμε πρόσφατα στις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος (Μικρός και Μεγάλος) και άλλες. Λέω σε μία σειρά, διότι το 2016 ανακοίνωσαν αμφισβήτηση 25 νησιών και 127 βραχονησίδων. Ορισμένα νησιά υπό αμφισβήτηση είναι κατοικημένα και αυτό αποτελεί ίσως διαφορετικής φύσης αίτημα από τις νησίδες.

Τι θα γίνει αν Τουρκία θέσει αυτά τα 5+1 (περί κυριαρχίας) θέματα στο συνυποσχετικό; Το σκέφτηκαν, όσοι κλείνουν εισιτήριο για τη Χάγη; Πέραν αυτών, με βάση την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αμφισβητείται μέχρι και η κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κρήτης! Θα δεχθούμε δικαιοδοσία του δικαστηρίου για όλα αυτά τα θέματα; Η Τουρκία θα αποδεχθεί να μην τεθεί κάποια από τις αιτιάσεις της; Εκεί ελπίζουμε;

Μία επιπλέον πολυπλοκότητα είναι ότι εάν η προσφυγή στο δικαστήριο γίνει με χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και όχι στα 12, τότε αυτόματα παραιτούμαστε δια παντός από το νόμιμο δικαίωμα που οι παράκτιες χώρες εφαρμόζουν.

Ο κ. Θ. Καρυώτης, όπως και άλλοι, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ακόμη και θετική απόφαση να λάβει στο δικαστήριο, δεν πρόκειται να την ακολουθήσει, διότι ο μαξιμαλισμός της δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Η επιθετικότητά της αποτελεί λόγο ύπαρξής της (raison d’etre) και δεν αμβλύνεται με δικαστικές αποφάσεις.

Εξάλλου, δεν είναι οξύμωρο να λέει κανείς «η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο άλλωστε δεν έχει μηχανισμό επιβολής, άρα πάμε στο δικαστήριο να το λύσουμε». Ότι ισχύει και πριν το δικαστήριο, θα ισχύει και μετά. Δηλαδή ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το όργανο που αναλαμβάνει να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, όταν κάποιο κράτος το αγνοεί επιδεικτικά. Εκεί, οι αποφάσεις είναι εν πολλοίς πολιτικές.

Αν επιτεχυθεί συμφωνητικό με την Τουρκία ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, αφού έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, θα έχει κάποιο νόημα. Πρόκειται περί αυτού όμως ή για περιδίνηση στον παραλογισμό αιτημάτων της Τουρκίας, τα οποία ακόμα και η αποδοχή τους ως αιτήματα συνιστά υποχώρηση;

Αντίβαρο



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.