Τελευταίες αναρτήσεις

11 Αυγούστου 2018

Καταργούν τα POS για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Από την μια οι απατεώνες επιχειρηματίες και από την άλλη η συμμορία κράτους-τραπεζών... στην μέση οι πολίτες...

Του Θανάση Κουκάκη

Πελάτης εστιατορίου σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό ζητεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Ο σερβιτόρος του φέρνει την απόδειξη. Ο πελάτης βγάζει την κάρτα του, αλλά όταν την αντικρίζει ο σερβιτόρος του λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με το POS και πως θα πρέπει να πληρώσει με μετρητά. Στην ερώτηση τι πρόβλημα υπάρχει με το POS, ο σερβιτόρος μπορεί να δώσει διαφορετικές απαντήσεις: δεν υπάρχει σύνδεση στο internet, περιμένουμε νέο τερματικό, περιμένουμε τη σύμβαση με τον πάροχο του POS, το μηχάνημα κολλάει, το POS έπεσε και έσπασε (!) κ.ά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πελάτης βλέποντας πως ο σερβιτόρος του έφερε κανονικά την απόδειξη, καλόπιστα πληρώνει με μετρητά τον λογαριασμό (κάποιες φορές τρέχει στο πλησιέστερο ΑΤΜ για να κάνει ανάληψη). Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις κατά τις οποίες πελάτες επικαλούνται το γεγονός ότι το κατάστημα έχει σήμανση πως δέχεται πληρωμές με κάρτες και ότι εφόσον αυτό δεν ισχύει τότε δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Στις περιπτώσεις αυτές ως εκ θαύματος το POS λειτουργεί λίγο αργότερα.

Ο φόβος της κατάσχεσης

Η πρακτική αυτή των επιχειρήσεων που, αν και κόβουν αποδείξεις, στην πράξη καταργούν τα POS και τις πληρωμές με κάρτες είναι γνωστή στην εφορία. Γιατί το κάνουν; Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία και ανά πάσα στιγμή και ώρα οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους μπορεί να κατασχεθούν. Έτσι είτε δεν δέχονται είτε αποφεύγουν με διάφορες δικαιολογίες τις πληρωμές με κάρτες, προκειμένου να μην τροφοδοτούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με ποσά που μπορεί να κατασχεθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έφτασαν στις αρχές Ιουλίου τους 3.727.416. Οι δε οφειλέτες που υπέστησαν κατασχέσεις έφθασαν τους 1.137.235 έναντι 1.128.203 έναν μήνα νωρίτερα. Πρακτικά μέσα σε έναν μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων εις βάρος επιπλέον 9.032 φορολογουμένων.

Η φορολογική διοίκηση έχει διαπιστώσει πως η συγκεκριμένη πρακτική του παροπλισμού των POS έχει λάβει μεγάλη έκταση. Προς τον σκοπό αυτό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα κλιμάκια ελεγκτών όταν εντοπίζουν επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία να δρομολογούν τις διαδικασίες για την επιτόπια κατάσχεση των εισπράξεων ή των επιταγών της επιχείρησης προς ικανοποίηση του Δημοσίου. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η φορολογική διοίκηση είναι πως το συμφέρον των επιχειρήσεων είναι να έχουν ρυθμισμένες οφειλές, διαφορετικά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με περιπέτειες.

Ακόμη και στη Μύκονο

Ιδιοκτήτης γνωστού ιταλικού εστιατορίου στο κέντρο της Μυκόνου διαπίστωσε από πρώτο χέρι πως η εφορία δεν παίζει στο συγκεκριμένο θέμα. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου με την ονομασία «Τρίαινα» η ΑΑΔΕ κυριολεκτικά «οργώνει» από προχθές Κυριακή την Μύκονο για την αποκάλυψη περιπτώσεων φοροκλοπής.

Σε έναν από τους εκατοντάδες ελέγχους που διενήργησε εντόπισε το εν λόγω ιταλικό εστιατόριο, το οποίο είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία που δεν είχαν ρυθμιστεί. Η διαπίστωση ύπαρξης οφειλών εκτός ρύθμισης ενεργοποίησε τις ισχύουσες διατάξεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρήσει σε επιτόπια κατάσχεση όσων χρημάτων ή επιταγών βρεθούν στο ταμείο της επιχείρησης.

Δεδομένου ότι η ΑΑΔΕ γνώριζε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοιες περιπτώσεις, τους εφοριακούς συνοδεύουν στη Μύκονο και δικαστικοί επιμελητές (η διαδικασία επίδοσης μέσω δικαστικού επιμελητή ή χρησιμοποιείται μόνο όταν πρόκειται για κατασχέσεις στις οποίες δεν παρεμβαίνουν οι τράπεζες). Έτσι η ημερήσια είσπραξη του ιταλικού εστιατορίου βρέθηκε στα χέρια των εφοριακών.

Ανενεργά POS

Στοιχεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και ειδικότερα στην αποδοχή και διαχείριση συναλλαγών με κάρτες, δείχνουν ότι αν και τα POS στην αγορά αυξάνονται, δεν ισχύει το ίδιο με τη χρήση τους.

Σήμερα τα POS στην ελληνική αγορά ξεπερνούν τα 750.000 τερματικά, όταν στο τέλος του 2016 ο αριθμός ήταν στις 300.000 τερματικά. Ωστόσο, στοιχεία από τους παρόχους των τερματικών δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των POS είτε έχουν μηδενικό τζίρο, δηλαδή δεν πέρασε καμία κάρτα από αυτά, είτε δεν βγήκαν ποτέ από τα κουτιά τους, δηλαδή δεν συνδέθηκαν ποτέ στο σύστημα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 60.000 POS που τοποθετήθηκαν από το 2017 έως σήμερα δεν έχουν τζιράρει καθόλου και πως ένα 10% των μηχανημάτων που προμηθεύτηκαν οι επαγγελματίες πέρυσι δεν συνδέθηκε ποτέ με το σύστημα κάποιας τράπεζας.

Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δείχνει ότι θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπάρξει ένας μηχανισμός καταγραφής των τερματικών, είτε μέσα από το Taxis είτε από τα στοιχεία που έχουν οι πάροχοι και οι τράπεζες στη διάθεσή τους, ώστε να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρήσεις με ανενεργά ή «τεμπέλικα» POS.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 8 Αυγούστου. 
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.