25 Αυγούστου 2018

Κατά τα άλλα, βγήκαμε από τα μνημόνια

Του Άγη Βερούτη* 

Μιλούσα με έναν φίλο την περασμένη εβδομάδα για να ακούσω μια γνώμη ακομμάτιστη αναφορικά με την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και τις προοπτικές της οικονομίας. Τον ρώτησα αν βλέπει προοπτική ότι θα πάει καλύτερα η δουλειά του τώρα που θα είμαστε εκτός μνημονίου.

Μου απάντησε πως για να αυξήσει τον τζίρο του € 10.000 τον μήνα, θα πρέπει να αυξήσει το εργοδοτικό κόστος του κατά € 4.000 και τα μη εργοδοτικά λειτουργικά του άλλα € 1.000, σύνολο € 5.000 αυξημένα κόστη. Από τα €5.000 πρόσθετη κερδοφορία, θα πρέπει να δώσει τα € 1.450 σε φόρο και άλλα € 1.450 προκαταβολή, συν € 500 ακόμα για ΕΦΚΑ γιατί θα φτάσει το μάξιμουμ ετήσιο. Μένουν € 2.600 για να βγάλει ως μέρισμα, να πληρώσει δηλαδή άλλο 15% ή περίπου άλλα € 400 τον μήνα και να παίρνει εκείνος € 2.200 αν όλα πάνε καλά και δεν φάει κανένα φέσι ή καθυστέρηση.

Από το σύνολο των € 10.000 θα πηγαίνουν στο κράτος:

- περίπου € 1.300 ΙΚΑ για τα εργοδοτικά
- περίπου € 3.800 φόροι και ΕΦΚΑ εργοδότη 
- συν περίπου € 2.400 ΦΠΑ τον μήνα που πρέπει να εισπράξει και να αποδώσει. 

Σύνολο προς το κράτος μηνιαία υποχρέωση € 7.500 (με τον ΦΠΑ, αν τον εισπράττει στην ώρα του). Αυτά είναι ανελαστικά και αν δεν τα πληρώσει στην ώρα τους θα του κλείσουν την εταιρεία γιατί έχει και ρυθμίσεις που τρέχουν. Θα μένουν €4.900 για την επιχείρηση, εκ των οποίων τα € 2.700 θα πηγαίνουν σε μισθούς 3 νέων υπαλλήλων.

Αν πετύχει αυτή την αύξηση τζίρου θα πρέπει να χρηματοδοτήσει δύο μηνών κόστη και ΦΠΑ, δηλαδή να ρίξει €21.000 πίσω στη δουλειά. Θα δουλεύει δηλαδή 20%-50% παραπάνω για να πάρει στο τέλος του χρόνου €2.000-€3.000 ή €200 τον μήνα.

Για € 200 τον μήνα, μου λέει, δεν θα πάρει το ρίσκο να αναλάβει € 90.000 πληρωμές στο κράτος ετησίως, και αν κάτι δεν πάει καλά να καταστραφεί πλήρως. «Άρα, τι τελειώνει το μνημόνιο και αηδίες; Για ποιον τελειώνει; Για μας συνεχίζεται. Είμαστε σκλάβοι που παριστάνουμε τους ελεύθερους...».

Η κοινωνία απέδειξε σε 8 χρόνια ότι προτιμάει να έχει σκλάβους τους ελεύθερους επαγγελματίες για να πληρώνει 3.000 αργόμισθους στην ΕΡΤ. 

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, της Πέμπτης 23 Αυγούστου

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.