Τελευταίες αναρτήσεις

28 Αυγούστου 2018

Ο νταής της γειτονιάς μας

Έννοιες όπως σεβασμός στην εξουσία ανεξάρτητης δικαιοσύνης είναι προφανώς άγνωστες στην Τουρκία, όπου οι δικαστές διορίζονται με προεδρικά διατάγματα και κριτήριο τον βαθμό αφοσίωσης στο καθεστώς της «Φαμίλιας».

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Ο νέο-οθωμανικός παραλογισμός ολόκληρης της «Φαμίλιας Ερντογάν» δεν γνωρίζει κανένα απολύτως όριο. Δεν έχει καμιά απολύτως λογική συνέπεια. Δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως ομοιομορφία – έστω, τουλάχιστον για τα ίδια ακριβώς θέματα. Όλα κρίνονται από το «στιγμιαίο» συμφέρον της «Φαμίλιας» και κατά το δοκούν.

Η κατά τον Τούρκο καθηγητή Ερσίν Καλαϊτζίογλου «χώρα – νταής» της γειτονιάς μας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάφει με απόλυτη φυσικότητα, άσπρο ή μαύρο το ίδιο ακριβώς θέμα, ανάλογα με τα συμφέροντα της!

Τελευταίο, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις δύο εξέχοντων «εκπροσώπων» της «Φαμίλιας» μέσα σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου 2018:

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ (υπήρξε και Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης), εξαπέλυσε μια εμπρηστική επίθεση εναντίον της Ελληνικής δικαιοσύνης γιατί αποφάσισε να παρέχει οριστικό άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα την νύχτα του Τουρκικού «πραξικοπήματος». Και τι δεν είπε ο άνθρωπος:

Στην αρχή, με μήνυμα του στο Twitter χαρακτηρίζει την απόφαση «σκάνδαλο» γράφοντας: «Η ελληνική Δικαιοσύνη υπογράφει μια ακόμη απόφαση – σκάνδαλο, που υποθάλπει πραξικοπηματίες. Η υπογραφή απόφασης από τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, που υπέφερε στο παρελθόν από πραξικοπηματίες, δείχνει ότι παραμερίζεται το δίκαιο και κινούνται με άλλες σκοπιμότητες».

Στην συνέχεια, αποκάλεσε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άσυλο «ντροπιαστική, η οποία προστατεύει οκτώ πραξικοπηματίες», «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και μάλιστα «πολύ πιο σοβαρό σε σχέση με την υποστήριξη της τρομοκρατίας», κάνοντας μάλιστα συστάσεις «να ασχοληθούμε με τη θέση των δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα και με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα».

Είπε και πολλά ακόμα: «Αν υπάρχει κάτι που δηλητηριάζει τις Τουρκο-ελληνικές σχέσεις, είναι αυτή η απόφαση που έλαβε η ελληνική δικαιοσύνη. Επίσης είναι επαίσχυντο το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στην Ελλάδα που λέτε ότι είναι η γη στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία. Τα άτομα που προστατεύετε συμμετείχαν σε μια ποταπή απόπειρα πραξικοπήματος που έβαλε στο στόχαστρο τη ζωή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μας, επιχείρησε να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση και σκότωσε και τραυμάτισε ανθρώπους μας, πυροβολώντας τους. Παρόλα αυτά η δικαιοσύνη σας λέει ότι ‘δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα άτομα αυτά συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος’. Αυτή η προσέγγιση είναι ασέβεια στη λογική. Τις ώρες που είχε αρχίσει να αποκρούεται η απόπειρα πραξικοπήματος, αυτά τα άτομα που διέφυγαν στη χώρα σας με ελικόπτερο, είχαν έρθει για τουριστική επίσκεψη;».

Ο κ. Τσελίκ δεν βλέπει κανένα απολύτως δηλητήριο στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις από την διαχρονική συμπεριφορά της επίσημης Τουρκικής εξουσίας σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνισμού της Τουρκίας, με αποκορύφωμα τις «ποταπές» Απελάσεις του 1964, βλέπει δηλητήριο σε μια απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης που προστατεύει την ζωή οκτώ Τούρκων συνανθρώπων μας!

Επί πλέον ο κ. Τσελίκ έχει ήδη αποφασίσει, και μάλιστα κατηγορηματικά, ότι οι άνθρωποι που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα είναι ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά, επειδή απλά κατηγορούνται για «συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016» από την κατευθυνόμενη και αλυσοδεμένη Τουρκική Δικαιοσύνη!

Έννοιες όπως σεβασμός στην εξουσία ανεξάρτητης δικαιοσύνης είναι προφανώς άγνωστες στην Τουρκία, όπου οι δικαστές διορίζονται με προεδρικά διατάγματα και κριτήριο τον βαθμό αφοσίωσης στο καθεστώς της «Φαμίλιας».

Παρ΄ όλα όμως αυτά, σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Τσελίκ, ένα άλλο «εξαπτέρυγο» της «Φαμίλιας», ο Ιμπραΐμ Καλίν εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ρ. Τ. Ερντογάν, κάλεσε οργισμένος τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής –ούτε λίγο, ούτε πολύ- «να σεβαστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία!».

Πράγματι, ο κ. Καλίν απαιτεί από τις ΗΠΑ να σεβαστούν την (ανύπαρκτη) «ανεξαρτησία της Τουρκικής δικαιοσύνης», αλλά την ίδια ακριβώς ημέρα ο κ. Τσελίκ δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιτίθεται με δριμύτητα στην Ελληνική δικαιοσύνη («σκάνδαλο», «ντροπιαστική απόφαση», «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας») γιατί εξέδωσε απόφαση με την οποία δεν συμφωνεί η «Φαμίλια», σχετικά με την αθωότητα ή την ενοχή οκτώ νέων ανθρώπων!

Στην μία δηλαδή περίπτωση βολεύει ο «σεβασμός στην Τουρκική δικαιοσύνη», στην άλλη όμως περίπτωση δεν βολεύει καθόλου ο «σεβασμός Ελληνική δικαιοσύνη»!

Αφορμή των γραπτών δηλώσεων του Ιμπραήμ Καλίν ήταν η συνέντευξη που παρεχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Τζον Μπόλτον, ένας από τους στενούς συνεργάτες και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου.

Η «ουσία» της συνέντευξης του κ. Μπόλτον ήταν η απαίτηση της Ουάσινγκτον για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπάνσον, προφανώς χωρίς ανατολίτικα παζάρια και «ανταλλάγματα».

Στην μακροσκελή, γραπτή δήλωση του ο κ. Καλίν κατηγορεί την Αμερική ότι «έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία», ότι η πολιτική αυτή «είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ» και ότι «περιφρονεί την Τουρκική δικαιοσύνη»!

Ισχυρίζεται μάλιστα πως «Υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία και η υπόθεση του Άντριου Μπράνσον είναι ζήτημα της δικαιοσύνης. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία όσον αφορά το πρόσωπο αυτό», πως «Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρόνηση αυτής της νομικής διαδικασίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες εγείρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις» χωρίς βέβαια να παραλείψει να εκφράσει τον πόνο του για τις περιπέτειες της οικογενειακής τράπεζας της «Φαμίλιας», την Halkbank, στις ΗΠΑ: «Είναι απαράδεκτο να έχουν διατυπωθεί αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες προκειμένου να εξασθενίσουν την θέση της Τουρκικής τράπεζας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι κοινά αποδεκτό πως η Τουρκία τρεκλίζει και πλησιάζει πλέον η κρίσιμη ώρα για τα «πεπραγμένα» της.

Η αδιέξοδη εμμονή σε «συμπεριφορά νταή» της «Φαμίλιας» που ελέγχει την Τουρκία, είναι τόσο παράλογη, ώστε αποτελεί πλέον πρόκληση για ολοένα και περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι κολακείες του πολύπειρου Σεγκέι Λαβρώφ προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως (τάχα) «η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος κλειδί» (Μόσχα, 24 Αυγούστου 2018), εξυπηρετούν τα «τρέχοντα» Ρωσικά συμφέροντα και σπρώχνουν ακόμα βαθύτερα την «Φαμίλια» στην Ρωσική επιρροή.

Δεν μπορείς από την μία πλευρά να απαιτείς «σεβασμό» στην (δήθεν) ανεξάρτητη Τουρκική δικαιοσύνη και την ίδια μέρα να περιφρονείς την (πολύ πιο) ανεξάρτητη δικαιοσύνη της Ελλάδος, επειδή δεν έβγαλε απόφαση της αρεσκείας σου!

Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι πως «υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία» και να θεωρείς πως «δεν υπάρχει κράτος δικαίου» σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην οποία θέλεις να «ενταχθείς»), λέγοντας πως βγάζει «ντροπιαστικές» δικαστικές αποφάσεις που αποτελούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»!

Οι ακρότητες και οι παραλογισμοί αυτοί δεν «εξοφλούνται» με νταηλίκια, αλλά πληρώνονται, αργά ή γρήγορα, με (τουλάχιστον) επώδυνες οικονομικές θυσίες ολόκληρου του Τουρκικού λαού.

Ας ελπίσουμε να μην αντιμετωπίσουμε τις ίδιες ασυναρτησίες από ολόκληρο τον θίασο της «Φαμίλιας Ερντογάν» ή τον ξεκουτιασμένο «Γκρίζο λύκο» που θυμάται συνεχώς την Σμύρνη του 1922, από την αίτηση πολιτικού άσυλου που κατέθεσε (23 Αυγούστου 2018), παραβιάζοντας την «απαγόρευση εξόδου από την χώρα», η πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Λειλά Μπιρλίκ .

Η Λειλά Μπιρλίκ είχε συλληφθεί στις 4 Νοεμβρίου 2017 με την συνηθισμένη κατηγορία «προσβολής του Προέδρου», καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 9 μηνών αλλά απελευθερώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, χωρίς να της απαγγελθεί κατηγορία. Βέβαια οι κατηγορίες για «τρομοκρατία» στην σημερινή Τουρκία «μαγειρεύονται» μέσα σε λίγες μόνο ώρες και δεν αποκλείεται να αρχίσει και πάλι η «Φαμίλια» να ωρύεται ότι «περιθάλπουμε τρομοκράτες»… 

AnalystShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.