22 Αυγούστου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Τουρκία και την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η Τουρκία ενάντια στο ΝΑΤΟ 

Η Τουρκία δεν έχει πια καμιά σχέση με την Τουρκία όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Η τωρινή της συμπεριφορά είναι ριζικά διαφορετική.Ουσιαστικά αποτελεί ήδη ένα εμπόδιο χωρίς την αξιοποιήση των S-400 και την εκμετάλλευση των F-35. Τα ακραία στοιχεία που έχει ενσωματώσει στον τουρκικό στρατό, ο τωρινός δικτάτορας, έχουν αλλάξει εντελώς τη φύση του. Κατά συνέπεια η Τουρκία δεν ανήκει ήδη στο σύστημα της νατοϊκής άμυνας και μάλιστα μπορεί άνετα να λειτουργήσει και ως καταλυτικό στοιχείο ενάντια της υπερδομής σε περίπτωση σύρραξης. Η αλλαγή φάσης της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, ακολουθεί μια στρατηγική που είναι θεμελιακά αντινατοϊκή. 

Το γεγονός ότι μιλάμε ήδη για την άρση της απαγόρευσης πώλησης οπλισμού στην Κύπρο δεν είναι τυχαίο ειδικά τώρα που βρίσκεται η ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία δεν είναι μόνο αναξιόπιστη πια για το ΝΑΤΟ, αλλά έχει μεταμορφωθεί σε εσωτερικό εχθρό που πρέπει να διαχειριστεί με στρατηγικό ορθολογισμό αφού οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι πάντα συναινετικές και δεν υπάρχει λειτουργικός μηχανισμός για την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ τόσο ενεργά όσο και παθητικά. Άρα πρέπει να εξετάσει την επίλυση αυτού του προβλήματος. 

πηγή 

Η απαράδεκτη καθυστέρηση για τη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο 

Με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω επιπτώσεων του Σκοπιανού και των τραγικών πυρκαγιών, αντί να προχωρήσει στα θέματα της ελληνικής ΑΟΖ, τα καθυστερεί. Έτσι ενώ είχαμε εξελίξεις για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νότιο Δυτικά Κρήτης όπου θα δραστηριοποιηθεί η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια, χάρη στην υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, δεν έχουμε κανένα νέο για τη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο, όπου θα δραστηριοποιηθεί η κοινοπραξία Repsol, Ελληνικά Πετρέλαια. 

Αυτή η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη, διότι μιλάμε για δύο διαγωνισμούς που έγιναν ταυτόχρονα και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το θέμα είναι ότι γενικά η κυβέρνηση δεν έχει ενδιαφέρον για το ζήτημα της ΑΟΖ εκτός αν χρειάζεται να μπει σε αντιπαράθεση και αυτό εντός Ελλάδας. Αλλά το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι βρισκόμαστε υποτίθεται σε φάση που αναζητούμε διεξόδους για τα οικονομικά μας προβλήματα κι ενώ έχουμε επενδυτές υψηλού κύρους που ενδιαφέρονται, είμαστε σε αναμονή όσον αφορά στην ΑΟΖ, διότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες που έχει προκαλέσει η ίδια. 

πηγή 

Οι τουρκικοί εκβιασμοί

Οι τουρκικοί εκβιασμοί κατά των ΗΠΑ δεν πιάνουν όσο και να χτυπιέται ο δικτάτορας που θέλει να μοιάσει με σουλτάνο αλλά δεν έχει την εμβέλεια ούτε το ύφος. Και με αυτήν την αντιπαράθεση λόγω του πάστορα, οι τουρκικές αρχές έχουν γελοιοποιηθεί στα μάτια όλου το κόσμου κι όχι μόνο των Αμερικανών και των νατοϊκών. Διότι ποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος με τέτοια συμπεριφορά. Ακόμα και τα κράτη υποτίθεται τα πιο θετικά, δεν μπορούν πια να μην έχουν καχυποψίες με την τουρκική ηγεσία. 

Επίσης φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν έχει πια λόγο σε όλη αυτή τη συζήτηση για μια πολύ απλή αιτία, αφού ο δικτάτορας έχει αφανίσει από τη στρατιωτική ηγεσία κάθε φωνή που αντιστέκεται στον παραλογισμό του. Κι όσο αφορά στην τουρκική οικονομία και το τουρκικό νόμισμα, όλα έχουν ειπωθεί αφού φαίνεται σε όλους πια ότι έχει μόνο και μόνο μια τεχνητή αξία που δεν ισοδυναμεί σε τίποτα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα υπόβαθρο για να υποστηρίξει οποιαδήποτε κίνηση ή προσπάθεια αναχαίτισης μιας πτώσης που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο δικτάτορας με τις παράλογες απαιτήσεις στον τραπεζικό τομέα. Τώρα όσοι έλεγαν για δεκαετίες ότι η Τουρκία έχει υψηλή στρατηγική έχουν χάσει κάθε εκτίμηση, διότι η σκληρή πραγματικότητα έχει αποδείξει το λάθος τους. Η Τουρκία που ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ένα κράτος της αρπαχτής, που ποτέ δεν δίστασε να διαπράξει γενοκτονίες πρέπει να απελευθερωθεί από αυτή τη νοοτροπία και να σταματήσει να καταπατά κάθε λαό της περιοχής.

πηγή 

Η αναβάθμιση της Κύπρου

Η κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται όλο και περισσότερο ότι λειτουργεί καταλυτικά γεωπολιτικά και όχι μόνο γεωοικονομικά. Επιπλέον με το συμβόλαιο που υπέγραψε με την ExxonMobil, υπήρξε μια ενίσχυση. Τώρα με τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία, η στάση των ΗΠΑ έχει γίνει πιο σκληρή και αποδεικνύει ότι δεν ποντάρουν πια σε αυτόν τον αναξιόπιστο σύμμαχο. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζουν ουσιαστικά μια de facto αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. 

Κατά συνέπεια είναι λογικό να υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά την Κύπρο και να θέλουν ακόμα και τη στρατιωτική αναβάθμιση του νησιού. Οι επαφές που γίνονται με τις αγγλικές δυνάμεις στις βάσεις αλλά και με την Εθνική Φρουρά δείχνουν ότι δεν έχουν τροποποιήσει μόνο την τακτική τους αλλά και την στρατηγική τους, αφού πρέπει να υποστηρίξουν την υψηλή τους στρατηγική στη γενικότερη περιοχή και αυτό σημαίνει ότι θα συνδυάσουν σε αυτό το πεδίο και τις δυνάμεις του Ισραήλ που έχει κοινά συμφέροντα με την Κύπρο μέσω των ΑΟΖ τους και του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αλλά και του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector. Είναι λοιπόν αναγκαίο να εσνωματώσουμε και σε πρακτικό επίπεδο πλέον όλα αυτά τα στρατηγικά στοιχεία για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, αφού αυτό έχει αρχίσει να παράγει ήδη αποτελέσματα από τώρα. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικης



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.