17 Αυγούστου 2018

Οι καβγάδες στο γάμο αυξάνουν τον κίνδυνο διαρρέοντος εντέρου και φλεγμονής

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr 

Το τοίχωμα του εντέρου αποτελείται από διάφορα «στρώματα» κυττάρων, που ονομάζονται στιβάδες. Η εσωτερική επιφάνεια προς τον αυλό του εντέρου καλείται βλεννογόνια στιβάδα ή βλεννογόνος. Ο βλεννογόνος αποτελεί τον φραγμό μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του υπόλοιπου οργανισμού που εμποδίζει τις τοξίνες των μικροβίων των κοπράνων (κατά κύριο λόγο τις λιποπολυσακχαρίδες) να εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία και να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή. Όμως, στις περιπτώσεις που ο βλεννογονικός φραγμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, παρουσιάζεται εισροή των λιποπολυσακχαριδών από τον αυλό του εντέρου προς την αιματική κυκλοφορία, η οποία καλείται με τον όρο «διαρρέον έντερο».

Όταν οι λιποπολυσακχαρίδες εισέλθουν από το έντερο στην αιματική κυκλοφορία, προκαλούν παραγωγή και έκλυση (από τα ηπατικά κύτταρα και τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου) μιας πρωτεΐνης, της LBP. Η LBP δεσμεύει τις τοξίνες αυτές και τις παρουσιάζει σε έναν υποδοχέα, τον διαλυτό CD14. Ο CD14 τις παραλαμβάνει με τη σειρά του και τις παρουσιάζει στον υποδοχέα TLR-4, προκαλώντας την ενεργοποίηση του πυρηνικού παράγοντα NF-κB και την παραγωγή ουσιών που προκαλούν συστηματική φλεγμονή (φλεγμονώδεις κυτταροκίνες). Η ισορροπία μεταξύ της LBP πρωτεΐνης και του CD14 επίσης είναι σημαντική, διότι έχει δειχθεί ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος LBP/CD14 τόσο μεγαλύτερη είναι και η φλεγμονώδης αντίδραση στον οργανισμό.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαρρέοντος εντέρου μειώνεται όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, φρούτα, λαχανικά και ολικούς σπόρους. Τα προβιοτικά ενδεχομένως επίσης να βοηθάνε.

Η νέα μελέτη από το Οχάιο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διερεύνησαν τη διαπερατότητα του εντέρου (αυτό που ευρέως αποκαλείται ως «διαρρέον έντερο») σε 43 υγιή ζευγάρια (ηλικίας 24-61 ετών) που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο γάμο τους και που ήταν αιτία για καβγάδες και κατάθλιψη. Οι ερευνητές μελέτησαν δύο βιοδείκτες ενδοτοξινών, την LBP και τον διαλυτό CD14, καθώς επίσης και φλεγμονώδεις παράγοντες όπως η CRP, η ιντερλευκίνη-6 και ο TNF-α, κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών επισκέψεων διάρκειας 9,5 ωρών. 

Κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεων, τα 43 ζευγάρια (86 άτομα) συζήτησαν μεταξύ τους ένα πρόβλημα μέσα στον γάμο τους, ενώ η συμπεριφορά τους ταξινομήθηκε βάση των κριτηρίων DSM-IV. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλούσαν έντονες διαμάχες ήταν τα οικονομικά, τα παιδιά και η ανάμιξη των γονέων στις σχέσεις του ζευγαριού. Η συζήτηση είχε διάρκεια 20 λεπτών και βιντεοσκοπήθηκε για να αναλυθεί στη συνέχεια από τους ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πιο εχθρική συμπεριφορά μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προβλημάτων γάμου, είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης LBP σε σχέση με όσους ήταν λιγότερο εχθρικοί. Επιπλέον, ο συνδυασμός μεγαλύτερης εχθρικότητας στις διαμάχες εντός γάμου με το ιστορικό θυμικής διαταραχής (πχ κατάθλιψη) σχετιζόταν με αυξημένο λόγο LBP/CD14. Η αυξημένη LBP και ο αυξημένος λόγος LBP/CD14 σχετίζονταν με αυξημένη παραγωγή CRP, ενώ τα αυξημένα επίπεδα CD14 σχετίζονταν με αυξημένα επίπεδα ιντερλευκίνης 6. 

Τα ανωτέρω δεδομένα μετατόπισης της λιποπολυσακχαρίδης των βακτηρίων από τον αυλό του εντέρου εντός της αιματικής κυκλοφορίας, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι καβγάδες μέσα στο γάμο σε συνδυασμό με τη διαταραχή του θυμικού μπορούν να ευνοήσουν μια συστηματική φλεγμονή μέσω αύξησης της εντερικής διαπερατότητας. Η συστηματική αυτή φλεγμονή είναι δυνατόν να προκαλέσει αυξημένη νοσηρότητα, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

Βιβλιογραφία

Kiecolt-Glaser JK, et al. Marital distress, depression, and a leaky gut: Translocation of bacterial endotoxin as a pathway to inflammation. Psychoneuroendocrinology 2018;98:52-60.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=o-qnLYW5pDM 

Πηγή: The Ohio State University Wexner Medical Center



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.