7 Αυγούστου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Γενοκτονία των Ρομά.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

2 Αυγούστου 2018: η αρχή του αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ρομά

Στις 2 Αυγούστου 2018 άρχισε η ιστορία της επετείου της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά. Κι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα τιμά τα θύματα και την ιστορία που επέλεξαν την 2 Αυγούστου 1944 για ν’ αρχίσει το έργο της μνήμης των Δίκαιων. Έως σήμερα οι θεσμοί της Ελλάδας ήταν ας πούμε αθώοι λόγω αγνοίας. Τώρα όμως μετά τις 2 Αυγούστου 2018, η Ελλάδα ξέρει πια με τον πιο επίσημο τρόπο ότι έγινε η Γενοκτονία των Ρομά εξαιτίας του ναζιστικού καθεστώτος που προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να τους αφανίσει μέσω φασιστικών θεωριών και βάρβαρων πειραμάτων που είχαν ως στόχο να αποδείξουν ότι οι Ρομά ήταν υπάνθρωποι.

Τώρα μετά από τόσες δεκαετίες, αυτή η γενοκτονία πρέπει να γίνει όλο και περισσότερο γνωστή για να μάθουν και οι επιζώντες και οι Δίκαιοι πώς ν’ αντιμετωπίσουν τις ιδέες των γενοκτόνων. Επίσης είναι η αρχή μιας διαδικασίας διόρθωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι βέβαια και για την Ελλάδα, η αρχή μιας εξέλιξης, διότι θα πρέπει να περάσουμε επίσημα και στο στάδιο της επίσημης αναγνώρισης αυτής της γενοκτονίας, όπως κάναμε με τη γενοκτονία των Ποντίων το 1994 και τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1996. Έτσι με το 2018 αρχίζουμε μια νέα περίοδο στην Ελλάδα που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην έννοια των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας, διότι οι Ρομά είναι λαός της Ανθρωπότητας χωρίς όρια και σύνορα.  

πηγή 

Το όραμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ρομά

Στο Ζάππειο, στις 2 Αυγούστου 2018, ζήσαμε όχι μόνο ιστορικές στιγμές αλλά και μια ιστορική ημέρα για τους Ρομά και την Ελλάδα. Για τους Ρομά επειδή είναι η ημέρα μνήμης που καθιερώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και για την Ελλάδα αφού είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία μας που γίνεται μια επίσημη αναφορά στη γενοκτονία που υπέστη αυτός ο λαός λόγω της ναζιστικής βαρβαρότητας. Η Ελλάν Πασσέ κατάφερε να δημιουργήσει ένα θαύμα μέσω της ένωσης των Ρομά, διότι οικοδόμησε ένα όραμα ικανό ν’ αλλάξει όλα τα δεδομένα στην Ελλάδα. Όλοι οι πολιτικοί που ήρθαν από όλα τα κόμματα της βουλής για να παραστούν στην πρώτη επέτειο της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας έμαθαν στην ουσία για μια αλήθεια που τους ήταν άγνωστη, ενώ υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Έτσι θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια άποψη για το θέμα και να πάρουν μια θέση σε επίσημο επίπεδο όταν θα έρθει η αναγνώριση στη Βουλή των Ελλήνων.

Το πρώτο στάδιο ήταν η γνώση της ιστορίας, το δεύτερο είναι η αρχή της διαδικασίας διόρθωσης στην οποία η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά μέσω της πράξης της αναγνώρισης. Έτσι το θέμα των Ρομά δεν θα είναι πια αποκλειστικά ένα πρόβλημα ένταξης, αλλά ένα ζήτημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των θυμάτων και των επιζώντων. Τότε οι Έλληνες θα δουν διαφορετικά αυτόν τον λαό της Ανθρωπότητας και θα νιώσουν την θεμελιακή του αξία. 

πηγή 

Περί γενοκτονίας των Ρομά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν με αντικειμενικά δεδομένα την ύπαρξη μιας γενοκτονίας. Κάθε γενοκτονία γίνεται για κάποιο σκοπό και δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Για πολλούς αυτό μπορεί και να μην έχει σημασία, αλλά για τους αγωνιστές της Ανθρωπότητας έχει τεράστια σημασία. Έτσι βρίσκουμε μια παθητική μορφή γενοκτονίας με τη χρήση των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα εξοντώσουν από μόνες τους τα θύματα. Υπάρχει και η ενεργητική μορφή, όπου οι αθώοι εγκλωβίζονται έτσι ώστε να μην έχουν πόρους για την επιβίωση τους. Όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε και μια άλλη περίπτωση, η οποία είναι ακόμα πιο βάρβαρη, διότι βασίζεται στην απάνθρωπη ιδέα του υπάνθρωπου που πρέπει να αφανιστεί με τεχνικό και υποτίθεται επιστημονικό τρόπο μετά από μια πειραματική προσέγγιση μέσω των βασανιστηρίων.

Για να είμαστε ακόμα πιο ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για βασανιστήρια που έχουν στόχο την αρπαγή πληροφοριών, αλλά για πειράματα που γίνονται, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν αφορούν καν ανθρώπους. Η φρίκη αυτών των πειραμάτων που επιδιώκουν την απόδειξη της διαφοράς σε φυλετικό επίπεδο ξεπερνά κάθε βαρβαρότητα, διότι δεν είναι ένας απλώς αφανισμός αλλά για μια εσκεμμένη εξόντωση που γίνεται χωρίς κανένα συναίσθημα, ούτε τύψεις, ούτε ενοχές μόνο και μόνο ένα καθήκον βαρβαρότητας που εκτελεί τον απάνθρωπο ρόλο της. Αυτό το είδος γενοκτονίας έχουν υποστεί οι Ρομά.

πηγή 

Οι Ρομά είναι επιζώντες γενοκτονίας

Αν κανείς δεν ξέρει τίποτα για τη γενοκτονία των Ρομά, αν δεν ξέρει τι εγκληματικά πειράματα έκανε το ναζιστικό καθεστώς πάνω τους, πώς μπορεί να αλλάξει μια νοοτροπία που βασίζεται πάνω σε ένα ρατσιστικό υπόβαθρο; Ακόμα και στην Ελλάδα όπου δεν είχαμε τεράστια κρούσματα ενάντια στους Ρομά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πώς μιλούμε για τον γύφτο, για τη γυφτιά; Με θετικό τρόπο κατ’ αναλογία με τον πρόσφυγα και την προσφυγιά; Η αλλιώς; Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε αυτό το πλαίσιο αν θέλουμε να υπάρξει μια ανθρώπινη προσέγγιση που να αλλάξει αυτά τα απαράδεκτα κοινωνικά λάθη. Πώς να μάθει ο καθένας ότι μπορεί χωρίς να το ξέρει να ακολουθεί τη σκέψη των Ναζί όταν βρίζει τους Ρομά με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα.

Ποιος βλέπει τους Ρομά ως επιζώντες μιας ναζιστικής γενοκτονίας; Πώς βλέπουν τους Πόντιους αυτοί που δεν ξέρουν για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου; Πώς αντιμετωπίζει τους Μικρασιάτες; Δεν υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν την ελληνικότητά τους; Δεν υπάρχουν κομματόσκυλα που αμφισβητούν ακόμα και την ίδια τη γενοκτονία; Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε ακόμα με τη γενοκτονία των Ρομά στην Ελλάδα. Ποιος πολιτικός που έχει συνηθίσει να συναναστρέφεται με τους Ρομά για τα θέματα των ψήφων τους ξέρει ότι έχουν υποστεί γενοκτονία. Η ίδια η Βουλή πώς να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ρομά αν δεν ξέρει ότι υπάρχει. Γι’ αυτό πρέπει να μάθουν όλοι για τη Γενοκτονία των Ρομά. Μόνο έτσι θα αλλάξουν οι απαράδεκτες νοοτροπίες του ρατσισμού. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Φωτογραφίες - Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ρομά. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 02/08/2018 ΕΔΩ 

Φωτογραφίες II- Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ρομά. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 02/08/2018 ΕΔΩ 

Β. Πάντζος - Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ρομά. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 02/08/2018 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.