16 Μαρτίου 2017

Ύπαρξη υδρογονανθράκων στο κυπριακό Ζορ με την μέθοδο ανίχνευσης ιδιοσυχνότητων υδρογονανθράκων

εικ. 1
Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Πριν μόλις λίγες εβδομάδες η Γαλλική Εταιρεία Τotal ανακοίνωσε ότι προβλέπει η γεώτρηση της στον κυπριακό στόχο τύπου Ζορ στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, να διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2017. Προσέθεσε ότι η πιθανότητα ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή αυτή δομή καρστικού ασβεστόλιθου είναι της τάξης του 20% δηλαδή διπλάσια από την μέση παγκόσμια πιθανότητα ανακάλυψης υδρογονανθράκων.

Μέσα στο 2015 στα θαλάσσια οικόπεδα 9 της Αιγύπτου και 11 της Κύπρου, λίγο πριν την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ, χρησιμοποιήθηκε μία νέα γεωφυσική μέθοδος απευθείας εντοπισμού του τύπου περιεχομένων ρευστών (φυσικού αερίου, πετρελαίου ή νερού) στη δομή του κοιτάσματος Ζορ όσο και στις παραπλήσιες δομές στόχους κοιτασμάτων των δύο θαλάσσιων οικοπέδων. Η μέθοδος αυτή η οποία εφαρμόζεται από ειδικευμένα Γεωφυσικά Ινστιτούτα αλλά και Εταιρείες, όπως η Schlumberger, αφορά ηλεκτρομαγνητικά ακούσματα ιδιοσυχνοτήτων υδρογονανθράκων (electromagnetic sounding of hydrocarbons) μέσω ελεγχόμενης πηγής ηλεκτρομαγνητικής ανίχνευσης ιδιοσυχνοτήτων που παρέχει ευδιάκριτα απευθείας εικόνες του τύπου των περιεχομένων ρευστών του υπεδάφους.

Είναι γνωστό ότι όταν δομές του υπεδάφους σαρώνονται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων (1-10 Ηertz) διαπιστώνεται μία μέγιστη ενεργειακή απορρόφηση μέσα στην δομή όταν η συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής δέσμης γίνει ίση με την ιδιοσυχνότητα των περιεχομένων υδρογονανθράκων (αέριο, πετρέλαιο, συμπυκνώματα πετρελαίου, υδρόθειο κ.λ.π.). Όταν δεν διαπιστώνεται απορρόφηση ενέργειας αλλά μόνο ολική ανάκλαση είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες αλλά πιθανότατα μόνο νερό. Έτσι έχουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο εντοπισμού.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής στην περίπτωση του κοιτάσματος Ζορ. Λίγους μήνες πριν την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ προσδιορίστηκαν με την μέθοδο αυτή, τα εξής (βλ. Εικ.1): 

1. Το κοίτασμα περιέχει υδρογονάνθρακες.
2. Οι περιεχόμενοι υδρογονάνθρακες καλύπτουν μία έκταση 105 km2.
3. Οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται σε τρία διαφορετικά στρώματα:
-μεταξύ 3.420 μέτρα έως 4.180 μέτρα με πίεση της τάξης των 400 bar
-μεταξύ 5.070 μέτρα έως 5.620 μέτρα με πίεση της τάξης των 500 bar
-μεταξύ 6.500 μέτρα & 6.570 μέτρα με πίεση της τάξης των 775 bar 
4. Περιέχει Συμπυκνώματα Υδρογονανθράκων (Condensate).
5. Περιέχει Υδρόθειο.

εικ. 2
1. Ο κυπριακός στόχος περιέχει υδρογονάνθρακες.
2. Οι περιεχόμενοι υδρογονάνθρακες καλύπτουν μία έκταση 42 km2.
3. Υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε τρία διαφορετικά στρώματα και με πιέσεις ανάλογες με αυτές του κοιτάσματος Ζορ.
4. Περιέχει Συμπυκνώματα Υδρογονανθράκων (Condensate).
5. Περιέχει Υδρόθειο.
6. Ο στόχος κοιτάσματος απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το κοίτασμα Ζορ.

εικ.3
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε (βλ. Εικ.2 & Εικ.3)

1. Ότι η Τotal έχει βάσιμες πιθανότητες να ανακαλύψει υδρογονάνθρακες.
2. Λόγω των πιέσεων που υπολογίζονται να είναι παρόμοιες με το Ζορ οι παροχές των γεωτρήσεων αναμένονται να είναι από οικονομική άποψη εξαιρετικά ικανοποιητικές.
3. Η πληρότητα σε φυσικό αέριο της δομής εμφανίζεται να είναι μικρότερη από το κοίτασμα Ζορ και με βάση την έκταση της αναμένεται να περιέχει περί τα 8 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, δηλαδή η αναμενόμενη ανακάλυψη πιθανότατα θα είναι γιγαντιαία και οπωσδήποτε μεγαλύτερη από το κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ στο Ισραήλ. 

Πιστεύουμε ότι η γεωηλεκτρομαγνητική αυτή μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην Αίγυπτο και στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ αξιόπιστο εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα Νότια της Κρήτης λόγω του ότι η περιοχή είναι τελείως ανεξερεύνητη χωρίς ικανοποιητικό σεισμικό δίκτυο και χωρίς παρουσία προγενέστερων ερευνητικών γεωτρήσεων, μειώνοντας έτσι δραστικά τον κίνδυνο αποτυχίας αναμενόμενων γεωτρητικών επενδύσεων και επιτρέποντας να έχουμε δεδομένα για το νέο γύρο αδειοδότησης στα 9 θαλάσσια οικόπεδα.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.