Τελευταίες αναρτήσεις

16 Μαρτίου 2017

Τρία άρθρα του Ν. Λυγερού για την ελληνοτουρκική κρίση.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Το εθνικό κόστος του 1915

Συχνά μιλούμε για τον διχασμό του 1915 δίχως να διευκρινίσουμε ότι καμία από τις πολιτικές που προτάθηκαν και ήταν σε αντιπαράθεση, δεν είχε κάποια αξία. Επίσης ενώ επικεντρωνόμαστε συνεχώς σε αυτό το θέμα, δεν εξετάζουμε το πραγματικό εθνικό κόστος για την τότε Ελλάδα, ενώ αυτό φαίνεται ξεκάθαρα με τις επιπτώσεις πάνω στη Συνθήκη Σεβρών του 1920. Η απαράδεκτη θέση του Βασιλιά προς τους Συμμάχους και η ανικανότητα του Βενιζέλου να αλλάξει τα δεδομένα, δεν μας επέτρεψαν να παίξουμε ένα ρόλο σε σχέση με την Κωνσταντινούπολη. 

Το φιλικό βασιλικό πλαίσιο προς την Γερμανία που συμβούλευε στρατηγικά την Τουρκία, είχε καταστροφικές επιπτώσεις. Διότι φαίνεται δεν υπολογίστηκε ορθολογικά η νίκη των Μεγάλων Δυνάμεων στη συνέχεια και πόνταραν όλοι πάνω στην πανωλεθρία της αποβίβασης στην Καλλίπολη. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος ήταν μεγάλο για την Αγγλία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία και ότι η εκστρατεία της Καλλίπολης ήταν μια αποτυχία επειδή βέβαια δεν υποστηρίχτηκε. Αλλά το θέμα είναι ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις τα κατάφεραν τελικά και συνολικά αφού κέρδισαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγμα το οποίο ήταν προβλεπόμενο. Η έλλειψη στρατηγικής οδήγησε στο γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη δεν ενσωματώθηκε στις διεκδικήσεις της Ελλάδας αφού δεν έκανε το προαπαιτούμενο. Αυτό είναι το εθνικό κόστος του 1915.

πηγή

Στρατηγικό Συγκριτικό Πλεονέκτημα

Πολλές φορές ακούμε στην Ελλάδα ότι η Τουρκία έχει διαχρονική στρατηγική σε αντίθεση με μας. Αν πραγματικά η Ελλάδα είχε την ανάλογη μάλλον δεν θα υπήρχαν πια Έλληνες, διότι η Τουρκία έχει τη μάζα της για να απορροφήσει όλες τις λανθασμένες της κινήσεις και το πλήθος των θυμάτων που προκαλούν. Και η στάση της Τουρκίας είναι ενδεικτική και στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Μάλιστα τα γεγονότα που οδήγησαν στη Συνθήκη Σεβρών, είναι χαρακτηριστικά των λανθασμένων επιλογών της Τουρκίας. 

Έτσι τα αποτελέσματα ακόμα και σε εδαφικό επίπεδο της Ελλάδας είναι πιο σπουδαία με την έννοια ότι η πατρίδα επέλεξε πιο στρατηγικά τους συμμάχους της κι είχε έμπρακτα αποτελέσματα λόγω των συμμαχιών της δίχως να εμπλακεί άμεσα σε συρράξεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έκανε και λάθη, όπως παραδείγματος χάρη για την μη εμπλοκή της στην εκστρατεία της Καλλίπολης που της κόστισε βέβαια την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτά τα λάθη όμως δεν οφείλονται στη γενική της στρατηγική ακόμα και αν αυτή δεν είναι πάντα υψηλή στρατηγική αλλά σε πρόσωπα που αποφασίζουν για όλους μ' έναν τρόπο δικτατορικό χωρίς βέβαια να υπάρχει στρατηγικό υπόβαθρο. Ενώ στην Τουρκία κι ενώ υπάρχει υποτίθεται και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων, τα αποτελέσματα είναι αυτά που ξέρουμε και τίποτα παραπάνω.

πηγή 

Η αλήθεια περί Τουρκίας

Λόγω της ενισχυμένης τουρκικής προπαγάνδας, ακόμα και στην Ελλάδα πολλά άτομα πιστεύουν ότι η σύγχρονη Τουρκία και την εννοούν με αυτή την ονομασία, γεννήθηκε μόνο το 1923 χάρη στη Συνθήκη Λωζάννης. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και αυτό αποδεικνύει η έξυπνη ιστορία που εξετάζει στρατηγικά τις πηγές, δηλαδή τις Συμφωνίες και τις Συμβάσεις μέσα στο Κείμενό τους. Αν εξετάσουμε λοιπόν πώς υπέγραψε μερικά κείμενα θα έχουμε αποτελέσματα που δεν εξαρτιούνται από την προσέγγισή μας, αλλά από τα ίδια τα μέρη των συμφωνιών.

Η Ανακωχή Μούδρου υπογράφεται το 1918 από τη Βρετανική Κυβέρνηση σύμφωνα με τους Συμμάχους και την Οθωμανική Κυβέρνηση. Η Συμφωνία Σεβρών υπογράφεται το 1920 αφενός από όλους τους Συμμάχους και αφετέρου από την Τουρκία και όχι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία υπογράφει επίσης τη Συνθήκη Καρς στις 13 Οκτωβρίου 1921. Η Τουρκία υπογράφει τη Γαλλο-Τουρκική Συμφωνία στις 20 Οκτωβρίου 1921. Η Τουρκία υπογράφει την Ανακωχή Μουδανιών στις 11 Οκτωβρίου 1922.

Και το ερώτημα είναι απλό αφού η Τουρκία λέει ότι επίσημα υπάρχει από το 1923 ποιος υπέγραψε τις προηγούμενες Συνθήκες και Ανακωχές αφού δεν ήταν Οθωμανική η αναφορά; Κι αφού έχουμε τη χρήση της ίδιας ονομασίας και στη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 ποια είναι η διαφορά που μόνο η Τουρκία βλέπει λόγω παράλογης προπαγάνδας;

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.