16 Αυγούστου 2018

Επιστημονική έρευνα χαρακτηρίζει ως «διαταραχή φύλου» την εμφάνιση χαρακτηριστικών φύλου διαφορετικών από το βιολογικό

Σε πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, επιστήμονες κατόρθωσαν να μετατρέψουν το αρσενικό φύλο ενός ποντικιού σε θηλυκό, διαγράφοντας την περιοχή του DNA που έδινε πρωτεΐνη για ανάπτυξη ανδρικών οργάνων.

Το ενδιαφέρον όμως της είδησης, στο οποίο δεν δόθηκε σημασία από τη μεταφορά της στα ΜΜΕ, είναι ότι η περίπτωση εμφάνισης θηλυκών γεννητικών οργάνων σε αρσενικό ον χαρακτηρίστηκε ως «διαταραχή φύλου» και όχι ως «μία από τις πολλές ποικιλίες που μπορεί να έχει το φύλο», όπως χαρακτηρίζεται από διάφορους ακτιβιστές του ομοφυλοφιλικού κινήματος.

Υπάρχει βέβαια μια διαμάχη για τη χρήση του όρου, του οποίου το ομοφυλοφιλικό κίνημα θέλει να επιβάλει την κατάργηση όχι με επιστημονικά αλλά με κοινωνικά επιχειρήματα. Ο όρος όμως είναι υπαρκτός στην επιστήμη και χρησιμοποιείται ευρέως (βλ. σχετικά: ΕΔΩ).

Θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες στην Ελλάδα έγινε μέγα θέμα με τη χρήση του όρου «διαταραχή ταυτότητας φύλου» σε επιστημονική ημερίδα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (η οποία βέβαια αφορούσε θέματα ταυτότητας φύλου και όχι ανάπτυξης χαρακτηριστικών, βλ. σχετικά: ΕΔΩ). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κάνουν το ζώο θηλυκό και σε εμφάνιση και στα γεννητικά του όργανα, διαγράφοντας την περιοχή «ενισχυτή 13» του DNA, η οποία έδινε πρωτεΐνη για ανάπτυξη ανδρικών οργάνων. Θα μπορούσε να γίνει και το αντίστροφο, αν δεν διαγραφόταν η περιοχή, αλλά ενισχυόταν η συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε πώς αντιμετωπίζουν οι υπέρμαχοι της «φυσιολογικότητας» αυτών των περιπτώσεων (όπως οι περιπτώσεις ερμαφροδιτισμού στα intersex άτομα) τέτοιου είδους επεμβάσεις, που λύνουν το πρόβλημα εν τη γενέσει του, καθώς το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έτσι γεννήθηκαν και υποφέρουν από το κοινωνικό στίγμα και επομένως θα πρέπει η κοινωνία να αποδεχθεί τη διαφορετικότητά τους και να θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να έχει κάποιος άνθρωπος γεννητικά όργανα διαφορετικά του βιολογικού του φύλου. 

Ασχέτως του αντιφατικού χαρακτήρα του επιχειρήματος (από τη μια λέγεται ότι οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν και από την άλλη ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό), οι υπέρμαχοι της φυσιολογικότητας θα πρέπει να μας πουν εάν θεωρούν θεμιτές τέτοιες επεμβάσεις σε ανθρώπους, ώστε να μη βασανίζονται και οι ίδιοι και να μην υποφέρουν από το κοινωνικό στίγμα. Μάλλον όχι, γιατί πρόθεσή τους του κινήματός τους δεν είναι να δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, αλλά να διαδώσουν την κατάστασή τους ως φυσιολογική (παρά το ότι η επιστήμη τη χαρακτηρίζει ως «διαταραχή φύλου») και να πολλαπλασιάσουν τα άτομα αυτά στις τάξεις τους. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε προσπάθεια αναστροφής των καταστάσεων αυτών χαρακτηρίζεται ως «θεραπεία μεταστροφής», με στόχο τη νομοθετική της απαγόρευση και έχουμε φτάσει στο σημείο να απειλείται με φυλάκιση για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου όποιος τολμήσει να θεωρεί μη φυσιολογικές τέτοιες καταστάσεις, ακόμα και όποιος επιστήμονας παρέχει σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στα άτομα αυτά (βλ. σχετικά: https://profamilynews.wordpress.com/2017/10/21/apagorefsi-erevnas-se-aktivisti-ton-lgbt/).

Ξένη πηγή: https://www.theguardian.com/sciencemice-
Ελληνική αναφορά: http://www.iefimerida.gr/news/ 
Πηγή Profamily news
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.