Τελευταίες αναρτήσεις

3 Αυγούστου 2018

Κατασκεύασαν έξυπνη κάψουλα 3.000 φορές πιο ευαίσθητη από τα διαγνωστικά τεστ αναπνοής

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr 

Πολλοί ασθενείς που με επισκέπτονται στο ιατρείο παραπονούνται για εγκλωβισμένα αέρια στο στομάχι ή στο έντερο, για φουσκώματα ή πρήξιμο στην κοιλιά, για αέρια του εντέρου που μυρίζουν άσχημα και αναζητούν τα αίτια και τις λύσεις στο πρόβλημά τους. Τα αέρια αυτά περιλαμβάνουν το υδρογόνο, το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα και το οξυγόνο και σχετίζονται με τη συνολικότερη υγεία του ασθενούς, τη βιοποικιλότητα των μικροβίων του εντερικού τους σωλήνα, αλλά και τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων.

Τα αέρια στο έντερο παράγονται με 3 τρόπους: α. χημικές αντιδράσεις, β. διάσπαση τροφών από ένζυμα και γ. μέσω του μεταβολισμού των μικροβίων του εντέρου. Η κατανόηση των διαφορετικών ειδών αερίων που παράγονται στο έντερο, οι συγκεντρώσεις τους και η ακριβής θέση όπου παράγονται τα αέρια είναι σημαντικές παράμετροι για τη συσχέτισή τους με την αντίστοιχη πάθηση.

Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης κατασκεύασαν έξυπνη κάψουλα που ανιχνεύει και μετράει σε πραγματικό χρόνο διάφορα αέρια στο έντερο όπως υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο. Η νέα τεχνολογία είναι 3.000 φορές πιο ακριβής από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται έως σήμερα για τη διάγνωση πολλών παθήσεων του πεπτικού, όπως το σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης του εντέρου, που ευθύνεται για τα φουσκώματα στην κοιλιά (λόγω πχ συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου), και τη δυσαπορρόφηση υδατανθράκων.

Η έξυπνη κάψουλα περιέχει έναν εξαιρετικά ευαίσθητο ανιχνευτή αερίων στο έντερο και αναμένεται ότι θα δώσει λύση σε σειρά αδιάγνωστων περιπτώσεων με τις έως τώρα διαθέσιμες διαγνωστικές τεχνικές μέσω της αναπνοής. Το μειονέκτημα με τα διαγνωστικά τεστ αναπνοής που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι ότι δίνουν μεγάλα ποσοστά ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

Αντίθετα, η χρήση της νέας κάψουλας που καταπίνει ο ασθενής θα συλλέγει δεδομένα απευθείας από τα σημεία του εντέρου όπου παράγονται τα αέρια, τα οποία δεδομένα θα μεταφέρονται στη συνέχεια σε κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον, το νέο διαγνωστικό τεστ είναι μη επεμβατικό που σημαίνει ότι ο ασθενής που καταπίνει την έξυπνη κάψουλα θα μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτα την καθημερινότητά του.

Η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους από τους ίδιους ερευνητές έδειξε ότι το στομάχι παράγει οξειδωτικές χημικές ενώσεις που διασπούν τις ουσίες που παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό. 

Η δεύτερη μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics έκανε άμεση σύγκριση μεταξύ της μετρούμενης παραγωγής υδρογόνου στο έντερο από την έξυπνη κάψουλα και της έμμεσης μέτρησης των αερίων από τα διαγνωστικά τεστ αναπνοής. Η μελέτη έγινε σε 12 υγιείς ανθρώπους που έλαβαν είτε απορροφήσιμους είτε ζυμώσιμους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, 8 άνθρωποι έλαβαν μία δόση 1,25‐40 γρ. ινουλίνης και 4 άνθρωποι έλαβαν 20-40 γρ. γλυκόζης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η έξυπνη κάψουλα μέτρησε >3.000 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις υδρογόνου σε σύγκριση με τα διαγνωστικά τεστ αναπνοής, δηλαδή μια αναλογία σήματος/θορύβου 23,4 για την κάψουλα έναντι 4,2 για τα τεστ αναπνοής. Δεν διαπιστώθηκε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια και η έξυπνη κάψουλα αποβλήθηκε με τα κόπρανα στο σύνολο των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα λύσει πολλά μυστήρια του γαστρεντερικού συστήματος και θα βοηθήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που παραμένουν αδιάγνωστοι και χωρίς ουσιαστική θεραπεία για τα συμπτώματά τους. Η εταιρεία Atmo Biosciences από τη Μελβούρνη σκοπεύει να καταστήσει εμπορικά διαθέσιμη την επαναστατική αυτή νέα τεχνολογία.

Βιβλιογραφία

Berean K J, et al. The safety and sensitivity of a telemetric capsule to monitor gastrointestinal hydrogen production in vivo in healthy subjects: A pilot trial comparison to concurrent breath analysis. Aliment Pharmacol Ther 2018 Aug 1.

Πηγή φωτογραφίας: RMITShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.