6 Αυγούστου 2024

Να παραιτηθεί ο Τόμας Μπαχ

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Αμέσως μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι οφείλει να παραιτηθεί ο Τόμας Μπαχ από Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Είναι ο κύριος υπεύθυνος για το φιάσκο της τελετής έναρξης. Μπορεί οι Γάλλοι θεωρητικοί του μηδενισμού και του ηδονισμού, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπουσερόν, να κατασκεύασαν το προσβλητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ολυμπιακό ιδεώδες σενάριο της και ο ιδίων φρονημάτων σκηνοθέτης Τομά Ζολύ να το σκηνοθέτησε, αλλά ο κ. Μπαχ ενέκρινε και ενθάρρυνε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης τελετής.  
 
Σε συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στις 17 Απριλίου 2024 (σελ. 40), ο κ. Μπαχ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι αγώνες στο Παρίσι είναι ευθυγραμμισμένοι προς την ατζέντα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Με την Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή έχουμε στενή και πολύ καρποφόρα συνεργασία. Διότι έχουμε την ίδια βάση, τον ίδιο τρόπο του σκέπτεσθαι. Και γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε μαζί…Σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας και για κάθε μία από τις προκλήσεις είχαμε πλήρη πληροφόρηση…». Ο κ. Μπαχ ήταν λοιπόν πλήρως ενήμερος για την τελετή έναρξης και για τα όσα υπήρχαν σε αυτήν και όχι μόνο τα ενέκρινε, αλλά και τα χαρακτήρισε «λαμπρή ιδέα» (brillante idee). 
 
Η εκ μέρους του Προέδρου της ΔΟΕ έγκριση του ανοσιουργήματος σε βάρος του Ολυμπιακού ιδεώδους, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, τον θέτει ηθικά εκτός ολυμπιακού κινήματος. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξει πλέον πειστικά ότι ο ίδιος και όλα τα μέλη της ΔΟΕ είναι «οι θεματοφύλακες των Ολυμπιακών Αγώνων και ηγέτες του Ολυμπιακού κινήματος». Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στη θέση τους ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ ως «ελεγκτές της τηρήσεως του Ολυμπιακού Χάρτη». 
 
Κατά την ΔΟΕ τρεις είναι οι βασικές αξίες του ολυμπισμού: η υπεροχή, ο σεβασμός και η φιλία. Η υπεροχή, είναι η ενθάρρυνση των αθλητών και όλων των ανθρώπων να προσφέρουν στον εαυτό τους και στους άλλους το κάλλιστο και το μέγιστο δυνατόν. Ο σεβασμός αφορά στους αθλητές, παράγοντες, φιλάθλους, που πρέπει να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους και στη συνέχεια τους κανόνες του ολυμπισμού, τους αντιπάλους στον αγώνα και γενικά το κοινό. Και η φιλία είναι κάτι το σημαντικό αφού κάθε τέσσερα χρόνια βρίσκονται σε κοινό χώρο και καλλιεργείται η σχέση μεταξύ αθλητών και παραγόντων από 200 περίπου χώρες. Στους αγώνες καθ’ εαυτούς, έως την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, υπήρξαν προβλήματα που δεν είχαν σχέση με τις αρχές των αγώνων αυτών. Όμως η τελετή ενάρξεως δίχασε την ανθρωπότητα, γιατί οι διοργανωτές της δεν τήρησαν τις αρχές του Ολυμπισμού. Μια ξεκομμένη από την γαλλική κοινωνία ελίτ διανοουμένων συγκεκριμένης ιδεολογίας, με τη συμπαράσταση του κ. Μπαχ και των μελών τη ΔΟΕ, καθώς επίσης με την υποστήριξη πολιτικών και επιχειρηματιών, προέβαλε τις ιδέες της, που, φυσικά, ουδεμία σχέση έχουν με το «το αθάνατο αρχαίο πνεύμα, του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού».
 
Το Ολυμπιακό κίνημα, όπως γενικά ο δυτικός πολιτισμός, είναι σε παρακμή. Κατά τη διάρκεια των 130 ετών που υφίσταται ο σύγχρονος Ολυμπισμός υπήρξαν σκάνδαλα και πολιτικές – ιδεολογικές προπαγάνδες που έχουν πλήξει τον θεσμό, αλλά έως τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, διατηρεί το μεγαλείο του, γιατί τον έχει ανάγκη η ανθρωπότητα. Όμως αν η παρακμιακή κατάσταση, που έντονα εμφανίστηκε στο Παρίσι, συνεχιστεί τότε η ανθρωπότητα θα ξαναζήσει Ολυμπιακούς, όπως είχαν καταντήσει επί Νέρωνος, ένα τσίρκο. 
 
Απίθανες απόψεις που διατυπώνονται από ημιμαθείς προπαγανδιστές υπέρ της τελετής παίρνουν απαντήσεις από τον ίδιο τον σκηνοθέτη της Ζολύ. Ναι μεν αρνείται ότι θέλησε να διακωμωδήσει τον Μυστικό Δείπνο (Σημ. Αλίμονο να το παραδεχόταν…), αλλά ομολογεί ότι πρόβαλε τον Διόνυσο – που δεν είχε καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες – «ως θεό του γλεντιού και του κρασιού που συμμετέχει σε μεγάλη ειδωλολατρική εορτή συνδεδεμένη με τους θεούς του Ολύμπου». Σημειώνεται ότι χαρακτηριστικό των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο θρησκευτικός τους χαρακτήρας, η άκρα ευλάβεια προς τον Δία και τον Ηρακλή και η λιτότητα και απλότητα στο ύφος και στο ήθος. 
 
Το Ολυμπιακό ιδεώδες δέχθηκε το πρώτο πλήγμα στην αξιοπιστία του το 1936, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Η Ναζιστική Γερμανία εκμεταλλεύτηκε τους Αγώνες για την προπαγάνδα της. Ο ισχυρός παράγων της ΔΟΕ και μετά Πρόεδρός της Αμερικανός Έϊβερι Μπραντέϊτζ, ως πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, «επείσθη» να μετάσχει η χώρα του σε εκείνους του Ολυμπιακούς, παρά το ότι το ναζιστικό καθεστώς είχε αρχίσει το ολοκαύτωμα εναντίον των Εβραίων. 
 
Άλλα μελανά σημεία στην πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η διοργάνωση των Αγώνων από ολοκληρωτικά καθεστώτα, που δεν σέβονταν και δεν σέβονται καθόλου τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, και η γενικά η μόλυνσή τους από την γεωπολιτική. Επίσης η εμπορευματοποίησή τους είναι μία γάγγραινα, που κατατρώγει το ολυμπιακό ιδεώδες. Τώρα, εν ονόματι του «δικαιωματισμού», ο μηδενισμός και ο ηδονισμός επελαύνουν και κακοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πινδάρου και στη σύγχρονη εποχή, των Κουμπερτέν και Βικέλα. 
 
Στην προκύψασα κατάσταση οφείλει να αντιδράσει ο κ. Σπύρος Καπράλος, παλιός πολίστας και τώρα πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ, καθώς και ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Και οι δύο έχουν αυξημένες ηθικές και ουσιαστικές ευθύνες για την διατήρηση και διάδοση των ιδεωδών και των αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος. Για την δημιουργία και διατήρηση αυτού ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, που το 1927 παραβρέθηκε στην Ολυμπία και στα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης στην οποία αναφέρονται οι ενέργειές του για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έγραψε για την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Ολυμπιακών Μελετών: «Πιστεύω ότι αυτό το Κέντρο θα βοηθήσει στη διατήρηση και ανάπτυξη του έργου μου περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο και θα το κρατήσει μακριά από εσφαλμένες ατραπούς που με φοβίζουν». 
 
Οι φόβοι του ντε Κουμπερτέν αποδεικνύονται δικαιολογημένοι. Θα είναι οδυνηρό για το μέλλον του Ολυμπισμού αν ουδεμία αντίδραση υπάρξει από τους αρμοδίους για τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι. Για την κατάντια των Ολυμπιακών Αγώνων θα έπρεπε να αισθάνεται ευαίσθητη και η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία του τόπου, αλλά μετά από τα όσα συνέβησαν προσφάτως και από ό,τι έδειξε η παρουσία του πρωθυπουργού στο Παρίσι κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από αυτές.-



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς φίλε Γιώργο ο Τόμας Μπαχ είναι ένα πιόνι, από τα πολλά που διαθέτει μια σκακιέρα. Παίζουν τις τύχες της παρακμής της κοινωνίας, που εδραιώθηκαν σήμερα σε όλη την Οικουμένη .
Μια ισχνή μειοψηφία, Κύναιδοι, ερμαφρόδιτοι, ανώμαλοι και όλα τα αισχρά συνώνυμα, ποδηγετούν τον κόσμο μας και μας οδηγούν στο δρόμο του διαβόλου χωρίς επιστροφή, αν δεν αντισταθούμε.... Τα Σόδομα και Γόμμορα είναι πλέον μικρογραφία έναντι της σημερινής μας κατάντιας του εκφυλισμού, όχι μόνο του πνεύματος των Ελληνικών Ολυμπιακών αγώνων, αλλά και εν γένει του πολιτισμού των χρηστών ηθών και εθίμων.
Τον άσβεστο φάρο του Ολυμπισμού που διαφώτιζε τους ανθρώπους τον αντικατέστησαν με προπαγάνδα και πράξεις διαβολικές οι οποίες στρέφονται κατά της Ορθοδοξίας με στόχο να την λοιδωρήσουν και σιγά σιγά να την εξαφανίσουν, για να επέλθει η ...βασιλεία του αφέντη τους εωσφόρου. Δεν θα τους περάσει διότι κανείς δεν μπορεί να υπερνικήσει τον Παντοδύναμο θεό, ο οποίος ίσως να κάνει υπομονή για να συσσωρευθούν όλες οι αμαρτίες τους και τους εξωφλήσει μια και καλή, όπως έπραξε και στον κατακλυσμό και στα Σόδομα και Γόμορρα. Θα διαχωρίσει στο τέλος την ήρα απ το στάρι και την μεν ήρα θα καταστρέψει το δε στάρι θα το διασκορπίσει και από τους αγνούς σπόρους του μια αναγέννηση θα γεννηθεί με ανθρώπους, που τηρούν τον λόγο του Ύψιστου.
Στο δια ταύτα....

Ποιές είναι οι αξίες και ποια τα ιδεώδη του Ολυμπισμού; Απόσπασμα με πρόσθετα σχόλια.

Την απάντηση θα την αναζητήσουμε μέσα από μία ερμηνευτική προσέγγιση του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, τον οποίο έγραψε ο Κωστής Παλαμάς το 1895 εν όψει τής σύγχρονης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Για την αναζήτηση αυτή οφείλουμε να προσφύγουμε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση της γνώσης στα παιδιά μας, και, μάλιστα, με την διαθεματική προσέγγιση σημαντικών ζητημάτων, όπως οι αξίες και τα ιδεώδη, που αποτελούν ‒όπως προαναφέραμε‒ και την πεμπτουσία τής Παιδείας.

Η διαθεματική προσέγγιση αποτελεί μια μαθησιακή διαδικασία η οποία πρέπει πλέον να αποτελεί τη συνήθη παιδαγωγική αρχή τής Ανθρωπαγωγικής.

«Το Ολυμπιακό Πνεύμα συνδέεται με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η πνευματική διάσταση των Αγώνων τονίστηκε εξ αρχής από τον ίδιο τον Pierre de Coubertin και πάνω σ’ αυτή βασίστηκαν οι Ολυμπιακές αξίες, που αποτελούν το θεμέλιο λίθο της αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας. Η συμβολή αυτών των αξιών στην εκπαίδευση και την κοινωνία κρίνεται θεμελιώδης από τους αρχαίους μας φιλοσόφους, αλλά δεν τηρούνται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και τους διεθνείς φορείς Ολυμπιακής Παιδείας σε όλο τον κόσμο».
Δυστυχώς και πάλι θα τονίσω ότι όλα τα πιο πάνω θετικά μηνύματα, που εξέπεμπαν οι Ολυμπιακοί αγώνες από γέννησης τους, οι σημερινοί άρχοντες, όχι μόνο τα καταπατούν αλλά και στρεβλώνουν με show καμπαρέ (παράδοση έχουν τα καμπαρέ του Παρισιού), το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τα αγνά ιδεώδη του Ολυμπισμού....Ειδικά για τους αγώνες της Γαλλίας πρέπει όλοι οι ιθύνοντες, όχι μόνο να παραιτηθούν, αλλά και να απολογηθούν για τα αίσχη τους ενώπιον Θεού και ανθρώπων. ... Φρούδες ελπίδες διότι ως αμετανόητοι ποτέ δεν θα παραιτηθούν αλλά θα συνεχίσουν τα αισχρά του έργα και την γκαιμπελική πλύση εγκεφάλου στην κοινωνία την οποία θέλουν υποχείριο τους ... τα "δουλικά" του σατανισμού και των κάθε λογής αθέων και αμαρτωλών. που σήμερα είναι περήφανοι για τις βρωμερές τους πράξεις .... σε σημείο να διακωμωδούν και τον ιερό Μυστικό Δείπνο. Ας παρουσίαζαν μια σκηνή με τον Μωάμεθ να κατασφάζει Χριστιανούς στο όνομα του πολεμοχαρούς Κορανίου .... για να ξεσηκωθούν οι Μουσουλμάνοι και ισοπεδώσουν το Παρίσι. Άντε...!!!! Θυμάστε, όταν περιοδικό γαλλικό σατύρισε τον Μωάμεθ τι έγινε....;;; ( CHARLIE HEBDO)
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΙΟΥΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΩΣ ΔΟΥΡΙΕΟΙ ΙΠΠΠΟΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΏΝ ΜΑΣ.....
A.A.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικα με μηνυματα για πολλους αθεους και ανωμαλους αποδεκτες εκπεμπουν και αρθρο και σχολιο.
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ.
Κωνσταντινα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά τα γράφεις αγαπητέ μου Αντώνη! Να είσαι καλά.

ΓΝΠ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.