27 Αυγούστου 2024

Το φθίνον έθνος

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
Το ποιόν και το μέλλον ενός έθνους φαίνεται από το πως μεταχειρίζεται τα μνημεία που του άφησαν οι πρόγονοί του και εδώ το έθνος των Ελλήνων πλησιάζει το μηδέν, τρανταχτό παράδειγμα ο πρωτοελλαδικός και υστεροελλαδικός οικισμός στο Κοντοπήγαδο Αλίμου στο ύψος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 514, βρίσκεται στην θέση όπου στην αρχαιότητα τελείωνε ο Δήμος Ευώνυμου και έπειτα άρχιζε ο Δήμος Αλωπεκής.
 
Γενική άποψη του αρχαιολογικού χώρου διακρίνεται το χώρισμα της από την οδό Γούναρη
 
Ανακαλύφθηκε το 1985 από την Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο εναπομείναν τμήμα του οικισμού, γιατί βλέπετε οι σύγχρονοι νεοέλληνες φρόντισαν να τον καταστρέψουν κατά τις εργασίες της διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Βουλιαγμένης το 1960 καθώς και με την διάνοιξη της γειτονικής οδού Γούναρη. 
 
Αναπαράσταση οικίας στο Κοντοπήγαδο
 
Όπως προανέφερα αποκαλύφθηκε ότι το σημείο αυτό κατοικήθηκε ανάμεσα στα τέλη της Νεολιθικής εποχής και τις αρχές της εποχής του Χαλκού, λίγο πριν από το 3000 π.Χ. Πρόκειται για έναν αρχαιότατο οικισμό, που φαίνεται ότι άρχισε να ακμάζει από την Πρωτοελλαδική περίοδο 2700 π.Χ. στον οποίο μάλιστα γίνονταν και επεξεργασία λιναριού (σήμερα η εντυπωσιακή εγκατάσταση βρίσκεται αθέατη μέσα στο υπόγειο του ερειπωμένου κτίριο του σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ»). 
 
Πιθανολογείται ότι εδώ κατασκευάστηκαν τα πανιά για τα μυκηναϊκά πλοία, με τα οποία η Αθήνα είχε την δική της συμμετοχή στον Τρωικό πόλεμο το 1200 π.Χ.. επιπλέον το πλήθος των ευρημάτων της ανασκαφής, μας αποδεικνύει ότι ο οικισμός είχε εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα: εργαστήρια επεξεργασίας οψιδιανού από την Μήλο για την κατασκευή λεπίδων με κοφτερές ακμές, που χρησίμευαν ως μαχαίρια, ξέστρες και ξυράφια, καθώς και μεταλλουργίας και κεραμικής.
 
Είναι σημαντικότατο να ενημερώσουμε ότι η ιστορική αλλά και αρχαιολογική αξία του οικισμού Κοντοπήγαδου είναι τεράστιας αξίας, όχι μόνο τοπικά αλλά το κυριότερο για όλη την Ελλάδα. Ο λόγος είναι ο εξής, την εποχή που αναπτύσσεται ο οικισμός το 2700 π.Χ., έρχονται οι πρώτοι Έλληνες στην Ελλαδική χερσόνησο και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, μαζί τους κουβαλάνε γνώσεις που βοηθούν να αναπτυχθούν με ταχύτατους ρυθμούς, η μνημειώδης αρχιτεκτονική, υψηλή τεχνογνωσία, ναυσιπλοΐα, μεταλλουργία, ύδρευση και αγγειοπλαστική.
 
Αυτές οι σημαντικές αρχαιότητες απομεινάρια εκείνης της μακρινής εποχής παραμένουν η μια κρυμμένη μέσα στο υπόγειο, γιατί δεν φρόντισε το κράτος να απαλλοτρίωση τον χώρο και στο ακριβώς διπλανό οικόπεδο βλέπουμε τμήματα του πρωτοελλαδικού οικισμού εγκαταλειμμένο, ξεχασμένο, έρμαιο του οποιοδήποτε, περιφρονημένο και διακοσμημένο με μπάζα και σκουπίδια του πολιτισμού! των νεοελλήνων, και μόνο μία πινακίδα στην εξωτερική πλευρά του, υπάρχει για να θυμίζει στους περαστικούς ότι κάποτε σε αυτό το σημείο υπήρχε μια πανάρχαια ελληνική πόλη, που έσφυζε από ζωντάνια και ανάπτυξη.
 
Αν αυτό αποτελεί τιμή για τον πολιτισμό μας, τότε να δώσουμε συχαρίκια και σε εμάς που το ανεχόμαστε, αλλά το κυριότερο και στο υπουργείο πολιτισμού που δεν κουνάει το δάχτυλο του να διόρθωση την κατάσταση και να αποδώσει αναβαθμισμένη αυτή την περιοχή στους πολίτες, ή στην χειρότερη να την προστατεύσει, που έχει καταντήσει βόθρος, αποδεικνύοντας ότι η σημερινή Ελλάδα αποτελεί περίπτωση φθίνοντος έθνους.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.