24 Αυγούστου 2024

ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΥΛΙΚΑ ΔΕ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Η σημερινή Επιστήμη-Τεχνολογία έχει κατασκευάσει προηγμένα μέσα και μεθόδους με τα οποία εισήλθε σε «απαγορευμένα» πεδία της Φύσεως. Πολλές από αυτές τις ανακαλύψεις έχουν τη γένεση τους στον συμπαντικό χώρο, το χώρο του Θεού θα λέγαμε. Όταν ανακαλύφθηκε η διάσπαση του ατόμου συγκλονίστηκε η ανθρωπότητα και όταν ρίχτηκαν οι πρώτες ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και Ναγκασάκι ο άνθρωπος αισθάνθηκε δέος και οδύνη για τη μοίρα εκείνων των ανθρώπων να δεχθούν πάνω στο σώμα τους θερμότητα που πλησιάζει σ’ αυτήν του ήλιου. Με την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας ο άνθρωπος εισήλθε σε απόκρυφες πτυχές της Φύσεως που ήταν αδιανόητο πριν ακόμη και να διανοηθεί και συνεχώς προχωρεί ακάθεκτος όλο και πιο βαθιά. Από γήινος αργά αλλά σταθερά γίνεται ημίθεος ανοίγοντας καινούργιους δρόμους στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία. Η σύγχρονη κοινωνία μεταβάλλεται σε" Κοινωνία της Γνώσεως" και διακατέχεται από τον έρωτα να αποκρυπτογραφήσει τους κώδικες της φύσεως στο εργαστήριο και να τους εφαρμόσει και στην καθημερινή ζωή του, όπως τις εφαρμογές της μοριακής βιολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, της διαστημικής επιστήμης κ.λ.π. Όμως "Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί"(της αρέσει να κρύβεται -Ηράκλειτος)
 
Μεγάλη πρόοδο έχει κάνει και ο συμπαντικός άνθρωπος φθάνοντας στα όρια του Σύμπαντος όπου το φως για να φθάσει ως εδώ χρειάστηκε 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Τώρα είναι σε θέση να το ανιχνεύσει τον μικρόκοσμο και το άπειρο σύμπαν και έχει πυκνώσει τα ταξίδια του στο διάστημα με το επόμενο άλμα στον πλανήτη Άρη αφού πρώτα φτιάξει βάσεις στη Σελήνη. Όλο και περισσότεροι νέοι μπαίνουν στους ναούς της Επιστήμης και Τεχνολογίας και εργάζονται για το μέλλον της ανθρωπότητας. 
 
 Αυτή η τάξη ανθρώπων έχει την ανάλογη φρόνηση, την πρέπουσα Αρετή και την υψηλή πνευματικότητα να τραβήξει εμπρός την ανθρωπότητα και να λύσει τα σημερινά πολύπλοκα προβλήματα της. Παράλληλα, υπάρχει και μια μάζα αμόρφωτων ανθρώπων και αυτή είναι η οπισθέλκουσα του κόσμου, βυθίζοντας τον στη μιζέρια, στη βία, στο εγκλημα, στον παρασιτισμό και στην οπισθοδρόμηση. Της λείπει η Αρετή, το όραμα, η σωστή παιδεία. Την τεχνολογία τη χρησιμοποιεί για κακούς σκοπούς και για την παραγωγή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων τα οποία μπορούν να σκοτώσουν το μέγιστο μέρος του πλανήτη και να επαναφέρουν τη ζωή στην πρωτόγονη κατάσταση. Όμως με ελλιπή Αρετή, με αλαζονεία και εγωισμό, με αντιπαράθεση πολιτισμών και θρησκειών, με ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων είναι επικίνδυνο να εισέλθουμε στα μυστικά της Φύσεως. Γιατί ίσως βρεθούμε στη θέση του Φαέθωνα και κεραυνοβοληθούμε από τον κυρίαρχο του Κόσμου Δία. Γιατί ο Δίας είναι έφορος του Φυσικού Κόσμου και επομένως και δικός μας και δε θα αφήσει τη σημερινή Ύβρη να κυριαρχήσει. Οι εγκέφαλοι που θέλουν να βάλουν χέρι στην αστείρευτη πηγή ενέργειας μικρών Ήλιων στη Γη θα την καταστήσουν ακατοίκητη. Ήδη πήραμε την πρώτη γεύση από τα τελευταία καυτά καλοκαίρια.
 
Συνεπώς, πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση της μικρής μας υπάρξεως στο άπειρο Σύμπαν και να μη θέλουμε να γίνουμε Θεοί γιατί αυτό ποτέ δε θα το επιτύχουμε . Αν ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά της Φύσεως τότε θα γίνουμε αθάνατοι Θεοί. Η φύση όμως μας έκανε θνητούς. 
 
Η Επιστήμη και Τεχνολογία είναι θυγατέρες του Ελληνικού Πολιτισμού με θεωρητική τους σύλληψη στην Αρχαία Ελλάδα και την εφαρμογή τους στην Αναγέννηση. Η διαφορά μας από τη σύγχρονη εποχή είναι ότι ο Ελληνισμός παράλληλα με την Επιστήμη και Τεχνολογία καλλιέργησε και την Αρετή, την ευθύνη του ατόμου, τον σεβασμό στο Περιβάλλον, τη Δημοκρατία (Ισηγορία-Ισονομία-Ισοπολιτεία), τους θεσμούς, τις Καλές Τέχνες και τα Γράμματα γεγονός που αυτά σήμερα χωλαίνουν. Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για την πλήρη αποκατάσταση του Ελληνικού Πνεύματος. Αυτό υπάρχει μέσα στην αρχαία Προϊστορία (Ιλιάδα-Οδύσσεια, Κοσμογονία, Δελφικά Παραγγέλματα κ.α) στην και στη Μυθολογία, τη βιωμένη αχρονολόγητη προϊστορία των Ελλήνων. Μόνο με τις δοκιμασμένες Ελληνικές Αξίες θα επιβιώσει η Ανθρωπότητα. Η σημερινή πορεία μας οδηγεί στον πρωτογονισμό, το χάος, ή και την πλήρη εξαφάνιση. Ο Ελληνισμός μένει πάντα νέος γιατί ανανεώνεται ("τα πάντα ρει "κατά τον Ηράκλειτο). Με παλιά υλικά δε χτίζεται νέα κοινωνία.
 
(22/8/24) 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.