26 Αυγούστου 2024

Έξυπνες Πόλεις - Όπου Ζουν οι Ευτυχισμένοι Λαμπεροί Άνθρωποι

Μετάφραση: Απολλόδωρος
7 Φεβρουαρίου 2023 | Tsubion | Διαβάστε το εδώ
 
Μια μέρα, όχι πολύ μακριά στο μέλλον, όλοι θα είναι ευτυχισμένοι και λαμπεροί και θα ζουν σε πολύ ασφαλείς Έξυπνες Πόλεις, όπου οι ανάγκες και οι επιθυμίες των κατοίκων θα ικανοποιούνται από μια στοργική, γεμάτη φροντίδα, παντοδύναμη και παντογνώστρια Τεχνητή Νοημοσύνη.
 
Φανταστείτε μια πόλη σχεδιασμένη και διοικούμενη από τις Apple, Google, Amazon, Microsoft, Tesla, Baidu, Alibaba, Tencent, Huawei, Cisco, IBM, Schneider Electric και Boston Dynamics και άλλες λιγότερο γνωστές εταιρείες-ομπρέλες, ομίλους και μεγαθήρια υποδομών που λαδώνουν τα γρανάζια της ζωής όπως την ξέρουμε στον 21ο αιώνα.
 
Προσθέστε τώρα όλες τις κεντρικές τράπεζες και το κρυφό χέρι πίσω από τις κεντρικές τράπεζες, την BIS, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, και φανταστείτε τι θέλουν να κερδίσουν από όλα αυτά, και γιατί θέλουν ακόμη περισσότερο έλεγχο των υπηκόων τους.
 
Στη συνέχεια φανταστείτε τι πραγματικά εννοούν αυτοί οι τύποι όταν μιλούν για Ευφυείς Πόλεις.
Θέλουν να γίνουν και οι πολίτες πιο έξυπνοι;
 
Παρόλο που η δια βίου μάθηση τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο, η εστίαση είναι σίγουρα στο να γίνει η ίδια η δομή της πόλης επαρκώς ευφυής, αυτόνομη και ρυθμιζόμενη, ώστε οι ίδιοι οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να σκέφτονται σχεδόν καθόλου. Όλη η σκέψη γίνεται γι' αυτούς από τους «ιθύνοντες».
 
Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι πόλεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ψηφιακά στρατόπεδα εκπαίδευσης, φυλακές, γκουλάγκ για μελλοντικούς υπερ-υπάκουους, υβριδικούς εργαζόμενους ανθρώπων-μηχανών. Το κινεζικό μοντέλο έχει ήδη αποκαλύψει τόσα πολλά και οι παγκοσμιοποιητές θεωρούν το κινεζικό μοντέλο ως μια τεράστια επιτυχία που πρέπει να επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο το συντομότερο δυνατό.
 
Στο τέλος της ημέρας, το κίνητρο για τη δημιουργία αυτών των Κέντρων Εκπαίδευσης για την Ενισχυμένη Διαβίωση στην Ασφαλή Πόλη φαίνεται μοχθηρό, όπως και να το δει κανείς. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι σε αυτές τις λαμπερές, νέες, «θεαματικές» πόλεις όταν ο γενικός πληθυσμός πέφτει με τα μούτρα σε μια οικονομική κρίση και υφίσταται εκτοπισμό από κάθε είδους τεχνολογίες αυτοματισμού, εκτός αν υπάρχει ανάγκη διαχείρισης του κοπαδιού σε ένα μέρος.
 
Οι μελλοντολόγοι προβλέπουν εδώ και δεκαετίες μαζική ανεργία λόγω της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό που συνήθως παραλείπουν είναι η πιθανότητα μαζικής αναστάτωσης λόγω οικονομικής κατάρρευσης, συστημικής αποτυχίας της αλυσίδας εφοδιασμού και ενός αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που απλά θέλουν να εγκαταλείψουν το σύστημα και να μην ξαναγυρίσουν ποτέ.
 
Δεν εγκαθίστασαι σε μια έξυπνη πόλη όπου το κόστος διαβίωσης θα παραμείνει πιθανότατα πολύ υψηλό. Θα εγκατασταθείς σε τοπικές, ως επί το πλείστον αυτάρκεις κοινότητες μακριά από όλες τις εταιρικές μαλακίες.
 
Η Άνοδος της Έξυπνης Πόλης
 
Τίποτα στις Έξυπνες Πόλεις - ο τεράστιος όγκος συλλογής δεδομένων, οι αναλύσεις, η προσποιητή ασφάλεια, η παντελής έλλειψη ιδιωτικότητας, οι απειλές ακτινοβολίας για την υγεία από την ατελείωτη σάρωση και την εγγύτητα σε ασύρματα δίκτυα μικροκυμάτων, και το γελοίο μέγεθος της πολυπλοκότητας που απαιτείται για να ζήσει κανείς απλά τη ζωή του - δεν βελτιώνει το ολοκληρωτικό, καταδοτικό μοντέλο της Stasi της σοβιετικά ελεγχόμενης Ανατολικής Γερμανίας.
 
Στην πραγματικότητα, οι Έξυπνες Πόλεις είναι σίγουρα πιο πολύπλοκες και χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ενέργεια και πόρους από ποτέ (με τους πιο γελοίους τρόπους) για να επιτύχουν λίγο-πολύ τον ίδιο ψυχοφθόρο εφιάλτη που έπρεπε να υποστούν οι Ανατολικογερμανοί στα χέρια των ολοκληρωτικών αφεντικών τους.
 
Αν το καλοσκεφτείτε, οι κάτοικοι της παλιάς Ανατολικής Γερμανίας παρακολουθούνταν και ελέγχονταν λιγότερο από τους σημερινούς και μελλοντικούς κατοίκους των συγκροτημάτων των Έξυπνων Πόλεων.
Το οποίο είναι ξεκαρδιστικό.
 
Και το γεγονός ότι οι άνθρωποι πέφτουν με τα μούτρα στις φανταχτερές παρουσιάσεις και τις διαφημίσεις πωλήσεων είναι ακόμα πιο ξεκαρδιστικό, αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικό όταν συνειδητοποιείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γείτονές σας.
 
Και όπως θα μπορούσατε να μαντέψετε, οι techies, οι λάτρεις του Musk, οι αληθινοί πιστοί του φανταχτερού, τα πάντα, παντού, ανανεώσιμης ουτοπίας προσκυνούν στα πόδια αυτού του κενού, άψυχου, αποστειρωμένου σχεδίου, χωρίς να δίνουν ούτε μια στιγμή παύσης να αναλογιστούν τα μειονεκτήματα.
 
Ξεφορτωθείτε αυτό το σωρό από σκουπίδια!
 
Αν καταφέρατε να συγκρατήσετε το γεύμα σας ενώ παρακολουθούσατε αυτό το απροκάλυπτο κομμάτι προπαγάνδας από τους υπέροχους ανθρώπους του UT, τότε ίσως είστε καλός υποψήφιος για το πρόγραμμα Smart City.
 
Καλύτερα να μπείτε στην ουρά, όμως, γιατί οι κανονικοί άνθρωποι θα περιμένουν στην ουρά για χιλιόμετρα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη θέση τους σε ένα από αυτά τα ψηφιακά εφιαλτικά τερατουργήματα.
 
Οι πόλεις θα είναι εξαιρετικά δελεαστικές σε σύγκριση με την έλλειψη υποστήριξης για τις αγροτικές περιοχές που πεθαίνουν. Ένα μικρό σπρώξιμο εδώ, μια λεπτή αλλαγή στο νόμο εκεί, μερικά στεφάνια που πρέπει να υπερπηδήσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση - να είστε εμβολιασμένοι και ενημερωμένοι με όλες τις ενισχυτικές ενέσεις - και οι πύλες της ασφαλούς πόλης, με εμβέλεια 15 λεπτών, με γεωγραφικό περίφραγμα θα ανοίξουν διάπλατα για εσάς και τους δικούς σας.
 
Το ερώτημα είναι... θα σας αφήσει η υπερ-ασφαλής Έξυπνη Πόλη να βγείτε ξανά μόλις βρεθείτε μέσα στους αόρατους τοίχους της;
 
Πίσω στο βίντεο...
 
Η Chelsea Collier, ιδρύτρια της Digi.City ορίζει τις έξυπνες πόλεις ως τον τρόπο εφαρμογής δεδομένων και αναλύσεων στο αστικό περιβάλλον και ο Jungfeng Jiao από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Texas στο Austin θέτει το ερώτημα: «Πώς χρησιμοποιούμε τις τεχνολογίες για να κάνουμε την πόλη μας πιο αποτελεσματική, δίκαιη και ασφαλή για τους καθημερινούς ανθρώπους».
 
Αυτή είναι η βάση ενός «καλού συστήματος για έξυπνες πόλεις», όπως υποστηρίζουν.
 
Η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουν, σε πραγματικό χρόνο, τι συμβαίνει μέσα στην πόλη. Στη συνέχεια θα λαμβάνονται αποφάσεις για τη βελτίωσή τους.
 
Πανταχού παρόντες, πάντα ενεργοί αισθητήρες, όπως κάμερες, μετρητές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αισθητήρες φωνής, θα συλλέγουν όλα τα δεδομένα για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
 
Η ίδια η τεχνολογία δεν είναι το δύσκολο κομμάτι, λένε. Το πραγματικό κόλπο έγκειται στην ενσωμάτωση της εν λόγω τεχνολογίας με τρόπο που να είναι ηθικός και προσεκτικός, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιος.
 
Τα μοντέλα του ψηφιακού διδύμου θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο στον ψηφιακό δίδυμο, ώστε να μπορούν να εκτελούνται προσομοιώσεις που θα καθοδηγούν τις φυσικές αλλαγές που πραγματοποιούνται από τους επόπτες... Εννοώ... τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
 
Αυτοί οι διευθυντές έξυπνων πόλεων, καθοδηγούμενοι από τεχνητή νοημοσύνη, θα ελέγχουν όλες τις πτυχές των μεταφορών, της στέγασης, του ευρυζωνικού διαδικτύου και της ασφάλειας.
 
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στις πόλεις. Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στη ζωή μας».
 
«Τώρα μπορούμε να έχουμε τα δεδομένα και τα εργαλεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την πόλη μας».
 
«Είναι ο μόνος τρόπος (γελάει) που πιθανώς θα φτάσουμε στο σημείο που πραγματικά θέλουμε να είμαστε, το οποίο είναι πόλεις χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιες, βιώσιμες, βιώσιμες και βιώσιμες».
 
Και να 'μαστε.
Όλα τα κουτάκια έχουν τσεκαριστεί.
Τώρα το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κατασκευάσουμε ένα από αυτά τα καταραμένα πράγματα. Ίσως πρέπει να ρωτήσουμε κάποιους ανθρώπους με πολλά χρήματα. Τι λέτε για τους Σαουδάραβες; Είμαι σίγουρος ότι θα είναι πρόθυμοι.
 
Ναι, ορίστε...
Η έξυπνη πόλη ΝΕΟΜ, γνωστή και ως η Γραμμή...
 
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Line,_Saudi_Arabia
 
Η Γραμμή είναι μια γραμμική έξυπνη πόλη που κατασκευάζεται στη Σαουδική Αραβία στο Neom, στην επαρχία Tabuk, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μην έχει αυτοκίνητα, δρόμους ή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων αποτελεί μέρος του έργου Saudi Vision 2030, το οποίο η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 460.000 θέσεις εργασίας και θα προσθέσει περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας. Η Γραμμή σχεδιάζεται να είναι η πρώτη ανάπτυξη ενός έργου ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Neom. Τα σχέδια της πόλης προβλέπουν πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι εργασίες εκσκαφής είχαν ξεκινήσει σε όλο το μήκος του έργου μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.
 
Το έργο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και τον σημερινό πληθυσμό της περιοχής, καθώς και αμφιβολίες σχετικά με την τεχνολογική και οικονομική βιωσιμότητά του.
 
Τι να πω;
Απόλυτη τρέλα! Θα δούμε αν θα ολοκληρωθεί ποτέ.
 
Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της ανάπτυξης της έξυπνης πόλης από διαφορετικές οπτικές γωνίες...
 
Έξυπνες πόλεις και δημοκρατικά τρωτά σημεία
https://www.ned.org/smart-cities-and-democratic-vulnerabilities/
 
οι ειδικοί συνεργάτες εξετάζουν πώς η άνοδος των «έξυπνων πόλεων» θέτει υπό αμφισβήτηση τα δημοκρατικά συστήματα και παρουσιάζουν στρατηγικές για την ταχεία ψηφιοποίηση των κοινωνιών ώστε να διασφαλίζονται κανόνες όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
χωρίς σταθερές δημοκρατικές προστατευτικές μπάρες, μπορούν επίσης να υπονομεύσουν την ιδιωτική ζωή, να διαβρώσουν τους κανόνες χρηστής διακυβέρνησης και να ενισχύσουν την επιρροή αυταρχικών δρώντων, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ).
 
Το Colorado Springs, Colo., θέλει να γίνει η «εξυπνότερη έξυπνη πόλη 
https://www.govtech.com/smart-cities/colorado-springs-colo-wants-to-be-smartest-smart-city
 
Το ολοήμερο συνέδριο περιελάμβανε 29 παρουσιάσεις που ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τις προηγμένες τεχνολογίες, όπως οι «έξυπνοι» οδοφωτισμοί, οι κάδοι απορριμμάτων και οι υποδομές ηλεκτρικών οχημάτων, που στοχεύουν στον εξορθολογισμό των δημόσιων υπηρεσιών στην πόλη.
 
Στα υπάρχοντα έργα περιλαμβάνεται το πιλοτικό πρόγραμμα φωτισμού δρόμων, κατά το οποίο τα φώτα εξοπλίστηκαν με αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων για τον καιρό και το όζον. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες των φώτων για την ανίχνευση πυροβολισμών, την παροχή κοινοτικού Wi-Fi και άλλα. Η πόλη έχει επίσης εξοπλίσει 30 κάδους απορριμμάτων με αισθητήρες που μπορούν να ειδοποιούν το προσωπικό μέσω κειμένου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν τα επίπεδα απορριμμάτων πλησιάζουν τη χωρητικότητα, καθώς και να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την κίνηση των πεζών στην περιοχή του κέντρου.
 
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Smart Fleet, η πρόσφατα εφαρμοσμένη τεχνολογία GPS στα οχήματα που ανήκουν στην πόλη μπορεί να παρακολουθεί δεδομένα όπως ο χρόνος οδήγησης σε σχέση με τον χρόνο εξυπηρέτησης πελατών, η κατανομή των εκχιονιστικών μηχανημάτων για την απομάκρυνση του χιονιού και η σκληρή πέδηση για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας του φυσικού αερίου, καθώς και να προσφέρει στους κατοίκους ζωντανή χαρτογράφηση της απομάκρυνσης του χιονιού.
 
Οι Αναπόφευκτες και Αναπόδραστες Ερωτήσεις
 
Πίσω από κάθε παγκοσμιοποιητικά προκαθορισμένη, εμπνευσμένη από το WEF, μεγαλομανιακή επιχείρηση κρύβεται η πάντα παρούσα οσμή των αιρέσεων της ευγονικής και των τεχνοκρατικών, εμπροσθοβαρών μαριονετών τους.
 
Μας «επιτρέπεται» να βλέπουμε τα πρόσωπα του George Soros, του Bill Gates, του Anthony Fauci, της Deborah Birx, του Henry Kissinger, του Lord Rothschild, του Rupert Murdoch, του σημερινού επικεφαλής της Federal Reserve, των Βασιλέων και των Βασίλισσων της παλιάς Ευρώπης και της Αραβίας, των νέων Αυτοκρατόρων της Ευρασίας, των διαχειριστών της Big Tech, της Big Pharma, της Big Agra, της Big Arma και των φρεσκοκομμένων, αρχιερέων της Silicon Valley.
 
Μας λένε ότι τα αφεντικά της BlackRock, της Vanguard και της State Street «κατέχουν» τον κόσμο. Ότι οι στρατοί των ισχυρότερων εθνών είναι όλοι έτοιμοι να ανατινάξουν ο ένας τον άλλον με όπλα μαζικής καταστροφής γνωστά και άγνωστα. Ότι υπάρχουν κανόνες εμπλοκής. Ότι εκατομμύρια εν ενεργεία στρατιωτικοί απλώς περιμένουν μια διαταγή, μια μουρμούρα, ένα ψελλισμό, ένα μουρμουρητό, από ανθρώπους σαν τον Joe Biden, έναν διεφθαρμένο, άθλιο γέρο που τις περισσότερες φορές δεν ξέρει σε ποιον πλανήτη βρίσκεται.
 
Αυτή είναι η ιστορία που μας λένε. Και δεν απέχει και τόσο πολύ από την αλήθεια, αλλά οι αισθητές διαστρεβλώσεις υπάρχουν για να εμποδίσουν το κοινό να εσωτερικεύσει ποτέ το τερατώδες ψέμα που βρίσκεται σε ένα βαθύ μέρος μέσα στο μυαλό μας, ένα μέρος στο οποίο σπάνια έχουμε πρόσβαση, πνιγμένο από δεκαετίες κατήχησης και περιορισμένο από τη συνεχιζόμενη κοινωνική εικονική περίμετρος (geofencing) μέσα στον ίδιο μας τον εγκέφαλο.
 
Αυτή η ψεύτικη πραγματικότητα συνεχίζει να εκτοξεύεται από αυτάρεσκους, ναρκισσιστές, με λείο μαλλί, υπερβολικά αμειβόμενους, ομιλούντες που θα διαβάσουν οτιδήποτε εμφανιστεί στα τηλέφωνά τους, αρκεί να σηκώσουν ένα φρύδι, να γείρουν το κεφάλι τους εν γνώσει τους, να κοιτάξουν στην κάμερα (που τόσο πολύ αγαπούν) και να χαμογελάσουν στον εαυτό τους, καθώς παραδίδουν τον τελευταίο ψυχολογικό αντιπερισπασμό των μέσων ενημέρωσης για τα κρυφά αφεντικά τους με έναν επαγγελματισμό που θα ζήλευε και ο Hannibal Lecter.
 
Οι ερωτήσεις που αναδύονται στο μυαλό των λογικών ανθρώπων...
  • Από πού προέρχονται τα χρήματα;
  • Από πού προέρχονται όλοι οι πόροι;
  • Τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες βουνά από ψηφιακές μάρκες για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις πτήσεις φαντασίας;
  • Μήπως οι κυβερνήσεις φορτώνουν επιπλέον φόρους στον πληθυσμό για να εξυπηρετήσουν το χρέος;
  • Πώς μπορεί ο πληθυσμός να εξυπηρετήσει το χρέος, αν οι περισσότεροι από αυτούς είναι πλέον άνεργοι λόγω της εκτόπισης από την αυτοματοποίηση;
  • Πώς μπορεί να λειτουργήσει το UBI (Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα) στον πραγματικό κόσμο;
  • Πώς οι εκατοντάδες έξυπνες πόλεις σε όλο τον κόσμο διατηρούν τα φώτα αναμμένα όταν η παροχή ενέργειας έχει ήδη φτάσει στα όριά της;
  • Πώς θα διατηρηθούν αυτές οι έξυπνες πόλεις, αν το κόστος σε όλους τους τομείς συνεχίσει να αυξάνεται;
  • Θα «ντοπαριστούν» οι κάτοικοι για να συμπληρώσουν τις ποσοστώσεις ευτυχίας;
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια πρωτοβουλία για τις Έξυπνες Πόλεις, η σελίδα της Wikipedia καλύπτει το θέμα αρκετά καλά, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης ορολογίας, των πλαισίων, των οδικών χαρτών πολιτικής, των διαφόρων εμπλεκόμενων τεχνολογιών, των διαφόρων μεθόδων εμπορευματοποίησης, των εν εξελίξει ερευνητικών έργων και τέλος... του μεγάλου καταλόγου των επικρίσεων.
 
Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει μετά τη διεθνή πανωλεθρία με το λουκέτο του Covid είναι το πόσο εύκολο ήταν για τις αρχές να μετατρέψουν τα κάποτε σχετικά ευχάριστα περιβάλλοντα των πόλεων, στα οποία όλοι είχαμε συνηθίσει, σε ζωντανά κολαστήρια για τους ανθρώπους που ήταν παγιδευμένοι σε αυτά.
 
Τι μπορεί να εμποδίσει αυτό να συμβεί ξανά;
Και γιατί πιστεύει κανείς ότι οι τεχνολογίες των έξυπνων πόλεων, τα συστήματα εντοπισμού, τα διαβατήρια υγείας, η αυτοματοποίηση, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους με το καλημέρα ενός ολοκληρωτικού κράτους, με βάση αυτό που συνέβη την τελευταία φορά;
 
Με κάθε επανάληψη, το Πανοπτικόν σφίγγει τη λαβή του γύρω από το λαιμό των πολιτών, μέχρι που, μια μέρα, δεν θα τους επιτρέπεται να αναπνεύσουν χωρίς την άδεια των ιθυνόντων.
Ω, περιμένετε... αυτό το έχουμε ήδη διαγράψει.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα μείνω όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις λεγόμενες Έξυπνες Πόλεις.
 
Το θέμα είναι... θα είναι ποτέ αρκετά μακριά;
 
Δικτυογραφία:
Smart Cities - Where The Happy Shiny People Live



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.