23 Αυγούστου 2024

Η ιστορία της Κάσου έχει γραφτεί κατά το ήμισυ: Οταν γραφτεί ολόκληρη, κάποιοι δεν θα έχουν πού να κρυφτούν – Τα Ιμια θα ωχριούν

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
 
Την επόμενη μέρα της κρίσης στην Κάσο, η οποία οδήγησε στην εσπευσμένη αναχώρηση του ιταλικού ερευνητικού από την οριοθετημένη με βάση την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, συνομίλησα με κρατικό αξιωματούχο, ύστερα από πρωτοβουλία του. Προσπάθησε να με πείσει ότι το ιταλικό «ολοκλήρωσε» και με το παραπάνω τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής του εντός της ΑΟΖ, εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, και ότι όλα όσα διαδίδονται είναι προπαγάνδα. Ακόμα δεν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις Ροζάκη ότι το ιταλικό, που επιχειρούσε για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, έφυγε ύστερα από μυστική συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
 
Ούτε έχει γίνει ακόμα γνωστό ότι διετάχθη το Πολεμικό Ναυτικό σε αδράνεια και σε μη απάντηση κατά τη διάρκεια της ΤΡΙΩΡΗΣ παραμονής των τουρκικών φρεγατών μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Αυτά τα μάθαμε αργότερα και τα αποκαλύψαμε. Εκείνη τη στιγμή, όμως, ήταν μόλις οι πρώτες ώρες και υπήρχε σχετική ομίχλη για το τι ακριβώς συνέβη στην Κάσο. Ο αξιωματούχος μού διαμαρτυρόταν γιατί γράψαμε ότι το ιταλικό ζήτησε άδεια από τις αρχές της Αττάλειας. Μη έχοντας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μου, καθώς είχαν περάσει ώρες μόνο από την κρίση, του έθεσα ένα εξαιρετικά απλό ερώτημα: «Προβλέπει ο προγραμματισμός σας ότι το ιταλικό ερευνητικό θα επιχειρήσει ξανά εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, στο ίδιο σημείο, εντός της ελληνικής ΑΟΖ;».
 
Μου απάντησε αμήχανα «ναι». «Εντάξει, θα περιμένουμε» αποκρίθηκα. Χθες, το ερευνητικό από την Ιταλία επέστρεψε στην Κάσο, αλλά όχι στο σημείο εντός της ελληνικής ΑΟΖ όπου επιχειρούσε να ποντίσει καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Περιορίστηκε σε έρευνες εντός του σκληρού πυρήνα των χωρικών υδάτων μας, εντός των έξι μιλίων. Ενώ σε απόσταση αναπνοής το επιτηρούσε, μη τυχόν και παραβιάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μια τουρκική φρεγάτα! Πράγμα το οποίο, δυστυχώς, επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο όλα όσα αποκαλύφθηκαν και ποτέ δεν διαψεύστηκαν: ότι δηλαδή ζητήσαμε πράγματι άδεια από τους Τούρκους για έρευνα μέσα στη δική μας ελληνική ΑΟΖ και, για να μην ξαναζητήσουμε, δεν… ξαναπήγαμε. Οτι σηκωθήκαμε και φύγαμε μέσα από την ελληνική ΑΟΖ ύστερα από απαίτηση των Τούρκων. Οτι επίσης περίπου δεχόμαστε, παρά τη ρηματική διακοίνωση που εκδώσαμε για τα μάτια του κόσμου, 10 ολόκληρες μέρες μετά, ότι αυτή είναι μια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Τετελεσμένα και συντελεσμένα.
 
Οτι μετά τη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι για την ίδια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου κατά της τετραεθνούς άσκησης «Ευνομία» έσπευσε το ιταλικό να βγει ξανά και στην ουσία να συμμορφωθεί με τη νέα τουρκική ντιρεκτίβα. Δύο ακόμα γεγονότα συνηγορούν στο ότι πια μόνιμα υπονομεύουμε τη δικαιοδοσία μας στην οριοθετημένη και κατατεθειμένη στον ΟΗΕ ελληνική ΑΟΖ στις θάλασσες της Καρπάθου και της Κάσου. Το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός κύριος Γεραπετρίτης δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις Ροζάκη που προέβαλε η εφημερίδα μας. Οτι επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στρατευμένοι (κατά δήλωσή τους) «διεθνολόγοι», οι οποίοι όμως δεν είναι καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, που προωθούν την προπαγάνδα ότι η Ελλάδα ασκεί πλήρως κυριαρχικά δικαιώματα και ξεπλένουν επιδέξια το υπουργείο Εξωτερικών για την ήττα.
 
Είναι δε τόσο άσχετοι, ώστε ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται άδεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο για την πόντιση καλωδίων, αποδεχόμενοι εμμέσως ότι η περιοχή δεν είναι δική μας! Διότι, αν η περιοχή είναι δική σου, δεν ζητάς άδεια από τον εαυτό σου για έρευνες. Οι στρατευμένοι αυτοί διεθνολόγοι, τινές εκ των οποίων είχαν σχέδια εμπλοκής στην πολιτική στις πρόσφατες ευρωεκλογές, έκαναν την εμφάνισή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και τώρα δίνουν ξανά εξετάσεις στο σύστημα. Του δίνουν το απαραίτητο άλλοθι του ειδικού. Του εξασφαλίζουν πιστοποιητικό «πατριωτισμού». Δεν είναι πολλοί, αλλά προβάλλονται πολύ. Είναι τέσσερις πέντε στον αριθμό. Επαναλαμβάνω, δεν είναι καθηγητές Διεθνούς Δικαίου και δεν έχουν ιδέα από Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι «διεθνολόγοι».
 
Επειδή με την πατρίδα δεν παίζουμε, από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε να λέμε και ονόματα, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Δεν πάει άλλο. Η ιστορία της Κάσου έχει γραφτεί κατά το ήμισυ. Οταν γραφτεί ολόκληρη, κάποιοι δεν θα έχουν πού να κρυφτούν. Τα Ιμια θα ωχριούν… Γιατί στα Ιμια υπήρξε αμφισβήτηση κυριαρχίας, ενώ στις θάλασσες της Κάσου παράδοση κυριαρχίας.
 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΕΣ ΗΓΕΤΕΣ, ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΙΣΧΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΠΟΔΗΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ...
ΠΟΙΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ; Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΜΙΑ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ Ο "εθνάρχης" ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ ΤΑΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ) ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ...; ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΗΓΕΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΩΜΟΥΣ ΘΥΣΙΩΝ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΥΜΕΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΟΝΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΙ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΣΣΟΥΝ ΩΣ ΛΥΚΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΕΙΑ ΑΡΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΔΙΚΕΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΑΡΧΙΣΜΟΥΣ.......ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΙΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ ΠΡΟΣΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΜΑ..... ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΑΔΙΟΡΘΩΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.... ΒΓΑΛΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΛΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ..... ΧΩΡΙΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΕ ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ...

Το παρακάτω συμβολικό αλλά και επίκαιρο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γράφτηκε τη χρονιά των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και 15 χρόνια πριν τον θάνατο του, όταν ήταν σε ηλικία 45 ετών (1851-1911). Το άρθρο αυτό του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου διεκδικεί επάξια μια μοναδική και μόνιμη επικαιρότητα, για τους ανίκανους πολιτικούς μας Ελλάδας και Κύπρου. Διαβάστε το με προσοχή για να διαπιστώσετε ότι απόλυτο δίκηο προφητικά είχε ο Παπαδιαμάντης και για τα σημερινά δρώμενα .... Οι ηγεσίες της Ελλάδος σε υπονόμους είναι γεννημένες και μέσω αυτών των υπονόμων παραδίδουν την σκυτάλη σε όμοιους τους, που καταλήγουν να είναι χειρότεροι των προηγούμενων

«Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.

Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουκλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι ‘γυφτοχαρατζήδες’, τώρα σε ‘αθεώνουν’ οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι. Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν ‘φούρνους με καρβέλια’, δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, όν ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας».
ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΚΟΤΡΑΧΑΛΟΥΣ ΑΤΡΑΠΟΥΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ......ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ...
Α.Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.