28 Αυγούστου 2024

Η αντιεπιστημονική σύνδεση των εμπρησμών με την υπερβολική θερμοκρασία

Τι έγραφε το 1977 ένας δασολόγος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» για την (από τότε!) έξαρση των εμπρησμών
 
 
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης
 
«Πέραν ωρισμένου βαθμού η ξηρασία είναι τοιαύτη, ώστε οιαδήποτε πλέον αύξησις της θερμοκρασίας ουδέν δύναται να προσθέση»
 
Φέτος έχουν στοχοποιήσει το πανέμορφο Λιτόχωρο1 και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος μας, τον Όλυμπο2
Γιατί άραγε;
Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 2024, μεταξύ 04.00 και 05.00!
 
Θα μας πουν, άραγε, ότι αιτία και αυτής της φωτιάς είναι η δήθεν ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ή/και τα ακαθάριστα οικόπεδα; Ή μήπως θα τα ρίξουν σε κάποιον κεραυνό;
 
Η συγκεκριμένη πυρκαϊά, και, ειδικότερα, η ώρα κατά την οποία ξέσπασε, καθιστά επίκαιρο ένα πρωτοσέλιδο της 9ης Σεπτεμβρίου 1977 της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», όπου είχε δημοσιευθεί άρθρο ενός ανώνυμου δασολόγου με τίτλο «Οι καταστροφικοί εμπρησμοί του δασικού μας πλούτου – Τα πραγματικά αίτια».
 
Στην εισαγωγή του κειμένου του ο αρθρογράφος σημείωνε ότι:
 
Η έξαρσις των εμπρησμών δασικών εκτάσεων κατά το τρέχον έτος, υπερακοντίσασα παν προηγούμενον εις την ιστορίαν της Γενικής Διευθύνσεως Δασών του υπουργείου Γεωργίας, δικαίως χαρακτηρίζεται όχι μόνον από τους δασολόγους και τον εν γένει δασικόν κόσμον, αλλά και από το σύνολον της κοινής γνώμης, ως εθνική συμφορά. Μοναδικήν παραφωνίαν εις την πάνδημον αγανάκτησιν αποτελούν αι γνωσταί «καθησυχαστικαί» δηλώσεις των αρμοδίων υπουργού και υφυπουργού Γεωργίας. Δεν γνωρίζομεν ποίοι οι εισηγηθέντες τας τοιαύτας δηλώσεις. Είμεθα όμως υποχρεωμένοι να δηλώσωμεν κατηγορηματικώς ότι πάσαι αι εν λόγω αιτιολογίαι, πλην της περί εγκληματικής ενεργείας, στερούνται απολύτως οιασδήποτε επιστημονικής βάσεως και αποτελούν προχειρολογίας και αυτοσχεδιασμούς καταλλήλους, ίσως, διά λαϊκήν κατανάλωσιν, αναξίους όμως επιστημόνων δασολόγων. […] Επίσης, όλως αντιεπιστημονικά είναι τα περί υπαιτιότητος της υπερβολικής θερμοκρασίας.
 
Το επιχείρημα που προεβλήθη από τον ανώνυμο δασολόγο για να τεκμηριώσει το αντιεπιστημονικόν της προβληματικής απόψεως «περί υπαιτιότητος της υπερβολικής θερμοκρασίας» (μιλώντας με νεοταξίτικους όρους: περί υπαιτιότητος της κλιματικής κρίσης), η οποία αναμασάται επί 47 χρόνια, δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, της δέουσας προσοχής: 
 
Πέραν ωρισμένου βαθμού η ξηρασία είναι τοιαύτη, ώστε οιαδήποτε πλέον αύξησις της θερμοκρασίας ουδέν δύναται να προσθέση. Απόδειξις ότι το μέγιστον ποσοστόν των πυρκαϊών εμφανίζεται όχι κατά τας θερμοτέρας ώρας (11 π.μ. – 3 μ.μ.), αλλά μετά την δύσιν του ηλίου, συχνότατα δε κατά την νύκτα.
 
Είναι εντυπωσιακό ότι, όπως εν έτει 2024, έτσι και εν έτει 1977, διατυπώνονταν κι άλλες παρεμφερείς δικαιολογίες για την εξήγηση των εμπρησμών. Οι αυτόματες αναφλέξεις και τα σπασμένα γυαλιά ήταν στο προσκήνιο από τότε. Ο ανώνυμος δασολόγος της «ΕΣΤΙΑΣ» τοποθετείτο ως εξής:
 
Όσον αφορά δε τα περί «αυτομάτου αναφλέξεως» και περί αναφλέξεως εκ «σπασμένων υάλων», τα ψελλιζόμενα από ωρισμένους δασολόγους, τα αντιπαρερχόμεθα ως ανάξια επιστημονικής αντικρούσεως. Ομοία, τέλος, απάντησις προσήκει και εις τον –ευτυχώς ανακληθέντα, διά μεταγενεστέρας κυβερνητικής ανακοινώσεως– ισχυρισμόν του υπουργού Γεωργίας, καθ’ ον υπεύθυνοι είναι οι «χουντικοί» και οι «άκροι αριστεροί»!
 
Η συνέχεια του παλαιού αυτού κειμένου είναι αποκαλυπτική τόσο για τα προπαγανδιζόμενα αίτια των εμπρησμών όσο και για την (προφανώς σκόπιμη) αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και την υποβάθμιση των δασοπυροσβεστών, που οδήγησαν στην έξαρση των εμπρησμών του έτος 1977: 
 
Κατά ταύτα, και κατά το τρέχον έτος, αι πηγαί των εμπρησμών παρέμειναν αι αυταί: α) αμέλεια, β) πυρπόλησις καλλιεργειών (καλαμιές), γ) καύσις απορριμμάτων και δ) «άγνωστα» αίτια, δηλαδή εγκληματικαί ενέργειαι εκ προθέσεως, διά δημιουργίαν βοσκοτόπων, επέκτασιν ιδιοκτησιών και εκδίκησιν. Οι εκ της τελευταίας ταύτης αιτίας εμπρησμοί, συμφώνως προς τας υφισταμένας στατιστικάς, αποτελούν το 17% του συνολικού αριθμού των πυρκαϊών. Η έκτασις, όμως, των εκ της αιτίας ταύτης καταστροφών υπερβαίνει, κατά πολύ, το σύνολον των ζημιών, αίτινες προκαλούνται εξ όλων των άλλων αιτίων. Και ακριβώς των εκ της αιτίας ταύτης (εκ προθέσεως) εμπρησμών, παρετηρήθη κατά το τρέχον έτος έξαρσις. Οφείλεται δε αύτη εις την αποδιοργάνωσιν και συστηματικήν υποβάθμισιν ολοκλήρου της Δασικής Υπηρεσίας, ήτις εσημειώθη κατά το τελευταίον έτος, κατά το οποίον θα έλεγε κανείς ότι φιλότιμος κατεβλήθη προσπάθεια να «ξηλωθή» παν ό,τι είχεν επιτευχθή κατά τα προηγηθέντα δύο πρώτα έτη της Κυβερνήσεως Καραμανλή […]. Διά της χορηγήσεως δε καταλλήλων εντολών εις τους τότε το πρώτον προσληφθέντας δασοπυροσβέστας, οίτινες είχον εγκατασταθή εις καιρίας θέσεις, όπως λαμβάνουν τα στοιχεία παντός υπόπτου διερχομένου, ιδία κατά τας νυκτερινάς ώρας, εδημιουργήθη εις πάντας η πεποίθησις ότι υφίστανται όργανα, τα οποία παρακολουθούν τα γιγνόμενα.
 
Πάντα ταύτα, όμως, από έτους συστηματικώς υπεβαθμίσθησαν, και οι δασοπυροσβέσται, δι’ ους είχεν ετοιμασθή νομοσχέδιον περί ιδρύσεως «Δασοπυροσβεστικού Σώματος», υπεβιβάσθησαν εις δασοφύλακας.
 
Είναι πλέον ηλίου και πυρός φαινότερον:
 
Η κοινή λογική, σε συνδυασμό με την ανάλυση των διαχρονικώς (μη) πεπραγμένων εκ μέρους των ανευθυνοϋπεύθυνων υπουργών της Νέας Δικτατορίας (φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες κυβερνήσεις, που μπορεί να είχαν διαφορετικά χρώματα και ονόματα, αλλά προσκυνούσαν τον ίδιο Ανθέλληνα αόρατο μαριονετίστα), τροφοδοτούν την βάσιμη υπόνοια ότι: 
οι φωτιές ξεσπούν με την ανοχή ή με την καθοδήγηση της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτή είναι μία εκδοχή που δεν μπορούσε να συλλάβει ο ανθρώπινος νους των παραδοσιακά σκεπτόμενων πολιτών του 20ού αιώνα, οι οποίοι είναι λογικό να θεωρούσαν ότι ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές και οι υπουργοί τους υπάρχουν για να προστατεύουν τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού. Στον Θαυμαστό Ανάποδο Κόσμο μας, όμως, συμβαίνουν όλα τα ανάποδα και ανορθόδοξα. Άρα, οι προστάτες μας είναι εξ ορισμού οι καμουφλαρισμένοι εξολοθρευτές μας.
 
Εν πάση δε περιπτώσει, ο πατερ(Κ)ούλης και η παρέα του τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, κάθε φορά που γίνεται παρανάλωμα του πυρός ένα ακόμη δάσος, το οποίο θα ανταλλάξουν, αργά ή γρήγορα, με τις φρικαλέες προπέλες που προωθεί η φυσιοκτονική ατζέντα της Νέας Τάξης Πραγμάτων3. Το (χαμο)γελαστό πρόσωπο του πρωθυπο*ύ*ργου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, οσάκις επισκέπτεται τα καμένα, είναι αψευδής μάρτυς των προλεχθέντων.
 



H φωτογραφία αυτή, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, τα λέει όλα!
 
Κάθε κυβέρνηση, πρωτίστως δε αυτή που μας ξεΚΙΚΙΛΙΑζει από το 20194, είναι ο νούμερο 1 αόρατος-μασκοφορεμένος εχθρός του λαού και της πατρίδος μας.
 
Όσο, όμως, οι πολίτες αδιαφορούν ή, ακόμη χειρότερα, ψηφίζουν τους βασανιστές και «πυρομανείς πυροσβέστες» τους, ελπίδα για να σταματήσει η εωσφορική συμφορά που μας βρήκε δεν θα υπάρξει.
 
Ας το ξαναπούμε: Στον ανάποδο κόσμο μας, οι μάσκες φορέθηκαν για να καταπέσουν! 
 
Ως εκ τούτου, ο κορωνοϊός ήταν το αναγκαίο κακό, που μας άνοιξε τα μάτια, για να δούμε να ξετυλίγεται ενώπιόν μας το ζοφερό κουβάρι της κυβερνητικής κτηνωδίας σε όλο της το μεγαλείο.
 
Το εδώ αναδειχθέν άρθρο της «ΕΣΤΙΑΣ» του 1977 μάς βοηθεί να συνειδητοποιήσουμε ότι, από τότε μέχρι σήμερα, έχει παρέλθει περίπου μισός αιώνας πυρπόλησης των δασών μας, αλλά στην ουσία τίποτε δεν έχει μεταβληθεί, με εξαίρεση τον αριθμό των καμένων εκτάσεων, που πλέον είναι δυσθεώρητος: 
 
Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, παντού αποκαΐδια, με καρμπόν ορολογία και προκλητική αδιαφορία.
 
Σημειώσεις
 

πηγή




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.