29 Αυγούστου 2024

Ο πυρηνικός σταθμός στο Αkkuyu δεν ανήκει στη Τουρκία, ανήκει στη Ρωσία!

Γράφει η Φανούλα Αργυρού 
 
Και νάσου ξαφνικά ξύπνησε η Δύση στο κίνδυνο από τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκιουγιου (Akkuyu) της Τουρκίας, που κατασκευάζει ο Πούτιν/Ρωσία. Τόσο κοντά στη Κυπριακή Δημοκρατία (απέναντι από την κατεχόμενη μας Κερύνεια), στις βρετανικές βάσεις στη Κύπρο και όχι μόνο.
 
 
Με ένα άρθρο ξυπνητήρι στους «Οικονομικούς Τάιμς» του Λονδίνου («Financial Times») στις 22 Αυγούστου 2024, με τίτλο « Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξυπνήσει για τη ρωσική συμφωνία πυρηνικού σταθμού με τη Τουρκία», η Gonul Tol διευθύντρια του τουρκικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής (Washington institute), προειδοποιεί και καλεί το ΝΑΤΟ να δράσει.
 
Τονίζει πόσο επικίνδυνα κοντά είναι ο πυρηνικός αυτός σταθμός στις αμερικανικές/Νατοικές βάσεις στο Ιντσιρλίκ (Τουρκία!). Εκεί όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και κόμβος για την υποστήριξη των αποστολών της συμμαχίας γράφει. Επίσης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την εγκατάσταση ραντάρ βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στο Κιούρετσικ, και άλλα Νατοϊκά στοιχεία στην ευρύτερη «Δύση»!
 
Το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσει γράφει, «ιδίως τώρα που η Μόσχα χρησιμοποιεί τη πυρηνική ενέργεια για μακροπρόθεσμες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες με την Τουρκία, που είναι στρατηγικά σημαντική για τη Συμμαχία (ΝΑΤΟ)».
 
Αντίθετα με ότι επικαλείται ο Ερντογάν τονίζει, την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού κατασκευάζει η κρατική ρωσική Ροσατομ στις ακτές της Μεσογείου (Άκκιουγου) και το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας δεν της ανήκει στην πραγματικότητα ανήκει στη Ρωσία. 
 
Στο πακέτο της συμφωνίας τους (το οποίο καταγράφει) η ειδική του Washington Institute εξηγεί ότι η Ρωσία διατηρεί την πλειοψηφία της ιδιοκτησίας, και αναλαμβάνει όλους τους οικονομικούς, επιχειρησιακούς και κατασκευαστικούς κινδύνους. Και ακόμα περισσότερο τώρα που η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα και η Ρωσία προηγείται στην προσφορά η «Δύση πρέπει να «ισοφαρίσει», για να «στερήσει από τη Μόσχα ένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ντόπιων για την ασφάλεια και το περιβάλλον».
 
Και ενώ οι δυτικές χώρες επέκριναν την αγορά των S-400 δεν έχουν αντιδράσει για το ρωσικό πυρηνικός σταθμό στο Άκουγιου.
 
Το ξυπνητήρι, όμως, για τους μεγάλους αυτούς κινδύνους πρώτος για μας έπαιξε ο Δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης με ανοικτές επιστολές του προς τους Προέδρους της ΚΔ και όχι μόνο, αρνούμενοι να ανταποκριθούν και να απαντήσουν του καθηγητή. 
 
Η πρώτη ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» ήταν στις 15 Αυγούστου 2021. Με 12 ερωτήσεις προς την Προεδρία της ΚΔ. Λέμε «αρνήθηκε» γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι έλαβαν όλες του τις ανοικτές επιστολές ζητώντας απαντήσεις αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν απάντησαν!
 
Η πρώτη είχε τίτλο «Υπάρχουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης οποιασδήποτε πυρηνικής καταστροφής στο Άκιουγιου;»
 
Ανοιχτή επιστολή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΔ»
 
Η τελευταία δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» 1 Αυγούστου 2023 με τίτλο « Σε περίπτωση βιβλικής καταστροφής, η ΚΔ έχει ή δεν έχει σχέδιο έκτακτης εκκένωσης;»
 
Στο τέλος αυτής της ανοικτής επιστολής ο αναγνώστης θα βρεί όλες τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του Δρ. Κυριακίδη για το θέμα, στα αγγλικά και ελληνικά. 
 
Ως επακόλουθο σημειώνω και την ανάλυση της συναδέλφου Θεοδώρας Νικολάου στη «Σημερινή» 30 Απριλίου 2023, « Ο πυρηνικός εφιάλτης του Άκιουγιου ξύπνησε».
 
Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται … ακόμα σε «θερινές διαχρονικές διακοπές» όπως ακριβώς χειρίζεται και το «Κυπριακό» κολλημένη στην βρετανο-τουρκική ΔΔΟ. Αναμένοντας «οδηγίες» ως προς το τι άλλο να δώσει στους Τούρκους (είτε μέσω του βρετ. Υπάτου Αρμοστή ή είτε μέσω της Μαρίας από την Κολομβία ή του άβουλου Γκουτέρες )…
 
Κλείνω με μια απλή και αβίαστη ερώτηση: Ενώ η Τουρκία διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, γιατί άραγε επιλέχτηκε η περιοχή Akkuyu , που είναι τόσο κοντά στη Κυπριακή Δημοκρατία, τις βρετανικές βάσεις σ΄αυτή και τις αμερικανικές/Νατοικές στο Ιντσιρλίκ;




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.