12 Μαΐου 2023

To Χάος απειλεί την Τουρκία την επομένη των εκλογών!

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις στενών συνεργατών του Ερντογάν, αποκαλώντας τις επερχόμενες εκλογές ως «πολιτικό πραξικόπημα». 
 
 
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί με σχετική αρθρογραφία στις μεθοδεύσεις του Ερντογάν προκειμένου να αποφύγει την ήττα στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Μάλιστα είχαμε αποκαλύψει ακόμη και σχεδιασμούς στημένης απόπειρας πραξικοπήματος συνοδευόμενης με κύμα μαζικών συλλήψεων δυτικότροπων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), προκειμένου ο Τούρκος Πρόεδρος να παραμείνει στην εξουσία. 
 
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία διενέργειας των εκλογών στην Τουρκία, παρατηρείται αύξηση της αντιδυτικής ρητορικής από τον Ερντογάν αλλά κυρίως από τον συνήθη ύποπτο Υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού. Ο τελευταίος ως γνωστό με δημόσιες δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, έχει εμπλέξει τον δυτικό παράγοντα και κυρίως τις ΗΠΑ σε προηγούμενα κινήματα ανατροπής του Τούρκου Προέδρου (γεγονότα Γκεζί, απόπειρα πραξικοπήματος 15ης Ιουλίου 2016). Το θέμα αυτό όχι μόνο προκαλεί εντύπωση αλλά φαίνεται να έχει και χαρακτήρα ανοιχτής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών, καθώς ο Κιλιτζντάρογλου και η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία των έξι», συνεχίζει να προηγείται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 
 
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία το τελευταίο διάστημα, είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Τουρκία καθώς αυτές φαίνεται ότι αποτελούν σοβαρές ενδείξεις προβληματικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, αφού το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν χάνει τις εκλογές. Οι δηλώσεις αυτές στην ουσία αποκαλύπτουν ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει λάβει τα μηνύματα της εκλογικής ήττας και προετοιμάζει την τουρκική κοινή γνώμη για τις επερχόμενες εξελίξεις την επομένη των εκλογών, δίνοντας το στίγμα ότι ο Ερντογάν και η ομάδα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και θα επικαλεστούν «πολιτικό πραξικόπημα». 
 
Φαίνεται ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει αντιληφθεί ότι, η αντιπολίτευση έχει επίγνωση των μεθοδεύσεων νοθείας αφού έχουν ληφθεί μέτρα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ως γνωστό η ενωμένη αντιπολίτευση ανακοίνωσε την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας σε όλη την τουρκική επικράτεια με 500 χιλ. στελέχη της, περιορίζοντας έτσι το ενδεχόμενο νοθείας στην καταμέτρηση των ψήφων. Επίσης ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές Κιλιτζντάρογλου, μίλησε για μεθοδεύσεις της ΜΙΤ αλλά και της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας για επηρεασμό της κοινής γνώμης. 
 
Με πρωτεργάτη τον Τούρκο Πρόεδρο, άρχισε να διαδίδεται από στελέχη του η φράση, «Η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελεί πολιτικό πραξικόπημα», δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς αυτός αποκαλεί την λαϊκή βούληση, ως πραξικόπημα. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ σε δημόσια ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του στην γενέτειρά του Καισάρεια στις 16 Απριλίου, στις επευφημίες του πλήθους με το σύνθημα, «Χτύπα και θα χτυπήσουμε, πέθανε και θα πεθάνουμε», αυτός απάντησε με την γεμάτη νόημα φράση, «περιμένετε, εκείνη η ώρα θα έρθει», προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις. Ακολούθησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού, ο οποίος χαρακτήρισε τις εκλογές της 14ης Μαΐου ως «απόπειρα πραξικοπήματος», εμπλέκοντας και τον δυτικό – αμερικανικό παράγοντα. 
 
Τη σκυτάλη έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Μ. Γιλντιρίμ ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι, «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές αποτελεί πραξικόπημα». Ακολούθησαν οι δηλώσεις του αρχισυμβούλου του Ερντογάν Μ. Ουτσούμ, ο οποίος στις 02 Μαΐου ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ότι, «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελεί πραξικόπημα εναντίον της πλήρους ανεξαρτησίας». Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας την 03 Μαΐου σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ικόνιο, προετοίμασε τον τουρκικό λαό για την εξελίξεις λέγοντας ότι «παίρνει εντολές από τον Αλλάχ», σε μία ύστατη προσπάθεια να πάρει τον θρησκευόμενο Τούρκο πολίτη με το μέρος του προβάλλοντας το μήνυμα, ότι ο ίδιος «έχει αποστολή εξουσίας από τον Αλλάχ». 
 
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι, οι εξελίξεις στην Τουρκία σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν και της κυβερνητικής συμμαχίας οδηγούν μαθηματικά την Τουρκία στο χάος, αφού ήδη αμφισβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης νίκης του Κιλιτζντάρογλου. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν αυτή θα αποδοθεί από τους διψασμένους για αλλαγή, σε νοθεία και σε σκοτεινούς μηχανισμούς, οδηγώντας επίσης την Τουρκία σε μία κατάσταση εσωτερικών ταραχών, με σημαντικές συνέπειες στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας αλλά και στην περιφέρεια. 
 
*Ο Λάζαρος Καμπουρίδης είναι αντιστράτηγος ε.α απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο 2022.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.