28 Μαΐου 2023

Κάθε πρωί μια μετάνοια μπροστά στον Χριστό... (Κυριακή των Αγίων Πατέρων)

Γράφει ο Νώντας Σκοπετέας 
 
".... Κάτω από μια εκπομπή μας στο διαδίκτυο υπήρχε το παρακάτω μήνυμα:
«Σε έχω δει εσένα! Εσύ είσαι της θρησκείας;
 
Σε αυτήν την χώρα ο,τι δηλώσει ο καθένας! ….Πάντως διατηρώ το δικαίωμα να προσπαθώ να βλέπω καθαρά και πέρα από δόγματα τους ανθρώπους! Κάτι δίκαιο και συνακόλουθο με την πραγματική αλήθεια…»
 
Είναι προφανές το μήνυμα που θέλει να μας στείλει ο ανώνυμος αδελφός ή αδελφή μας! Διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος.
 
Ότι δηλαδή στις εκπομπές και στα γραφτά μας είμαστε δογματικοί και ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους στους από εδώ και στους από εκεί ! Δυο όχθες! Δυο στρατόπεδα! Το προφανές!
 
Έτσι ακριβώς είναι! Μόνο που όσοι βρίσκονται από εδώ φωνάζουν σπαραχτικά με αγάπη και πόνο ψυχής στους απέναντι, στους οποίους κάποιες φορές δίχως να το καταλάβουμε θωρούμε και εμάς τους ίδιους να συγκαταριθμούμεθα.
 
- Ε, εσείς οι απέναντι! Ελάτε από εδώ! Είναι όμορφα εδώ! Έχει φως εδώ! Το Φως!
Ας επανέλθουμε τώρα στην επίμαχη λέξη! Δόγμα είναι κάτι το απαραβίαστο, το αδιαμφισβήτητο! Ο Τριαδικός μας Θεός! Δόγμα απαρασάλευτο η Τριαδικότητα! Παραδεκτό καθ ολοκληρίαν!
 
Αν στο ελάχιστο παραβιαστεί πας απέναντι , στο σκοτάδι! Θα σου φωνάξω να έρθεις από εδώ, στο Φως! Δεν θα έρθω όμως εγώ εκεί! Κατάλαβες αδελφέ μου, ταλαίπωρε εαυτέ μου; Πιστεύω εις Έναν Θεό,… και εις Έναν Κύριον Ιησούν Χριστόν… τον εκ Του Πατρός Γεννηθέντα…. και εις Το Πνεύμα το Άγιον Το εκ του Πατρός Εκπορευόμενον και συν Υιώ Συμπροκυνούμενον και Συνδοξαζόμενον… Δόγμα ακατάληπτο, ανερμήνευτο! 
 
Δεν επιδέχεται αποδείξεως! Άρα δεν επιδέχεται και αμφισβητήσεων και αμφισημιών και κατά αναλογίαν θεωρήσεων, που θέλει και αποζητά η πραγματική αλήθεια, ο ρεαλισμός, η αντικειμενική πραγματικότητα! Η δογματική αλήθεια ενώπιόν μας! Συμπορευόμενη με την Ευαγγελική αλήθεια! Και μέσα στις Ευαγγελικές λαλιές υπάρχει η διάκριση! Δεν είναι διχοτομικός ο λόγος αδελφέ μου! Δεν διχοτομεί ο λόγος του Ευαγγελίου του Χριστού μας όπως εσένα σου φαίνεται! Ναι, χωρίζει συνεχώς σε δυο όχθες, μα εκλιπαρεί σε μετάνοια και σε ένα λυτρωτικό, σωστικό πέρασμα στην φωτεινή πλευρά! Δεν διχοτομεί λοιπόν, μόνο ορθοτομεί!
 
…οὗ τὸ πτύον ἐν τῇ χειρὶ αὐτοῦ καὶ διακαθαριεῖ τὴν ἅλωνα αὐτοῦ, καὶ συνάξει τὸν σῖτον αὐτοῦ εἰς τὴν ἀποθήκην, τὸ δὲ ἄχυρον κατακαύσει πυρὶ ἀσβέστῳ. (Ματθ.γ,12).
 
Ο σίτος στην αποθήκη, το άχυρο στην φωτιά! Δογματικός ο Τίμιος Πρόδρομος; Χωρίς αγάπη χωρίζει στα δύο, εκείνος που τελειότερος άνθρωπος από αυτόν δεν γεννήθηκε (μετά την Παναγία μας). Δεν μας αρκεί το εγκώμιο τούτο που το πανίερο στόμα του Χριστού μας του απέδωσε, για να κατανοήσουμε οτι ο λόγος του Βαπτιστή ικετεύει σε ξερίζωμα των αγκαθιών των παθών από την ψυχή μας, για να κατοικήσει ο Κύριος εντός της; Και είναι κατάγιομο το Ευαγγέλιο από τέτοιους εμφατικούς και ψυχωφελείς διαχωρισμούς! "...καὶ ἐκπορεύσονται οἱ τὰ ἀγαθὰ ποιήσαντες εἰς ἀνάστασιν ζωῆς, οἱ δὲ τὰ φαῦλα πράξαντες εἰς ἀνάστασιν κρίσεως...." (Ιω. ε,29).
 
Ο αντίλογος και του αδελφού μας αλλά και πολλών «αγαπολόγων» είναι ότι με το να καταδεικνύουμε αυτόν τον χωρισμό, απομακρύνουμε τους άλλους δήθεν! 
 
Με αγάπη μόνο να προσπαθούμε λένε! Ναι, με αγάπη να προσπαθούμε! Αλλά αδελφέ μου, μόλις κάποιος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κινδυνεύει, εσύ θα τον πλησιάσεις αθόρυβα για να του πείς πόσο τον αγαπάς και να του χαϊδέψεις τα αυτιά θα του πεις πόσο καλός και άγιος είναι , ή εκείνη την κρίσιμη και δίχως αύριο ώρα θα του φωνάξεις με όλη σου την σύμπονη δύναμη: Πρόσεχε αδελφέ μου, θα γκρεμιστείς, θα χαθείς! Μην κάνεις άλλο βήμα! Αγάπη ο Θεός μα και δικαιοσύνη! Έχει δυο πόδια ο Θεός (όπως έλεγε και ο κυρ Δημήτρης ο Παναγόπουλος)! Μην το ξεχνάμε αυτό!
 
….Λέγω ὑμῖν, ταύτῃ τῇ νυκτὶ δύο ἔσονται ἐπὶ κλίνης μιᾶς, εἷς παραληφθήσεται καὶ ὁ ἕτερος ἀφεθήσεται… (Λουκ. ιζ,34επ.) 
 
Ομιλεί και εδώ ο Χριστός μας! Ο ένας δίκαιος και ο άλλος ανάξιος! Ο ένας σε προϋπάντηση Κυρίου και ο άλλος εγκαταλείπεται! Δεν βλέπει καθαρά ο Χριστός μας; Μη γένοιτο! Μήπως στρογγυλεύει, μήπως εξωραϊζει, μήπως τάχα λέει πως όλοι θα σωθούν απροϋπόθετα; Ναι, αυτοί που δεν γνώρισαν την αλήθεια και έφυγαν από τούτην τη ζωή αλλιώς θα κριθούν στην πανσοφία και στην παγγνωσία του Δεσπότη Κριτή! Για τους υπόλοιπους που είχαν πρόσβαση στην μόνη αλήθεια; Θυμάμαι έναν συμπαθέστατο ηλικιωμένο καφετζή σε μια ονειρεμένη γειτονιά της Μεγαλόχαρης Τήνου!
 
- Ελα, μου είπε, να σε πάω εδώ στην Αγία Αικατερίνα να προσκυνήσεις! Έχω τα κλειδιά και πηγαίνω κάθε βράδυ και ανάβω τα καντήλια της! Μπήκαμε μέσα! Κατανυκτικός Ναός που το ιερό του ακουμπούσε σχεδόν στα Τηνιακό καφενεδάκι! Ευλογημένος σκέφτηκα ο αδελφός! Μια ανάσα δίπλα του ένας Οίκος Κυρίου!-Την αγαπάτε την Αγία Αικατερίνα! Δεν θα χάνετε ακολουθία! –Ξέρεις παιδί μου, δεν έρχομαι στις ακολουθίες! Πηγαίνουμε στην δική μας! Εμείς είμαστε καθολικοί! Αλλά δεν έχει και καμία διαφορά! Στον ίδιο Θεό πιστεύουμε! Μετά το πρώτο μου ξάφνιασμα , σκέφτηκα πως το ίδιο έχω ακούσει (με έναν πιο λανθάνοντα τρόπο ίσως) από πολλούς δικούς μας Ορθοδόξους Εκκλησιαστικούς παράγοντες! Στον ίδιο Θεό πιστεύουμε όλοι! Καθίσαμε με τον αδελφό μας και του είπαμε κάποιες από τις αμέτρητες χαώδεις διαφορές της Ορθοδοξίας και του Παπισμού! Του φανερώσαμε το δόγμα! Προβληματίστηκε! Εγώ παιδί μου δεν τα ξέρω όλα αυτά που μου λες! Ξανά ο λόγος του Χριστού μας ο Ευαγγελικός μπροστά μας!
 
...ἐκεῖνος δὲ ὁ δοῦλος, ὁ γνοὺς τὸ θέλημα τοῦ κυρίου ἑαυτοῦ καὶ μὴ ἑτοιμάσας μηδὲ ποιήσας πρὸς τὸ θέλημα αὐτοῦ, δαρήσεται πολλάς,ὁ δὲ μὴ γνούς, ποιήσας δὲ ἄξια πληγῶν, δαρήσεται ὀλίγας. παντὶ δὲ ᾧ ἐδόθη πολύ, πολὺ ζητηθήσεται παρ᾿ αὐτοῦ, καὶ ᾧ παρέθεντο πολύ, περισσότερον αἰτήσουσιν αὐτόν. (Λουκ. ιβ,47-48).
 
Ας απευθυνθεί η σημερινή μας εκπομπή σε όσους εξισώνουν και εξομοιώνουν, αυτοδικαιούμενοι ως της αγάπης και της πραγματικής αδογμάτιστης δήθεν αλήθειας άνθρωποι της θρησκείας! Σε εκείνον τον γέροντα στην Τήνο, στον γείτονά μου τον Σκανδιναβό τον προτεστάντη, που έρχεται στην Εκκλησία και παρακολουθεί και είναι ευλαβής και τόσο υπέροχος μα δεν εξομολογείται, δεν προσκυνά εικόνες, δεν αποδέχεται την Αειπάρθενο Παναγία μας, μα αγαπάει τον Άγιο Χαραλάμπη τον…γείτονά του! Ας μιλήσει τούτη η εκπομπή στον αγνωστικιστή συμμαθητή μου και στον συγγενή μου, που έπαψαν να μου μιλάνε γιατί γίναμε λένε θρησκόληπτοι, μανιακοί, δογματικοί, που όλα πλέον τα βλέπουμε σε μια διαστροφή με έναν οξύ διχοτομικό λόγο! Είπαμε όμως και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην ελαχιστότητά μας: Άλλο διχοτομώ και άλλο ορθοτομώ! Δυο όχθες, δύο άκρα! Δεν υπάρχει χλιαρό! Ή ζεστό ή παγωμένο! Διάλεξε και πάρε! Παραμονή των Αγίων Πατέρων των Προμάχων των Ιερών δογμάτων της Αγίας Ορθοδοξίας!....
 
.... Η Ορθοδοξία είναι Φως! Έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης ο Γρηγοριάτης Σοφός Αγιορείτης, πως κάθε πρωί που σηκωνόμαστε από τον ύπνο πρέπει να κάνουμε μια στρωτή μετάνοια μπροστά στον Χριστό μας και να Τον ευχαριστούμε που γεννηθήκαμε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δεν πέσαμε στην ολέθρια πλάνη της αίρεσης ή της αθεΐας. 
 
Πάλι ο διαχωρισμός! 
Η Αλήθεια και το ψέμα! 
Και εδώ διαλέγεις και παίρνεις!
 
Νώντας Σκοπετέας
 
Με απόσπάσματα από ομότιτλο κείμενο που περιέχεται στο βιβλίο: " Αυτοί οι Παράξενοι Χριστιανοί" Εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας 2021Share

1 σχόλιο:

Χρήστος είπε...

Όποιος γονατίζει μπροστά στον Χριστό,
δεν γονατίζει πουθενά αλλού.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.