25 Μαΐου 2023

Η παιδική έκθεση στη Γλυφοσάτη συνδέεται με φλεγμονή του ήπατος και μεταβολική διαταραχή

Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley στις ΗΠΑ δείχνει ότι η έκθεση της παιδικής ηλικίας στο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, τη γλυφοσάτη, συνδέεται με φλεγμονή του ήπατος και μεταβολική διαταραχή στην πρώιμη ενήλικη ζωή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα στη ζωή.
 
Η μελέτη 480 ζευγαριών μητέρας-παιδιού από την κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνια -μια πλούσια γεωργική περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν "Η σαλατιέρα του κόσμου"- δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives, ένα περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Brenda Eskenazi, διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κοινοτικής Υγείας (CERCH) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley, εξέτασαν τη γεωργική χρήση της γλυφοσάτης κοντά στα σπίτια των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα παιδιά έως την ηλικία των 5 ετών- και μέτρησαν επίσης τη γλυφοσάτη και την AMPA, ένα προϊόν αποικοδόμησης της γλυφοσάτης και των αμινο-πολυφωσφονικών, στα ούρα τους (που συλλέχθηκαν από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από τα παιδιά στις ηλικίες 5, 14 και 18 ετών). Αξιολόγησαν την ηπατική και μεταβολική υγεία των παιδιών όταν αυτά ήταν 18 ετών.
 
Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων γλυφοσάτης και AMPA στα ούρα στην παιδική και εφηβική ηλικία σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονής του ήπατος και μεταβολικών διαταραχών στη νεαρή ενήλικη ζωή. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση γεωργικής γλυφοσάτης κοντά στα σπίτια των συμμετεχόντων από τη γέννηση και μέχρι την ηλικία των πέντε ετών σχετιζόταν με μεταβολικές διαταραχές στην ηλικία των 18 ετών. Ανέφεραν ότι η διατροφή ήταν πιθανότατα μια σημαντική πηγή έκθεσης σε γλυφοσάτη και ΑΜΡΑ μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, όπως έδειξαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυφοσάτης ή ΑΜΡΑ στα ούρα μεταξύ εκείνων των εφήβων που έτρωγαν περισσότερα δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψωμί και γενικά υδατάνθρακες.
 
“Κουτί γλυφοσάτη”
Πιστοποίηση απαλλαγής από υπολείμματα γλυφοσάτης για μάρκες τροφίμων - Κάντε κλικ εδώ
Ελέγξτε τα τρόφιμα και το νερό σας στο σπίτι για γλυφοσάτη - Κάντε κλικ εδώ
Ελέγξτε τα μαλλιά σας για γλυφοσάτη και άλλα φυτοφάρμακα - Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε τη μακροχρόνια έκθεσή σας.
 
Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται συστηματικά σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι, καθώς και στη βρώμη, τα όσπρια και άλλα προϊόντα. Υπάρχει επίσης σε πολλά προϊόντα περιποίησης γκαζόν για οικιακή και εμπορική χρήση.
 
Η συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης και της ΑΜΡΑ στην ανθρώπινη υγεία υπήρξε αμφιλεγόμενη. Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατέταξε τη γλυφοσάτη ως "πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο", αλλά ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ δεν αναφέρει κανένα στοιχείο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες για τη γλυφοσάτη επικεντρώθηκαν στην πιθανή καρκινογένεση της γλυφοσάτης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης σε γλυφοσάτη κατά την πρώιμη ζωή -η χρήση της οποίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες- και των μεταβολικών και ηπατικών ασθενειών, οι οποίες αυξάνονται μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων.
 
Το έναυσμα για τη μελέτη αυτή δόθηκε από τον γιατρό του Salinas, Charles Limbach, ο οποίος είχε ανησυχήσει από τον αυξανόμενο αριθμό τοπικών νέων με ηπατικές και μεταβολικές ασθένειες. Ο Dr. Limbach αναρωτήθηκε αν η αυξανόμενη έκθεση του κοινού στη γλυφοσάτη θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα. Συνεργάστηκε με τον Paul J. Mills, καθηγητή του UC San Diego και συγγραφέα μιας προηγούμενης μελέτης που έδειξε συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων υπολειμμάτων glyphosate και AMPA σε ενήλικες και μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες προσέγγισαν τον καθηγητή Eskenazi, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής του Κέντρου για την Αξιολόγηση της Υγείας των Μητέρων και των Παιδιών της Salinas (CHAMACOS), της μακροβιότερης έρευνας διαχρονικής κοορτής γεννήσεων σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και άλλων περιβαλλοντικών εκθέσεων στην υγεία των παιδιών σε μια κοινότητα αγροτών. Οι ερευνητές του CHAMACOS κατέφυγαν στη "βιβλιοθήκη" τους με κατεψυγμένα βιολογικά δείγματα από ζευγάρια μητέρων και παιδιών, μαζί με δεδομένα έκθεσης και αρχεία υγείας για περισσότερα από 20 χρόνια.
 
"Οι επιπτώσεις της μελέτης είναι ανησυχητικές", δήλωσε η Dr. Ana Maria Mora, ερευνήτρια του CERCH και συν-συγγραφέας, "καθώς τα επίπεδα των χημικών ουσιών που βρέθηκαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη μας είναι εντός του εύρους που αναφέρεται για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ".
 
Ο καθηγητής Eskenazi συνιστά να περιοριστεί η χρήση της γλυφοσάτης σε απαραίτητη χρήση, ενώ διεξάγονται περαιτέρω μελέτες. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο κάποιος θα πρέπει να χρησιμοποιεί γλυφοσάτη στο γκαζόν του", δήλωσε. "Δεν θα έπρεπε να πωλείται από ελεύθερα σε φυτώρια".
 
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives χρηματοδοτήθηκε από το NIH, το NIEHS, το NIDA και την EPA. Πρόσθετη υποστήριξη προήλθε από το The Solomon Dutka Fund στο New York Community Trust και το The Westreich Foundation.
 
***
Δικτυογραφία:
Childhood Exposure to Glyphosate Linked to Liver Inflammation and Metabolic Disorder



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.