30 Μαΐου 2023

Ενηλικίωση (της βίας) των ανηλίκων

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου
 
Εδώ και χρόνια εξελίσσεται ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο. Τελευταία φαίνεται πως ακολουθείται δρόμος χωρίς επιστροφή. Η μιθριδατισμένη κοινωνία μας, το παρακολουθεί με απάθεια. Οι αρμόδιοι Κρατούντες, διαχρονικά, απαξιούν ή αδυνατούν να λάβουν μέτρα, ώστε η διαρκώς ογκούμενη βία –ιδίως των ανηλίκων – να αντιμετωπιστεί!. Περιοριζόμαστε στην παρακολούθηση των λεπτομερειών και των σχοινοτενών, πλην ανώφελων συζητήσεων από ειδικούς και μη. Είτε πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία (κατώτερης, μέσης, ανώτερης εκπαίδευσης) (τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί θα ενταχθούν μεσοπρόθεσμα υποθέτω) ή για δρόμους, πλατείες, σταθμούς μετρό ή ηλεκτρικού, συμμορίες ανηλίκων, προβαίνουν σε επιθέσεις, ληστείες, μαχαιρώματα, ανηλεείς ξυλοδαρμούς!
 
Τίποτε δεν πτοεί τους αγριεμένους ανήλικους. Δεν υπολογίζουν, δεν φοβούνται, δεν ορρωδούν προ ουδενός. Στυγνοί, εν δυνάμει κακοποιοί, με αχαλιναγώγητα ένστικτα. Έντρομοι, περιδεείς, άβουλοι, οι δάσκαλοι, αδυνατούν να παρέμβουν. Απειλούνται, προπηλακίζονται, ξυλοφορτώνονται – σε κάποιες περιπτώσεις και μαχαιρώνονται – από τους … μαθητές τους!!!..... Ακόμη και μέσα στα σχολεία, στις αίθουσες διδασκαλίας, στις τουαλέτες, και όπου αλλού προσφέρεται, μαθητές ασχημονούν, βιάζουν, απειλούν συμμαθητές τους (!). Πολλά –δυστυχώς – τα καθημερινά, αποκρουστικά παραδείγματα, τα οποία όχι μόνον συνεχίζουν ανεμπόδιστα, αλλά η βία εντείνεται σε ανησυχητικό βαθμό. Οι γονείς δεν συγκρατούν τα παιδιά τους (ίσως και να τα φοβούνται). Η αστυνομία δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει εντός του σχολικού χώρου. Εκτός σχολείων όποιους συλλαμβάνει, είτε αφήνονται ελεύθεροι, ή οι τυχόν τιμωρίες, είναι (επιεικώς) …. θωπευτικές. Οι κομματοκράτορες και τα κόμματα, δεν συμμετέχουν, τηρούν αποστάσεις, αιδήμονα σιγή ή ανακοινώνουν μέτρα (τηλεοπτικής διάρκειας ή προεκλογικής στρακαστρούκας) που ουδέποτε υλοποιούνται. Η Εκκλησία δεν επηρεάζει, δεν κατηχεί, δεν παραδειγματίζει πλέον(!). Η Δικαιοσύνη, βραδυπορούσα και ανεκτική σε κάθε παρανομία, δεν βοηθεί στο βαθμό που απαιτείται. Η πολιτεία, είτε δεν νομοθετεί, όπως επιβάλλεται, ή αφήνει ανοιχτά παράθυρα διαφυγής των παρανομούντων.
 
Τι άραγε μπορεί να περιμένει μια κοινωνία, ένα κράτος, ένα έθνος, χωρίς στήριξη από τους βασικούς πυλώνες: Παιδείας, Εκκλησίας, Δικαιοσύνης, Πολιτείας, κ.ο.κ; Που στηρίζεται τάχα ετούτο το σαθρό οικοδόμημα (το οποίο ευφημιστικά αποκαλείται: Κράτος);. Στο «ό,τι ήθελε προκύψει»; Ή στο «έχει ο Θεός»; Τι αναμένουν οι άβουλοι εξουσιαστές μας (με εξαίρεση την υπερεπάρκεια πολιτικής ανάληψης ευθυνών, του «πολιτικού κόστους», και λοιπών αερολογιών και φληναφημάτων);. Αναζητείται αίσθημα ευθύνης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Δεν γίνεται να αφεθούμε, ως κοινωνία, στην τύχη μας, στον δρόμο της απώλειας. Να ανατριχιάζουμε, ως γονείς, βλέποντας στο που βαδίζει η νεολαία, η Ελλάδα μας, ο Ελληνισμός !..... Να ευχόμαστε να μην πρωτεύει το παιδί μας ή να είναι πανάσχημο μήπως και αποφύγει το bulling. Να μην έχει μαζί του λιγοστά χρήματα ή κινητό για ώρα ανάγκης. Να μην τολμά να κυκλοφορεί από τον φόβο να δεχτεί επίθεση. Να πηγαίνει σχολείο τρομαγμένο , απροστάτευτο (ιδίως … εντός σχολείου!). Αυτή την εικόνα /τρόπο ζωής θέλουμε;. Αλήθεια ποια Κυβέρνηση μέχρι τώρα πήρε ριζικά μέτρα –όχι φαιδρά ή προεκλογικά ημίμετρα για το θεαθήναι, ώστε να παταχθούν επιτέλους αυτά τα αηδιαστικά, κοινωνικοδιαλυτικά φαινόμενα; Εκτός, εκτός και αν οι αρμόδιοι θεωρούν πως ενισχύεται ο Τουρισμός μας με μαχαιρώματα και κλοπές στην Διον. Αεροπαγίτου(!).
 
Επιβάλλεται:
 
Ι. Αυστηροποίηση των ποινών.
ΙΙ. Υποχρεωτική φύλαξη των σχολείων από την Αστυνομία ή Σώμα Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι θα εποπτεύουν και θα παρεμβαίνουν.
ΙΙΙ. Κάμερες παντού, σε όλους τους χώρους των σχολείων. 
ΙV. Αστυνόμευση δρόμων, πλατειών, πάρκων. (Σ.Σ Δυστυχώς όπως πάμε είναι ανάγκη η αστυνόμευση να γενικευθεί. Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια έγραψα πως το σίγουρο επάγγελμα του μέλλοντος είναι οι Φύλακες – Αστυνομικοί – Security, και ότι θα έρθει εποχή, που οι μισοί θα πρέπει να φυλάνε τους άλλους μισούς. Μακάρι να διαψευστώ).
V. Αλλαγή νοοτροπίας. Η κοινωνία της κακώς εννοούμενης ανοχής ή «πλέριας δημοκρατικοποίησης» (σε βαθμό ασυδοσίας) που χαϊδεύει επικίνδυνα άτομα με εγκληματική συμπεριφορά , πρέπει να τελειώσει. 
 
Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι πως αν πρόκειται να περιοριστούν ή και να εκλείψουν συμπεριφορές /πράξεις βίας, βιασμών, διακίνησης ναρκωτικών, κ.ο.κ η Αστυνομία πρέπει να είναι παρούσα. Δεν γίνεται –εδώ που καταντήσαμε –να μιλάμε για Άσυλα κ. α αρλούμπες. Αν πια τα συμπλέγματα ορισμένων είναι έντονα και απαιτητικά, τότε θα πρότεινα: Την ίδρυση Ειδικού Σώματος Φρουρών –με αυξημένες βέβαια αρμοδιότητες –το οποίο να αποκαλείται: «Ειδικό Σώμα Περιφρούρησης Δικαιωμάτων Έκνομων Μειονοτήτων».
 
VI. Καλό θα είναι να γίνει πλύση εγκεφάλου –από όλους τους αρμόδιους φορείς – στους μαθητές, αναφορικά με την αποστολή του σχολείου (δεν είναι αυτή που ορισμένοι νομίζουν) και πως, αν επιμένουν κάποιοι να μην το λαμβάνουν υπόψιν τους , τότε η διαπαντός αποβολή ενδείκνυται. Βέβαια μερίδα συμπολιτών μας θα αντιδράσει, ισχυριζόμενη πως έτσι εξοντώνονται κάποιοι και τους δημιουργούνται ψυχικά τραύματα. Μπορεί. Θα τους καλέσω όμως να αναλογιστούν τα ισόβια τραύματα των θυμάτων συμμαθητών τους, που υπέστησαν βιασμούς, ξυλοδαρμούς, βιντεοσκοπήσεις, και διαπομπεύσεις με αναρτήσεις στο … διαδίκτυο!!!.
 
Σε κάθε περίπτωση το να συνεχίσουμε ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα, θα μας οδηγήσει –μεσοπρόθεσμα- σε κοινωνική αυτοκτονία. 
 
ΥΓ. Το πρόβλημα της βίας (των νέων ιδίως) είναι μείζονος εθνικής σημασίας. Όσο ποιο έγκαιρα το αντιληφθούμε, κυρίως οι εξουσιαστές μας, τόσο υπάρχει πιθανότητα να περισώσουμε, ό, τι τυχόν ακόμη απόμεινε για διάσωση.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.