27 Μαΐου 2023

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – Α.I. – ξεκινάει

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τη σύγχρονη επανάσταση
 
Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων, εν µέσω ευρύτερων αλλαγών που θα µπορούσαν να φέρουν επανάσταση ανάλογη µε αυτήν του Διαδικτύου.
 
Από τους Alex Konrad και Kenrick Cai
 
Το πρώτο σοκ. Η δηµοτικότητα του ChatGPT ήταν απροσδόκητη. “Κανείς µας δεν ήταν τόσο ενθουσιασµένος”, λέει ο πρόεδρος της OpenAI, Greg Brockman. “Κανείς µας δεν είπε: Είναι πραγµατικά χρήσιµο”.
Φωτογραφία για το Forbes από τον Ethan Pine 
 
Σε µια συνηθισµένη αίθουσα συνεδριάσεων στα γραφεία της OpenAI, στο Σαν Φρανσίσκο, στα µέσα Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της εταιρείας, Greg Brockman, τσεκάρει την “ενέργεια” της οµάδας που επιβλέπει το νέο µοντέλο τεχνητής νοηµοσύνης (ΑΙ) της εταιρείας, ChatGPT. “Σε τι φάση βρισκόµαστε;”, ρωτά.
 
“Οι διακοπές των εορτών ήρθαν στην κατάλληλη στιγµή”, απαντά ένας εκ των “αξιωµατικών” του, ωραιοποιώντας λίγο την κατάσταση. Μόλις πέντε ηµέρες µετά την επίσηµη διάθεση του ChatGPT, τον Νοέµβριο, ένα εκατοµµύριο χρήστες κατέκλυσαν τους διακοµιστές του µε ερωτήµατα (Το “Forbes” εκτιµά ότι ξεπερνούν πλέον τους 5 εκατ. χρήστες.) Η OpenAI δροµολόγησε µέρος µόνο αυτού του φορτίου στον “εκπαιδευόµενο” υπερυπολογιστή της, που συνθέτουν χιλιάδες διασυνδεδεµένες µονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) που ανέπτυξε µε τους “συµµάχους” της, Microsoft και Nvidia, ενώ η πολύµηνη ανάπτυξη των επόµενων εργαλείων της, όπως το πολυαναµενόµενο GPT-4, τέθηκαν σε δεύτερη µοίρα.
 
Οι διακοµιστές του ChatGPT συνεχίζουν να λειτουργούν στα όριά τους και να “διώχνουν” χρήστες. Την προηγούµενη µέρα έπεσαν για δύο ώρες. Παρά την κούραση, όµως, όλοι στην οµάδα, ηλικίας από 20 έως 30 κάτι ετών, απολαµβάνουν τη συµµετοχή τους σε µια ιστορικής σηµασίας εξέλιξη. “Η AI θα αποτελέσει το πιο καυτό θέµα του 2023”, λέει ο Bill Gates, πρωτεργάτης µιας εξίσου σηµαντικής αλλαγής − του λογισµικού. “Είναι εξίσου σηµαντική εξέλιξη µε τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο”, λέει. 
 
Οι αγορές συµφωνούν. Με αποτίµηση $29 δισ., µετά την επένδυση ύψους $10 δισ. από τη Microsoft, η OpenAI −ιδίως ο 34χρονος Brockman και ο 37χρονος CEO Sam Altman− αναδεικνύεται σε πρότυπο µιας νέας εποχής. Αλλά δεν είναι η µόνη. Στον τοµέα της δηµιουργίας εικόνων, η Amazon υποστηρίζει σιωπηρά τη Stability AI (αποτίµηση $1 δισ.), την οποία ο 39χρονος διευθύνων σύµβουλός της, Emad Mostaque, φιλοδοξεί να καταστήσει το αντίστοιχο της Amazon Web Services στον χώρο της. Η Hugging Face ($2 δισ.) παρέχει εργαλεία σε κολοσσούς όπως οι Intel και Meta για να κατασκευάσουν τα δικά τους ανταγωνιστικά εργαλεία. Στη νέα αυτή εκκολαπτόµενη “πυραµίδα” τεχνολογίας, κάτω από τους παρόχους AI, η Scale AI (αποτίµηση $7,3 δισ.) και άλλες εταιρείες παρέχουν εργαλεία και υπηρεσίες υποδοµής• ενδιάµεσα, ένα οικοσύστηµα προγραµµατιστών εφαρµογών ενσωµατώνει την AI σε εξειδικευµένα λογισµικά που θα µπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο εργασίας σχεδόν όλων µας.
 
Υπερβολή; Άφθονη. Η αποτίµηση της OpenAI, που “βλέπει” έσοδα $200 εκατ. το 2023 (έναντι αναµενόµενων εσόδων περίπου $30 εκατ. πέρυσι, βάσει παλαιότερης παρουσίασης σε επενδυτές που παρακολούθησε το “Forbes”), υποδηλώνει προσδοκώµενο δείκτη τιµή/πωλήσεις στις 145 φορές, αντί 10 ή 20 φορών που είναι το σύνηθες. (Η OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει τα οικονοµικά της, λέγοντας µόνο ότι η επένδυση είναι πολυετής και πολλών δισ.) Παρότι δε, οι “επαναστάστες” της AI επί της ουσίας δεν είναι απόλυτα “ριζοσπάστες” − οι Amazon, Google, Microsoft, Nvidia και άλλοι αποκοµίζουν ήδη κέρδη παρέχοντας την υποδοµή “υπολογιστικού νέφους” που υποστηρίζει σε µεγάλο βαθµό τον κλάδο. Ειδικά η Google, µε τους τεράστιους πόρους που διαθέσει και τη 10ετή και πλέον έρευνά της στη µηχανική µάθηση, είναι ο “ελέφαντας στο δωµάτιο”, λέει ο επενδυτής Mike Volpi της Index Ventures. 
 
Κοινωνικές προκλήσεις; Επίσης. Τα εργαλεία αυτά, πέραν της ενδεχόµενης κατάχρησης, εγείρουν ερωτήµατα µεροληψίας, διακρίσεων και ηθικής. Γεγονός που ήδη πυροδοτεί νοµικές διαµάχες σχετικά µε την ιδιοκτησία του έργου που παράγουν οι AI και τα δεδοµένα που χρησιµοποιούνται για την “εκπαίδευσή” τους. Αλλά και κόντρες γύρω από το όραµα ορισµένων, όπως αυτό της OpenAI: για µια συνειδητή, αυτοβελτιούµενη “τεχνητή γενική νοηµοσύνη” που θα µπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον καπιταλισµό (όπως ελπίζει ο Altman) − ή να απειλήσει την ανθρωπότητα (όπως φοβάται ο Elon Musk και άλλοι).
 
Αλλά µιλώντας µε περισσότερους από 60 ερευνητές, επενδυτές και επιχειρηµατίες του χώρου, είναι σαφές ότι ο “πυρετός της AI” έχει ένα χαρακτηριστικό που εξέλιπε από άλλες πρόσφατες “τρελές ιδέες”: πρακτική, αν και συχνά βαρετή, εφαρµογή στο επιχειρείν. Ο αγώνας ενσωµάτωσης εργαλείων στα λειτουργικά συστήµατα εταιρειών, µεγάλων και µικρών, έχει ήδη ξεκινήσει. Η ζήτηση για υποκώδικες ή διεπαφές προγραµµατισµού εφαρµογών AI δεκαπλασιάστηκε το 2022 και αυξήθηκε ακόµα περισσότερο τον Δεκέµβριο, σύµφωνα µε τον πάροχο RapidAPI. Πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Cowen σε 100 και πλέον αγοραστές επιχειρηµατικού λογισµικού διαπίστωσε ότι η AI καρπώνεται τη µερίδα του λέοντος των δαπανών για νέες τεχνολογίες. H Microsoft ενσωµατώνει το ChatGPT και τα εργαλεία της OpenAI στις σουίτες προϊόντων της, όπως το Outlook και το Word, ενώ πολλοί ακόµα πάροχοι εταιρικού λογισµικού είναι έτοιµοι να ακολουθήσουν το παράδειγµά της.
 
Είκοσι πέντε χρόνια αφότου το πρόγραµµα Deep Blue της IBM νίκησε στο σκάκι τον γκρανµάστερ Garry Kasparov, η στροφή στην AI επιτέλους ξεκίνησε.
 
Υψηλοί στόχοι
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της startup Hugging Face (µε αποτίµηση $2 δισ.), Clem Delangue, έχει δώσει µόνο µία κατεύθυνση στους 150 υπαλλήλους του: Να είναι πάντα πιο φιλόδοξοι. “Ορισµένες φορές, όταν ένας κλάδος µεγεθύνεται, η εξέλιξη επιβραδύνεται. Εδώ η εξέλιξη είναι ραγδαία. Θεωρώ ότι υπάρχει χώρος για πολλές εταιρείες των $100 δισ.”.
 
Η “επανάσταση” της AI έχει ρίζες και στο Λονδίνο, έδρα της Stability του Emad Mostaque. Τον Αύγουστο, εν όψει της κυκλοφορίας της beta έκδοσης του εργαλείου εικόνων DALL-E της OpenAI, ο Mostaque παρουσίασε το Stable Diffusion, το οποίο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να µετατρέψει άµεσα µια αράδα κειµένου σε έργο τέχνης ή µια βαρετή selfie σε αυτοπροσωπογραφία. Σε αντίθεση µε το εργαλείο της OpenAI, το Stable Diffusion δεν αποτελεί ιδιοκτησία της Stability, είναι ανοιχτού κώδικα. Η Stability αποτέλεσε, όµως, τον βασικό καταλύτη για την ανάπτυξή του µέχρι στιγµής. Καθηµερινά, 10 εκατ. άνθρωποι χρησιµοποιούν το Stable Diffusion − περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο.
 
Η ραγδαία υιοθέτηση της AI αποτέλεσε σηµείο καµπής. Προηγουµένως, η χρήση της περιοριζόταν σε τρία πεδία. Στην ακαδηµαϊκή έρευνα: µια πρότυπη µελέτη για τις ικανότητες των νευρωνικών δικτύων, βασικό υπόβαθρο του GPT και άλλων µεγάλων γλωσσικών µοντέλων (ονοµάζονται έτσι καθώς µπορούν να σκανάρουν, να µεταφράσουν και να δηµιουργήσουν κείµενο) δηµοσιεύθηκε πριν από µία δεκαετία και πλέον. Στην απόδειξη πρωτοπορίας: ο υπολογιστής Deep Blue προκάλεσε µια κούρσα εξοπλισµών, µε τη µονάδα DeepMind της Alphabet να δηµιουργεί τελικά “µάστερ” στο σκάκι και στο αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι “Go”. Στον εµπλουτισµό εφαρµογών: όπως το Gmail, το οποίο λειτουργεί χωρίς AI, αλλά έχει “ενισχυθεί” µε λειτουργίες όπως η αυτόµατη συµπλήρωση.
 
Τίποτα από αυτά, όµως, δεν εµπεριείχε τη µαγεία της τεχνολογικής πρωτοπορίας που έκανε τη Stability να ξεχωρίσει και έπεισε τους επενδυτές να τη χρηµατοδοτήσουν µε περισσότερα από $100 εκατ. τον Αύγουστο, εκτινάσσοντας την αποτίµησή της στο $1 δισ. µόλις δύο εβδοµάδες µετά την επίσηµη λειτουργία της − κι ενώ ακόµη δεν είχε έσοδα.
 
Πλέον, όµως, η χρήση της γενετικής AI έχει εκτιναχθεί. Πρόσφατα, το συγκρότηµα ηλεκτρονικής µουσικής Chainsmokers χρησιµοποίησε το Stable Diffusion για τη δηµιουργία ενός µουσικού βίντεο, ενώ ο Mostaque προβλέπει ότι σύντοµα θα χρησιµοποιείται για τη δηµιουργία ολόκληρων ταινιών. Το Μουσείο Dali στο Σεντ Πίτερσµπεργκ της Φλόριντα χρησιµοποιεί το DALL-E για να βοηθήσει τους επισκέπτες να οπτικοποιήσουν τα όνειρά τους, ενώ ένα παρόµοιο εργαλείο δηµιουργίας εικόνων της startup Midjourney προκάλεσε οργή στο Διαδίκτυο όταν χρησιµοποιήθηκε για τη δηµιουργία ενός έργου τέχνης που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έκθεση του Κολοράντο.
 
Ενόσω η Stability αναπτυσσόταν, η OpenAI είχε ήδη αποφασίσει να βάλει το ChatGPT στο “ράφι” για να επικεντρωθεί σε εναλλακτικές πιο εστιασµένες λύσεις, περιµένοντας µια καλύτερη στιγµή για το λανσάρισµά του. Αλλά τον Νοέµβριο επανήλθε. Και τον Ιανουάριο, αφότου το δηµόσιο εκπαιδευτικό σύστηµα της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τη χρήση του ChatGPT στους σχολικούς υπολογιστές και ένας καθηγητής του Πανεπιστηµίου Wharton βαθµολόγησε το πρόγραµµα µε “B”, η εταιρεία παρείχε µια δοκιµαστική έκδοση σε ορισµένους χρήστες. “Το Stable Diffusion άλλαξε τα δεδοµένα όσον αφορά την προσιτότητα και ανάγκασε την OpenAΙ να εστιάσει περισσότερο στην εµπορική χρήση”, λέει ο επενδυτής της Sequoia, Pat Grady, υποστηρικτής της OpenAI. 
 
Αυτό, µε τη σειρά του, επιτάχυνε τις εξελίξεις σε όλο τον κλάδο. 
 
Οι µεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσµο, άλλωστε, έχουν αποδεχτεί την πρόκληση. Οι ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page, επέστρεψαν στο “στρατηγείο” της εταιρείας ανταποκρινόµενοι στην “επιστράτευση” που κήρυξε ο διευθύνων σύµβουλος, Sundar Pichai, για να αντιµετωπίσει το ChatGPT και παρόµοια εργαλεία• στη Microsoft, ο συνιδρυτής Γκέιτς, παρότι έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια, αποκαλύπτει στο “Forbes” ότι περνά πλέον περίπου το 10% του χρόνου του σε συναντήσεις µε διάφορες οµάδες για τα προϊόντα που σχεδιάζουν.
 
Η Google κανονικά θα έπρεπε να έχει το πλεονέκτηµα. Το 2017 οι ερευνητές της επινόησαν το “T” του αρκτικόλεξου GPT, δηµοσιεύοντας µια έρευνα για τους µετασχηµατιστές που, αναλύοντας τα συµφραζόµενα µιας λέξης, καθιστούσαν τα µεγάλα γλωσσικά µοντέλα πιο πρακτικά. Ένας εξ αυτών, ο Aidan Gomez, θυµάται ότι ανέπτυξε την τεχνολογία πρώτα στο Google Translate και µετά στα εργαλεία Search, Gmail και Docs. Η χρήση τους, ωστόσο, παραµένει ως επί το πλείστον παρασκηνιακή − ή για την υποστήριξη διαφηµιστικών προϊόντων. “Περίµενα ο κόσµος να το χρησιµοποιήσει και να χτίσει πάνω σε αυτό”, λέει ο Gomez, ο οποίος ίδρυσε µια “αντίπαλο” της OpenAI, την Cohere, το 2019. Από τους οκτώ συγγραφείς της έρευνας, οι έξι εγκατέλειψαν την Google για να ιδρύσουν δικές τους εταιρείες• ένας ακόµα “µετακόµισε” στην OpenAI.
 
Ωστόσο, αυτή που φαίνεται να παίρνει τα ηνία του κλάδου είναι η Microsoft. Το 2019 ο Brockman και η οµάδα του συνειδητοποίησαν ότι δεν τους έφταναν τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν ως µη κερδοσκοπική εταιρεία, από επενδυτές όπως ο Peter Thiel και ο Musk, για την ευρείας κλίµακας ανάπτυξη του GPT. Έτσι, η OpenAI δηµιούργησε µια επιχειρηµατική οντότητα για να δώσει στους υπαλλήλους της µετοχές και να προσελκύσει παραδοσιακούς επενδυτές, γεγονός που οδήγησε στην έλευση του Altman. Ο διευθύνων σύµβουλος της Microsoft, Satya Nadella, επένδυσε $1 δισ. στην OpenAI εκείνη την εποχή και εγγυήθηκε µια ευρεία και αυξανόµενη πελατειακή βάση µέσω της cloud υπηρεσίας, Microsoft Azure. Τώρα η επένδυση της Microsoft θα οδηγήσει στην ενσωµάτωση του ChatGPT σε όλη τη σουίτα λογισµικού Office της εταιρείας. 
 
Η συζήτηση, ωστόσο, για τη νέα εποχή της AI που ξεκινά περιλαµβάνει ένα ακόµα σοβαρό θέµα αντιπαράθεσης: την τεχνητή γενική νοηµοσύνη ή AGI − ή µε άλλα λόγια ένα συνειδητό, αυτοδιδασκόµενο σύστηµα που θα µπορεί θεωρητικά να απαλείψει τον ανθρώπινο έλεγχο. Η ασφαλής ανάπτυξη µιας τέτοιας τεχνολογίας παραµένει η βασική αποστολή της OpenAI, λένε οι επικεφαλής της. “Το βασικό ερώτηµα δεν είναι πώς θα επιτευχθεί αυτή η εξέλιξη, αλλά τι αξίες θα ενέχει”, λέει ο Brockman. Ο Mostaque της Stability χλευάζει το όραµα αυτό, το οποίο θεωρεί άστοχο: “Δεν µε ενδιαφέρει η AGI, αλλά εργαλεία που απευθύνονται στον άνθρωπο”, λέει.
 
Μόχθος και κίνδυνοι
Η “φούσκα των AI” έρχεται, λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της Stability AI, Emad Mostaque. Ωστόσο, εν αντιθέσει µε προηγούµενες φούσκες, ο αντίκτυπος στο επιχειρείν είναι ξεκάθαρος. “Στις αίθουσες συσκέψεων κορυφαίο θέµα είναι η γενετική ΑΙ”.
 
Οι υποστηρικτές της OpenAI, όπως ο δισεκατοµµυριούχος Reid Hoffman, ο οποίος στήριξε µε δωρεές την εταιρεία στην αρχική µορφή της µέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύµατος, ισχυρίζεται ότι η AGI θα αποτελούσε ένα πρόσθετο και όχι αναγκαίο όφελος για τον κόσµο. Ο Altman παραδέχεται ότι τον “απασχολεί ιδιαίτερα” το αν θα συνειδητοποιήσουµε την έλευση της AGI. Επί του παρόντος πιστεύει ότι “δεν θα είναι ξεκάθαρη, θα είναι πιο σταδιακή η µετάβαση”. Ωστόσο πολλοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ο πιθανός αντίκτυπος των µοντέλων AI πρέπει να εξεταστεί τώρα, καθώς, όταν κυκλοφορήσουν, δεν θα υπάρχει γυρισµός. “Είναι σαν τα χωροκατακτητικά είδη”, λέει ο Aviv Ovadya, ερευνητής στο Κέντρο Διαδικτύου και Κοινωνίας του Harvard. “Θα χρειαστούµε ρυθµιστικό πλαίσιο για την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας”, λέει.
 
Τα µοντέλα AI και οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτά, ωστόσο, αντιµετωπίζουν και πιο άµεσα, δύσκολα ερωτήµατα σχετικά µε την ηθική των δηµιουργιών τους. Η OpenAI και άλλοι παίκτες του χώρου χρησιµοποιούν τρίτους για την επισήµανση δεδοµένων και την εκπαίδευση των µοντέλων τους σε µη καθορισµένες ενέργειες, χάνοντας εν µέρει τον έλεγχο. Μια πρόσφατη αξιολόγηση εκατοντάδων αγγελιών εργασίας που γράφτηκαν µε τη χρήση του ChatGPT από την Kieran Snyder, διευθύνουσα σύµβουλο της εταιρείας λογισµικού Textio, διαπίστωσε ότι, όσο πιο συγκεκριµένο είναι το αίτηµα, τόσο µεγαλύτερη η πρόκληση για την AI − και δυνητικά ενέχει µεγαλύτερη προκατάληψη. Τα “όρια” που έχει θέσει η OpenAI “µπλοκάρουν” σαφείς σεξιστικούς ή ρατσιστικούς όρους, αλλά όχι κάθε είδους διακρίσεις, π.χ. όσον αφορά την ηλικία, την αναπηρία ή τη θρησκεία. “Είναι δύσκολο να φιλτράρεις τις πολυσχιδείς προκαταλήψεις των ανθρώπων”, λέει.
 
Η νοµοθεσία περί πνευµατικών δικαιωµάτων αποτελεί ακόµα ένα σηµείο αντιπαράθεσης. Σε βάρος των Microsoft και OpenAI εκκρεµεί οµαδική αγωγή για “πειρατεία” κώδικα προγραµµατισµού. (Αµφότερες κατέθεσαν ενστάσεις για την απόρριψη των κατηγοριών και αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω το θέµα.) Η δε Getty Images προσέφυγε πρόσφατα κατά της Stability, ισχυριζόµενη ότι το Stable Diffusion “εκπαιδεύτηκε” παράνοµα µε τη χρήση εκατοµµυρίων φωτογραφιών ιδιοκτησίας της. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας περιορίστηκε να δηλώσει ότι ακόµη εξετάζονται τα στοιχεία.
 
Ακόµα πιο επικίνδυνη πρόκληση, όµως, είναι η αποφυγή κακής χρήσης της γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης − π.χ. µέσω της δηµιουργίας ρεαλιστικών βίντεο µιας βιαιοπραγίας που δεν συνέβη ποτέ στην πραγµατικότητα. “Η αξιόπιστη πληροφορία αποτελεί θεµέλιο της δηµοκρατίας”, λέει η Fei-Fei Li, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοηµοσύνης του Stanford. “Αυτή θα επηρεαστεί ριζικά”. 
 
Το ποιος θα δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήµατα εξαρτάται εν µέρει από τις εξελίξεις. “Τη δεκαετία του 1990 είχαµε τις µηχανές αναζήτησης AltaVista, Infoseek και καµιά δεκαριά οµοειδείς εταιρείες, τώρα δεν υπάρχει καµιά τους”, λέει ο Eric Vishria, εταίρος της Benchmark. 
 
Η επένδυση της Microsoft στην OpenAI, η οποία προβλέπει ότι θα λαµβάνει το µεγαλύτερο µέρος των κερδών µέχρι να καλυφθεί η επένδυσή της συν ένα ποσοστό επί των πρόσθετων κερδών, είναι άνευ προηγουµένου, καθώς περιλαµβάνει επίσης τη δέσµευση ότι η OpenAI θα περάσει κάποια στιγµή και πάλι υπό τον έλεγχο της αρχικής µη κερδοσκοπικής οντότητας. (Ο Altman και ο Brockman, από τη µεριά τους, χαρακτηρίζουν τον όρο αυτό “δικλίδα ασφαλείας” που θα εµποδίσει την OpenAI να συγκεντρώσει “δύναµη”.) Αναλυτές του κλάδου βλέπουν, πιο κυνικά, τη συµφωνία ως σχεδόν εξαγορά ή τουλάχιστον εκµίσθωση, που ωφελεί κυρίως τον Nadella. Αν και ο Altman δεν το παρουσιάζει έτσι: “Κάθε φορά που πηγαίναµε να τους πούµε: “Πρέπει να κάνουµε κάτι περίεργο που πιθανότατα δεν θα σας αρέσει”, απαντούσαν “τέλεια””. (Η Microsoft πάντως αρνήθηκε να αποκαλύψει τους όρους της.)
 
Μια άλλη πτυχή της συµφωνίας που δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα είναι ότι η OpenAI µπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε τεράστιους νέους όγκους δεδοµένων από τη σουίτα Office της Microsoft. Η Google, φυσικά, διαθέτει ήδη έναν τέτοιο θησαυρό, καθώς εδώ και χρόνια “ξεζουµίζει” το Διαδίκτυο, κυρίως για την προστασία των δραστηριοτήτων της. Ετοιµάζεται δε να λειτουργήσει φέτος µια σειρά εργαλείων AI ταχείας παρακολούθησης.
 
Στη Stability, πάλι, ο Mostaque παλεύει να εξηγήσει ότι η εταιρεία του επικεντρώνεται στη δηµιουργικότητα, όπως η Disney και το Netflix − και κυρίως ότι δεν µπαίνει στα χωράφια της Google. Αλλά και ο Mosaque έχει συνάψει τη δική του, ενδεχοµένως, φαουστιανή συµφωνία, µε την Amazon. Ο ηγέτης του cloud παρείχε στη Stability περισσότερους από 4.000 ηµιαγωγούς Nvidia AI για τη δηµιουργία ενός από τους µεγαλύτερους υπερυπολογιστές στον κόσµο. Ο Mostaque λέει ότι πριν από έναν χρόνο η Stability διέθετε µόλις 32 τέτοιες GPU.
 
“Μας πρόσφεραν µια απίστευτα ελκυστική συµφωνία”, λέει. Η συµφωνία εξασφαλίζει µια καλή πηγή ρευστότητας από το cloud computing της Amazon Web Services και τη δυνατότητα δηµιουργίας περιεχοµένου για τον βραχίονα ψυχαγωγίας της εταιρείας. Αλλά δεν είναι γνωστό τι άλλο περιλαµβάνει.
 
Στο παιχνίδι συµµετέχουν επίσης η Apple και η Meta, µητρική του Facebook, που διαθέτουν επίσης µεγάλες µονάδες ΑΙ. Η Apple κυκλοφόρησε πρόσφατα µια ενηµέρωση που ενσωµατώνει το Stable Diffusion απευθείας στα νεότερα λειτουργικά της συστήµατα. Όσον αφορά τη Meta, ο επικεφαλής του τµήµατος AI, Yann LeCun, υποβαθµίζει τον ντόρο που έχει προκαλέσει το ChatGPT. Επιπλέον, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις επιδιώκουν να ανταγωνιστούν την OpenAI, τη Stability και άλλες εταιρείες του χώρου. Ο Clem Delangue, ο 34χρονος διευθύνων σύµβουλος της Hugging Face, που “φιλοξενεί” το µοντέλο ανοιχτού κώδικα Stable Diffusion, οραµατίζεται ένα ποικιλόµορφο οικοσύστηµα AI λιγότερο εξαρτηµένο από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Διαφορετικά, υποστηρίζει, το κόστος τέτοιων µοντέλων θα στερείται διαφάνειας και θα βασίζεται στις επιδοτήσεις των Big Tech για να παραµείνει βιώσιµο. “Είναι ξέπλυµα µαύρου χρήµατος”, λέει.
 
Άλλωστε οι νεοφυείς εταιρείες του χώρου, όπως η Jasper, που ανέπτυξε έναν κειµενογράφο AI µε εργαλεία που βασίζονται στο GPT και είχε έσοδα περίπου $75 εκατ. πέρυσι, δυσκολεύονται να παραµείνουν στο “παιχνίδι”. Η Jasper, για να συνεχίσει, έχει ήδη στραφεί σε νέα εργαλεία. “Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, λες και κανείς δεν έχει πλεονέκτηµα”, λέει ο διευθύνων σύµβουλός της, Dave Rogenmoser.
 
Αυτό ισχύει, βέβαια, και για την πρωτοπορούσα OpenAI. Τον Ιανουάριο η startup Anthropic, που ίδρυσαν πρώην ερευνητές της OpenAI (µε την υποστήριξη, µεταξύ άλλων, του Sam Bankman-Fried της χρεοκοπηµένης FTX), κυκλοφόρησε το δικό της chatbot, το Claude, που συναγωνίζεται το ChatGPT από πολλές απόψεις, παρότι αναπτύχθηκε µε πολύ µικρότερο κόστος, λέει ο διευθύνων σύµβουλος της Scale AI, Alexandr Wang, πάροχος λογισµικού υποδοµής και των δύο.
 
Ο Brockman της OpenAI, πάντως, σηµειώνει ότι το καταστατικό της µη κερδοσκοπικής εταιρείας από την οποία προήλθε η OpenAI περιλαµβάνει µια ρήτρα που προβλέπει ότι, εάν µια άλλη εταιρεία πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο δηµιουργίας µιας τεχνητής γενικής νοηµοσύνης, θα κλείσει την OpenAI και θα συγχωνεύσει τα εργαλεία της στην ανταγωνιστική AI. “Δεν το έχει πει κανείς άλλος αυτό”, λέει. Ούτε ο Altman, όµως, δείχνει να ασχολείται µε την “κούρσα AI” αυτήν καθαυτήν. “Χάνουµε ευκαιρίες εάν εστιάζουµε στο χθες”, λέει και καταλήγει: “Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τι πρόκειται να ακολουθήσει”.
 
Πηγή: Forbes 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.