1 Μαΐου 2023
Το Ισραήλ επενδύει σε κρέας και γάλα που κατασκευάζονται στο εργαστήριο
Οι επενδύσεις σε κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, μαζί με άλλες φυτικές πρωτεΐνες, απογειώνονται στο Ισραήλ, το οποίο έχει σχετικά μεγάλο πληθυσμό χορτοφάγων και βίγκαν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε μια ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων για να δοκιμάσει το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο και για να εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του Ισραήλ για εναλλακτικό κρέας και πρωτεΐνη.
Η εταιρεία Steakholder Foods φιλοξένησε τον Νετανιάχου μαζί με άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους τεχνολογίας και υγείας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τρισδιάστατη εκτύπωση για παραγωγή κρέατος ψαριών και κόκκινου κρέατος.
«Σήμερα φάγαμε ψάρι που δεν προέρχεται από ψάρι και κρέας που δεν προέρχεται από βοοειδή. Πρόκειται για παγκόσμια επανάσταση» είπε ο Νετανιάχου σύμφωνα με δημοσίευμα του Al-Monitor.
Η Steakholder Foods χρησιμοποιεί κύτταρα από ζώα για την παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης
Οι επενδύσεις στην τεχνολογία τροφίμων του Ισραήλ διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οι εταιρείες που εργάζονται για την παραγωγή εναλλακτικού κρέατος αναπτύσσονται τάχιστα.
Τον Ιανουάριο, η Steakholder Foods έλαβε επιχορήγηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων από την Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας για να συνεργαστεί με την Umami Foods της Σιγκαπούρης για την τρισδιάστατη εκτύπωση χελιού και σφυρίδας.
Η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει την εμπορική πώληση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.
Ο Νετανιάχου ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για την τεχνολογία τροφίμων. Το 2020, επισκέφτηκε τις φάρμες Aleph για να παρακολουθήσει την παραγωγή βόειου κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.
Άλλες ισραηλινές εταιρείες εργάζονται για την παραγωγή κρέατος φυτικής προέλευσης. Σε αντίθεση με το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, για την τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται φυτικά συστατικά για να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις κρέατος.
Πέρυσι, η ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Plantish παρουσίασε τον τρισδιάστατο εκτυπωμένο φυτικό σολομό.
Το Ισραήλ έχει έναν από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν πληθυσμούς χορτοφάγων στον κόσμο και περισσότερο από το 5% των Ισραηλινών είναι vegan. Το Τελ Αβίβ αποκαλείται και η vegan πρωτεύουσα του κόσμου. Ο σχετικά υψηλός αριθμός βίγκαν και χορτοφάγων στο Τελ Αβίβ συνδέεται με την λεγόμενη προοδευτική κουλτούρα της πόλης καθώς και με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων.
Υπάρχει επίσης και μια παράδοση χορτοφαγίας και βιγκανισμού στον Ιουδαϊσμό. Ο Ραβίνος Akiva Gersh με έδρα το Ισραήλ, ενθαρρύνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους Εβραίους να γίνουν vegan. Ο Gersh συχνά επισημαίνει ότι ο Αδάμ και η Εύα ακολουθούσαν vegan διατροφή στον Κήπο της Εδέμ.
Η ανάπτυξη εναλλακτικού κρέατος έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το εάν συμμορφώνεται με τους εβραϊκούς και ισλαμικούς διατροφικούς νόμους. Το 2021, η εβραϊκή θρησκευτική οργάνωση Ορθόδοξη Ένωση είπε ότι δεν θα πιστοποιούσε το «Impossible Pork», το οποίο είναι φυτικής προέλευσης, ως κοσέρ. Οι Ισλαμικές Υπηρεσίες της Αμερικής έλαβαν παρόμοια απόφαση το 2021 σχετικά με τα προϊόντα χαλάλ. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος απαγορεύεται σύμφωνα με τις παραδοσιακές ερμηνείες του εβραϊκού και του ισλαμικού νόμου.
Ταυτόχρονα, μια ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων θα λάβει άδεια για την παραγωγή γάλακτος που δεν προέρχεται από αγελάδες, όπως ανακοίνωσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel μάλλον πρόκειται για την εταιρεία Remilk, μια εταιρεία ανάπτυξης καλλιεργημένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Remilk έχει ήδη λάβει έγκριση για να πουλά εργαστηριακά παραγόμενο γάλα στη Σιγκαπούρη, ενώ έλαβε έγκριση από το FDA των ΗΠΑ για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος που δεν προέρχεται από ζώα, για ασφαλή χρήση σε προϊόντα διατροφής.
Η Remilk ιδρύθηκε το 2019 και παράγει πρωτεΐνες γάλακτος μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης με βάση τη ζύμη που τις καθιστά «χημικά πανομοιότυπες» με εκείνες που υπάρχουν στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αγελάδες.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα είναι 100% παρόμοιο με το πραγματικό γάλα, αλλά χωρίς λακτόζη, χωρίς χοληστερόλη, χωρίς αυξητικές ορμόνες και χωρίς αντιβιοτικά.
Η Remilk αναδημιουργεί τις πρωτεΐνες του γάλακτος παίρνοντας τα γονίδια που τις κωδικοποιούν και εισάγοντάς τα σε ένα μονοκύτταρο μικρόβιο, το οποίο τροποποιήθηκε γενετικά για να δημιουργηθεί η πρωτεΐνη. Το προϊόν στη συνέχεια αποξηραίνεται και μετατρέπεται σε σκόνη.
Πριν από έναν μήνα περίπου, η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγορέψει στην πώληση τεχνητού κρέατος στη χώρα. Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ.
Η μόδα του τεχνητού κρέατος και εσχάτως του τεχνητού γάλακτος, εκτός από εθελοντική κατανάλωση, ίσως τελικά επιβληθεί στους ανθρώπους μέσω των επαγγελματιών δικαιωματιστών που κόπτονται για τα δικαιώματα των ζώων και μέσω των επαγγελματιών υπερασπιστών του κλίματος, καθώς τα βοοειδή κατηγορούνται ότι ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με τα εντερικά τους αέρια απόβλητα, όσο ένα μεγάλο SUV.
Καλή οι οικολογία και η αγάπη προς τα ζώα, όμως η επιβολή διατροφικών συνηθειών με νόμους, καταπατά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν την ελευθερία επιλογής της τροφής. Η κατανάλωση κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, δεν έχει δοκιμαστεί για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως, όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην ανθρωπότητα, από πολλές απόψεις.
Πηγή: Cosmostatus
Κατηγορία Θέματος
Διεθνείς ειδήσεις,
Ενημέρωση,
Κοινωνικά θέματα,
Παγκοσμιοποίηση,
Τεχνολογία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου