7 Μαΐου 2023

Η αντεπίθεση των Ουκρανών είναι καταδικασμένη σε παταγώδη αποτυχία για έναν και μόνο λόγο

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει μια αντεπίθεση, η οποία είναι καταδικασμένη σε πλήρη αποτυχία.
 
Σε μια συνάντηση ανώτατων Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ανέφερε τις επίσημες εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας τον τελευταίο μήνα.
 
Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι περισσότεροι από 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες εξουδετερώθηκαν –σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά– τον Απρίλιο, υπενθυμίζει σε ανάλυσή του στο South Front ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
 
Σύμφωνα με τον Shoigu, το Κίεβο δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τα στρατεύματά του από το να υποστούν σοβαρά πλήγματα στην πρώτη γραμμή, «παρά την άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια από τις δυτικές δυνάμεις». 
 
Αδιάσειστα στοιχεία 
 
Τα ρωσικά στοιχεία έρχονται εν μέσω ενός συλλογικού σκεπτικισμού στη Δύση σχετικά με το ενδεχόμενο το Κίεβο να αντιστρέψει το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης. 
 
Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών αμφιβάλλει για μία ουκρανική νίκη, δεδομένων των απωλειών των Ουκρανών και ενώ οι Ρώσοι προχωρούν ολοένα και περισσότερο προς την πλήρη απελευθέρωση των εδαφών που ενσωματώνονται στην Ομοσπονδία.
 
Τώρα, με τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων για τον αριθμό των θυμάτων, η τάση είναι αυτός ο σκεπτικισμός να αυξάνεται, γεγονός που περιπλέκει τα δυτικά πολεμικά σχέδια, επισημαίνει ο Leiroz.
 
Τα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση μέσω ενός είδους damage control – παραδεχόμενα εν μέρει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ουκρανία, αλλά υπονοώντας πως εάν σταλούν περισσότερα όπλα, το σενάριο θα μπορούσε να αλλάξει.
 
Μερικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, πως υπάρχει ένα σχέδιο αντεπίθεσης, που θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή και το οποίο θα επιτρέψει στο Κίεβο μία μεγάλη εδαφική προέλαση, εκδιώκοντας τους Ρώσους ακόμη και από εδάφη, που τελούν σε καθεστώς ειρήνης όπως η Κριμαία. 
 
Σε καταστροφική κατάσταση οι Ουκρανοί 
 
Όμως η ύπαρξη δεδομένων σαν αυτά που αποκάλυψε το ρωσικό υπουργείο καθιστά δύσκολο να πιστέψει κανείς την πιθανότητα μιας τέτοιας κίνησης. 
 
Αν και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εμποδίζουν τη διάδοση πληροφοριών για τα ουκρανικά προβλήματα, θα είναι δύσκολο να σταματήσει ο συλλογικός σκεπτικισμός, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται αριθμοί που ενημερώνουν για την καταστροφική κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων, τονίζει ο Leiroz.
 
Σε αρκετές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, έχουν εμφανιστεί αναφορές σχετικά με αυτό το θέμα. 
 
Στο πρόσφατο κύμα των εγγράφων που διέρρευσαν, δημοσιεύτηκε μια εκτίμηση του Πενταγώνου ότι μεταξύ 124.000 και 131.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. 
 
Σε εκτιμήσεις που έγιναν από άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, υπάρχουν ακόμη υψηλότεροι αριθμοί, με ορισμένες αναφορές να δίνουν στατιστικά στοιχεία από 200.000 έως 300.000 νεκρούς Ουκρανούς.
 
Αυτές οι αναφορές κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο, επομένως, όσο και αν γίνονται προσπάθειες από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να λογοκρίνουν τα δεδομένα, η πολλαπλότητα των πηγών καθιστά αυτό το έργο πραγματικά δύσκολο.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, το καθεστώς στο Κίεβο συνεχίζει να αρνείται όλες αυτές τις αναφορές και να δηλώνει έτοιμο για την αντεπίθεση. 
 
Απίστευτοι ουκρανικοί ισχυρισμοί 
 
Τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Aleksey Reznikov ισχυρίστηκε πως ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των στρατευμάτων του καθεστώτος είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.
 
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, η καταστροφή σε αυτές τις δύο χώρες οδήγησε στο θάνατο 55.000 ανθρώπων, κάτι που δείχνει πώς ο Reznikov λέει προφανώς ψέματα, αφού ακόμη και μεταξύ των πιο ανοιχτά φιλοουκρανικών πηγών δεν υπάρχει πίστη σε τόσο μικρό αριθμό θυμάτων. 
 
Παρόμοιες δηλώσεις αναμένονται επίσης και στο εγγύς μέλλον, ειδικά ως απάντηση στα λεγόμενα του Shoigu. 
 
Οι αξιωματούχοι του Κιέβου θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης των στρατευμάτων τους και πως οι στρατιώτες τους είναι σε επαρκή αριθμό για μια αντεπίθεση – εξαρτώμενη μόνο από περισσότερα δυτικά όπλα, δικαιολογώντας έτσι τη συμπεριφορά «επαίτη» από τον Zelensky.
 
Η κρεατομηχανή της πρώτης γραμμής 
 
Ταυτόχρονα, στις δυτικές χώρες οι κυβερνήσεις θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πείσουν τους πολίτες τους ότι είναι πράγματι συνετό και απαραίτητο να συνεχιστεί η αποστολή όπλων στο Κίεβο. 
 
«Το πιο σοφό θα ήταν να παραδεχτούμε τον ανησυχητικό αριθμό των ουκρανικών απωλειών και να σταματήσουμε την πολεμική μηχανή πίσω από το καθεστώς. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη σύγκρουση, η ειρηνευτική διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για όλες τις πλευρές. 
 
Αλλά ούτε η Ουκρανία έχει την κυριαρχία να λάβει μια τέτοια απόφαση, ούτε το ΝΑΤΟ έχει συμφέρον σε οποιαδήποτε δυνατότητα ειρήνης. 
 
Έτσι, πιθανότατα, οι Ουκρανοί πολίτες θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην κρεατομηχανή της πρώτης γραμμής», καταλήγει στην ανάλυσή του ο Leiroz… 
 
Ρεπορτάζ από το Bankingnews.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.