6 Φεβρουαρίου 2023

Το κατασκοπευτικό μπαλόνι που οι ΗΠΑ… δεν μπορούν να καταρρίψουν! (αλλά τελικώς το κατέρριψαν!!!!)

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν θα το καταρρίψουν για να μην προκληθούν ζημιές στο έδαφος. Η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική. Τα δεδομένα και τα διδάγματα από το παρελθόν.
 
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι παρακολουθεί το τεράστιο κινέζικο αερόστατο (μπαλόνι) που υποπτεύεται ότι είναι κατασκοπευτικό και πέταξε πάνω από την Μοντάνα, όπου βρίσκονται κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να πρότεινε να καταρριφθεί, αλλά το Πεντάγωνο αντιτάχθηκε σε αυτήν την ενέργεια, επικαλούμενος τον κίνδυνο καταστροφών στο έδαφος.
 
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το αερόστατο δεν είναι κατασκοπευτικό αλλά «χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς» και ότι «έχει ξεφύγει πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του». Είναι η ακριβώς ίδια δικαιολογία που έδιναν οι ΗΠΑ για τα «μετεωρολογικά μπαλόνια» στο κατασκοπευτικό τους πρόγραμμα τη δεκαετία του 1950, θυμίζει το Forbes. 
 
Παρότι επισήμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν το καταρρίπτουν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα από τα συντρίμμια, στην πραγματικότητα, η κατάρριψη του μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μπορεί να φαίνεται εύθραυστο, αλλά το τεράστιο μέγεθος και η κατασκευή ενός στρατοσφαιρικού μπαλονιού το κάνει σχεδόν άτρωτο, υποστηρίζει το Forbes. 
 
Υπάρχει το πρόβλημα να φτάσεις σε αυτό. Τέτοια μπαλόνια πετούν ψηλά στη στρατόσφαιρα, πολύ πάνω από τα αεροσκάφη. Το κάνουν αυτό για να επωφεληθούν από την αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου «παίζοντας» με το υψόμετρο για να κατευθύνονται στο επιθυμητό σημείο και μετά να κάνουν κύκλους πάνω από ένα σημείο ενδιαφέροντος. Ο αμερικανικός στρατός έχει το δικό του πρόγραμμα στρατοσφαιρικών κατασκοπευτικών μπαλονιών, όπως το Cold Star -συντομογραφία του Covert Long Dwell STratospheric ARchitecture- σχεδιασμένο να κινείται απαρατήρητο στον εχθρικό εναέριο χώρο.  
 
Τέτοια μπαλόνια συνήθως πετούν σε ύψος 80.000 πόδια ή περισσότερο – η έκδοση της NASA φτάνει στα 120.000 πόδια. Τα F-15 Eagle και F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν και τα δύο δηλωμένο ανώτερο ύψος λειτουργίας τα περίπου 65.000 πόδια. Ενώ μπορεί να είναι σε θέση να πλησιάσουν αρκετά για να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο, το μπαλόνι μπορεί να είναι πολύ ψηλά για να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα. 
 
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται στρατιωτικά μπαλόνια, πιθανότατα θυμούνται τις επιδρομές των Zeppelin του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου τα οποία χτυπούσαν τα αεροπλάνα και έπεφταν φλεγόμενα στο έδαφος. Τα γιγάντια γερμανικά Zeppelin ήταν γεμάτα με εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο (υδρογόνο) και μπορούσαν να αναφλεγούν με μερικές εκρήξεις εμπρηστικών σφαιρών, δημιουργώντας το ίδιο αποτέλεσμα με την καταστροφή του Χίντενμπουργκ. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το μπαλόνι είναι γεμάτο με μη εύφλεκτο ήλιο και όχι με υδρογόνο.  
 
Ίσως να πιστεύει κανείς ότι θα ήταν αρκετό να κάνεις αρκετές τρύπες στο μπαλόνι. Μπορεί να μην σκάσει, αλλά η διαφυγή αερίου θα οδηγούσε σε απώλεια υψομέτρου.  
 
Υπάρχει όμως πρόβλημα κλίμακας. Τα στρατοσφαιρικά μπαλόνια είναι τεράστια. Τα τυπικά μπαλόνια της NASA είναι 40 εκατομμύρια κυβικά πόδια, θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου. Το περίβλημα του μπαλονιού είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό όχι πιο παχύ από το περιτύλιγμα ενός σάντουιτς και η διαφορά πίεσης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού είναι μικρή. Η προσπάθεια να βγει το αέριο ανοίγοντας μερικές τρύπες είναι σαν να περιμένει κανείς να αεριστεί μια ολόκληρη αποθήκη ανοίγοντας ένα μικρό παράθυρο. 
 
Γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα μπαλόνια είναι δύσκολο να καταρριφθούν από προηγούμενη εμπειρία. Το 1998 ένα καναδικό μετεωρολογικό μπαλόνι παρασύρθηκε προς τον ρωσικό εναέριο χώρο. Μαχητικά αεροσκάφη από τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία επιχείρησαν να το καταρρίψουν χωρίς επιτυχία. Δύο μαχητικά CF-18 της καναδικής πολεμικής αεροπορίας χτύπησαν το αερόστατο με περισσότερες από 1.000 βολές πυροβόλων 20 χιλιοστών γεμίζοντας το με τρύπες. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να χάσει σημαντική ποσότητα αερίου και το μπαλόνι συνέχισε να παρασύρεται από τον άνεμο.
 
Ένα μπαράζ ρουκετών 2,75″ ήταν εξίσου αναποτελεσματικό, καθώς οι ισχυρές εκρηκτικές ρουκέτες απλώς πέρασαν μέσα από το μπαλόνι χωρίς να εκραγούν. Αυτή μπορεί να είναι η πραγματική ανησυχία της Πολεμικής Αεροπορίας με την αναχαίτιση του κινεζικού μπαλονιού: οποιοσδήποτε πύραυλος εκτοξευθεί σε αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για τους αμάχους που βρίσκονται κάτω από το ίδιο το μπαλόνι απ’ ότι για το ίδιο, το οποίο πιθανά θα χάσει αργά ύψος ή δεν θα επηρεαστεί καθόλου (το καναδικό αερόστατο παρασύρθηκε σε ρωσικό έδαφος και πιστεύεται ότι εν τέλει έπεσε στην Αρκτική Θάλασσα). 
 
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπορεί επί της αρχής να είναι σε θέση να «κλειδώσουν» με πυραύλους και να χτυπήσουν την κάψουλα που περιέχει τις κάμερες, τα συστήματα ελέγχου και τις ραδιοεπικοινωνίες του. Η καταστροφή της θα έθετε το μπαλόνι εκτός δράσης και θα μπορούσε να διενεργεί κατασκοπεία. Ωστόσο, το μπαλόνι θα συνέχιζε να παρασύρεται πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ και θα ήταν δύσκολο να υποστηριχτεί ότι καταστράφηκε. Ακόμη χειρότερα, μια αποτυχημένη προσπάθεια θα ήταν καταστροφή σε όρους δημοσίων σχέσεων.  
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται μπαλόνια για κατασκοπεία. Πίσω στη δεκαετία του 1950, πριν τους δορυφόρους, το πρόγραμμα Genetrix της CIA έστειλε «μετεωρολογικά μπαλόνια» για να παρασύρονται τυχαία πάνω από τη Σοβιετική Ένωση τραβώντας φωτογραφίες. Το σχέδιο δεν στέφθηκε με επιτυχία, αλλά προκάλεσε συναγερμό στη Ρωσία, η οποία μάλιστα ανέπτυξε μια έκδοση «καταστροφέα μπαλονιών» του αεροσκάφους M-17 Mystic μεγάλου ύψους. 
 
Οι σύγχρονοι απόγονοι τους είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί. Νέοι αλγόριθμοι ελέγχου και κατανόηση των στρατοσφαιρικών ανέμων σημαίνει ότι είναι κατευθυνόμενοι και μπορούν να πάνε οπουδήποτε κατά βούληση, με τα ηλιακά πάνελ να παρέχουν απεριόριστη διάρκεια πτήσης. Σε αντίθεση με τους δορυφόρους, μπορούν να παραμείνουν σε μια τοποθεσία ενδιαφέροντος για παρατεταμένη περίοδο — αλλά το να βρίσκονται εντός ξένου εναέριου χώρου και όχι στο διάστημα σημαίνει ότι μπορούν να καταρριφθούν. Αυτό ωστόσο αποτελεί πρόκληση.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Τελικώς ήταν πολύ εμδιαφέρουσα η ανάλυση του αρθρογράφου αλλά οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν το μπαλόνι....
 
Ακολουθεί το σχετικό άρθρο... 
 
ΗΠΑ: Μαχητικό F-22, κατέρριψε το κινεζικό μπαλόνι-Καταδίκασε το Πεκίνο 
 
«Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…) Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν» δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την κατάρριψη του Κινέζικού μπαλονιού που πετούσε εδώ και μέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο και θεωρείτο κατασκοπευτικό. Το Πεκίνο καταδίκασε την κατάρριψη του μπαλονιού.
 
Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση.
 
Ενώ το Υπουργείο Άμυνας είχε την ευκαιρία να το καταρρίψει πάνω από τη Μοντάνα, οι επικεφαλής του στρατού φοβήθηκαν ότι δεν ήταν ασφαλές να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση πάνω από την στεριά.
 
Κατόπιν εντολής του προέδρου, το Πεντάγωνο επεξεργάστηκε τις εναλλακτικές λύσεις για να ρίξει το αερόστατο με ασφάλεια πάνω από τα χωρικά μας ύδατα, ενώ παρακολουθούσε στενά την πορεία του και τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Η αποστολή υποστηρίχθηκε από αεροσκάφη F-15 από την αεροπορική βάση της Εθνικής Φρουράς Barnes στη Μασαχουσέτη και αεροπλάνα ανεφοδιασμού και χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22. 
 
Δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.
 
Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
 
Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων. Αρκετά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αποστολή ανάκτησης, δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.
 
Τα συντρίμμια βρίσκονται σε μόλις 47 πόδια νερού, γεγονός που θα καταστήσει την ανάκτηση “στην πραγματικότητα αρκετά εύκολη”, ανέφερε ο ιδιος.
 
Καταδίκασε το Πεκίνο
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε σήμερα την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταρρίψει το κινεζικό μπαλόνι που εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών».
 
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει.
Έκλεισαν τρία αεροδρόμια
 
Πριν την κατάρριψη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.
 
Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιούσε ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.
 
Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά το απόγευμα του Σαββάτου. 
 
Ο ιστότοπος παρακολούθησης Flightradar24 έδειξε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής να επιχειρούν στους ουρανούς μεταξύ Wilmington, Βόρειας Καρολίνας και Myrtle Beach.
 
Η ακτοφυλακή είχε επίσης συμβουλεύσει τους ναυτικούς να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων «που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο», αναφέρει το Associated Press.
 
Η άφιξη του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ -για το οποίο η Κίνα υποστήριξε ότι είναι πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε για μετεωρολογική έρευνα και παρέκκλινε από τη διαδρομή του λόγω κακοκαιρίας – έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει ένα ταξίδι στο Πεκίνο για το θέμα.
 
Μπαλόνι και στην Λατινική Αμερική 
 
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

 
Δείτε και το βίντεο της κατάρριψης:
 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.