25 Φεβρουαρίου 2023

«Ψήνονται» για μετά τις εκλογές «Πρέσπες του Αιγαίου»…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γρίβας, 
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη ΣΣΕ
 
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνει η φημολογία για μια συμφωνία με την Τουρκία μετεκλογικά, η οποία αναφέρεται ως “Πρέσπες του Αιγαίου”. Η συμφωνία αυτή υποτίθεται πως θα ρυθμίζει τις “διαφορές” μεταξύ των δύο χωρών με κάποιο είδος “συμβιβασμού”, δηλαδή δια της αποδοχής τουλάχιστον κάποιων εκ των αυθαίρετων τουρκικών επεκτατικών αξιώσεων.
 
Αυτός ο “συμβιβασμός” – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, αλλά επίμονες πληροφορίες – θα περιλαμβάνει τη συνεκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων στο αρχιπέλαγος και την απεμπόληση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια από πλευράς της Ελλάδας, τουλάχιστον στο Αιγαίο “για να μην μεταβληθεί σε ελληνική λίμνη”, όπως είναι το κωμικοτραγικό επιχείρημα των εν Ελλάδι υποστηρικτών του τουρκικού επεκτατισμού.  
 
Ο γράφων θέλει να πιστεύει ότι τα αυτά τα σενάρια για “Πρέσπες του Αιγαίου” αποτελούν αποκυήματα φαντασίας, τα οποία προωθούνται για μικροπολιτικούς λόγους. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι ένα ισχυρό και διακομματικό κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και του ευρύτερου συστήματος εξουσίας, θεωρεί πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια είναι “μη ρεαλιστική” και θα πρέπει να την ξεχάσουμε.  
 
Ο γράφων έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια αποτελεί υποχρέωση και όχι δικαίωμα της Ελλάδας, αν θέλει να λειτουργεί στοιχειωδώς ως κανονική χώρα. Το διεθνές δίκαιο είναι τόσο απόλυτα ξεκάθαρο, που δεν αφήνει περιθώρια για υποχωρήσεις. Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια. Πολλώ δε μάλλον εάν αυτό συμβαίνει γιατί μια άλλη χώρα την απειλεί με πόλεμο, αν το πράξει.  
 
Με άλλα λόγια, το περιβόητο casus belli της Τουρκίας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μας υποχρεώνει να προβούμε σε αυτήν την (αυτονόητη) κίνηση. Αν μία χώρα επιλέξει να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό της εθνικής της κυριαρχίας γιατί μια άλλη χώρα την απειλεί με πόλεμο, τότε αυτή η χώρα παύει να έχει εθνική υπόσταση. Τόσο απλά. Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο στο συγκεκριμένο ζήτημα θα ήταν κίνηση εθνικού αυτοχειριασμού επικών διαστάσεων. Η χώρα ουσιαστικά θα εμφανιζόταν ως αρνητής του διεθνούς δικαίου κι αυτό θα την μετέτρεπε σε απόβλητο του διεθνούς συστήματος. Με άλλα λόγια θα έθετε άτυπα, πλην όμως ουσιαστικά, εαυτόν εκτός διεθνούς κοινότητας ως κυρίαρχο κράτος.  
 
Χώρα-αρνητής του διεθνούς δικαίου!  
 
Όμως, η κατάσταση ενδέχεται να είναι ακόμη χειρότερη. Όπως μου επισημάνθηκε από το Μελέτη Μελετόπουλο, σε μια συζήτησή μας, η άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο για τον εαυτό της, επηρεάζει όλο το διεθνές σύστημα. Επειδή δεν υπάρχει κάποια ανώτατη αρχή για να νομοθετεί και να επιβάλλει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, οι αρμοδιότητες αυτές αποτελούν προνόμιο και υποχρέωση των επιμέρους χωρών.  
 
Το διεθνές δίκαιο εκπορεύεται από τις χώρες και επιβάλλεται από αυτές. Το δε διεθνές σύστημα είναι ένα και ενιαίο. Τοπικές αλλοιώσεις του διεθνούς δικαίου δεν νοούνται. Κάθε αλλαγή σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επηρεάζει το διεθνές δίκαιο –συνακόλουθα και τις γεωπολιτικές σχέσεις– σε ολόκληρο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, οι επιλογές των χωρών παράγουν δίκαιο.  
 
Άρα λοιπόν, η άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο προς όφελος της Τουρκίας θα έχει παγκόσμιες συνέπειες. Και το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι συνέπειες αυτές μάλλον θα στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της Δύσης. Μεταξύ των άλλων, αν η Ελλάδα αποδεχθεί τη θέση της Τουρκίας ότι το Αιγαίο είναι “ειδική περίπτωση”, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, που υποστηρίζουν ότι η Νότιος Σινική Θάλασσα και ο Αρκτικός Ωκεανός είναι “ειδικές περιπτώσεις”.  
 
Επιπροσθέτως, η θέση της Τουρκίας είναι ότι οι ηπειρωτικές ακτές έχουν περισσότερα δικαιώματα από τα νησιά. Για την ακρίβεια, η Τουρκία θεωρεί τα ελληνικά νησιά ως “προέκταση” της μικρασιατικής ακτής. Γι’ αυτό δεν δέχεται ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αν λοιπόν η Ελλάδα αποδεχθεί μείωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αυτομάτως προωθεί τη θέση ότι τα ηπειρωτικά κράτη έχουν αυξημένα δικαιώματα στη θάλασσα έναντι των νησιωτικών, ενώ γενικότερα ενισχύεται η θέση της στεριάς έναντι της θάλασσας στον παμπάλαιο ανταγωνισμό των ναυτικών Δυνάμεων με τις χερσαίες Δυνάμεις στην ανθρώπινη ιστορία.  
 
Και όπως είπαμε πριν, αυτή η ενίσχυση δεν είναι κάτι το θεωρητικό. Πρόκειται περί μετάλλαξης του διεθνούς δικαίου με παγκόσμιες συνέπειες. Αυτή η θέση φυσικά ευνοεί τις μεγάλες χερσαίες ευρασιατικές Δυνάμεις, πρωτίστως την Κίνα και τη Ρωσία και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των θαλάσσιων Δυνάμεων της ευρωατλαντικής Δύσης. Συνολικότερα, η άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο για τον εαυτό της απειλεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση του διεθνούς συστήματος.  
 
Τι φέρνουν οι “Πρέσπες του Αιγαίου”  
 
Έτσι λοιπόν, η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα μπορεί να θέσει την Ελλάδα σε έναν θύλακο απομόνωσης, θεωρώντας την ίδια τη χώρα και όχι το Αιγαίο ως “ειδική περίπτωση”. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο Rogue State, ένα κράτος-παρίας, ακριβώς γιατί απειλεί να αλλοιώσει το διεθνές δίκαιο, να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες και να διασαλεύσει την σταθερότητα του διεθνούς συστήματος. Το αν αυτό συμβαίνει, όχι λόγω επιθετικότητας, αλλά λόγω απροθυμίας υπεράσπισης της ίδιας της εθνικής της υπόστασης, είναι κάτι που αφήνει αδιάφορο το διεθνές σύστημα.  
 
Όπως αδιάφορες θα αφήσει και τις Δυνάμεις της Δύσης που θα σπεύσουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα για τις επιλογές της αυτές, αν αντιληφθούν ότι θίγονται συμφέροντά τους σε άλλα μέρη του πλανήτη, ανεξαρτήτως αν είναι οι ίδιες που την πιέζουν σήμερα να προχωρήσει σε “συμβιβασμούς” με την Τουρκία, σε μια απελπισμένη όσο και κοντόθωρη προσπάθεια να επαναφέρουν την Τουρκία στη δυτική αρχιτεκτονική.  
 
Οι ηγετικές ελίτ της χώρας πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι κανείς δεν ανταμείφθηκε γιατί υποχώρησε σε πιέσεις που έθιγαν κρίσιμα εθνικά συμφέροντα. Πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πολλά αντιφατικά στοιχεία στις πολιτικές των μεγάλων Δυνάμεων και οφείλουν να επιλέγουν ποια θα στηρίζουν και σε ποια θα ανθίστανται. Κυρίως οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη σε έναν μικρό πλανήτη που περιλαμβάνει τη χώρα μας και την Τουρκία, αλλά ότι λειτουργούμε σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο διεθνές σύστημα, το οποίο επηρεάζεται από τις επιλογές μας. Και επιλογές σαν αυτές που συζητούνται, χάριν του “συμβιβασμού” με την Τουρκία, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην ομαλή λειτουργία του διεθνούς συστήματος, για τις οποίες η χώρα μας ενδέχεται να κληθεί, αργά ή γρήγορα, να λογοδοτήσει. Και θα λογοδοτήσει πρωτίστως στους “φίλους” και “προστάτες” της!  
 



Share

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΜΕΤΑ ΤΑ FUEL PASS FOOD PASS POWER PASS TOOTH PASS MARKET PASS KAI ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΟΤΑΚΙ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΨΗΦΟ..ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΟ ΚΑΛΥΒΙΩΤΙΚΟ [[ ΠΑΣΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ]] BETRAYAL PASS.!!!

Ανώνυμος είπε...

Ψηθηκανε. Το σερβιρισμα απομενει και για την Ελλδα και για την Κυπρο.
Φ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.