24 Φεβρουαρίου 2023

ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων  
 
Σήμερα 24 Φεβ 2023 μαύρη επέτειο του πρώτου έτους κηρύξεως του πολέμου από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας έκρινα σκόπιμο:
1/ Να γράψω για τις προοπτικές αυτού του ολέθριου πολέμου για ολόκληρο τον κόσμο και
2/ Να χαιρετίσω τους Ουκρανούς μαχητές και τον λαό της Ουκρανίας που χύνουν το αίμα τους υπέρ της Ελευθερίας. Δόξα και τιμή σε εκείνους που έπεσαν στο μέτωπο.
 
1η Εκδοχή: Κατάπαυση του Πυρός- Επίτευξη Ειρήνης 
 
Η πιο ευνοϊκή και χαρμόσυνη εκδοχή, χωρίς να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Τούτο φαντάζει αρκετά δύσκολο, αλλά είναι το αναγκαίο 
 
2η Εκδοχή: Συνέχιση Μαχών τύπου Βερντέν
 
Η συνέχιση ενός πολύνεκρου πολέμου τύπου Βερντέν ή Βιετνάμ είναι ένα κακό σενάριο. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στέλνει σύγχρονα οπλικά συστήματα και το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό συμβούλων-εκπαιδευτών, ενώ η Ρωσία και Ουκρανία θα στέλνουν το ανθρώπινο δυναμικό στα μέτωπα-σφαγεία σε ένα μάλλον στατικό πόλεμο διαρκείας. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα φέρουν στους λαούς πείνα , εξαθλίωση , επιδημίες κ.α . Η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας από τη Ρωσία είναι μάλλον αμφίβολο να επιτευχθεί . Εξ ίσου αμφίβολη είναι η κατάληψη των ρωσόφωνων περιοχών (Ντονέτς και Λουχάνσκ) και ιδιαίτερα της Κριμαίας από την Ουκρανία. Αλλά στον πόλεμο όλα είναι πιθανά.
 
3η Εκδοχή: Αμεση Εμπλοκή του ΝΑΤΟ 
 
Σε περίπτωση που οι Ουκρανικές δυνάμεις εξασθενήσουν και υπάρξει κατάρρευση του μετώπου, τότε το ΝΑΤΟ ίσως μπει στον πειρασμό να επέμβει στρατιωτικά με δυνάμεις, με ό,τι τούτο συνεπάγεται. Το σενάριο τούτο είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για τη Ρωσία, διότι δεν είναι σε θέση να αποκρούσει συνασπισμένες τις Νατοϊκές Δυνάμεις. Και εδώ μπορεί να συμβούν τα κάτωθι: 
 
4η Εκδοχή: Αμεση Εμπλοκή της Κίνας 
 
Αν καταρρεύσει το μέτωπο και χάσει η Ρωσία τα κατακτηθέντα εδάφη της, τότε είναι ενδεχόμενο να ζητήσει την συνδρομή των Κινεζικών Δυνάμεων με ό,τι τούτο συνεπάγεται για το ΝΑΤΟ. Μια πιθανή στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας και Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη Δύση, δεδομένου του τεράστιου Κινεζικού Στρατού σε αριθμό. Οι ΗΠΑ έχουν πικρή εμπειρία διότι τούτο είχε συμβεί στον Πόλεμο της Κορέας. Επί προεδρίας Νίξον υπήρχε το δόγμα «Αποφυγής Συνενώσεως της Σοβιετικής Ενώσεως και Κίνας», διότι τούτο ενοποιεί την Ευρασία (το μείζον μέρος της γης) με τεράστιους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και πρώτες ύλες. Να σημειωθεί δε ότι η Κίνα στον πόλεμο της Κορέας ήταν υποανάπτυκτη, εν αντιθέσει με την σημερινή Κίνα που είναι τεχνολογικά πλήρως ανεπτυγμένη. Τούτο ασφαλώς ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Αν όμως η Κίνα ευφυώς σκεπτόμενη αφήσει τη Ρωσία μόνη να αντιμετωπίσει είτε έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία, ή με την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ- είτε να χρησιμοποιήσει τα Πυρηνικά Όπλα (Π.Ο) σαν έσχατο μέσο απόκρουσης και αλληλο-καταστροφής τότε φθάνουμε στη 5ην εκδοχή.
 
5η Εκδοχή: Πυρηνικός Πόλεμος 
 
 Ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία είναι μεν ευεργετικός για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά ολέθριος για τα συμφέροντα της Ευρώπης και του κόσμου. Δεν γίνεται λόγος για την Ουκρανία και Ρωσία διότι από τώρα θεωρούνται κατεστραμμένες. Όταν ο πόλεμος λάβει δυσμενή τροπή για τη Ρωσία ενδέχεται να κάνει χρήση Π.Ο. Αρχικά να στείλει μια προειδοποιητική βολή απελπισίας με ένα τακτικό Π.Ο μικρής ισχύος σαν προειδοποίηση της εξαπόλυσης των στρατηγικών διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, τα οποία ήδη έθεσε ο Πούτιν σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτά αποτελούν τη «τριάδα» ήτοι: Επίγεια (πυραύλους εντός σιλό ή σε κινητές πλατφόρμες), Εναέρια (εν πτήσει ή έμφορτα στα βομβαρδιστικά Α/Φ) Θαλάσσια (σε πλοία επιφανείας ή σε υποβρύχια). Το πυρηνικό δόγμα που διακήρυξε ο κ. Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θα ηττηθεί, αλλά αν τούτο συμβεί θα πεθάνουμε όλοι μαζί» δείχνει το μέγεθος του αδιεξόδου και της απελπισίας.
 
Οι ΗΠΑ τζογάρουν; 
 
Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται η αντίληψη ότι η ρωσική αδεξιότητα που φάνηκε στον συμβατικό πόλεμο στην Ουκρανία τους επιτρέπει να διακινδυνεύσουν ότι αυτή θα επαναληφθεί και σε ένα πυρηνικό πόλεμο. Αλλά κι’ αν αποτολμήσουν να τον κάνουν δεν θα μπορέσουν να πλήξουν αποτελεσματικά τις ΗΠΑ, διότι είναι προστατευμένες με την αντιβαλλιστική τους ομπρέλα και θα τον αντιμετωπίσουν με ελάχιστες απώλειες . Ενδέχεται τούτη την ώρα που μιλάμε να μεθοδεύουν την ανατροπή του κ. Πούτιν. Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, εκείνη που θα υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα είναι η πυκνοκατοικημένη και απροστάτευτη Ευρώπη και το Η.Β τα οποία κυριολεκτικά θα κονιορτοποιηθούν όπως φυσικά και οι Ρωσικές πόλεις. Η Ε.Ε στερείται πολιτικής βουλήσεως και ηγεσίας ικανής να αποτρέψει ένα Πυρηνικό Ολοκαύτωμα. Όσον αφορά την Ουκρανία και χωρίς τον Πυρηνικό Αρμαγεδδών α θα βγει εντελώς κατεστραμμένη. Στην περίπτωση Πυρηνικού Πολέμου ενδέχεται να διαλυθεί η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα θα επεκταθεί προς την αχανή Ρωσική στέπα. Η Ευρώπη θα παύσει να υπάρχει σαν μεγάλη έστω οικονομική δύναμη και όλα θα είναι διαφορετικά.
 
Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν σωφρονες ηγέτες του αναστήματος των Κέννεντι και Κρούτσεφ, ούτε των Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ, ή των Ντεγκώλ, Μιτεράν, Κολ κ.α να συνέλθουν και να συνομολογήσουν ειρηνική συνύπαρξη. Επομένως, όλα είναι πιθανά. Η ευθύνη τώρα πέφτει στους λαούς να διακηρύξουν:
 
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
 
(24/2/23) 
Αμφικτύων 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.