8 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΠΟΥ δημοσιεύει το προσχέδιο της Διεθνούς Συνθήκης για την Πανδημία που στοχεύει στην "παραπληροφόρηση" και την "εσκεμμένη ελλιπή πληροφόρηση"

Ο μη εκλεγμένος παγκόσμιος οργανισμός υγείας θα αποκτήσει νέες νομικά δεσμευτικές εξουσίες λογοκρισίας αν η συνθήκη περάσει.
 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
3 Φεβρουαρίου 2023 | Tom Parker | Διαβάστε το εδώ 
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε πρόσφατα ένα προσχέδιο της διεθνούς συνθήκης για την πανδημία, το οποίο θα δώσει στον μη εκλεγμένο παγκόσμιο οργανισμό υγείας νέες εξουσίες για την "αντιμετώπιση" οτιδήποτε θεωρεί ότι είναι "ψευδές, παραπλανητικό, παραπληροφόρηση ή παραπληροφόρηση", εάν περάσει. 
 
Ο ΠΟΥ προωθεί τη συνθήκη από τον Δεκέμβριο του 2021 και όσοι συντάσσουν τη συνθήκη σκοπεύουν να παρουσιάσουν μια τελική έκθεση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (ΠΣΥ), το όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, τον Μάιο του 2024. 
 
Εάν εγκριθεί, η συνθήκη θα είναι νομικά δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου και τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ (που αντιπροσωπεύουν το 98% του συνόλου των χωρών του κόσμου) θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της συνθήκης για τη στόχευση της παραπληροφόρησης. 
 
Το προσχέδιο είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες εκδόσεις της συνθήκης και οι διατάξεις που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση περιγράφονται στο άρθρο 17 (“Strengthening pandemic and public health literacy”-"Ενίσχυση του αλφαβητισμού σε θέματα πανδημίας και δημόσιας υγείας"). 
 
Αυτό το τμήμα της συνθήκης καλεί τα κράτη μέλη να "αντιμετωπίσουν την ψευδή, παραπλανητική, παραπληροφόρηση ή αποπληροφόρηση, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας". 
 
Προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να διαχειριστούν την “infodemics” - έναν όρο που επινοήθηκε από τον ΠΟΥ και αναφέρεται στην "υπερβολική πληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών σε ψηφιακά και φυσικά περιβάλλοντα κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας νόσου". Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη καλούνται να διαχειριστούν αυτά τα λεγόμενα infodemics "μέσω αποτελεσματικών καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης". 
 
Το πεδίο εφαρμογής αυτής της συνθήκης εκτείνεται επίσης πέρα από τη βάση των μελών του ΠΟΥ. Το άρθρο 16 ("Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις της κυβέρνησης και της κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο") παροτρύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με μη κρατικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο μιας "ολόπλευρης αντίδρασης της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, καθώς και σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς ανατροφοδότησης". 
 
Λάβαμε αντίγραφο του προσχεδίου της συνθήκης του ΠΟΥ για την πανδημία για εσάς εδώ. 
 
Όπως συμβαίνει με κάθε προσπάθεια λογοκρισίας περιεχομένου που θεωρείται παραπληροφόρηση, αυτή η συνθήκη για την πανδημία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτές οι λεγόμενες αρχές θα αποφασίσουν τι είναι παραπληροφόρηση. Οι ειδικοί αρχίζουν τώρα να παραδέχονται ότι πολλοί ισχυρισμοί που κάποτε προωθούνταν ως αληθινοί από τις αρχές, όπως ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια Covid θα απέτρεπαν τη μόλυνση, είναι ψευδείς. 
 
Και τα ερωτήματα αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρα στην προκειμένη περίπτωση, επειδή ο ΠΟΥ είναι διαβόητος για ένα παραπλανητικό tweet κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας που ενίσχυε τους ισχυρισμούς των κινεζικών αρχών ότι δεν υπήρχαν "σαφείς ενδείξεις μετάδοσης του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο". 
 
Ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το προσχέδιο της διεθνούς συνθήκης για την πανδημία κατά τη διάρκεια της 152ης συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του, η οποία άρχισε στις 30 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου. 
 
Η διεθνής συνθήκη για την πανδημία θα υιοθετηθεί βάσει του άρθρου 19 του καταστατικού του ΠΟΥ, εφόσον εγκριθεί. Το άρθρο αυτό επιτρέπει στον ΠΟΥ να επιβάλλει νομικά δεσμευτικές συμβάσεις στα κράτη μέλη του ΠΟΥ με πλειοψηφία δύο τρίτων. 
 
Συνήθως, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι ψηφίζουν για τους νόμους που ισχύουν για τη χώρα τους, αλλά με αυτή τη διαδικασία νομοθέτησης του ΠΟΥ, μια χούφτα παγκόσμιων εκπροσώπων αποφασίζει για τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες. Ανεξάρτητα από το αν το ένα τρίτο των κρατών μελών του ΠΟΥ ψηφίσει κατά της διεθνούς συνθήκης για την πανδημία, αυτή θα εξακολουθεί να ισχύει για τις χώρες τους βάσει του διεθνούς δικαίου. 
 
Εκτός από τον περιορισμό της εξουσίας των πολιτικών να αποφασίζουν για τους νόμους που ισχύουν για τη χώρα τους, η διαδικασία αυτή περιορίζει επίσης τη δυνατότητα των πολιτών να θέτουν τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους στην κάλπη. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών του ΠΟΥ είναι ως επί το πλείστον μη εκλεγμένοι διπλωμάτες που παραμένουν στις θέσεις τους ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Και η πλειονότητα των ψήφων που καθορίζουν αν ένας διεθνής νόμος εφαρμόζεται σε μια συγκεκριμένη χώρα, δίνεται από εκπροσώπους άλλων εθνών. 
 
Η διεθνής συνθήκη για την πανδημία έχει την υποστήριξη πολλών δημοκρατικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΚ) (το οποίο εκπροσωπεί 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)), παρά την αντιδημοκρατική διαδικασία νομοθέτησης του ΠΟΥ. 
 
Η δημοσιοποίηση αυτού του προσχεδίου διεθνούς συνθήκης για την πανδημία έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο ΠΟΥ δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση. Ο ΠΟΥ μοιράστηκε επίσης πρόσφατα ένα βίντεο που αναφέρει ότι ο "αντιεμβολιαστικός ακτιβισμός" είναι πιο θανατηφόρος από την "παγκόσμια τρομοκρατία". 
 
----
Δικτυογραφία: 
WHO releases international pandemic treaty zero draft that targets "misinformation" and "disinformation" Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.