3 Φεβρουαρίου 2023

Τραγικό: Μειώθηκαν οι διαγνώσεις καρκίνων κατά 40% κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον κορωνοϊό!

Προληπτικές εξετάσεις, διαγνώσεις καρκίνου και ογκολογικά χειρουργεία που δεν έγιναν στην ώρα τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αυξήσει την κακή έκβαση χιλιάδων περιστατικών στη χώρα μας. 
 
Οι πάνω από 2,5 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως που δεν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους, ή ματαιώθηκαν εντελώς κατά το πρώτο lockdown, αλλά η μείωση των νέων διαγνώσεων σε όλη την πανδημία κατά 40%, φέρνουν καθημερινά στα ιατρεία των Χειρουργών Ογκολόγων ολοένα και πιο βαριά περιστατικά, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι γιατροί:
 
“Αντιμετωπίζουμε σήμερα και κάθε μέρα, όλο και πιο βαριά περιστατικά προχωρημένης νόσου με καρκίνο συμπαγών οργάνων, που σημαίνει βαρύτερες επεμβάσεις, πολλές φορές ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως είναι η μαστεκτομή για τον καρκίνο του μαστού, ή η παρά φύση έδρα για τον καρκίνο του ορθού”, ανέφερε ο Ιωάννης Καραϊτιανός, επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας,  
 
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η All.Can Greece, μέλος της All.Can International, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής».  
 
“Χρειάζεται επανεκκίνηση”  
 
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες ασθενείς που έχουν κακή ογκολογική έκβαση, εξαιτίας της παραμέλησης των διαγνωστικών τους εξετάσεων, λόγω πανδημίας.  
 
Απαιτείται -όπως λένε- μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση στο θέμα αυτό.  
 
“Χρειάζεται μια νέα καμπάνια ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά των ασθενών οι οποίοι θα διαγνωστούν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, ούτως ώστε να έχουμε μια ριζική αντιμετώπιση. Υπενθυμίζω ότι μελέτη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έδειξε ότι μόνο 11% των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο διαγνώστηκαν στα πλαίσια ενός προσυμπτωματικού ελέγχου, ενός τσεκ απ δηλαδή, έναντι όλων των άλλων που διαγνώστηκαν, όταν υπήρχαν ήδη προβλήματα από τον καρκίνο”, σημείωσε ο κ. Καραϊτιανός και πρόσθεσε:  
 
“Πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση στο θέμα αυτό για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”, είπε συγκεκριμένα.
 
Εξειδικευμένη αντιμετώπιση και Ογκολογικά Συμβούλια  
 
Στη δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο της πλατφόρμας διαλόγου All.Can Greece, οι επιστήμονες προτείνουν την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.  
 
Μεταξύ άλλων, για καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της χειρουργικής παρέμβασης στον καρκίνο, προτείνεται η αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών σε εξειδικευμένα Ογκολογικά Κέντρα με τη συμβολή επιστημονικών ομάδων.  
 
Αυτό υποστηρίζει ο κ. Καραϊτιανός: “Υπάρχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα Κέντρα αυτά και στην επιβίωσή τους, και στην μείωση των ακρωτηριαστικών επεμβάσεων και στην τελική έκβαση των ασθενών αυτών. Μια χειρουργική επέμβαση, αν δεν γίνει σωστά σε έναν ογκολογικό ασθενή, οποιαδήποτε παρέμβαση στη συνέχεια-είτε ακτινοθεραπευτική, είτε χημειοθεραπευτική- δεν θα δώσει τα ανάλογα σωστά αποτελέσματα. Άρα προτείνουμε την αναγνώριση της Χειρουργικής Ογκολογίας και την εξειδίκευση σε όργανα στόχους: για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου του προστάτη, του ήπατος, παγκρέατος. Όσο έχουμε καλύτερη εξειδικευμένη εμπειρία σε εξειδικευμένα κέντρα τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα”, λέει.  
 
Επίσης, όπως τόνισε στην ομιλία του, είναι απολύτως απαραίτητη η καθιέρωση του “Ογκολογικού Συμβουλίου” για κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με καρκίνο.  
 
“Είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή -που έχει γίνει Νομοθέτημα στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια- του Ογκολογικού Συμβουλίου, ούτως ώστε κάθε ογκολογικός ασθενής ο οποίος διαγιγνώσκεται με έναν καρκίνο να απολαμβάνει την διεπιστημονική προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (από Ακτινοδιαγνώστες, μέχρι τους Παθολόγους Ογκολόγους, έως τους Ακτινοθεραπευτές, Χειρουργούς, Παθολογοανατόμους). Έτσι θα κερδίσουμε ζωές, θα κερδίσουμε χρήματα θα κερδίσουμε άσκοπες δαπάνες”, κατέληξε ο γιατρός.  
 
ΕΛΛΟΚ: «Δεν έχουμε ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών»  
 
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.  
 
Παρεμβάσεις έκαναν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου.  
 
Συγκεκριμένα, η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , Πρώην Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε:  
 
«Το θετικό είναι ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου».  
 
Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας», σημείωσε.  
 
Τι προτείνει η μελέτη ALL CAN  
 
Η μελέτη εστιάζει στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες παρέχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και η Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Παρουσιάζει δε, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Εντοπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.  
 
Οι συστάσεις δομούνται γύρω από πέντε βασικούς άξονες: 
 • Την αποτελεσματικότερη πρόληψη του καρκίνου,  
 • Την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου,  
 • Την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου,  
 • Την ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και  
 • Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων. 
Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της All.Can Greece τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη στη χώρα μας για:
 • σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών,  
 • επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των ογκολογικών δομών,  
 • εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις  
 • διευκόλυνση της διεξαγωγής κλινικών μελετών,  
 • μία διεπιστημονική προσέγγιση της ασθένειας του καρκίνου και  
 • διεύρυνση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση της ογκολογικής περίθαλψης. Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.