2 Ιουνίου 2022

Η άρνηση στην άμυνα!

Τη στιγμή που το ΕΛΙΑΜΕΠ αναβαθμίζεται σε ερευνητικό κέντρο με δυνατότητα να χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, ώστε να συνεχίσει να «ερμηνεύει» τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, τη Θράκη και την ανατολική Μεσόγειο στους εγχώριους πολιτικούς, ένα διαφορετικό του ΕΛΙΑΜΕΠ τουρκικό ερευνητικό κέντρο, το TUBITAC, μαζί με την κρατική αμυντική βιομηχανία ROCETSAN παρουσίασε τον νέο τουρκικό πύραυλο κρουζ CAKIR (γκριζογάλανος), εμβέλειας 150 χιλιομέτρων.
 
Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*
 
Προφανώς, το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι στη Ν.Δ., καθώς και στα άλλα πολιτικά κόμματα αγνοούν το διαφημιστικό βίντεο του νέου πυραύλου, το οποίο, όπως δήλωσαν στρατιωτικοί αναλυτές στο Nordic Research Monitoring Network (https://nordicmonitor.com/2022/04/22049/), «εκπέμπει απειλητικά μηνύματα προς την Ελλάδα». Οι ειδικοί, λοιπόν, που ανέλυσαν τις εικόνες τεκμηρίωσαν ότι η τοποθεσία από την οποία εκτοξεύονται οι πύραυλοι είναι η ακτή του Τσεσμέ και, επίσης, ότι το νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές, είναι η εχθρική περιοχή. 
 
Στο βίντεο οι τουρκικές δυνάμεις εμφανίζονται με μπλε χρώμα, επειδή υποσυνείδητα σηματοδοτεί τις δυνάμεις του δικαίου, ενώ το ελληνικό νησί εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα, που υπονοεί τους «κακούς». Ομοίως, οι πύραυλοι φαίνεται ότι εκτοξεύονται από Ανατολάς προς Δυσμάς, ενώ στα αντίστοιχα διαφημιστικά βίντεο άλλων χωρών οι προσομοιώσεις γίνονται πάντα από αριστερά προς τα δεξιά, προωθώντας έτσι το υποσυνείδητο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες ότι ο στόχος των νέων όπλων είναι η Ελλάδα. 
 
Ουσιαστικά, λοιπόν, αναφέρουν οι αναλυτές του NORDIC MONITOR, για μία ακόμη φορά σύσσωμη η Τουρκία, ως χώρα, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λαός, δηλώνει απροκάλυπτα ότι πρόκειται να επιτεθεί και να καταλάβει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καθώς και από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ότι δηλαδή η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να επιχειρήσει στρατιωτικά και να καταλάβει τα ελληνικά νησιά. 
 
Ταυτόχρονα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει μια πιθανή εισβολή στην Ελλάδα, ενώ η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις τους, ναι μεν είναι άκρως επικριτικοί για τη ρωσική εισβολή, αλλά προκλητικά απαθείς στην τουρκική επιθετικότητα. Επιπροσθέτως, τον Ιανουάριο, σε έτερο βίντεο, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «οι Τούρκοι φοιτητές της ναυτικής ακαδημίας μπορούν εύκολα να κολυμπήσουν την απόσταση των 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία μέχρι το Καστελόριζο». 
 
Επίσης, τη 19η, την 22η Οκτωβρίου και τη 18η Φεβρουαρίου ο Ερντογάν δήλωσε ότι «το 1914 τα εδάφη μας ήταν 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και, ύστερα από εννέα χρόνια, την εποχή της Συνθήκης της Λωζάννης, μειώθηκαν σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το να επιμείνουμε στα σύνορα του 1923 είναι η μεγαλύτερη αδικία για τη χώρα και το έθνος. Ενώ όλα αλλάζουν στον σημερινό κόσμο, δεν μπορούμε να διαιωνίζουμε την αντίληψη ότι το καθεστώς του 1923 ήταν επιτυχία. Δεν αποδεχθήκαμε τότε τα σύνορά μας οικειοθελώς… 
 
Συμφωνήσαμε εξ ανάγκης στα σημερινά μας σύνορα, αλλά είναι λάθος να παραδοθούμε σε αυτή τη θυσία. Μπορείς να δεις το Αιγαίο τώρα, σωστά; Χαρίσαμε τότε εκείνα τα νησιά, όπου ακούγεται η κραυγή σου εδώ στους Ελληνες. Είναι αυτή η κατάσταση νίκη; Αυτά τα μέρη ανήκαν παλιά σε εμάς. 
 
Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών του αφοπλισμού». 
 
Όμως, παρά το σαφώς σκιαγραφούμενο ζοφερό πλαίσιο και τη σαφή αποσαφήνιση των τουρκικών προθέσεων, το πολιτικό σύστημα όχι μόνο παραδίδει άοπλη τη χώρα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά επιπροσθέτως φαίνεται ότι αγνοεί πως το 2023, που είναι η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ερντογάν έχει θέσει στόχους εδαφικής επέκτασης. 
 
Επίσης, καθώς η οικονομία της Τουρκίας συνεχίζει να μειώνεται, το 53% των Τούρκων πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο και συνεπώς μια πιθανή στρατιωτική νίκη κατά της Ελλάδας θα καταστήσει τον Ερντογάν και πάλι νικητή στις βουλευτικές εκλογές του 2023. 
 
Είναι τραγικό ότι, παρά τις σαφείς τουρκικές δηλώσεις περί επικείμενης επίθεσης στα νησιά, στην Ελλάδα η νεοταξική και διεθνιστική ρητορική του πολιτικού συστήματος και οι αντίστοιχες πρακτικές του (π.χ., «είμαστε κατά του νατιβισμού», «είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολυεθνική κοινωνία», «οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα», «οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο» κ.λπ.), φαίνεται να μην υιοθετούν ως πολιτική θέση την άμυνα σε περίπτωση επίθεσης. 
 
*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.