16 Ιουνίου 2022

«Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστούμε αυτή την παγκόσμια κρίση…»

Δραματικές προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για την επισιτιστική κρίση και τον ξεριζωμό των ανθρώπων
 
 
Εάν ο κόσμος δεν ελέγξει την επισιτιστική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο θα μεγεθυνθεί κατά ακόμη «μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
 
Οι προσπάθειες «αντιμετώπισης της κρίσης διατροφικής ανασφάλειας (…) έχουν κεφαλαιώδη σημασία για να αποφευχθεί ο εκτοπισμός ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων», επέμεινε ο Φιλίπο Γκράντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. 
 
Δεν είναι σαφές πόσοι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν, «όμως θα είναι μεγάλος αριθμός», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας που διευθύνει για το 2021. 
 
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στερεί από τον κόσμο σιτηρά και λιπάσματα, βάζει φωτιά στις τιμές, φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο αντιμέτωπους με το φάσμα της πείνας. 
 
«Οι συνέπειες, αν αυτό δεν επιλυθεί γρήγορα, θα είναι καταστροφικές», τόνισε ο κ. Γκράντι, προτού σπεύσει να αναδιατυπώσει: «είναι ήδη καταστροφικές». 
 
Η επαπειλούμενη καταστροφή αυτή απασχολεί επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, υπουργοί του οποίου συνεδριάζουν στη Γενεύη, και τις εργασίες άλλων οργάνων του ΟΗΕ. 
 
Στα τέλη του 2021, ο κόσμος μέτραγε 89,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, αριθμό υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια, πιο συγκεκριμένα 53,2 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους και 27,1 εκατ. πρόσφυγες. 
 
Και τότε η εισβολή της Ρωσίας έριξε στους δρόμους 12 ως 14 εκατ. Ουκρανούς, που αναζήτησαν καταφύγιο είτε σε άλλες περιοχές της χώρας τους, ή στο εξωτερικό. Αυτή η ανθρώπινη θάλασσα είχε αποτέλεσμα να ξεπεραστεί τον Μάιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, το όριο των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στην υφήλιο. 
 
«Κάθε χρονιά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι αριθμοί δεν έπαυαν να αυξάνονται», θύμισε ο Φιλίπο Γκράντι. «Είτε η διεθνής κοινότητα θα κινητοποιηθεί και θα αντιδράσει μπροστά σε αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία, βάζοντας τέλος στις συρράξεις και καταλήγοντας σε βιώσιμες λύσεις, ή αυτή η δραματική τάση θα διατηρηθεί». 
 
Όταν θέλεις, μπορείς 
 
Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης –από πλευράς πολιτών και κρατών– υποδέχθηκε τους Ουκρανούς σε όλη την Ευρώπη, αντιμετώπιση που δεν χωράει καμία σύγκριση με τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε συχνά σε πρόσφυγες από άλλες εμπόλεμες χώρες, όπως οι Σύροι ή οι Αφγανοί. 
 
Ο Γκράντι, που θυμάται πολύ καλά ότι Ευρωπαίοι ηγέτες του έλεγαν πως οι χώρες τους δεν χωράνε άλλους, είναι «γεμάτες» μετανάστες όταν έρχονταν από αλλού, είπε πως φάνηκε πως όταν κανείς θέλει, μπορεί. 
 
«Δεν είμαι αφελής, κατανοώ το υπόβαθρο, πως δεν γίνεται πάντα να είναι έτσι, αλλά (η ουκρανική κρίση) έδειξε κάτι σημαντικό, πως η υποδοχή τεράστιων ροών προσφύγων στις ακτές ή στα σύνορα πλουσίων χωρών είναι διαχειρίσιμη», επέμεινε. 
 
Υπογράμμισε παράλληλα τον ρόλο των πολιτικών, που συνέβαλαν οι πληθυσμοί των χωρών τους να αποδεχθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, δεν άρχισαν να κραυγάζουν πως «έρχονται να μας κλέψουν τις δουλειές, να απειλήσουν την ασφάλειά μας, να καταστρέψουν τις αξίες μας». 
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια, η αντίθεση είναι ακριβώς η ίδια. Τεράστια ποσά εκταμιεύθηκαν χωρίς καθυστέρηση για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ κυβερνήσεις διατείνονταν πως δεν είχαν κάθε φορά που ο ΟΗΕ ζητούσε ποσά για να χειριστεί πολύ σοβαρές κρίσεις. 
 
«Δεν γίνεται να έχουμε άνιση αντίδραση», όπως συνέβη με τα εμβόλια κατά της COVID-19, έκρινε ο Ύπατος Αρμοστής, σύμφωνα με τον οποίο οι δωρήτριες χώρες διαβεβαιώνουν πως «όσα έδωσαν για την Ουκρανία είναι επιπλέον» των ποσών που έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν για να αντιμετωπιστούν άλλες κρίσεις. 
 
«Για την ώρα, οι αριθμοί δεν δείχνουν κάτι τέτοιο», σημείωσε ο κ. Γκράντι, πάντως θέλει να πιστεύει ότι τα χρήματα θα έρθουν. 
 
Ακόμη, ο Φιλίπο Γκράντι εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το Κέρας της Αφρικής και το Σαχέλ, δύο περιοχές όπου συγκεντρώνονται όλα όσα αναγκάζουν τον κόσμο να τραπεί σε φυγή: συρράξεις, ανασφάλεια, κακή διακυβέρνηση, οι συχνά σφοδρές εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής. 
 
Το Σαχέλ αποτελεί «την τέλεια αντανάκλαση του τρόπου που γίνονται αυτά τα πράγματα», ενός «αληθινά φαύλου κύκλου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες». Για την ώρα οι άνθρωποι εκεί εκτοπίζονται στο εσωτερικό των χωρών τους, ή γειτονικές χώρες, αλλά «δεν θα με εξέπληττε εάν με τη διατροφική ανασφάλεια να διευρύνεται δούμε κόσμο να εγκαταλείπει την περιοχή», προειδοποίησε.
 
Συνέπειες με διάρκεια
 
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «κατάφερε φοβερό πλήγμα στη διεθνή συνεργασία», σύμφωνα με τον κ. Γκράντι. 
 
Ακόμα κι αν η σύρραξη αυτή τερματιζόταν σύντομα –κάτι για το οποίο διατηρεί πολλές αμφιβολίες– «οι ρήξεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και ακόμη μεταξύ βασικών κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) είναι τέτοιες που θα πάρουν καιρό να επουλωθούν». 
 
Και εάν «δεν επουλωθούν, δεν ξέρω πώς θα διαχειριστούμε αυτή την παγκόσμια κρίση», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.