3 Ιουνίου 2022

Η καταδίκη του Νίκου Σαμψών δις εις θάνατον το καλοκαίρι. 1η Ιουνιου 1957.

«Από την έναρξη του αγώνα ΕΟΚΑ 55-59, εντάχθηκε στην οργάνωση αποτελώντας τον φόβο και τον τρόμο των Βρετανών».
 
Στις 30 Ιανουαρίου 1957 συλλαμβάνεται στο Δάλι μετά από προδοσία όπου μετά από φρικτά βασανιστήρια φυλακίζεται και καταδικάζεται 2 φορές σε θάνατο και κατόπιν σε ισόβια κάθειρξη την 1η Ιουνίου 1957.
 
Ο Νίκος Σαμψών ήκουσε την καταδίκην του με ψυχραιμίαν, ενώ ελαφρόν μειδίαμα διέστειλε τα χείλη του. 
Οι γονείς αυτού, ο θείος του δρ Αντώνης Γεωργιάδης και άλλοι συγγενείς κατελήφθησαν υπό μεγάλης συγκινήσεως". 
Πιο περιγραφική ήταν η άλλη ημερήσια εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ": 
"Ευθυτενής και εντελώς ατάραχος ο 22έτης δημοσιογράφος Νίκος Σαμψών Γεωργιάδης ήκουσε χθες τον Ειδικόν Δικαστήν κ. Σάμουελ Τζων εκδίδοντα απόφασιν επί της υποθέσεως του, εις την οποίαν κατηγορείτο ότι απεπειράθη να χρησιμοποιήσει εναντίον τεσσάρων αστυνομικών αξιωματούχων έν οπλοπολυβόλον τύπου στεν, το οποίον μετέφερεν.
Ευρεθείς ένοχος αμφοτέρων των κατηγοριών ο Σαμψών κατεδικάσθη εις την εσχάτην των ποινών. 
 
"Με ανάλογον ψυχραιμίαν ήκουσαν την καταδικαστικήν απόφασιν η μήτηρ του νεαρού δημοσιογράφου, κυρία Θεανώ Σαμψών Γεωργιάδου, και ο πατήρ αυτού. 
 
Ο τελευταίος απερχόμενος της αιθούσης του Δικαστηρίου, όπου δεν του επετράπη να πλησιάσει καν τον μειδιώντα υιόν του, ηκούσθη να λέγει εις ένα γνωστόν του με σταθεράν φωνήν:  
«Κατεδίκασαν το παιδί μου, μα δεν λυπούμαι καθόλου».
 
Και η αγγλόφωνη εφημερίδα TIMES OF CYPRUS, στην οποία εργαζόταν ο Νίκος Σαμψών, ως ρεπόρτερ, πρόσθετε:
«Ο Νίκος Σαμψών στάθηκε ήρεμος μέσα στο εδώλιο χθες και άκουσε το δικαστή Τζων να του επιβάλλει τη θανατική ποινή σε δυο κατηγορίες». 
 
Ετσι ακόμα ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Σαμψών, που άρχισε, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, με τους πυροβολισμούς στις 28 περασμένου Σεπτεμβρίου, στην οδό Λήδρας και προχώρησε στη δραματική σύλληψη του στις 30 Ιανουαρίου στο Δάλι και στη συνέχεια πέρασε από τη διαδικασία του δικαστηρίου, στην οποία είχε αθωωθεί, σε κατηγορία για εκτέλεση στις 23 Μαϊου. 
 
Το επομενο κεφάλαιο θα ανοίξει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όταν θα υποβάλει έφεση εναντίον της καταδίκης του και της ποινής. 
 
Ο Στέλιος Παυλίδης, που ηγήθηκε της υπεράσπισης του, δήλωσε μετά τη λήξη της διαδικασίας στο Δικαστήριο ότι θα υποβάλει έφεση. 
 
Χθες ο νεαρός δημοσιογράφος που γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 16 Δεκεμβρίου 1935, βρέθηκε ένοχος σε δυο κατηγορίες ότι έβαλε με το όπλο του στο Δάλι στις 30 Ιανουαρίου εναντίον του Επιθεωρητή Μπερτς και των Λοχιών Γουίλλαρντ και Μάνσυ όταν πήγαν για να τον συλλάβουν και ότι την ίδια στιγμή μετέφερε όπλο. 
 
Ενώ ο Δικαστής εξέδιδε την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία κράτησε 45 λεπτά, ο Σαμψών έκανε νόημα στη μητέρα του η οποία καθόταν στο πίσω μέρος του δικαστηρίου να παραμείνει ήρεμη. 
 
Ωστόσο, η μητέρα του κατέρρευσε έξω από το δικαστήριο, αλλά επανεύρε τον εαυτό της όταν ο κ. Παυλίδης την καθησύχασε ότι θα υποβάλει έφεση". 
 
Ο ίδιος ο Νίκος Σαμψών έγραψε αργότερα στο αφήγημά του "τρεις μήνες και δέκα μέρες μελλοθάνατος": 
"Στις 11 το πρωϊ (1η Ιουνιου 1957) ο ειδικός Δικαστής Σάμουελ Τζων πήρε τη θέση του. 
Οι έγκριτοι δικηγόροι μου κ.κ. Στέλιος Παυλίδης και Λεύκος Κληρίδης, με βουρκωμένα μάτια μου ανεκοίνωσαν ότι, σύμφωνα με τες καταθέσεις, θα καταδικαζόμουν σε θάνατο. 
Μη στενοχωρείστε ήταν η απάντηση μου, το γνωρίζω. 
Κοίταξα προς τους γονείς μου και τους χαμογέλασα και ακολούθως χαιρέτισα το πλήθος των συγγενών και φίλων μου που γέμιζαν ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου.
Τη στιγμή εκείνη κλήθηκα από τον ειδικό δικαστή Σάμουελ Τζων να σηκωθώ από το εδώλιο.
- Εχεις τίποτε να πεις για να μην σου επιβάλω ποινή; με ρώτησε.
Σαν να ήταν δυνατό να άλλασσε τη ρητή εντολή που πήρε για την καταδίκη μου, οποιαδήποτε και αν ήταν η απάντηση μου.
Με την ερώτηση του εκείνη ήθελε να δείξει ότι η δίκη διεξήχθη μέσα στα πλαίσια των κανονισμών της Δικαιοσύνης.
Στην πραγματικότητα κοροϊδευε την έννοια της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα τον ίδιο τον εαυτό του.
Στο μυαλό μου πέρασε σαν αστραπή η ιδέα να μην απαντήσω.
Εν τούτοις όμως, λόγω σοβαρότερου συλλογισμού απάντησα:
- Είμαι αθώος. 
 
Ο συλλογισμός μου που ανέτρεψε την ιδέα να μην απαντήσω ήταν ο εξής:
Ο κύριος αυτός μας κοροϊδεύει, γιατί κι εγώ να μην τον κοροϊδέψω;
Μόλις απάντησα στην ερώτηση του, ο ειδικός δικαστής εξέδωσε την απόφαση του ως εξής:
"Κατηγορούμενε σε βρίσκω ένοχο και στις δυο κατηγορίες και ως εκ τούτου σε καταδικάζω "δις εις θάνατον" (δύο φορές σε θάνατο).
Δέχθηκα την καταδίκη μου σε θάνατο με χαμόγελο.  
Γύρισα αμέσως προς τους γονείς μου φωνάζοντας τους να μην λυπούνται. 
Πραγματικά έκπληκτος είδα τους πονεμένους μου γονείς και το μικρό μου αδελφό να διατηρούν όλη την αυτοκυριαρχία τους με το χαμόγελο στα χείλη. 
Ηταν χαμόγελα όμως προσποιητά. 
Ο πόνος διακρινόταν στα πρόσωπα τους. 
Η θαρραλέα όμως στάση τους με ικανοποίησε πολύ.
Την στιγμή εκείνη ένοιωθα περηφάνεια για τους γέρους μου.
 
Στο μεταξύ δεκάδες άγγλοι στρατιώτες έσπρωχναν βάναυσα τον κόσμο που με χειροκροτούσε έξω.
Οι προσφιλείς δικηγόροι μου με κόπο συγκρατούσαν τα δάκρυά τους.
Εσκυψα και φίλησα τα χέρια τους.
Ηταν αυθόρμητη και δίκαιη εκδήλωση ευγνωμοσύνης για όσα έκαμαν για μένα.
Μόλις διώχθηκε το πλήθος από την αίθουσα του δικαστηρίου μου έθεσαν τες χειροπέδες και βιαστικά υπό αυστηρή ένοπλη φρουρά με μετέφεραν στο αυτοκίνητο για να με οδηγήσουν στα κελλιά του θανάτου των Κεντρικών Φυλακών.
 
Ενώ με οδηγούσαν στο αυτοκίνητο τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι από την Πύλα, οι οποίοι βρίσκονταν σε απομόνωση στην αυλή του δικαστηρίου ήρχιζαν να με χειροκροτούν.
Απήντησα στα χειροκροτήματά τους με τις κραυγές "ζήτω η ΕΟΚΑ", "ζήτω ο θρυλικός Διγενής", "η ΕΟΚΑ δεν πέθανε".
Οι άγγλοι αστυνομικοί συνοδοί άρχισαν τότε να με κτυπούν με τα περίστροφα και τα πιστόλια βρίζοντας με.
Οταν τελικά εισήλθαμε στο υπό ισχυράν συνοδεία αυτοκίνητο οι άγγλοι αστυνομικοί δεν έπαυσαν ούτε στιγμή να με κτυπούν με τα όπλα τους.
"Αιματωμένε τρομοκράτη θα σε κρεμάσουμε", μου έλεγαν και γελούσαν ενώ ταυτόχρονα με κτυπούσαν με τα περίστροφά τους.
 
Υπέμενα τη σαδιστική μανία τους χωρίς να πω έστω και μια κουβέντα ή να διαμαρτυρηθώ για τη στάση τους.
Σκεφτόμουνα, ενώ με κτυπούσαν, ότι οι ίδιοι άνθρωποι, πριν από λίγους μήνες πανικοβάλλονταν στο άκουσμα του ονόματος μου.
Τώρα όμως που ήμουν δεμένος με σίδερα, ανυπεράσπιστος στα χέρια τους, μετατράπηκαν σε γενναίους και με κτυπούσαν χωρίς κανένα δικαίωμα, εφ' όσον είχα καταδικασθεί σε θάνατο."
 
ΝΙΚΟΣ Σαμψών.
Απομνημονεύματα. 
 
Ο Νίκος Σαμψών (16 Δεκεμβρίου 1935 - 9 Μαΐου 2001) ήταν Ελληνοκύπριος δημοσιογράφος, μέλος της ΕΟΚΑ, εκδότης, αρχηγός παραστρατιωτικής οργάνωσης και πολιτικός.
 
Το όνομα του συνδέεται με τη δημιουργία του λεγομένου «μιλίου του θανάτου», στην οδό Λήδρας στην παλιά Λευκωσία. Εκεί εκτέλεσε αρκετούς Βρετανούς στρατιώτες στο πλαίσιο δράσης του στην ΕΟΚΑ. Ο Σαμψών μεταξύ άλλων διακρίθηκε για την απελευθέρωση των Αργύρη Καραδήμα και Παναγιώτη Γεωργίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 15 Αυγούστου 1956, για τη συμμετοχή του στην αιματηρή συμπλοκή την 31η Αυγούστου 1956 στο ίδιο νοσοκομείο με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, για την εκτέλεση του λοχαγού Ουίλσον (υπεύθυνου του Βρετανικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και εξάδελφου της συζύγου του κυβερνήτη Χάρντινγκ) την 21η Σεπτεμβρίου 1956, την εκτέλεση λίγες ημέρες αργότερα δύο Βρετανών υπαξιωματικών της αστυνομίας στην οδό Λήδρας.  
 
Συλλαμβάνεται για τη δράση του στις 30 Ιανουαρίου 1957 έπειτα από προδοσία. Βασανίζεται φρικτά και καταδικάζεται δις εις θάνατον. Σύντομα όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη και απελάθηκε στις φυλακές της Μ. Βρετανίας για να εκτίσει την ποινή του. Μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος το 1960 του χορηγήθηκε γενική αμνηστία να επιστρέψει στην Κύπρο αφού πρώτα παρέμεινε στην Αθήνα μαζί με άλλους κρατούμενους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. 
 
Λίγο μετά την επιστροφή του, ο Σαμψών προβαίνει στην έκδοση της εφημερίδας «Μάχη», η κυκλοφορία της οποίας χαιρετίζεται μεταξύ άλλων και από τους Μακάριο και Γρίβα.  
 
Παράλληλα, το 1962 δημιούργησε τη δική του ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα έπειτα από έγκριση του Μακαρίου που αποτελούνταν από 60 -80 άνδρες. Η ομάδα του ανάλαβε να “καθαρίσει” την Ομορφίτα, προάστιο της Λευκωσίας, που κατοικούνταν κυρίως από Τουρκοκυπρίους και να καταλάβει τις αντίπαλες θέσεις. H δράση του αποσπάσματος του Σαμψών στην *Ομορφίτα και η καθοριστική συμβολή του στην έκβαση της μάχης είχε ως αποτέλεσμα την αποθέωση του ιδίου και των ανδρών του από τον ελλαδικό και κυπριακό τύπο. Αντιθέτως, λόγω των ιδίων γεγονότων, ο Σαμψών εξελίχθηκε σε μισητή προσωπικότητα για τους Τούρκους, που του απέδωσαν το προσωνύμιο “ο χασάπης της Ομορφίτας”. 
 
Κατά την περίοδο 1969 - 1970 διατελεί πρόεδρος πατριωτικού κόμματος, ενώ το 1970 εκλέγεται βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις γενικές εκλογές όντας πρώτος σε προτιμήσεις ψήφου στην επαρχία Αμμοχώστου.  
 
*Τα πρώτα χρόνια της κυπριακής δημοκρατίας ο Νίκος Σαμψών βρισκόταν και πάλι στις πολιτικές και παραστρατιωτικές επάλξεις. 
 
Το 1962 δημιουργεί την πολιτική ομάδα «Οργάνωσις Προστασίας των Κυπρίων» που έχαιρε της εκτίμησης πολλών ηγετών του νεοσύστατου τότε κράτους και είχε την έγκριση του ίδιου του Μακαρίου. 
 
Η έναρξη των δικοινοτικών ταραχών το Δεκέμβρη του 1963 τον βρίσκει στην πρώτη γραμμή με δικό του ένοπλο τμήμα διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στις δικοινοτικές συγκρούσεις στην Ομορφίτα οι οποίες έλαβαν χώρα μετά από επίθεση των Τ/κ και των ένοπλων δυνάμεων τους σε βάρος των Ε/κ. 
 
Ο Σαμψών με τους ολιγάριθμους άνδρες του ενισχυμένος από τις δυνάμεις του Βάσου Λυσσαρίδη και του αγωνιστή Ρένου Κυριακίδη καταλαμβάνουν τις τουρκοκυπριακές θέσεις μάχης και προβαίνουν σε εκκαθάριση της Ομορφίτας από τους Τ/κ ένοπλους που σκορπούσαν τον τρόμο στους Ε/κ.  
 
Οι μάχες ήταν σκληρές …. και άνισες λόγω της υπεροπλίας των εξτρεμιστών ΤΚ. Οι εθελοντές Έλληνες Κύπριοι πολλές φορές με δίκαννα και χειροποίητα όπλα πολεμούσαν… Και απέδειξαν αυτό, που Αυξεντίου βροντοφώναξε πολυβολώντα τους μύριους κατακτητές όταν τον κάλεσαν να παραδοθεί …. «ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΠΩΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ … ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΣΒΕΣΤΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ….»  
 
Ο Σαμψών αποθεώνεται ως ήρωας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο… Γίνεται persona non grata όμως για τους Τ/κ και πολλούς «προοδευτικούς» Ε/κ μέχρι σήμερα. Από την άλλη μεγάλη μερίδα ανθρώπων θεωρεί τη δράση του στην Ομορφίτα ηρωική αφού εμπόδισε την σφαγή εκατοντάδων ΕΚ αμάχων ….  
 
''Σας παραδίδουμε την Ομορφίτα Ελληνική. Όταν ήλθαμε εδώ ήταν τουρκική.. Κρατήστε την Ελληνική!''
Νίκος Σαμψών μετά την απελευθέρωση της Ομορφίτας
Δεκ 1963
 
Ο Δεκέμβρης του 1963 ήταν τραγικά αιματηρός για τους Έλληνες της Κύπρου.
Πριν από 57 χρόνια, Παραμονές Χριστουγέννων, στην περιοχή της Ομορφίτας, ο Νίκος Σαμψών με την ομάδα του έσωσαν τους Ελληνοκύπριους από σίγουρη σφαγή από εξαγριωμένους, φανατικούς και καθοδηγούμενους από την Τουρκία, τρομοκράτες και τους άνδρες του τουρκικού αποσπάσματος (ΤΟΥΡΔΥΚ). 
 
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα γεγονότα του 1963 και ακόμη και αυτοί που κατακρίνουν τον Νίκο Σαμψών για τη δράση του στην Ομορφίτα, οφείλουν να γνωρίζουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας που οδήγησαν σε εκείνο τον ματωμένο Δεκέμβρη της πατρίδας μας. 
 
Επίσης είναι καλό να γνωρίζουν ότι εν τω μέσω της μάχης αυτής και ενώ οι ελληνοκύπριοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι, ο Νίκος Σαμψών έλαβε εντολές από την Κυβέρνηση Μακαρίου να οπισθοχωρήσει και να εγκαταλείψει, οδηγίες που ευτυχώς για τους "Ομορφιθκιανούς¨ δεν ακολούθησε.  
 
Και όσοι έζησαν τα γεγονότα από κοντά, άνθρωποι που γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο εκείνα τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 στην Ομορφίτα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και τονίζω το ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων! γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε εκείνα τα Χριστούγεννα του 63 και θα σας πουν όλη την αλήθεια αλλά και τα συναισθήματα τους από καρδιάς για τον Νίκο Σαμψών και την ομάδα των τόσο γενναίων ανδρών που πολέμησαν μαζί του.
Μίνα Σαμψών 
 
Η ανάρτηση μου αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μικρής Γεωργίας Βενιζέλου που έχασε τη ζωή της από τις σφαίρες των τούρκων στην Ιστορική Μάχη της Ομορφίτας.  
 
Ο πατέρας μου πάντοτε μου μιλούσε για σένα κοριτσάκι και με τα μάτια του γεμάτα δάκρυα μου έλεγε τόσα όμορφα για τη γενναιότητα σου!
ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1963. - ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ ...
 
·Παράρτημα.
Το προδοτικό πραξικόπημα και η προεδρία
 
Το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα – οργανωμένο από το δικτάτορα Ιωαννίδη και υπό τη σκέπη της CIA – στις 15 Ιουλίου 1974 βρίσκει την Κύπρο διχασμένη. Η Ε.Φ. και η ΕΛΔΥΚ με μέλη της ΕΟΚΑ Β’ και άλλους αντιμακαριακούς επιτίθενται στις νόμιμες κρατικές δυνάμεις της Κύπρου και κατορθώνουν να ανατρέψουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από το προεδρικό αξίωμα. Ο Μακάριος αφού έφυγε για την Πάφο κατόπιν διέφυγε στο εξωτερικό όπου περέμεινε επί περίπου 5 μήνες. 7η Δεκεμβρίου 1974.  
 
O «αφελής» πατριώτης Σαμψών, με την ψευδαισθηση ότι επί τέλους θα επιτευχθεί ο προαιώνιος πόθος των Ελλήνων της Κύπρου για ΕΝΩΣΗ, εκείνη τη μέρα έμελλε να παίξει τον τελευταίο του πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της Κύπρου. ΦΕΥ! Η Χούντα πρόδωσε την Κύπρο και κατέστησε εξιλαστήριο θύμα της και τον Σαμψών, ο οποίος ήταν ο μόνος, που σαν εξιλαστήριοι θύμα πλήρωσε ακριβά την επιλογή του αυτή. ΟΥΔΕΙΣ από τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ δεν τιμωρήθηκε. ΟΥΔΕΙΣ … 
 
Οι πραξικοπηματίες χουντικοί μετά την άρνηση του Ζήνωνα Σεβέρη (και Γ. Κληρίδη) να αναλάβει την προεδρία ανέθεσαν ( αφού του «έταξαν» ότι επί Προεδρίας του υλοποιηθεί η ΕΝΩΣΗ) δια μέσου του Ταξίαρχου Γεωργίτση την προεδρία στον πρώην αγωνιστή Νίκο Σαμψών. 
 
Ο Σαμψών αφού πήρε το χρίσμα και ορκίστηκε από τον «καθαιρεμένο» από την Ιερά Σύνοδο του Μακαρίου ΕΝΩΤΙΚΟ Γεννάδιο δεσμεύτηκε στο λαό ότι θα προκηρύσσονταν εκλογές με το πέρας ενός έτους. Στο διάγγελμα του παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους έλαβε χώρα το πραξικόπημα και επέρριψε ευθύνες στο Μακάριο για την έκρυθμη εμφυλιοπολεμική κατάσταση, που επικρατούσε στην Κύπρο πριν τη 15η Ιουλίου σε πολιτικό, εθνικό, κοινωνικό, εκκλησιαστικό και οικονομικό τομέα τονίζοντας ότι ο ίδιος θα προσπαθούσε να δώσει λύση στις δικοινοτικές εχθρότητες ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ μέσα από το διάλογο με την άλλη κοινότητα. 
 
Επιμέλεια αναδημοσίεσης από Αντώνη Αντωνά.



Share

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


ΙΔΕΤΕ.
Η ιστορική μάχη και η απελευθέρωση της Ομορφιάς το ...https://infognomonpolitics.gr › 2008/...·
28 Dec 2008 — Το ακριτικό προάστιο της Ομορφιάς , ήταν στο επίκεντρο των μαχών που έγιναν τις μέρες των Χριστουγέννων το 1963, μετά την έναρξη της ...


Η Κύπρος της περιόδου 1963-64 και πικρές αλήθειεςhttps://philenews.com › άρθρο › i-ky...· Μεταφράστε αυτήν τη σελίδα
8 Jan 2018 — Το έπος της Ομορφιάς και των «Μύλων Σεβέρη». ΣΤΟ μεταξύ, δραματική ήταν η κατάσταση στην περιοχή Ομορφίτας, όπου οι Έλληνες κάτοικοι του ...

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΤΑΣ ΑΠΟ TON ΝΙΚΟ ...https://www.youtube.com › watch
14 Dec 2018 — Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΤΑΣ 25 12 1963 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΝΙΚΟ ΣΑΜΨΩΝ Σας παραδίδουμε την Ομο.

Η ΒΕΡΑ ΣΑΜΨΩΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1963 ΚΑΙ ...https://www.maxh.com.cy › iotasigm...· Translate this page
''Θέλω να τονίσω ότι ο Νίκος Σαμψών είχε λάβει σαφείς εντολές για να μεταβεί στην Ομορφίτα από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ...

Ανώνυμος είπε...


1963: Νίκος Σαμψών και αφέλεια(;) Μακαρίου - Simerinihttps://simerini.sigmalive.com › άρθρο·
5 Ιαν 2017 — Αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις Σαμψών ο Λ.Μ. είπε: «Διετέλεσε αγωνιστής της ΕΟΚΑ, διετέλεσε εκδότης της εφημερίδας ' Μάχη ', διετέλεσε ένας από ...

Απόσπασμα...
Σε συνέντευξη ο Νίκος Σαμψών απάντησε σε ερωτήσεις του Λ.Μ. Είπε ότι περίμεναν την τουρκική ανταρσία, ο ίδιος είχε πληροφορίες από πληρωμένους από τη «Μάχη» Τούρκους πράκτορές του, τις οποίες μεταβίβαζε στον ίδιο τον Μακάριο και τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, οι Τούρκοι προετοιμάζονταν από την ημέρα της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, παράδειγμα το πλοιάριο «Ντενίς» με τις τεράστιες ποσότητες οπλισμού που αυτοβύθισαν οι Τούρκοι, όταν τους εντόπισε ανοικτά της Κερύνειας βρετανικό πολεμικό σκάφος.

Τα όπλα που είχε ο λόχος του δεν οφείλονταν σε προετοιμασία της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά γιατί ήσαν κλεμμένα από φίλους του από τις βρετανικές βάσεις και ότι εκείνα τα όπλα ήταν που έσωσαν τη Λευκωσία από ολοκληρωτική κατάληψη το 1964. Ως προς το αν ήταν λανθασμένη η πρόταση Μακαρίου τροποποίησης του Συντάγματος με τα 13 Σημεία, η απάντηση Σαμψών πιο κάτω, αφού τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί για αντιμετώπιση τουρκικής ανταρσίας.
Ν.Σ.: «Επειδή έζησα όλη τη διαδικασία της αλλαγής των 13 Σημείων του Συντάγματος, είμαι ένας από εκείνους που ο Μακάριος είχε καλέσει σε σύσκεψη και μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει αλλαγή του Συντάγματος. Ο μόνος που έφερε ένταση ήμουν εγώ. Ρώτησα, αν είμαστε προετοιμασμένοι στρατιωτικά να αντιμετωπίσουμε τουρκική ανταρσία και ερώτησα τον Μακάριο, εάν φέραμε όπλα για αντιμετώπιση ανταρσίας.


Ο Μακάριος μου απάντησε ότι δεν θα γίνει τουρκική ανταρσία, διότι πίσω μας είναι η Μεγάλη Βρετανία. Τότε απάντησα εγώ ότι, εάν είναι οι Εγγλέζοι που βρίσκονται πίσω από την πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, τότε οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια εις την διχοτόμησιν της Κύπρου...».
Ο ΜΕΝ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ... "ΠΑΡΑΠΛΑΜΗΘΗΚΕ" Ο ΔΕ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΑΜΨΩΝ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΑΛΩ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΟΚΑ .....ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΨΩΝ ΤΟ 55-59, ΤΟ 1974 ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΞΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ...ΚΑΙ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΣΑΝ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ... ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ....ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΕ .....


Υ.Γ. Πριν από χρόνια, και δεν θυμάμαι αν ήταν ζώντος ή όχι του μ. Νίκου Σαμψών, είχα γράψει ότι εμείς που ζούσαμε τότε στη Νεάπολη Λευκωσίας, γλυτώσαμε από τουρκική εξόντωση, όταν βρεθήκαμε τον Δεκέμβριο του 1963 αποκλεισμένοι για 15 μέρες και περιτριγυρισμένοι από Τουρκοκυπρίους, με τρόφιμα να μας έρχονται από τον Ερυθρό Σταυρό στο σπίτι του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη (οικογενειακό σπίτι του παππού του) απ’ όπου διανέμονταν τα τρόφιμα, χάρη στην επιχείρηση του λόχου του Νίκου Σαμψών. Που μας έσωσε ανοίγοντας με αυτοθυσία τον δρόμο μέσω Ομορφίτας...και κατατροπώνοντας τους μυρίους Τούρκους μαζί με τους άλλους συναγωνιστές του .... ΡΕΝΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ, ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟ ΛΕΦΤΗ, Τ. ΜΑΡΚΟΥ, Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ κ.ά.
Φ.Α.
ΩΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ....

Ανώνυμος είπε...

Vincit omnia veritas.

Η αλήθεια, όπως και το φως, τυφλώνει.

Θάρσει. Λέγων τ’ αληθές ου σφαλεί ποτε.

Σιγάν την αλήθειαν, χρυσόν εστι θάπτειν.

Αδύνατον τ’ αληθές λαθείν.

Μ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν φίλος και συμπολεμιστής του Ν. Σαμψών στις ηρωϊκές μάχες της Ομορφίτας. Οφείλω να κάνω μια επισήμανση.
Όταν ο Νίκος συνελήφθη από τους κατακτητές Άγγλους υπέστη τα χείριστα βασανιστήρια αλλά δεν λύγισε. Οι βασανιστές του Μακεβόϋ και Μέρλιν μαζί με τους Τούρκους Γιλντιρίμ και Μεχμέτ χρησιμοποίησαν κάθε βάρβαρο μέσον. Του έβγαλαν τα νύχια, του έσπασαν τα δόντια, τον είχαν κρεμάσει ανάποδα και τον μαστίγωναν νυχθημερόν ...
Τον Οκτώβριο του 1975, μετά από έντονες πιέσεις που άσκησε το ΑΚΕΛ, εγκρίθηκε ψήφισμα βάσει του οποίου θα συλλαμβανόταν ο Σαμψών, παρά την γενική αμνηστία που πρόσφερε ο Μακάριος κατά την επιστροφή του στην Κύπρο....
Κατά την σύλληψη του και μεταφερόμενος στις Κεντρικές φυλακές οι τρείς Κύπριοι αστυνομικοί που τον συνόδευαν μέ ύβρεις αλλά και κτυπήματα στο κεφάλι σχεδόν τον άφησαν λυπόθυμο. Σημειώνεται ότι ένας εκ των αστυνομικών ο Κ. την οικογένεια του απελευθέρωσε και έσωσε προωπικά ο Σαμψών από τα χέρια των Τούρκων στην Ομορφίτα - Β. Πόλο... Τα ονόματα των αστυνομικών τα κατέχει η οικογένεια του Σαμψών, όπως και τα 50000 συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που εστάλησαν μετά την δυστυχώς άστοχη επιλογή του να αναλάβει την προεδρία και μετά την παραπλάνηση από τους προδότες της χούντας, ότι ... ήρθε η ώρα της ΕΝΩΣΗΣ ... ΦΕΥ.
Ν.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Απόσπασμα από συνέντευξη...
Σαμψών: Όχι! Δεν είμαι προδότης. Ο Σαμψών έμαθε να μην προδίδει ποτέ του… Και ο Σαμψών αν πήγε φυλακή από τον Μακάριο το 1976, δύο χρόνια μετά, είναι γιατί δεν δέχθηκε να προδώσει αυτούς που του έστειλαν τα τηλεγραφήματα συμπαραστάσεως. Ήθελε να εκδικηθεί τους ανθρώπους αυτούς που ήταν δικοί του και συνεχάρησαν το νέο καθεστώς. Στην Οριάνα Φαλάτσι είχε πει: «αν ο Σαμψών έμενε στην εξουσία μια εβδομάδα ακόμη ως και η αδελφή μου η Μαρία θα του έστελνε τηλεγράφημα…» Ο Μακάριος κάποτε ήθελε να γίνει αντιβασιλέας της Ελλάδας. Και όταν τον ρώτησα ξαφνιασμένος μου απάντησε: «εδώ έγινε αντιβασιλέας ο Δαμασκηνός και δεν θα γίνω εγώ;» Μου έστειλε ανθρώπους του μέσα στην φυλακή και μου έλεγε ότι δεν κοιμάται που με έχει άδικα μέσα και ήθελε να του δώσω αυτά τα τηλεγραφήματα για να δει ποιοι δικοί του δεν στάθηκαν πλάι του. Έτσι η κατηγορία ήταν ότι δέχθηκα παρανόμως τη θέση του προέδρου μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος και δια του τρόπου αυτού συνεργάστηκα με τους πραξικοπηματίες. Η κατηγορία ανέφερε ότι ο Σαμψών ουδεμία σχέση είχε ούτε στην οργάνωση, ούτε στην σύλληψη του σχεδίου. Καταδικάστηκα 20 χρόνια όσο προέβλεπε ο νόμος ... Θάνατος, 9 Μαΐου 2001 (65 ετών) ..

Ο Σαμψών προ του πραξικοπήματος ουδεμία σχέση είχε με το χουντικό καθεστώς της Αθήνας...

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο τον Δεκέμβρη του 1974. Έδωσε "κλάδο ελαίας" (απονομή χάριτος) στους "πραξικοπηματίες" και στα μέλη της ΕΟΚΑ Β- οι οποίοι υπολογίζοντο γύρω στις δέμα χιλιάδες ενεργά μέλη ....

Από τους Ελλαδίτες πραξικοπηματίες και πραγματικούς ηθικούς αυτουργούς κανείς δεν τιμωρήθηκε ... Η δίκη των πραξικοπηματιών αφορούσε μόνο το πραξικόπημα και κατάλυση της δημοκρατίας της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα ... και όχι της Κύπρου ...
Αυτά χάριν της αλήθειας .... Οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από ολόκληρα ψέματα....
Ας αφήσουμε την αδέκαστη ιστορία να ζυγίσει τις μέρες και πράξεις όλων ... όλων όμως ...
Π.Β.


ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ Κ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ .

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.