5 Αυγούστου 2021

H ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Κοινοποιώ τιμής ένεκεν δύο επίκαιρα ποιήματα του μεγάλου λαϊκού ποιητή της Κύπρου, αδελφικού μου παιδικού φίλου και συμμαθητή, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑ από το Κίτι Λάρνακας – Κιτίου. 
(Με την έγκριση του)
 
Αντώνης Αντωνάς.
 
Ελλάδα μας κουράγιο 
 
Ελλάδα μας περήφανη, Ελλάδα τιμημένη, 
Ελλάδα μας που πρόσφερες το φως στην οικουμένη 
Εσύ στον κόσμον έδωσες πρώτη πολιτισμόν 
και σου αξίζει να δεχτείς απ’όλους σεβασμόν. 
Κι’αν πέρασες κακοχρονιές, σκλαβιάν και καταιγίδες 
έμενες πάντα ζωντανή, μας έδινες ελπίδες . 
 
Σήμερα όμως προσπαθούν κάποιοι να σ΄αφανίσουν 
και μ’έναν τρόπον άδοξον τα φώτα σου να σβήσουν. 
Μα όσον και να προσπαθούν δεν θα τα καταφέρουν 
τα ύπουλα τους σχέδια σε πέρας να τα φέρουν. 
 
Φάρος θα μείνεις πάντα σου να φέγγεις στους αιώνες 
και δεν θα κατορθώσουνε ν’αλλάξουν τους κανόνες. 
 
Να ξέρεις πως Ελλάδα μας θα έχεις στο πλευρό σου 
πάντα τους Κύπριους αδελφούς που θέλουν το καλό σου. 
Τους κύπριους που σ’είχανε πάντα συμπαραστάτη 
στήριγμαν, αποκούμπην τους, αληθινόν προστάτη. 
 
Είναι δική μας η σειρά αδέλφια να προσφέρουμεν 
στα δύσκολα προβλήματα παρηγοριάν να φέρουμεν 
Εμπρός Ελληνοκύπριοι, εμπρός να βοηθήσουμεν 
λίγον από το χρέος μας, μ’αγάπην να ξοφλήσουμεν. 
 
Κράτα Ελλάδα μας γερά. 
Κάθομαι, συλλογίζομαι στ’αλήθεια κι απορώ 
και ζητώ να μ’ απαντήσουν μ’έναν τρόπο σοβαρό 
αν συμβαίνουν στην Ελλάδα όσ’ ακούω και θωρώ 
και γιατί τη σέρνουν κάποιοι σ’ένα δύσκολο χορό. 
 
Εσένα που ανάδειξες πολιτισμόν Ελλάδα 
με την λαμπρήν κι’ αθάνατη την ένδοξη σου δάδα, 
αντί να σε προσέχουνε και να σ’ευχαριστήσουν, 
τώρα ζητάνε αφορμή για να σ’εξαφανίσουν. 
 
Αυτό που δεν κατάφεραν με πόλεμο πριν χρόνια 
να το πετύχουν προσπαθούν <τ’ άξια> τους εγγόνια. 
Σήμερα όμως δυστυχώς έχουν μαζί τους κι άλλους, 
κάποιους που κάνουν τους τρανούς αλλά και τους μεγάλους. 
 
Κράτα Ελλάδα μας γερά και δεν θα καταφέρουν 
τα ύπουλα τους σχέδια σε πέρας να τα φέρουν. 
Πάντα θα μένεις ζωντανή να φέγγεις στους αιώνες, 
όσον κι αν προσπαθήσουνε ν’αλλάξουν τους κανόνες. 
 
Του Ποιητή – Συγγραφέα Αντώνη Γαβριήλ Παπά.Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟ Κ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ .....!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.