26 Αυγούστου 2021

H έκθεση της IPCC (ΟΗΕ -Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) και η στροφή από την Covid στο κλίμα

Η ταξιαρχία της Νέας Κανονικότητας μας προετοιμάζει για μια αλλαγή κατεύθυνσης. 
 
26 Αυγούστου 2021
Δείτε το άρθρο του Kit Knightly στο OffGuardian εδώ: https://tinyl.io/4eY0 
 
Μετάφραση Απολλόδωρος
 
Η τελευταία έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και σηματοδότησε μια αλλαγή τάσης στο συνεχιζόμενο "μεγάλο θέμα". Η πανδημία ήταν διασκεδαστική όσο κράτησε, αλλά ήρθε η ώρα να ξεθωριάσει και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. 
 
Αυτό δεν είναι ούτε μόνο δική μου ερμηνεία, το λένε κυριολεκτικά οι ίδιοι. 
Συνήθως, όταν επίκειται μια μεγάλη αφηγηματική αλλαγή, μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο-κλειδί που σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σχέδιο. Για την έκθεση της IPCC, είναι αυτό το άρθρο του iNews από τον Andrew Marr. Όπου χρησιμοποιεί κυριολεκτικά αρκετές φορές τη φράση "μεντεσές στο κλίμα από το Covid": 
 
«Έρχεται μια μεγάλη στροφή, μια αλλαγή στους όρους της πολιτικής συζήτησης, μια περίοδος μεντεσέδων. Μετακινούμαστε από την πολύμηνη εμμονή με τον κορονοϊό σε ένα φθινόπωρο που θα κυριαρχηθεί, δικαίως, από την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Αλλά πολλά από αυτά που μάθαμε από την Covid-19 -για το κράτος, την εξουσία, τη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών- είναι άμεσα εφαρμόσιμα σε αυτό που έρχεται στη συνέχεια». 
 
Τα μέσα ενημέρωσης ήταν, όπως είναι φυσικό, γεμάτα από πρωτοσέλιδα για την έκθεση της IPCC, με ποικίλους βαθμούς κινδυνολογίας και παραφροσύνης. 
 
«Ή τώρα ή ποτέ!» φωνάζει ο Guardian, καθώς η "κλιματική αναμέτρηση" είναι προ των πυλών. Η Sun την αποκαλεί «πλήρη εμπρηστική επίθεση στον πλανήτη !» 
 
Αλλά κανείς τους δεν περιγράφει καλύτερα από τον Marr τι ακριβώς μας επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες. Το καλικάντζαρο πρόσωπο του κατεστημένου, που με αηδία επευφημούσε τον Blair στο Ιράκ, μπορεί πάντα να βασιστεί στο μήνυμα. Είναι πάντα εκεί και λέει το σωστό πράγμα την κατάλληλη στιγμή. Και αυτό το κομμάτι δεν αποτελεί εξαίρεση. 
 
Ο τίτλος του είναι «Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους σαν ενήλικες και θα πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή σαν την Covid-19», προσθέτοντας [η υπογράμμιση δική μας]: 
 
«Η εκπαίδευση λειτουργεί. Ακολουθούμε την επιστήμη και καθώς συνεχίζουμε να το κάνουμε, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό.» 
 
Δεν δηλώνει ποτέ ευθέως τι ακριβώς είναι αυτός ο "ίδιος τρόπος", αλλά δεν είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τι εννοεί. Το άρθρο του δεν αφορά το μέλλον, ούτως ή άλλως, αλλά το παρελθόν. 
 
Παρακολουθεί τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της "πανδημίας", και πόσο αποτελεσματικά ήταν. Ένας απολογισμός των επιδόσεων των πολιτικών και των "δημοσιογράφων" που κατάφεραν να μετατρέψουν με επιτυχία έναν "ιό" που ενέχει σχεδόν μηδενικό κίνδυνο για το ευρύ κοινό σε πλήρη αναδιαμόρφωση της κοινωνίας. 
 
Επισημαίνει πώς οι πολιτικοί υποτίμησαν πόσο πρόθυμα οι άνθρωποι θα αξιοποιούσαν τις ελευθερίες τους: 
«Αρχικά [οι δυτικοί ηγέτες] ανησυχούσαν ότι οι ψηφοφόροι δεν θα δεχόντουσαν περιορισμούς στις ελευθερίες τους για το γενικότερο καλό. Σε γενικές γραμμές, έκαναν λάθος. [...] Αυτό διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί - και πολλοί άλλοι - και επέτρεψε στις κοινωνίες να αλλάξουν κατεύθυνση ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς.» 
 
Πόσο εύκολα μπόρεσαν τα μέσα ενημέρωσης να διαδώσουν παραπληροφόρηση που έλεγχε την κοινή γνώμη: 
«Τα μέσα ενημέρωσης, που τόσο συχνά κατηγορούνται για σχεδόν τα πάντα, βρήκαν νέους τρόπους να εξηγούν πολύπλοκα επιστημονικά επιχειρήματα με τρόπους που οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούσαν.» 
 
Και πώς αυτά τα διδάγματα μπορούν να εφαρμοστούν στην ανταλλαγή μηνυμάτων για την κλιματική αλλαγή στο μέλλον: 
«Αυτό είναι ένα βασικό μάθημα που πρέπει να μάθουμε, καθώς περνάμε από την Covid στο κλίμα. Η κατανόηση της επιστήμης από το κοινό έχει γίνει ζήτημα ασφάλειας. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει δημόσια υποστήριξη για τις δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις μεταφορές, τη θέρμανση και τη χρήση γης.» 
 
Το όλο θέμα διαβάζεται έτσι, σαν μια διασταύρωση μεταξύ ενός δελτίου τύπου και μιας έκθεσης προόδου. Εμφανίζεται ως ένα επιπόλαιο άρθρο γνώμης για τους μη μυημένους, αλλά έχει ένα σαφές δεύτερο επίπεδο νοήματος για όσους ξέρουν να το διαβάζουν. 
 
Υπάρχουν πεταμένες ατάκες που στηρίζουν την παγκοσμιοποίηση ("πόσο λίγο η φύση προσέχει τα εθνικά σύνορα"), και σύντομος έπαινος για την αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας έναντι της "πρόχειρης" προσέγγισης της Δύσης και των "καθυστερημένων λουκέτων- lockdowns", αλλά αυτές είναι οι πλοκές Β. 
 
H ιστορία εδώ είναι «ε, παιδιά, όλα αυτά λειτούργησαν πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζαμε, θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα για την κλιματική αλλαγή.» 
 
Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία τελείωσε; 
Όχι "τελείωσε", αλλά σίγουρα βρίσκεται σε ύφεση. Είναι προφανές ότι ο Τύπος προετοιμάζει το έδαφος για να αφήσει πίσω του την Covid και να στρέψει την προσοχή του στο επόμενο στάδιο της Μεγάλης Επανεκκίνησης (Great Reset). 
 
Αλλά, όλα αυτά που λέγονται, θα είναι δύσκολο να το πουλήσουν. Πιο δύσκολο από την Covid, κατά κάποιο τρόπο, επειδή ο κόσμος είναι πολύ πιο συνηθισμένος στις κλήσεις συναγερμού για το κλίμα. Ελλείψει καλύτερης λέξης, έχουν αποκτήσει ανοσία σε αυτό. 
 
Επιπλέον, το κατεστημένο σαφώς το γνωρίζει αυτό, γιατί κρατάει την πανδημία ζεστή στο περιθώριο. Έτοιμοι να την επαναφέρουν στον βρασμό αν παραστεί ανάγκη. 
 
 
Η πανδημία γίνεται ένας νέος, αιώνιος πόλεμος, παρόμοιος με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δεν θα τον κερδίσουμε ποτέ, αλλά θα εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μέχρι να χρειαστεί να σοκάρουν ή να αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων. 
 
Ο Marr, για παράδειγμα, δεν δηλώνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει, αλλά λέει: 
«Η πανδημία δεν έχει, φυσικά, τελειώσει ακόμα. Θα τελειώσει κουρελιασμένα και αργά- και οι πολιτικοί που διακηρύσσουν τη νίκη γρήγορα θα ακούγονται ανόητοι[...]πιθανόν να νιώσουμε ότι το έχουμε νικήσει αυτό το πράγμα.» 
 
Πριν προσθέσει τους πανταχού παρόντες αναβάτες που θα κρατήσουν ζωντανή την "απειλή" της Covid στη φαντασία του κοινού: 
«Η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να είναι ο πιο μεταδοτικός ιός που υπήρξε ποτέ [και] μπορεί να επαναμολύνει τους διπλά εμβολιασμένους [...] Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μια περίοδο "ανώμαλης" μετάδοσης και αβεβαιότητας για το εγγύς μέλλον [...] ο χειμώνας μπορεί να είναι σκληρός [...] Τα αναμνηστικά εμβόλια θα γίνουν ρουτίνα.» 
 
Υπάρχει σαφώς ένα σχέδιο σε εφαρμογή. Πρακτικά το διευκρινίζει, ισχυριζόμενος ότι η Covid19 θα εκτοπιστεί από τις πρώτες σελίδες... 
 
«Αν και όχι κάθε μέρα... αυτό θα είναι ανώμαλο. Θα υπάρξουν ξαφνικοί τρόμοι σχετικά με την εμφάνιση μιας πιθανής νέας παραλλαγής κάπου απροσδόκητα- και επείγοντα ερωτήματα σχετικά με τη βιοασφάλεια στο Heathrow. Θα υπάρξουν ιστορίες για κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, ή μια ξαφνική έξαρση των λοιμώξεων σε συγκεκριμένες ηλικιακές ή εθνικές ομάδες.» 
 
Καταλαβαίνετε τι λέει; 
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, απλώς θα "φαίνεται" σαν να έχει τελειώσει, ενώ θα γεμίζουν τις πρώτες σελίδες με μεγάλους κόκκινους αριθμούς για την κλιματική αλλαγή. 
 
Αν ο κόσμος δεν ανταποκριθεί σε αυτούς τους μεγάλους κόκκινους αριθμούς όπως θα έπρεπε... λοιπόν, μπορεί να υπάρξει μια άλλη μετάλλαξη. Ίσως μια ρατσιστική. 
 
Η πανδημία εξυπηρέτησε τον σκοπό της, αλλά δεν θα την τελειώσουν ακόμα. Όχι μέχρι να σιγουρευτούν ότι όλοι είναι καλά και φοβούνται κάτι άλλο. 
 
Οπότε τι έρχεται μετά; 
Δεν είναι δύσκολο να δούμε πού ακριβώς οδηγούν όλα αυτά. Κυρίως επειδή μας το λένε. 
 
Φωνές του κατεστημένου έχουν ήδη μιλήσει για "λουκέτα για το κλίμα", και ο επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου Patrick Vallance έγραψε, την περασμένη εβδομάδα, για το πώς: 
«τίποτα λιγότερο από τον μετασχηματισμό της κοινωνίας δεν θα αποτρέψει την καταστροφή.» 
 
Αυτό δεν είναι καινούργιο. Αυτό αναβλύζει στο παρασκήνιο εδώ και μήνες (έχω ήδη γράψει δύο άρθρα γι' αυτό), αλλά το μήνυμα τελειοποιείται σε μια απλή διαδικασία τριών βημάτων: 
 
1. Επισημάνετε όλους τους τρόπους με τους οποίους η Covid και η κλιματική αλλαγή μοιάζουν. 
2. Τονίστε ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή από την Covid. Χρησιμοποιήστε τη λέξη «υπαρξιακή». Πολύ. 
3. Υποστηρίξτε ότι αφού ήμασταν πρόθυμοι να αλλάξουμε για να καταπολεμήσουμε την Covid, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για το κλίμα [προαιρετικά]. 
 
Μπορείτε να το δείτε στο άρθρο του Marr. 
 
Η σύγκριση: 
«Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσα πολλά από την εμπειρία του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζονται αρκετά στενά με την κλιματική κρίση - η ανθρώπινη διασύνδεσή μας, η σημασία της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, η κεντρικότητα της επιστήμης και της επικοινωνίας της.» 
 
Ακολουθεί το "η COVID είναι χειρότερη" [η υπογράμμιση δική μου]: 
«Φυσικά, οι δύο προκλήσεις είναι διαφορετικές. Μέχρι στιγμής, λίγο περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid. Αυστραλοί και Κινέζοι ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής [...] Αρκεί να πούμε ότι ακόμη και αν η παραλλαγή του Δέλτα είναι η πιο μολυσματική ασθένεια που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, η κλιματική έκτακτη ανάγκη βρίσκεται σε άλλο επίπεδο - αναδιαμορφώνει τη γεωγραφία, είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και, εν ολίγοις, υπαρξιακή για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.» 
 
Το ίδιο κάνει και ο Patrick Vallance σε άρθρο του στον Guardian, και στη συνέχεια ξανά στους Times. Υπάρχουν πολλά άλλα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως αυτό από το Hill, ή αυτό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
 
Είναι επίσης προφανές ότι θα χρησιμοποιηθεί η ίδια τακτική της δαιμονοποίησης οποιασδήποτε αντιπολίτευσης και της προσπάθειας να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για την προβολή αρετών. Υπάρχουν πολλά άρθρα που συγκρίνουν την "άρνηση της COVID" με την "άρνηση του κλίματος" ή προσπαθούν με άλλο τρόπο να πολιτικοποιήσουν το θέμα. 
 
Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσουν για τη δράση για την κλιματική αλλαγή (ή μήπως θα έπρεπε να πούμε ότι θα την "εμπορευθούν";) είναι αρκετά ξεκάθαρος. Αλλά ποιες θα είναι αυτές οι υποθετικές δράσεις; 
 
Βλέπουμε κάποια υπονοούμενα για το τι μπορεί να συνεπάγεται αυτός ο "μετασχηματισμός της κοινωνίας"; Ή ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι "δύσκολες αποφάσεις"; 
 
Λοιπόν, υπήρχαν ψίθυροι για lockpwns του κλίματος, αλλά έχουν σβήσει μετά την οργισμένη αντίδραση. Πάντα γίνεται λόγος για άλλα συστήματα, όπως ο περιορισμός των πτήσεων, η απαγόρευση του βοδινού κρέατος και τα "προσωπικά δικαιώματα άνθρακα", αλλά αυτά δεν είναι καθόλου καινούργια. 
 
Το άρθρο του Andrew Marr περιέχει μερικές ενδείξεις. Αλλά η μόνη συγκεκριμένη πολιτική που αναφέρει είναι ο εξαναγκασμός των νοικοκυριών να αντικαταστήσουν τους λέβητες τους ("με υψηλό κόστος για εκατομμύρια οικογένειες"), και αυτός ο κάπως ανατριχιαστικός υπαινιγμός για τη σημασία του Βαθέος Κράτους: 
«Ένα τελευταίο μάθημα είναι ότι το Westminster και το κράτος είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Το κράτος περιλαμβάνει το NHS, τα εθνικά επιστημονικά εργαστήρια, τα δίκτυα εμπειρογνωμόνων [...] Τώρα αισθάνομαι ότι πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στο αποσπασματικό εθνικό κουκλοθέατρο και περισσότερο χρόνο να σκεφτόμαστε αυτό που θα μπορούσα να αποκαλέσω διακριτικά "βαθύτερες πηγές εξουσίας.» 
 
(Η επίθεση κατά της δημοκρατίας επειδή παρεμποδίζει τις "δραστικές προσπάθειες" είναι μια ανησυχητική τάση, που πρέπει να προσέξουμε) 
 
Κυρίως, όμως, οι επικρατούσες φωνές είναι πολύ ήσυχες όσον αφορά τις λεπτομέρειες. Υποψιάζομαι ότι εν μέρει για να σταματήσουν την εξάπλωση αυτού που ο Marr αποκαλεί "ένα ξέσπασμα θεωριών συνωμοσίας στα νέα μέσα ενημέρωσης", αλλά κυρίως επειδή δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και δεν πιστεύουν ότι η πλειοψηφία είναι νοητικά αρκετά προετοιμασμένη. 
 
Η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, αυτόν τον Νοέμβριο, θα είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε. Να περιμένετε πολλές τρομακτικές ιστορίες τις εβδομάδες που θα προηγηθούν, και στη συνέχεια πολλές "συστάσεις πολιτικής" στο πέρασμά της. 
 
Γυρνάμε στην κλιματική αλλαγή, παιδιά. Η Μεγάλη Επανεκκίνηση Φάση ΙΙ είναι εδώ.
_______________ 
 
Δικτυογραφία: 
The IPCC Report & the Pivot from Covid to Climate – OffGuardian 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.