24 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Νότης Μαυρουδής
 
Όταν ήμουν 6 χρονών, θυμάμαι, με τσίμπησε μια μέλισσα και πρήστηκε το χέρι μου στο σημείο του τσιμπήματος. Σπάραξα στο κλάμα… Μου παρουσιάστηκε φαγούρα που με ανάγκαζε να ξύνω το σημείο με αποτέλεσμα να προκαλέσω ερεθισμό για αρκετές μέρες. Ήταν η αιτία που, για καιρό, με έκανε να μισήσω και να φοβηθώ μέλισσες, μελίσσια, μέλι, κερήθρα, όλη την παρουσία τους και το βουητό τους. Τις ενέταξα, με την παιδική μου άγνοια, στα επικίνδυνα πτερωτά έντομα και μου προκαλούσαν ενίοτε εφιαλτικά όνειρα· «έβλεπα» -λέει- να χώνω το χέρι μου μέσα σε μια μελισσοφωλιά, εκείνες απλώνονταν σε όλο μου το σώμα κι εγώ έτρεχα σαν τρελός να γλυτώσω από τις πολλαπλές συνέπειες… Ώσπου κάποια στιγμή, πριν από πολλά- πολλά χρόνια, στην αρχή της εφηβείας μου, συνάντησα έναν καλό άνθρωπο που φρόντιζε τα μελίσσια του, πηγαίνοντας δίχως προστατευτικά γάντια και κράνος, με γυμνά χέρια και πρόσωπο, αργές κινήσεις για να τις φροντίζει και να τις περιποιείται. Τον θαύμασα για το θάρρος του!
 
Απ’ αυτόν τον άνθρωπο άκουσα για πρώτη φορά πως οι μέλισσες είναι αγαθά και χρήσιμα όντα, ακίνδυνα, εκτός κι αν νιώσουν πως απειλούνται αυτές και η παραγωγή τους… Ο ίδιος μου είχε πει επίσης πως από τις μέλισσες εξαρτάται η ύπαρξη μεγάλης αλυσίδας αγροτικών προϊόντων, η γονιμοποίηση λουλουδιών, καθώς και η πρώτη ύλη για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Μου μιλούσε για την αναγκαιότητα της παρουσίας της μέλισσας στη φύση, άρα και στον άνθρωπο, καθώς και για την ενδιαφέρουσα και γοητευτική της κοινότητα, πείθοντάς με να παρατήσω τη… μυγοσκοτώστρα που, ως τότε, την είχα ως μέσον για να αποδεκατίζω έναν τέτοιο… «εχθρό»! 
 
Το μικροσκοπικό αυτό έντομο μας έρχεται από την τάξη των υμενοπτέρων, ζει σε μεγάλες οικογένειες και μπορεί να ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να συλλέξει τροφή· είναι «υπεύθυνες» για το 60-70% της γονιμοποίησης των φυτών σε δάση και κάμπους! Αυτομάτως, αυτό το έντομο, όσο κι αν σε ανησυχεί, όταν σε περιτριγυρίζει, είναι απόλυτα φιλικό απέναντι στη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη…  
 
Οι, όλο και περισσότερες δασικές καταστροφές, γίνονται ακόμα πιο εφιαλτικές όταν σκεφτούμε πως, πέρα από τον δασικό, φυτικό, οικολογικό πλούτο που χάνουμε ως χώρα, πέρα από τις περιουσίες των ανθρώπων, θα πρέπει να αφήσουμε για λίγο την ανθρωποκεντρική μας αντίληψη για τον κόσμο και να προσθέσουμε, στις μεγάλες απώλειες τής πανίδας και το ολοκαύτωμα εντόμων όπως τα υμενόπτερα και ιδιαίτερα τις μέλισσες· η μακροχρόνια καταστροφή τους, ισούται με τον αργό αλλά σταθερό θάνατο του κόσμου και φυσικά τής ανθρώπινης ύπαρξης!!! Η όποια αδιαφορία και απραξία (κυρίως των θεσμών) γύρω απ’ αυτό το απόλυτα υπαρξιακό θέμα, αποτελεί ηθικά (και όχι μόνο) εγκληματική πράξη.  
 
Η χώρα μας, στην διάρκεια της ύπαρξής της, όχι μόνο αδιαφόρησε για την προστασία του φυσικού της πλούτου, αλλά, απεναντίας, «προτίμησε» να υποστηρίξει την αντίθετη πλευρά (όλα στον βωμό τού χρήματος και της εκλογικής «πελατείας»), ποντάροντας στην ελκυστική κι αφηρημένη έννοια της «ανάπτυξης»· επιτρέποντας παραβιάσεις και καταπατήσεις δασών, υπερεκμετάλλευση υποθαλάσσιου πλούτου κλπ, ευνοώντας την άναρχη, απερίσκεπτη, πυκνή τσιμεντοποίηση – οικιακή ανάπτυξη και άλλες άπειρες καταστροφές, συχνά με… Νερωνική αυταρέσκεια… 
 
Δεν ξεχνώ: δεν απομακρύνομαι από το θέμα μου που είναι η αργή, αλλά σταθερή εξαφάνιση των μελισσών από το οικοσύστημα! 
 
Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει γίνει συνείδηση αυτό το γεγονός στην κοινωνία. Αυτό που ξέρω όμως είναι η άγνοια και η λησμονιά των κατοίκων των αστικών κέντρων, οι οποίοι βρίσκουν εύκολα τα τόσα προϊόντα προερχόμενα από τη μέλισσα στην αγορά των supermarkets και τα οποία καταναλώνουν τυφλά και απερίσκεπτα, δίχως να ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον σπουδαίο ρόλο της μέλισσας.  
 
Η πληροφόρηση και η γνώση των ιδιοτήτων των υμενοπτέρων, θα πρόσφερε μια δυναμική προστασίας προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
Το δράμα μιας δασικής πυρκαγιάς δεν μπορεί να στρέφει το ενδιαφέρον μόνο και κυρίως στα καμένα σπίτια ή στις περιουσίες, παρ’ όλο που το θέμα είναι ασφαλώς πολύ σοβαρό! Εξίσου σοβαρότατος όμως είναι και ο σταδιακός αφανισμός τού φυτικού και ζωικού βασιλείου που ισοδυναμεί με την ίδια τη ριζική υποβάθμιση της ζωής, από κάθε άποψη. 
 
Γι αυτό, ας ψάξουμε να μάθουμε σημαντικές λεπτομέρειες για τη χρησιμότητα της μέλισσας, η οποία ανήκει στην απόλυτα οργανωμένη, χρήσιμη κοινότητα εντόμων και στη συμμετοχή της σε ό,τι εννοούμε ζωή. Ας ακούσουμε κι ας σκεφτούμε τις κραυγές απόγνωσης των ειδικών, πως η εξαφάνιση της μέλισσας θα σηματοδοτήσει παράλληλα και την σταθερή εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους! 
 
Γύρης, νέκταρ, βασιλικός πολτός, μέλι, πρόπολη, κερί, επικονιάσεις φυτών και λουλουδιών, είναι μερικές από τις καθημερινές, πολύωρες δράσεις– εργασίες των μελισσών, τις οποίες οφείλουμε να μάθουμε και να εμπεδώσουμε, ώστε – επαναλαμβάνω – να αντιληφθούμε πως ο αφανισμός τους μαζί με τα δάση, θα επισπεύσει τον ολοκληρωτικό θάνατο, δηλαδή την ερήμωση στον ταλαιπωρημένο, από την ανθρώπινη απληστία και υπεροψία, Πλανήτη Γη…



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.