2 Αυγούστου 2021

Ο Σκοπιανός γενικός πρόξενος του Τορόντο παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
 
Πολύ πρεμούρα έχει πιάσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την τήρηση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, την ίδια στιγμή που οι Σκοπιανοί την παραβιάζουν καθημερινά. Και δεν είναι μόνο οι απλοί Σκοπιανοί πολίτες που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι των Σκοπίων, όπως είναι η περίπτωση του Σκοπιανού γενικού πρόξενου στο Τορόντο του Καναδά, Jovica Palashevski. Ο κύριος αυτός, αν και επίσημος εκπρόσωπος του κράτους των Σκοπίων, όχι μόνο παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φωτογραφίζεται κιόλας, ίσως επειδή θέλει να διαδοθεί η πράξη του και –γιατί όχι;– να βρει και άλλους μιμητές1. 
 
Η σκοπιανή ιστοσελίδα με την ονομασία «Македонска нација» (στα βουλγαρικά σημαίνει «Μακεδονικό έθνος»), στις 30 Ιουνίου 2021 δημοσίευσε ένα άρθρο2 σχετικά με έναν Σκοπιανό που ίδρυσε την εφημερίδα «Македонија» («Μακεδονία») στο Τορόντο. Σε αυτό το άρθρο υπάρχει και μία φωτογραφία με Σκοπιανούς και Σκοπιανές του Τορόντο που καμαρώνουν δίπλα στη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Μεταξύ αυτών των Σκοπιανών βρίσκεται και ο γενικός πρόξενος του Τορόντο Jovica Palashevski, ο οποίος μάλιστα κρατάει την άκρη της σημαίας με το δεξί του χέρι. Κάτω από τη φωτογραφία υπάρχει στα βουλγαρικά η φράση «Μακεδόνες του Τορόντο».
 
Σχετικά με τον Ήλιο της Βεργίνας η Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 8 παρ. 3 αναφέρει το εξής: «Το Δεύτερο Μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του». Δηλαδή, απαγορεύεται το κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας. Παρ’ όλ’ αυτά ο Σκοπιανός γενικός πρόξενος του Τορόντο όχι απλά το χρησιμοποιεί, αλλά επιπλέον φωτογραφίζεται με αυτό. 
 
Επίσης, στο προφίλ του προσωπικού λογαριασμού του κυρίου Palashevski στο Linkedin διαβάζουμε τα εξής3: «Jovica Palashevski PhD, Consul General at Consulate General of R. Macedonia in Toronto, Canada». Βλέπουμε ότι αναφέρεται στο κράτος των Σκοπίων ως «R. Macedonia», δηλαδή «Republic of Macedonia», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ούτε Βόρεια ούτε ξε-Βόρεια. Σκέτο «Μακεδονία». Βέβαια, ο συγκεκριμένος Σκοπιανός είχε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά και το 2017. Τότε, με την ιδιότητα του γενικού πρόξενου της ΠΓΔΜ (FYROM), συμμετείχε στην αλυτρωτική εκδήλωση Ilinden Picnic 2017 της οργάνωσης United Macedonians Organization of Canada στο Τορόντο και μίλησε στους παριστάμενους Σκοπιανούς με φόντο τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας αλλά και το γνωστό χάρτη της υποτιθέμενης μεγάλης Μακεδονίας4, ο οποίος περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, το 2018, υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία υποτίθεται ότι οι Σκοπιανοί θα υποχρεωνόντουσαν να πειθαρχήσουν σε κάποια πράγματα. 
 
Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός», μια και οι Σκοπιανοί μόνο πήραν από την πιο πάνω συμφωνία. Ο,τι δεν τους αρέσει απλά δεν το τηρούν. Και εδώ οι δικοί μας, τρέμουν μη τυχόν πουν ή κάνουν κάτι που θα είναι αντίθετο με τη συμφωνία που ξεπούλησε ελληνική ιστορία τριών χιλιάδων ετών. Που είστε κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης; Κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, τι θα κάνετε σχετικά με τις πιο πάνω αποκαλύψεις; Επιμένετε ακόμα να σέβεστε τη Συμφωνία των Πρεσπών; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι θα πρέπει να κυρώσετε τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων που απορρέουν από αυτήν; Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας θα πρέπει να σοβαρευτεί γιατί η υπομονή των Ελλήνων έχει τα όριά της. Αυτή η πληγή που άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κλείσει μια για πάντα! Αυτό να το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση και να καταγγείλει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως ανιστόρητη και αντιεπιστημονική. Σε αντίθετη περίπτωση ο λαός θα δώσει την απάντησή του εκεί όπου έχει τη δύναμη, στις κάλπες και απ’ ό,τι φαίνεται η στιγμή αυτή δε θα αργήσει να έρθει... 
 
Παραπομπές
 
 
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού. 
abadzoglou@yahoo.grShare

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ Κ ΕΔΑΦΟΣ Κ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΛΤΣΟΔΕΤΑΣ ...
ΟΙ ΓΕΛΙΟΙ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ Κ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.