14 Αυγούστου 2021

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σέλτσου

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας 
 
Η νεοτερη Ελληνικη Ιστορια ειναι γεματη απο ηρωικες μαχες, πολλες απο αυτες ηταν νικηφορες, αλλα επισης πολλες κατέληγαν σε μεγαλες σφαγες, εκεινο ομως που εκανε την διαφορα ηταν ο ηρωισμος και η θεληση για την απελευθερωση της Πατριδας με οποιοδηποτε κοστος.
 
Στο ευρυ κοινο εχουν μεινει γνωστα το Ηρωικο Ζαλογγο στο Σουλι και η Αραπιτσα της Ηρωικης Ναουσας για την αυτοθυσια των γυναικων που προτιμησαν τον θανατο πηδωντας αυτες με τα παιδια τους στον γκρεμο παρα την ατίμωση απο τους τουρκαλβανους. 
 

Μια αγνωστη πτυχη της ιστοριας μας ειναι η Μαχη στην Ιερα Μονη Κοιμησεως της Θεοτοκου μας στο Σελτσο που έλαβε χώρα την 23 Απριλιου 1804. 
 

Το Μοναστηρι αυτο βρισκεται κοντα στο χωριο Πηγες Αρτας (παλια ονομασια Βρεστενιτσα) ακριβως στον γκρεμο καθιστωντας το ενα φυσικο οχυρο καθως οι αμυνομενοι Σουλιωτες ειχαν να υπερασπιστούν τους 1140 ανθρωπους τους εναντι των πολυαριθμων (10000 περιπου) στρατιωτων του αλη πασα. 
 

Ας δουμε ομως πως ξεκινησε αυτη η Μαχη, τον Δεκέμβριο του 1803 οι Σουλιωτες εγκαταλειπουν το Σουλι μετα απο "συμφωνια" με τον πανουργο αλη πασα κατα ομαδες, η πιο "τυχερη" ομαδα του Φωτου Τζαβελλα θα κατορθώσει να φτασει στην Παργα μετα απο πολλες δυσκολιες απο οπου εκει θα επιβιβαστεί σε πλοια για τα Ιονια νησια. 
 


Η δεύτερη ομάδα όμως θα κατευθυνθεί στο Ζαλογγο με τα γνωστα σε ολους αποτελεσματα οταν θα χτυπηθεί από τα στρατεύματα του Αλή Πασά (που παραβίασε τους όρους της συνθήκης και άρχισε να κυνηγάει τους Σουλιώτες με σκοπό να τους εξοντώσει).  
 


Η τρίτη από τις ομάδες που δημιουργήθηκαν, αυτή με αρχηγό τον Νότη Μπότσαρη αν και κατάφερε να φτάσει με ασφάλεια στο χωριό Βουργαρελι (χωριό στο οποίο είχαν αποφασίσει να κατοικήσουν μόνιμα) μόλις έμαθαν την παραβίαση των όρων της συνθήκης από τον Αλή Πασά και τις επιθέσεις των στρατιωτών του στους Σουλιώτες, αποφάσισε να φύγει από το χωριό.  
 

Έτσι γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου του 1803 οι 1140 Σουλιωτες ξεκίνησαν, για να πάνε στο χωριό Βρεστενίτσα (παλια ονομασια του χωριου Πηγες Αρτας) με σκοπό να περάσουν στο αρματολίκι των Αγράφων όμως οι αρματολοι των Αγραφων δεν τους άφησαν να περάσουν φοβούμενοι την οργή του Αλή Πασά, και έτσι η ομάδα γύρισε και πάλι πίσω στη Βρεστενίτσα. Όταν έμαθαν ότι καταφθάνουν οι στρατιώτες του πασά των Ιωαννίνων αποφάσισαν να πολεμήσουν αμυνόμενοι στο μοναστήρι του Σέλτσου, το οποίο απέχει 5 χλμ από το χωριό Βρεστενίτσα. Η τοποθεσία αυτή ηταν ιδανικό σημείο άμυνας καθώς είναι σχεδόν απροσπέλαστη ωστόσο δεν έχει καμία έξοδο διαφυγής. Οι Σουλιώτες αποφάσισαν ή να νικήσουν τους στρατιώτες και να φύγουν από εκεί ή να πεθάνουν.  
 
Τον Ιανουάριο του 1804 πολλες χιλιαδες τουρκαλβανων (που καποιες πηγες μιλανε για 5000 και καποιες αλλες ανεβαζουν το νουμερο στις 10000) με πολλους μισθοφορους "ελληνες" στις ταξεις τους (ο Δημητρης Καραισκος πατερας του Γεωργιου Καραισκακη ηταν αρχηγος σε ενα απο αυτα τα σωματα, γεγονος που ο Καραισκακης το θεωρουσε μεγαλη ντροπη για αυτο και πολεμησε με τοση μανια τους τουρκους για να ξεπλυνει αυτην την ντροπη) πολιορκουν την περιοχη του Μοναστηριου που στο μεταξυ οι Σουλιωτες ειχαν προλαβει να δημιουργησουν οχυρωματικα εργα με σκοπο να τους εξαναγκάσουν η να παραδοθούν η να πεθανουν απο την πεινα. 
 
Οι Σουλιωτες εχοντας την βοηθεια των γειτονικων χωριων του Λασκοβου, της Βρεστενιτσας καθως και αλλων, αντεχουν την πολιορκια για τρεις μήνες, οταν με προδοσια σπανε οι γραμμες αμυνας, τοτε οι ΠΕΡΗΦΑΝΕΣ Σουλιωτισσες στηνουν ενα δευτερο Ζαλογγο πηδωντας απο τον Πετακα προς το απυθμενο φαραγγι της Γκουρας, γραφοντας νεες χρυσες σελιδες στην Ιστορια του Ελληνικου Εθνους. 
 
Μόνο 65 Σουλιώτες κατάφεραν να σωθούν περνώντας τον Ασπροπόταμο (Αχελώο) που τα άσπρα βότσαλα στην κοίτη του βάφτηκαν κατακόκκινα από το αιμα των Σουλιώτισσων. 
 
Μέσα στους αιχμαλώτους που κατάφεραν να συλλάβουν οι στρατιώτες του Αλή Πασά ήταν ο Νότης Μπότσαρης και η γυναίκα του Χριστίνα, και τα παιδιά του Κιτσου Μποτσαρη, Κώστας, Δέσποινα και Αγγελική. Από τις γυναίκες που έπεσαν στο γκρεμό αναφέρεται η Λενώ Μπότσαρη κόρη του Κίτσου. Οι Κίτσος και ο Μαρκος Μποτσαρης (πατέρας και γιος) κατάφεραν να επιβιώσουν κρυμμένοι σε μια σπηλιά και τελικά να φτάσουν στην Πάργα. 
 
Ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ αναφέρει:
 
«Η ΦΑΛΑΓΞ [1148] ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ- ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΣΕΛΤΣΟ. ΑΠΙΣΤΙΑΝ ΑΛΗ ΤΡΙΜΗΝΟΝ ΑΝΙΣΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΘΥΣΙΑ. ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ ΑΣΙΤΟΙ ΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟΝ Η ΘΑΝΑΤΟΝ ΗΡΩΟΣ.
ΞΙΦΗΡΕΙΣ 300 ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝ ΠΛΗΝ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ. Ο ΝΟΤΗΣ ΠΙΠΤΕΙ ΜΕ 5 ΠΛΗΓΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ. ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΟΜΕΝΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟΣ.
ΥΠΕΡΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ.ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ 10 ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΟΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ»
[ΠΟΥΚΕΒΙΛ 1824 Τ. Ι. ΣΕΛ. 207-212] 
 
βίντεο από το κανάλι του Fotis Passos
 
 



Share

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Κ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΣ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΣΟΥ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Giannis Katseas είπε...

Να εισαι παντα καλα αδερφε μου Γιωρικα με τα υπεροχα και χιουμοριστικα αρθρα σου.
Καλη ΠΑΝΑΓΙΑ και ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ στην πονεμενη Πατριδα μας.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.