17 Ιουνίου 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΛΒΟΗΣ: "O Ήρωας που τάφηκε τρεις φορές, η συγνώμη του Κεμάλ και το μετάλλιο Τιμής που του άρπαξαν οι Ναζί στην Κρήτη"

Ο Γιώργιος Διλβόης γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1896 στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Ήταν γιος του Αντωνίου και της Γιασεμής Διλβόη, και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας με συνολικά εννέα παιδιά. Η οικογένεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1908 και εγκαταστάθηκε στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. 
 
Ήταν ένας από τους Έλληνες της διασποράς που επέστρεψαν στην Ελλάδα για να πολεμήσει ως εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους.
 
Το 1915 έφυγε πάλι στην Αμερική. Γύρισε στη Μασαχουσέτη για να τελειώσει το σχολείο. Μετά την αποφοίτησή του κατατάχθηκε εθελοντικά στον Αμερικανικό Στρατό στην εθνική φρουρά του Νιου Χαμσάιρ και συμμετείχε στην εκστρατεία που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί εναντίον των επαναστατών του Πάντσο Βίλλα στα βόρεια σύνορα του Μεξικού. Κατά την απόλυσή του από το στράτευμα το 1917, τιμήθηκε με τρία μετάλλια, του Μεγάλου Στρατού, της Δημοκρατίας και των Βετεράνων του Ισπανικού Πολέμου.  
 
Η μάχη του Belleau Wood μέσα στο δάσος της Γαλλίας ήταν πολύνεκρη. Ο απολογισμός ήταν 10.000 νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι. Εκεί διακρίθηκε για την αυτοθυσία του ο ελληνοαμερικανός Διλβόης. Θεωρείται ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε μετά θάνατον με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το κογκρέσο των ΗΠΑ.
 
Η δράση του στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο 
 
Η πολεμική περιπέτεια του Έλληνα μετανάστη συνεχίστηκε στα μέτωπα του Α παγκοσμίου. Ο George Dilboy, όπως τον αποκαλούσαν οι Aμερικανοί, υπηρέτησε στο 103 σύνταγμα πεζικού της 26ης Aμερικανικής μεραρχίας στο μέτωπο της Γαλλίας. Το Μάιο του 1918, λίγο πριν από τη λήξη του Μεγάλου Πόλεμου και μετά την κατάληψη από τα γερμανικά στρατεύματα του Σατώ Τιερύ και της Φλάνδρας στη Γαλλία, οι συμμαχικές δυνάμεις Αγγλίας και Γαλλίας, ενισχυμένες από τον αμερικανικό στρατό, εξαπέλυσαν αντεπίθεση στον ποταμό Μάρνη από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου 1918. Η αναμέτρηση έληξε υπέρ των Συμμάχων....
 
Η μονάδα του Διλβόη πολέμησε εναντίον των Γερμανών στο δυτικό μέτωπο του πολέμου, 45 μίλια έξω από το Παρίσι. Στις 6 Ιουνίου του 1918 πρωταγωνίστησε στη μάχη του Μπελό Γουντ όταν ο λόχος του κλήθηκε να καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή και να κάμψει την δύναμη των Γερμανικών πολυβόλων. Η εντολή ήταν η κατάληψη του σταθμού της πόλης. Οι στρατιώτες επιτέθηκαν με ορμή και έφτασαν σε απόσταση 100 μέτρων. Εκεί δέχτηκαν βαριά πυρά και ανάμεσα στους πολλούς τραυματίες ήταν ο Διλβόης. Παρά τον τραυματισμό του, σύρθηκε στο έδαφος και εξακολούθησε να μάχεται με χειροβομβίδες σκοτώνοντας τους πυροβολητές. Η επιθετική του δράση ανάγκασε τους υπόλοιπους Γερμανούς να υποχωρήσουν. Όταν έφθασαν οι Αμερικανικές ενισχύσεις, ο Διλβόης ήταν νεκρός, διάτρητος από σφαίρες και με κομμένο το δεξί του πόδι. Η θυσία του καθόρισε τις εξελίξεις και στις 26 Ιουνίου οι Αμερικανοί επικράτησαν στην αμφίρροπη μάχη μέσα στο Γαλλικό δάσος.  
 
Το τι συνέβη ακριβώς σε εκείνη την μάχη διέσωσε με την μαρτυρία του ο Ρίτσαρντ Ροζάκης, εξάδελφός του Διλβόη, ο οποίος διαμένει στην Καλιφόρνια. Διηγήθηκε ότι ο Γιώργος χτυπήθηκε από ένα πολυβόλο που ήταν καμουφλαρισμένο σε μικρή απόσταση. Παρά τον βαρύ τραυματισμό και τους πόνους του, σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να τρέχει πυροβολώντας προς την εχθρική θέση. Μία ομοβροντία πυροβολισμών τον έριξε κάτω διάτρητο από τις σφαίρες. Ούτε και τότε λύγισε αλλά ριγμένος μπρούμυτα τράβηξε το πιστόλι του και σκότωσε δύο πολυβολητές, ενώ οι άλλοι δύο εξαφανίσθηκαν. Αμέσως μετά εξέπνευσε.  
 
Μετά την μάχη ο Αμερικανικός στρατός ανακήρυξε τον Μικρασιάτη στρατιώτη έναν από τους ήρωες που καθόρισαν αυτό τον πόλεμο. Ο 28ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Γούντροου Ουίλσον παρασημοφόρησε τον Διλβόη μετά θάνατον με το μετάλλιο της Τιμής. Σε επιστολή ο στρατηγός Τζωρτζ Μπριγκαντιέρ στον πατέρα του Αντώνιο Διλβόη ανέφερε: «Ένας απόγονος της φυλής του Ξενοφώντα και του Λεωνίδα απέδειξε το δικαίωμά του να αναφέρεται ισάξια με εκείνες τις ηρωικές ψυχές. Κάτω από καταστάσεις υποταγής και πίστης στην υιοθετημένη του πατρίδα (την Αμερική) ανέτρεψε το παρόν, επιδεικνύοντας τις ηρωικές εκείνες ιδιότητες των Ελλήνων προγόνων του, από τους οποίους προέρχεται».  
 
Ο Γεώργιος Διλβόης ενταφιάστηκε αρχικά στο συμμαχικό νεκροταφείο της Αργκόν στη Γαλλία. Η οικογένειά του, που είχε ήδη επανεγκατασταθεί στα Αλάτσατα , ζήτησε το 1921 από την Αμερικανική κυβέρνηση τη μεταφορά των οστών του από τη Γαλλία, προκειμένου να ταφεί στην πατρίδα του.  
 
Ανδριάντας του Διλβόη στο Σικάγο
 
Η "επιστροφή" στην Μικρά Ασία και η βεβήλωση του τάφου από τους Τούρκους
 
Το φέρετρο, τυλιγμένο με την αστερόεσσα το συνόδευσε τιμητικό άγημα του Αμερικανικού στρατού με αντιτορπιλικό στη Χίο και από εκεί μεταφέρθηκε στην Μικρά Ασία. Η τελετή έγινε την 10η Ιουλίου 1922. Λέγεται ότι 17.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας συνόδεψαν ως τα Αλάτσατα την άμαξα με τη σορό του, που τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού των Εισοδίων της Παναγίας. Ο Μητροπολίτης Κρήνης Καλλίνικος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση και ο δήμαρχος μίλησε για τη δράση του ήρωα. 
 
Αμέσως μετά ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα του 1922 με τα ανείπωτα εγκλήματα του Τουρκικού στρατού σε βάρος του Ελληνικού πληθυσμού. Οι ένοπλοι κυνήγησαν τους άμαχους, κατέστρεψαν την εκκλησία και βεβήλωσαν τον τάφο του Διλβόη. Η είδηση ότι οι Τούρκοι στρατιώτες δεν σεβάστηκαν τον νεκρό και έσκισαν σε κομμάτια την αστερόεσσα με την οποία είχε ταφεί, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η τουρκική απάντηση στην διαμαρτυρία ήταν: «Κατά την εξέταση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το φέρετρο είχε μόνο ανοιχτεί και η σημαία χάθηκε». Η υπόθεση έφθασε στο κογκρέσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουόρεν Χάρντινγκ απαίτησε και έλαβε επίσημη συγνώμη από την κυβέρνηση του Κεμάλ. Αμερικανικό πλοίο έφτασε στη Σμύρνη και παρέλαβε τη σωρό του. Το φέρετρο ταξίδεψε τον Οκτώβριο του 1923 με το πλοίο Sapelo για την Αμερική.  
 
Την 12η Νοεμβρίου 1923 θα ενταφιαστεί με τιμές ήρωα στο εθνικό νεκροταφείο του Άρλιγκτον. Στην Αμερική τον τιμούν ο Δήμος του Σάμερβιλ, με στάδιο και κολυμβητήριο που φέρουν το όνομά του, η πολιτεία της Μασαχουσέτης με τον εντοιχισμό μαρμάρινης πλάκας στο διοικητήριο, καθώς και με την ανέγερση ανδριάντων του στο Άρλιγκτον και στο Σικάγο.
 
Το 1999 με εντολή του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς, τίμησε και πάλι τον Ελληνομερικανό, παραδίδοντας στον ανιψιό του Γεώργιο Ροζάκη ένα καινούργιο μετάλλιο Τιμής, σε αντικατάσταση του χαμένου μεταλλίου, που είχαν αρπάξει οι Ναζί από την αδελφή του που ζούσε στην Κρήτη το 1941. 
 
Ο Ήρωας Γιώργος Διλβόης τιμήθηκε συνολικά από τέσσερις Αμερικανούς προέδρους. Από τον Γούντροου Ουίλσον, τον Γουόρεν Χάρντινγκ, τον Κάλβιν Κούλιτζ και τον Μπιλ Κλίντον. 
 
Η πλατεία με τον αδριάντα του Γ. Διλβόη στην Ν. Ερυθραία Αττικής. Η προτομή στήθηκε εκεί το 1970 από την Αδελφότητα Αλατσατιανών Ν. Ερυθραίας
 
Οι Δήμοι Ν. Ερυθραίας, Βύρωνα και Νέας Σμύρνης έχουν δώσει σε πλατείες το όνομα του. Μάλιστα στη Νέα Ερυθραία έχει στηθεί και η προτομή του.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.