16 Ιουνίου 2021

Διαπραγμάτευση των πάντων στο Αιγαίο με τον Ερντογάν, με αντάλλαγμα μια «ήρεμη» πρωθυπουργική θητεία

 
Πολύ ακριβά στοιχίζει στην ελληνική κυριαρχία , δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο, η εμμονική θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συμφωνήσει με τον Ερντογάν, μια-πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος- περίοδο «ηρεμίας στο Αιγαίο».
 
Χωρίς κανένα όρο και καμμία προϋπόθεση, η χώρα οδηγείται σε εντατικό, παρατεταμένο και αδιέξοδο διμερή πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, στον οποίο η Αγκυρα- με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας -θα θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών κάθε διεκδίκηση της σε βάρος ης Ελλάδας, την οποία θα αποδέχεται η ελληνική πλευρά, θα την κουβεντιάζει και θα «καταλήγει σε λύση». Διαφορετικά, η «ηρεμία στο Αιγαίο» θα καταλήξει σε μεγάλη φουρτούνα. 
 
Αναλυτικότερα: 
 
Στην ωριαία περίπου συνάντηση τους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου 2021, Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν συμφώνησαν:
  • Να εδραιωθεί ο διμερής πολιτικός διάλογος για όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.  
  • Να εξεταστούν ένα- ένα χωριστά, όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών χωρίς αποκλεισμούς, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, με στόχο την κατάληξη σε λύση της εκάστοτε διαφοράς.  
  • Η προτεινόμενη λύση θα εξεταστεί και συμφωνηθεί στο ανώτατο διμερές πολιτικό επίπεδο.  
  • Η πολιτική διαπραγμάτευση θα είναι αυστηρά διμερής, χωρίς την παρεμβολή ή προσφυγή σε μεσολαβητές, (ΕΕ, ΟΗΕ, ΔΔΧ κλπ.), ενώ θα λειτουργήσει και απ’ ευθείας κόκκινη γραμμή Μητσοτάκη- Ερντογάν όταν ο κόμπος θα φτάνει στο χτένι.  
  • Αυτή η αμοιβαία συμφωνημένη και δεσμευτική διμερής πολιτική διαπραγμάτευση, μόνον όσο διαρκέσει, θα εξασφαλίζει την «ηρεμία στο Αιγαίο».
Κατά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο ελληνικό αίτημα για «ηρεμία στο Αιγαίο», ο Τ. Ερντογάν πρότεινε για την διατήρηση του καλού κλίματος στο Αιγαίο: «το σωστό είναι για τα θέματα όπου υπάρχει πρόβλημα, αυτό να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε οι εμπειρογνώμονες /ειδικοί να προσπαθήσουν να βρουν λύση… Αυτό συνεπάγεται ότι όλα τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς μεσολαβητές…. 
 
Ο Κ. Μητσοτάκης απλώς συμφώνησε στην πρόταση Ερντογάν .. 
 
Με την χθεσινή συμφωνία Αθήνας -Άγκυρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε δύο βασικές γραμμές της εθνικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί από το 1975 από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις:
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε πλήρη, εφ όλης της ύλης (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ) δεσμευτικό πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια της «ηρεμίας» και κυρίως χωρίς να εμποδίζονται οι επιθετικές επεκτατικές τουρκικές ενέργειες σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων και συμφερόντων.  
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε ως αποκλειστικώς διμερή διαφορά προς διμερή διαπραγμάτευση όλες ανεξαιρέτως τις επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, (αποστρατιωτικοποίηση νήσων, ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων, εύρος χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου, μεταβολή του ορίου FIR Αθήνας/Κωνσ-λης, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΒΟΛΗΣ, Ζώνη Αλιείας, Περιοχή Έρευνας Διάσωσης κλπ.), σε αντίθεση με την μέχρι τώρα εθνική θέση ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της ΥΦ στο Αιγαίο με παραπομπή στο ΔΔΧ.  
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεχθηκε τον τουρκικό όρο ότι στον αυστηρά διμερή πολιτικό διάλογο απαγορεύεται η εμπλοκή τρίτων ή μεσολαβητών, δηλαδή αποδέχθηκε ότι η ΕΕ, ο ΟΗΕ και το ΣΑ, καθώς και το ΔΔΧ δεν θα έχουν καμμία θέση στη διαπραγμάτευση.  
  • Επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιόρισε το διμερή διάλογο μόνον στην περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν τα ελληνικά δικαιώματα και συμφέροντα στη ΑΟΖ/Υφ στη Μεσόγειο και χωρίς να ανατρέπεται η ισχύς του τουρκο/λιβυκού Συμφώνου.
Με αυτή την ανατροπή των βασικών θέσεων της ελληνικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, η Άγκυρα θα θέτει στο τραπέζι ένα -ένα τα θέματα που αυτή θέλει να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα, δηλαδή θα διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία την ελληνική κυριαρχία των νήσων του Αιγαίου, σύμφωνα και με τις αναλυτικές αποφάσεις στο σχετικό Συμβουλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (βλ. ΜΙΛΙΤΑΙΡ Μάρτιος 2021). Έτσι θα είναι εξόχως δύσκολο εως αδύνατο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνηθεί τη διαπραγμάτευση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων στο Αιγαίο, (που αποτελεί την «καρδιά» των τουρκικών αιτημάτων και τη μέγιστη απειλή για την Ελλάδα), διαφορετικά ο Ερντογάν θα χρεώσει στον Μητσοτάκη τη «θαλασσοταραχή» που θα προκληθεί στο Αιγαίο, αφού θα έχει αθετήσει η Ελλάδα τη συμφωνία. 
 
Τη συμφωνία Αθήνας –Άγκυρας μετέφερε αναλυτικά ο Τ. Ερντογάν στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν κατά τη συναντηση τους, αμέσως μετά την ελληνοτουρκική. 
 
Σύμφωνα με ασφαλέστατες διπλωματικές πηγές, που κρατούν την ανωνυμία τους, ο κ Ερντογάν ανέφερε στον Πρόεδρο Μπάιντεν μεταξύ άλλων: 
 
Η κυβέρνηση μου έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της την εξακολούθηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση στο Αιγαίο. Με τη νέα κυβέρνηση του Κ Μητσοτάκη, η Τουρκία έχει ζητήσει πολλάκις διαπραγματεύσεις, στις οποίες η Ελλάδα δεν ανταποκρινόταν γιατί η πολιτική της βασίζεται σε μαξιμαλιστικές θέσεις. Εφόσον συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με καλόπιστη διάθεση από την Ελλάδα, τα ερευνητικά σκάφη μου δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις πολιτικές αποφάσεις στην περιοχή, μέχρι τώρα…. 
 
Με την χθεσινή συναντηση στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολόγησε διεθνώς ότι δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο κύμα τουρκικών πιέσεων σε βάρος της χώρας ανάλογο με αυτό του 2020. Την εμφανή αυτή αδυναμία, η κυβέρνηση επιχειρεί να την παροσιάσει στην ελληνική κοινή γνώμη ως μέγιστη επιτυχία, με την αποκατάσταση, (έστω και παραπλανητικού), κλίματος «ηρεμίας στο Αιγαίο». Αποκρύπτοντας το πιθανό βαρύ τίμημα που θα πληρώσει η χώρα, αποδεχόμενη προς διαπραγμάτευση όλες τις επεκτατικές τουρκικές βλέψεις στο Αιγαίο. 
 
Εως ότου φανούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν, (με την ανοχή της μείζονος αντιπολίτευσης), η κυβέρνηση θα έχει χρεώσει στον εαυτόν της μια ακόμα «επιτυχία», χρήσιμη για τον καθορισμό του χρόνου των επόμενων εκλογών.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.