2 Ιουνίου 2021

Η Εκδήλωση του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου για τα 200 χρόνια Παλιγγενεσίας μας

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης
 
Το Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου (ως το τελευταίο ίσως Κάστρο Ελληνισμού στην άκρη του Ν.Ανατολικού Αιγαίου), πραγματοποίησε την 3η κατά σειράν εκδήλωση του έτους για τα 200 χρόνια από την ηρωική Επανάσταση του 1821, προς αποτίναξη του δυναστικού Οθωμανικού (Τουρκικού) ζυγού. 
 
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αυλή του περικαλλούς και βραβευμένου διεθνώς ιδ.μουσειου της Ρόδου, την Κυριακή 30 Μαίου 2021, 8-10μμ, τηρηθεντων των μέτρων και αποστάσεων, λόγω ιού. Το Π.Μ.Ρ. ήτο στολισμένο με τις 6 κατά τόπους σημαίες της Επανάστασης του 21 (μία σε κάθε κίονα των προπυλαίων) και με τις Ελληνικές σημαίες στην είσοδο της αυλής, αλλά και λαμπρώς φωταγωγημένο με προβολείς. Ο δε πλούσιος μπουφές με τα εκλεκτά εδέσματα ικανοποίησαν και το γαστρολογικό στοιχείο των επισκεπτών, μεταξύ των οποίων διακρίναμε: τον Στρατηγό ε.α. Κων. Καλημερίδη μετά της συζύγου του Γιούλης, τον πρ.πρόεδρο Ποντίων Παν. Κικιδόπουλο, τον χειρούργο γυναικολόγο Σαβ. Παπαγεωργίου, τον κτηματομεσίτη Μιχ. Ευσταθίου, την καθηγ. Μ.Ε. και συγγραφέα Γεωργία Χαιδεμενοπούλου, την Μαρ. Αραπάκη, τον χημικό Ιωάν.Αυγενικό, τον Βορ. Ηπειρώτη Έλληνα Ελ.Κόκα, την Νεκτ.Μυλωνίδου, την Ευαγ. Σαμουράκη μετά του υιού της Κων/νου, και πολλούς άλλους φίλους, γείτονες και συγγενείς του κτήτορος, ακόμα και παιδιά του Δημ.Σχολείου. 
 
Η εκδήλωση περιελάμβανε 3 μέρη: Την Εισήγηση και κύρια Ομιλία του κτήτορος και δ/ντού, τις Απαγγελίες Ποιημάτων και την Ξενάγηση στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου.
 
1) Εισήγηση και Κεντρική Ομιλία. 
Εδώ ο κτήτωρ και δ/ντής κ.Σπύρος Κατσούρης αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες, τόνισε πως δεν φείσθηκε χρημάτων τόσο για το Μέλαθρον, όσο και για την εκδήλωση, διότι είναι Έλλην και Ελεύθερος(!)χάρη στη θυσία των ηρώων του 21. Διαφορετικά θα ήτο ένας ακόμα δούλος των Τούρκων. Με αφορμή δε την πρόσφατη αποφράδα Επέτειο της Αλώσεως της Κων/λεως, επεξήγησε την κατακτητική μανία των Τούρκων, που βρίσκεται αιώνες ακόμα στο γονίδιό τους και εκφράζεται τώρα με τον Ερντογάν και τους νεότουρκους. Και για να μη χάσουμε κι άλλες πατρίδες (όπως Πόντο, Αν.Θράκη, Κων/λη, Μικρασία, Κύπρο) πρέπει να επαγρυπνούμε!! 
 
Στη συνέχεια έκανε ονομαστική αναφορά στους ήρωες του 21 που δυστυχώς είχαν άδοξο τελος, όπως: ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελλόπουλος), ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,ο Δημήτρης Πλαπούτας, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γεώργιος Καραισκάκης, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Πάνος Κολοκοτρώνης (γιός του Γέρου), ο Παπαφλέσσας,ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ματρώζος κι ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Κατόπιν έκανε κατάθεση πνευματικού Στεφάνου στα Ολοκαυτώματα και στις Σφαγές των Ελλήνων από τους αιμοσταγείς Τούρκους. 
 
Συγκεκριμμένα: 
1) Σφαγή της Σαμοθράκης (1-9-1821) με 700 νεκρούς και 8000 γυναικόπαιδα σκλάβους, από τον Καρά Αλή. 
2) Σφαγή Χίου (30 Μαρτίου-2 Απριλίου 1822) με 52000 νεκρούς και 45000 σκλάβους, από τον Καρά Αλή. 
3) Καταστροφή της Νάουσας (Απρ.1822) με 5000 νεκρούς από τον Μεχμέτ Εμίν πασά, ο πούκαψε και 120 χωριά!! 
4) Καταστροφή της Κάσου και των 100 πλοίων της (7-8 Ιουνίου 1824) με 2500 νεκρούς και 2000 γυναικόπαιδα σκλάβους , από τον Μεχμετ Αλή της Αιγύπτου. 
5) Καταστροφή των Ψαρών και 300 πλοίων των (21-6-1824) με 18000 Ψαριανούς νεκρούς και 17000 πρόσφυγες, από τον Χουσείν. 
6) η Έξοδος του Μεσολογγίου (11 Απρ.1826) με 6000 νεκρούς, από Ιμπραήμ και Κιουταχή , που έστειλαν "πεσκέσι" στον Σουλτάνο τις 6000 κεφαλες των Ελλήνων. Σημειωτέον ότι ο Κιουταχής ήτο γεννίτσαρος. Δηλαδή εξισλαμισμένος Έλληνας και μάλιστα γιός...ιερέα!!!
7) το Σούλι, με τον χορό του Ζαλόγγου, από τον Αλή πασα και τους Τουρκαλβανούς. 
8) το Κούγκι με τον καλόγερο Σαμουήλ και το Αρκάδι Κρήτης με τον Γαβριήλ (3-5-1866) κ.α. Τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή στη μνήμη χιλιάδων θυμάτων της Επανάστασης και απηγγέλθη το ποίημα " Ο Ματρώζος" του Γεωργίου Στρατήγη από την καθηγήτρια Μ.Ε. Γεωργία Χαιδεμενοπούλου. 
 
Ακολούθησε η Κύρια Ομιλία του κ. Σπ. Κατσούρη με δηκτικές αναφορές τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (που δεν έκανε ως τώρα καμμία Τιμητική Εκδήλωση για το 1821 και έλαμψε δια της απουσίας της και στις 3 εκδηλώσεις του ΠΜΡ) αλλά και στην Κεντρική Διοίκηση (που δεν εμφυτεύει, ούτε καλλιεργεί την εθνική συνείδηση, την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την παράδοση, την Ελληνική Γλώσσα, την οικογένεια, την θρησκεία και όλα τα στοιχεία που μας κράτησαν ως τώρα ενωμένους σε ένα κράτος, έθνος, λαό, και κοινωνία). Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στους σημερινούς εχθρούς που μας πνίγουν γύρω και μέσα μας: 1) τους Τούρκους 2) τους Λαθροεισβολείς ισλαμιστές Ασίας και Αφρικής 3) τους Ευρωπαίους και δη Γερμανούς 4) το ΝΑΤΟ με τον φιλότουρκο ΓΓ Στολντενμπεργκ. 5) τον Αριστερισμό και "Προοδευτισμό" Ν.Τ. 6) τον Κορωνοιό και 7) την ΠολιτικοΘρησκευτική Ηγεσία του τόπου. Και δεν έκανε εκτενή αναφορά μόνο στον κάθε σημερινό εχθρό, αλλά πρότεινε και ριζικες λύσεις!!! 
 
Στη συνέχεια απηγγέλθη το μακροσκελλές ποίημα "ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ" (160 στίχοι 15σύλλαβοι, ομοιοκατάληκτοι σε είδος "ζευγαρωτής") από τον ίδιο τον ποιητή καθώς και το δηκτικό ποίημα ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ και η Π.τ.Δ. (36 στίχοι 15σύλλαβοι, σε είδος "πλεκτής"). Σημειωτεον ότι ο κ. Κατσούρης ήτο ο μόνος Έλληνας που κατήγγειλε πέρσυ τον Ερντογάν στην Ουνέσκο, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί! Και έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το αγκάλιασμα των λαθροεισβολέων και την ανεξέλεγκτη δράση των ανθελληνικών ΜΚΟ.
 
Ακολούθησαν κεράσματα και ξενάγηση στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου. Και τέλος, το κόψιμο της τούρτας του κτήτορος και δ/ντού του ΠΜΡ για τα 70α γενέθλιά του. Κατ ιδίαν στους λίγους εναπομείναντες απηγγέλθησαν και τα ποιήματα: Κάλεσμα των Προγόνων, η Πατρίς Βυθιζομένη, στην Ευρωπαία Επίτροπο Ι.Γ. του ιδίου και τα ποιήματα: Δεινά της απεμπόλισης, Δυναστείες, Κατόπιν Διαβούλευσης, Συμψηφισμοί και Λυγμός και Χειροκρότημα της ποιήτριας Ράγιας Θωμαή. Εντός του θέρους ή αρχές φθινοπώρου θα γίνει η τελευταία εκδήλωση του ΠΜΡ για το ηρωικό 21 με Αποκαλυπτήρια μαρμάρινων αγαλμάτων, εθνικούς χορούς, μουσική, λαικά τραγούδια και την ολοκληρωτική σύσταση του Πολιτισμικού Συλλόγου ΤΟ ΜΕΛΑΘΡΟΝ (οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες και συμμετοχή στο 6934897836). 
ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ 1821. ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΛΛΑΣ!!! ΖΗΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.