16 Φεβρουαρίου 2019

Ο Νίκος Λυγερός στο Ναύπλιο

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η ομορφιά του αγώνα στο Ναύπλιο 

Στο Ναύπλιο, η ομορφιά του αγώνα είναι φανερή γιατί κάθε κίνηση είναι και μια πράξη που αφορά στον Ελληνισμό. Έτσι το γεγονός ότι οι άνθρωποι της περιοχής παλεύουν και αυτοί για το θέμα της Μακεδονίας, είναι όχι μόνο σημαντικό αλλά και ενδεικτικό για το βλέμμα του Ελληνισμού, που ποτέ δεν σταματά στον τοπικισμό και είναι έτοιμος να παλέψει για γεγονότα που γίνονται στα σύνορα, ενώ βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση. Αυτό δεν είχε υπολογίσει η κυβέρνηση με την προπαγάνδα της. Θεώρησε ότι ο καθένας θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα δικά του κι ότι τα εθνικά θέματα δεν τον αφορούν. 

Όμως εδώ στο Ναύπλιο και στη γύρω περιοχή βέβαια, βρεθήκαμε με ανθρώπους που ανησυχούν και παλεύουν για την Μακεδονία, γιατί δεν εμπιστεύονται πια κανένα στέλεχος της κυβέρνησης, αφού κατάλαβαν ότι το καθένα δεν είναι τίποτα άλλο από κομματόσκυλα που όχι μόνο δεν έχουν ιδέα από γεωπολιτικά δεδομένα, αλλά θεωρούν επίσης ότι η πορεία τους είναι ανεξάρτητη από αυτά. Έτσι όταν αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν πατριώτες ανάμεσα στους δημότες τότε συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μία ευθύνη, ειδικά απέναντι στους εχθρούς της πατρίδας που δεν λογαριάζουν τίποτα. Στο Ναύπλιο είδαμε πατριώτες που δεν πρόκειται να ξεχάσουν τίποτα από τους εφιάλτες της Βουλής των Ελλήνων.

πηγή 

Η προστασία της μνήμης 

Η προστασία της μνήμης είναι πιο κατανοητή ιδέα για τους μικρούς ανθρώπους όσον αφορά στα βιβλία. Μπορεί ένας μικρός άνθρωπος να θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος προστασίας επειδή είναι άψυχο υλικό, αλλά αν συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί πηγή μνήμης θα μπορέσει πιο εύκολα να νιώσει μετά την ευθύνη της προστασίας του βιβλίου. Μέσω αυτής της ανάγκης μπορεί να εξελιχθεί για να επινοήσει ότι το βιβλίο είναι μνήμη μέλλοντος της ψυχής. Δεν είναι λοιπόν μια απλή παρατήρηση σε μικρό άνθρωπο, το θέμα της προστασίας ενός αθώου όπως είναι το βιβλίο. Είναι ένα εργαλείο μαιευτικής που επιτρέπει οργανικά και θετικά την νοητική εξέλιξη. 

Με αυτήν την έννοια δεν πρόκειται μόνο για την προστασία του βιβλίου όπως θα γινόταν και με κάποιο άλλο αντικείμενο. Το βιβλίο ως χρονική γέφυρα μεταξύ των νεκρών και των αγέννητων δεν είναι μόνο ένα σύνολο χάρτινων σελίδων. Είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει το στίγμα του. Συνεπώς πρέπει να του δώσουμε τη δέουσα σημασία για την εξέλιξη και της ίδιας της Ανθρωπότητας. Έτσι έχουμε κυριολεκτικά ένα εργαλείο που ξεπερνά την αντικειμενική του αξία, αφού λειτουργεί καταλυτικά για να παράγει αντιδράσεις πέραν των ορίων του συγγραφέα.

πηγή

Η συνεχής διδασκαλία 

Η συνεχής διδασκαλία δεν σταματά ποτέ το έργο της γιατί κάθε φορά ξεπερνά τα εμπόδια, ακόμα και της καθημερινότητας με τρόπο ρευστό, που δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση. Έτσι λειτουργεί καταλυτικά για τη διαμόρφωση της πραγματικότητας, χωρίς να υπάρχει κάποιο κόλλημα ή εμμονή. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να μην εξελιχθεί σωστά το timing που θα παρθεί η απόφαση της αλλαγής πορείας. Με αυτόν τον τρόπο η ροή του μαθήματος δεν αλλάζει ταχύτητα και παραμένει σταθερή στην έντασή της, για την αξιοποίηση όλων των δεδομένων. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να μην ασκείται πίεση εκεί όπου δεν έχει νόημα, για να μην χαλάσει η ροή της διδασκαλίας. Αλλιώς υπάρχει εκφυλισμός και όχι εξέλιξη. Και από την πλευρά του μαθητή είναι πιο ευχάριστο αφού του επιτρέπει να λύσει περισσότερα πράγματα, μέσω της συσσώρευσης αλλά δίχως κορεσμό, αφού η χαρά είναι συνεχόμενη και δεν σταματά λόγω εμπλοκής. 

Έτσι ο Δάσκαλος μπορεί να περνά από το ένα θαύμα στο άλλο, σαν να περπατά σ’ έναν κήπο όπου θαυμάζει διάφορα φυτά και λουλούδια. Κι εκεί έχει σημασία το φάσμα και όλη η δυνατή ποικιλία των κατευθύνσεων. Αυτή η έννοια λοιπόν της συνεχούς διδασκαλίας, είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους χαμαιλέοντες να λειτουργούν ασταμάτητα και ακάθεκτα για όλους τους ανθρώπους, ενώ αυτό φαίνεται τουλάχιστον κουραστικό από ένα εξωτερικό βλέμμα.

πηγή

Δίπλα στην πλατεία

Δίπλα στην πλατεία με θέα το Μπούρτζι, καθίσαμε στο σαλόνι για να μιλήσουμε για το έργο του Ντοστογιέφσκι κι αναρωτηθήκαμε αν οι Λευκές Νύχτες ήταν μία καλή εισαγωγή στο ανθρώπινο θαύμα, διότι υπήρχε και το Υπόγειο για τη συνέχεια. Όμως το πιο σημαντικό μετά τον Ηλίθιο και το Έγκλημα και Τιμωρία ήταν όντως οι Δαιμονισμένοι και οι Αδελφοί Καραμάζοφ, διότι μόνο με αυτά υπήρχε η δυνατότητα της υπέρβασης για να ξεπεραστούν τα όρια της συμβατικής ζωής, που δεν ξέρει πότε ξεκινά η αλλαγή του κύκλου και τα νέα δεδομένα. Διότι το παρελθόν ήταν βαρύ από το 1821 έως το 1881 κι έτσι είδαμε την ανάγκη της ανθρωπιάς, που δεν θέλει να συμβιβαστεί με τις κοινωνίες της λήθης. Έτσι χαρήκαμε το λιμάνι που είχε αντισταθεί ενάντια στη βαρβαρότητα της λήθης. Και σιγά σιγά ανακαλύψαμε πόσο πλούσια είναι η λέξη χαρά στα ισπανικά για το μέλλον. Αλλά μετά τα στοιχεία της μουσικής ακούσαμε για πρώτη φορά γαλλικές λέξεις, που ήρθαν από το μνημείο της πλατείας και χαρήκαμε που ζήσαμε μαζί την ελευθερία του έργου της συνέχειας, που ποτέ δεν ξέχασε την παράδοση της ιστορίας μας. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Νέος Μακεδονικός Αγώνας". Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας. Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Βιωματική Έξυπνη Παιδεία. Λύκειο Αγίας Τριάδας, 13/02/2019 Α μέρος ΕΔΩ
Β μέρος ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Ν. Λυγερός - Βιωματική Έξυπνη Παιδεία. Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίας Τριάδας, 13/02/2019 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.