Ένα κατασκοπικό θρίλερ λαμβάνει χώρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με πρωταγωνιστές ηλικιωμένους Δυτικοευρωπαίους που έχουν τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί μόνιμα εκεί για να χαρούν τη σύνταξή τους στον ήλιο. Ενορχηστρωτής είναι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, γεγονός που είχε προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.Τα τελευταία χρόνια η άσκηση κατασκοπείας στο ελληνικό έδαφος έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη, αλλά και στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσε έκπληξη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η καταγγελία του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου και πρώην διευθυντή της μεγάλης εφημερίδας ΖΑΜΑΝ Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ, η οποία απλά επιβεβαίωσε αυτό που οι ελληνικές αρχές ασφαλείας γνωρίζουν εδώ και καιρό.
Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουμε ότι η Βουλγαρία είχε πριν δύο περίπου χρόνια απελάασει έναν ακόμα Τούρκο κατάσκοπο. Το Βέλγιο αρνείται βίζες σε Τούρκους ιμάμηδες, επειδή θεωρεί ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Γερμανία έδωσε και επίσημη εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας πιθανής τουρκικής κατασκοπείας εντός του γερμανικού εδάφους.
Στην Ελλάδα έχουμε δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά κατασκοπείας που στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν και μετά την ανακάλυψή τους στην αφάνεια. Πριν δύο χρόνια, ένας αλλοδαπός «εργαζόμενος» σε μία ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο συνελήφθη να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών. Οι αρχές ασφαλείας υποψιάζονται ότι στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της ΜΙΤ όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των Λιμενικών με τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί.
Επρόκειτο για έναν Ισπανό υπήκοο 40 ετών που είχε δηλωθεί στις αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί. Μετά από μία μυστική επιχείρηση, οι αρχές ασφαλείας τον είχαν αιφνιδιάσει και συλλάβει. Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την άσκηση κατασκοπείας.
Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από τη δικαιοδοσία της τοπικής αστυνομίας και πέρασε στα χέρια της ΕΥΠ. Τις υποψίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείτο και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του στρατού ενίσχυαν και οι σχέσεις του συγκεκριμένου “εθελοντή” με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Συνταξιούχοι μέλη ΜΚΟ και τουρίστες
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι βέβαια μοναδικό. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, τους φόβους των ελληνικών αρχών ασφαλείας ότι η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε τότε και εν μέρει συνεχίζει να επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προσφέρεται για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κατασκοπείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν καταγραφεί μερικά ακόμα περιστατικά επιβεβαιωμένης κατασκοπείας στα ελληνικά νησιά.
Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πολλά περισσότερα με την εμπλοκή ατόμων που ή ως πρόσφυγες ή ως εθελοντές ΜΚΟ, ή ως τουρίστες συλλέγουν στοιχεία και φωτογραφίες που αποστέλλονται στην υπηρεσία τους για αξιοποίηση. Με δεδομένη την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας εντοπίζουν αφανείς δράσεις μελών κάποιων ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί στην ευαίσθητη παραμεθόρια νησιώτικη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.
Αυτό που δημιουργεί προβληματισμό στις ελληνικές αρχές ασφαλείας είναι ότι στην επεκτεινόμενη και εντεινόμενη τουρκική κατασκοπευτική δράση στα ελληνικά νησιά εμπλέκονται Ευρωπαίοι. Για την ακρίβεια θεωρούν πως υπάρχει και δρα ένα δίκτυο αποτελούμενο κατά κανόνα από Ευρωπαίους πολίτες υπεράνω υποψίας που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουν στρατολογηθεί και δίνουν πληροφορίες στην ΜΙΤ έναντι χρημάτων.
Πριν δύο περίπου χρόνια ένας Δανός πολίτης 66 ετών είχε συλληφθεί στη Χίο, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από το νησί με το πλοίο της γραμμής. Όταν τον συνέλαβαν διαπίστωσαν ότι στην κάμερά του είχε φωτογραφίες πλοίων του πολεμικού ναυτικού, της Frontex και του Λιμενικού. Ισχυρίστηκε ότι είναι εθελοντής μιας σουηδικής ΜΚΟ και ότι κατ’ εντολή των υπευθύνων της απαθανάτιζε τα πλοία! Η συγκεκριμένη ΜΚΟ επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο εν λόγω ήταν μέλος της, αλλά ότι είχε αποχωρήσει καιρό νωρίτερα και ότι ποτέ δεν είχε λάβει εντολή να φωτογραφίζει.
Ο Γερμανός συνταξιούχος της ΜΙΤ
Ένας ακόμα πιο ηλικιωμένος Γερμανός είχε συλληφθεί στις 15 Οκτωβρίου 2014 με τις ίδιες κατηγορίες. Ο συνταξιούχος, που ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, τελικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξης. Τον εντόπισαν να φωτογραφίζει ένα ελληνικό φυλάκιο μέσα από το αυτοκίνητό του. Μετά από έρευνα βρήκαν ένα ζευγάρι κιάλια, διάφορους φακούς για κάμερες και πολλά στικάκια μνήμης.
Η φωτογραφική του μηχανή περιείχε φωτογραφίες εγκαταστάσεων του ελληνικού στρατού και κυβερνητικών-δημόσιων κτιρίων στην Κω, η οποία απέχει μόλις τρία ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Στο σπίτι του βρέθηκαν σημειωματάρια και τουρκικά έγγραφα, αλλά και πολλές ακόμα φωτογραφίες ελληνικών αμυντικών θέσεων, στρατιωτικών οχημάτων, σταθμών τηλεπικοινωνιών κ.α.
Σήμερα, οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για Ευρωπαίους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα μετά από χρόνια παραμονή στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν κάποια θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους και ως εκ τούτου είχαν αποκτήσει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις.
Ελληνικές πηγές αποκαλύπτουν ότι τα άτομα αυτό εκπαιδεύθηκαν σε τακτικές κατασκοπείας την περίοδο που ζούσαν στην Τουρκία. Το αχανές πεδίο των ΜΚΟ προσέφερε πρόσφορο έδαφος για κάλυψη, αλλά και για στρατολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες Ευρωπαίοι δέχτηκαν να συλλέξουν και να μεταδώσουν πληροφορίες για τις συντεταγμένες των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων στα νησιά, δημοσίων κτιρίων, γεφυρών κλπ.
Το προηγούμενο της Κύπρου
Όπως μας ανέφερε απόστρατος αξιωματικός, πρόκειται για μία συνήθη τακτική των Τούρκων. Την ίδια είχαν, άλλωστε, ακολουθήσει και στην Κύπρο λίγο πριν την εισβολή. Τότε, εκτός από Τουρκοκύπριους, ασκούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Άγκυρας και πολλοί Βρετανοί. Έκαναν χαρτογράφηση των οχυρωματικών έργων στις ακτές. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δράση αυτή, στην οποία πρωταγωνίστησαν απλοί πολίτες, έπαιξε ρόλο στον σχεδιασμό και εν τέλει στην επιτυχία της τουρκικής εισβολής το 1974.
Στα άτομα αυτά, τότε όπως και σήμερα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προσφέρουν χρηματική αμοιβή, η οποία συνήθως σήμερα κυμαίνεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι συναντήσεις των Ευρωπαίων κατασκόπων με τους Τούρκους χειριστές τους δεν γίνονται μόνο στην Τουρκία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γίνονται ακόμα και στην Ελλάδα.
Για τους σκοπούς του, το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί και ΜΚΟ με το δέλεαρ οικονομικής ενίσχυσης. Μία χαρακτηριστική περίπτωση ΜΚΟ που φαίνεται να λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας είναι η ΜΚΟ Ένωση του Ισλαμικού Κόσμου (UNIW) που ιδρύθηκε από ακραίους ισλαμιστές της Τουρκίας το 2005 και ασχολείται με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Σε αυτή την Ένωση συμμετέχει η περιβόητη «φιλανθρωπική» ΜΚΟ International Humanitarian Relief (IHH), η οποία κατηγορείται ότι μετέφερε κρυφά οπλισμό σε τζιχαντιστές στη Συρία. Τέλος, δυτικές πηγές υποψιάζονται ότι χρησιμοποιείται και ως άτυπη τράπεζα για τη χρηματοδότηση Τούρκων κατασκόπων.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου