28 Φεβρουαρίου 2019

7 ερωτήματα στους υπεύθυνους του BBC

Γράφει ο Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης

Με μία βλακώδη επιστολή, η οποία δεν έχει πάρει χαμπάρι για το τι πραγματικά έχει κάνει το BBC, η ελληνική κυβέρνηση δια του πρέσβη στο Λονδίνο απαντά στο στημένο αντιδημοσιογραφικά δημοσίευμα του βρετανικού καναλιού, που δεν καταγράφει, αλλά προωθεί την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα! Και εδώ είναι όλη η ουσία. Για την οποία η Αθήνα είναι βαθειά νυχτωμένη ή αδιάφορη.

Κατ' αρχάς, για να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες τι συμβαίνει, το BBC είναι ένα αντικειμενικό μέσο σε ο,τιδήποτε δεν αφορά στην εξωτερική πολιτική της Βρετανίας. Προωθεί πάντοτε με ιερή ευλάβεια την εξωτερική πολιτική της χώρας, χωρίς ίχνος κριτικής, ιδίως σε στρατιωτικά θέματα.

Ακολουθεί, ενταγμένο στις ένοπλες δυνάμεις και καλυπτόμενο από τις διπλωματικές υπηρεσίες, όλες τις δραστηριότητες των διπλωματών και στρατευμάτων, από ιδρύσεώς του. Πριν από τον πόλεμο, αλλά και από την ατυχή εισβολή στο Σουέζ τη δεκαετία του ’50 και τις αγγλικές φρικαλεότητες στην Κύπρο μέχρι τις εισβολές στο Ιράκ και την επέμβαση στη Συρία σήμερα, συμμετέχοντας χωρίς διαφοροποίηση στον πόλεμο και στον πόλεμο προπαγάνδας της εκάστοτε βρετανικής κυβέρνησης.

Το BBC έχει χτίσει τεχνηέντως τη φήμη ενός αντικειμενικού Μέσου ακριβώς γιατί δεν ελέγχεται στενά από την κυβέρνηση, παρ ό,τι κρατικό, και είναι αντικειμενικό σε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από όσα προείπα. Όλα είναι θέμα marketing. Πώς πουλάς τον εαυτό σου. Αλλά, και αυτό ακόμα το marketing κατεδαφίζεται από το κραυγαλέο στημένο από τις βρετανικές Αρχές αφιέρωμα- και όχι ρεπορτάζ- στην ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Με αποδείξεις κι όλας. Για τις οποίες η αμόρφωτη ελληνική κυβέρνηση είναι βαθειά νυχτωμένη.

Η βασική αρχή ενός ρεπορτάζ εδώ και 200 χρόνια στην αγγλοσαξωνική σχολή, που υποτίθεται ότι ακολουθεί απαρεγκλίτως η βρετανική δημοσιογραφία, είναι η παράθεση δύο τουλάχιστον απόψεων όταν καταγράφεις μία. Πρέπει να έχεις και τη φωνή της άλλης πλευράς. Αυτό μας έμαθαν στα θρανία Βρετανοί και Αμερικανοί δημοσιογράφοι και αυτό εξακολουθούν και διδάσκουν. Το BBC επαίρεται ότι ακολουθεί απαρεγκλίτως αυτό τον κανόνα.

Στο υποτιθέμενο ρεπορτάζ του καναλιού στη Μακεδονία, η ρεπόρτερ πέφτει σε δημοσιογραφικά και δεοντολογικά λάθη, που σε άλλη περίπτωση θα έστελναν το κομμάτι της στο καλάθι των αχρήστων, σε οποιοδήποτε αγγλοσαξωνικό μέσο. Εκτός αν το ρεπορτάζ ήταν βαλτό!

1. Στον πρόλογο του ρεπορτάζ της, η ρεπόρτερ κα Μαργαρώνη, γράφει ότι η «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει εδώ και δεκαετίες την ύπαρξη της ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΚΤΗΣ Μακεδονικής μειονότητας». Ως δική της άποψη! Το ερώτημά μου σαν αρχισυντάκτης και διευθυντής στη ρεπόρτερ είναι: Από πού συμπεραίνει ότι μια μακεδονική μειονότητα είναι υπαρκτή αφού ούτε η ελληνική κυβέρνηση την αναγνωρίζει, ούτε η κοινή συμφωνία με τη γειτονική χώρα, αλλά ούτε την έχει δει , ούτε πάρει μαρτυρίες από κατοίκους της Μακεδονίας για να το τεκμηριώσει;

2. Η ρεπόρτερ του BBC, στηρίζει όλα όσα γράφει σε μια συνέντευξη από έναν 92χρονο κύριο Φωκά, που αυτοπροσδιορίζεται Έλληνας Μακεδόνας σλαβόφωνος, στον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις απαγορεύουν εδώ και δεκαετίες να μιλάει τη γλώσσα του! Κανείς άλλος δεν εμφανίζεται στο ρεπορτάζ να επαληθεύσει ή να διαψεύσει όσα μονολογεί ο κ Φωκάς. Και η κ Μαργαρώνη τα αποδέχεται, έτσι, άκριτα. Χωρίς να ερευνά αν είναι αλήθεια ή ψέματα. Το ερώτημά μου σαν αρχισυντάκτης και διευθυντής στην ρεπόρτερ είναι: Δεν πήρατε άλλες απόψεις, παρ όλο που ξέρετε ότι αυτή είναι η δημοσιογραφική δεοντολογία που ακολουθεί το BBC εδώ και έναν αιώνα; Δεν καταγράψατε στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν μια τόσο σοβαρή κατηγορία για μια χώρα; Έτσι, επιπόλαια αποδεχτήκατε τα λεγόμενα; Αυτό σας μαθαίνουν στο BBC;

3. Και το ερώτημά μου, με την ίδια ιδιότητά μου, στον αρχισυντάκτη και διευθυντή της στο BBC είναι: Πώς δεχτήκατε να δημοσιεύσετε ένα ρεπορτάζ, που περιέχει κατηγορίες για μια χώρα, χωρίς να έχει και τις αντίθετες ή και άλλες απόψεις; Δεν είναι αυτή υποχρέωσή σας; Δεν ακολουθείτε τους κανόνες δεοντολογίας της δημοσιογραφίας;

4. Επειδή, όμως, είμαι δημοσιογράφος και ξέρω πολύ καλά τη δουλειά μου, έχω και ένα άλλο ερώτημα, ακόμα πιο ουσιώδες για τον αρχισυντάκτη και τον διευθυντή της κας Μαργαρώνη στο BBC: Επειδή κανείς ρεπόρτερ στον κόσμο δεν μπορεί να γράψει ρεπορτάζ, που δεν έχει συζητηθεί και εγκριθεί από τον αρχισυντάκτη του ή και τον διευθυντή του, να υποθέσω ότι το συγκεκριμένο πήρε έγκριση να πραγματοποιηθεί όπως εμφανίστηκε; Μονόπλευρα, με αυθαίρετες κρίσεις της ρεπόρτερ, που θα αναφέρω πιο κάτω, με ανακρίβειες και συκοφαντίες κατά προσώπων; Χωρίς γνώση της ιστορίας ή, ακόμα χειρότερα, κρύβοντας την ιστορική αλήθεια;

5. Και επειδή το BBC δεν είναι ΕΡΤ, και κατέχει τεράστια ιστορικά αρχεία, τα οποία χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι του, όταν καταπιάνονται με ρεπορτάζ σε άλλες χώρες, το ερώτημά μου στον αρχισυντάκτη και στον διευθυντή της κας Μαργαρώνη είναι: όταν παραγγείλατε και μετά διαβάσατε το ρεπορτάζ είχατε γνώση των ιστορικών στοιχείων της περιοχής που σας ενδιέφερε να φωτίσετε; Ξέρετε ότι πρόκειται για το επίκεντρο αυτού που στη διπλωματία λέγεται «μακεδονική σαλάτα» ή άλλως με το Κόσοβο (του οποίου τα Σκόπια ήταν πρωτεύουσα επί 200 χρόνια) «πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων»; Ή επιπόλαια και χωρίς γνώση στείλατε, έτσι, μια ρεπόρτερ για να δημοσιεύσετε κάτι πιασιάρικο και ξεχωριστό, μια και η συμφωνία των Πρεσπών είναι fresh news; Αυτό είναι το BBC;

6. Και αν μεν δεν ξέρατε ή δεν είχατε τον επαγγελματισμό να διαβάσετε για να μάθετε, δεν είσαστε άξιοι να κάθεστε στις θέσεις ευθύνης ενός καναλιού παγκόσμιας εμβέλειας. Αν, από την άλλη πλευρά, ξέρετε την ιστορία της περιοχής, αναρωτιέμαι σαν επαγγελματίας, πώς αφήσατε να περάσουν στο ρεπορτάζ τόσες ανακρίβειες όσον αφορά σε ιστορικά στοιχεία του; Και αν ισχύει το δεύτερο, μπαίνω στον πειρασμό να αναρωτηθώ στα σοβαρά μήπως το ρεπορτάζ έχει στηθεί και παρουσιαστεί έτσι με δική σας υπόδειξη;

Επομένως, σ αυτή την περίπτωση αναρωτιέμαι αν αυτή η εντελώς αντιδημοσιογραφική κάλυψη, που έχει στοιχεία στοχευμένης μεροληψίας εκ μέρους σας, είναι σε γνώση των προϊσταμένων σας; Γιατί μια τέτοια στάση είναι εντελώς αντιεπαγγελματική και εκθέτει τη σοβαρότητα και αντικειμενικότητα του BBC.

7. Εκτός αν μου πείτε ότι οι προϊστάμενοί σας παράγγειλαν έτσι το ιδιότυπο ρεπορτάζ, που είναι χωρίς άλλη άποψη, με προσωπικές κρίσεις της ρεπόρτερ και με προβοκατόρικα στοιχεία για πρόσωπα της ιστορίας της χώρας που σας φιλοξένησε. Οπότε, θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι το BBC είναι κατ ευφημισμό αντικειμενικό, ενώ στην πραγματικότητα κάνει υπόγεια πολιτική. Και μάλιστα την πολιτική των κυβερνήσεών του. Ωραίο ανεξάρτητο κανάλι!

Καταγράφω, λοιπό, τα αντιδημοσιογραφικά, τα προβοκατόρικα και τα ιστορικά αδιάβαστα κομμάτια του δήθεν ρεπορτάζ, του κατά τα άλλα αντικειμενικού και ανεξάρτητου βρετανικού BBC. Με την επισήμανση ότι ό,τι δεν αποδίδουμε σε λόγια κάποιου στη δημοσιογραφία, το υιοθετούμε εμείς. Δηλαδή το μέσο που εκπροσωπούμε: 

1. Η ρεπόρτερ μας πληροφορεί ότι η γλώσσα της μητέρας του μοναδικού συνεντευξιαζόμενου είναι «τα μακεδονικά». Η ρεπόρτερ το λέει, δηλαδή το BBC, δεν το λέει αυτός!

2. Η ρεπόρτερ μας πληροφορεί ότι για πάνω από έναν αιώνα υπάρχει «μακεδονική εθνότητα» στην Ελλάδα. Η ίδια το παίρνει επάνω της, δηλαδή το BBC!

3. Η ρεπόρτερ μας πληροφορεί η ίδια (!), δηλαδή το BBC, ότι η σλαβική αυτή μισοβουλγάρικη διάλεκτος μιλιόταν στα κρυφά, αγνοώντας προφανώς, ότι για εκατονταετίες στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στη βόρεια Μακεδονία μιλάνε μεταξύ τους χιλιάδες Έλληνες βλάχικα, σλαβικά και τοπικά ιδιώματα, τους έχουμε ακούσει με τα αυτιά μας.

4. Η ρεπόρτερ μας πληροφορεί, η ίδια, δηλαδή το BBC, ότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα στην ιστορία «της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα»!

5. Η ρεπόρτερ στη συνέχεια χαρακτηρίζει τον Μεταξά «θαυμαστή του Μουσολίνι» , αποκρύπτοντας εντελώς ότι ήταν αυτός που κήρυξε τον πόλεμο στην Ιταλία, ενώ θα μπορούσε να συμβιβαστεί, καλή ώρα όπως θα έκανε ο Τσίπρας.

6. Η ρεπόρτερ καταγράφει τις διηγήσεις του κ Φωκά για τις διώξεις των σλαβόφωνων στη Μακεδονία πριν από τον πόλεμο, αποκρύπτοντας εντελώς τη βουλγαρική διείσδυση των κομιτατζήδων του εθνικιστικού VMRO και την ταυτόχρονη εμμονή της Γ Διεθνούς για δημιουργία ανεξάρτητης «σοσιαλιστικής Μακεδονίας», με βάση τους εκεί σλαβόφωνους.

7. Η ρεπόρτερ δικιολογεί τους σλαβόφωνους που πήγαν με τις βουλγάρικες δυνάμεις κατοχής το 1941-42, επειδή το έκαναν, λέει για να γλιτώσουν από τη δικτατορία του Μεταξά. Ο οποίος είχε πεθάνει και η Ελλάδα ήταν αιχμάλωτη!

8. Η ρεπόρτερ, δηλαδή το BBC, μας λέει ότι «οι σλαβομακεδόνες πολέμησαν με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο γιατί οι κομμουνιστές τους στήριζαν πάντα». Ότι τους στήριζαν για να αποσπάσουν τη Μακεδονία από την Ελλάδα, κουβέντα!

9. Η ρεπόρτερ, δηλαδή το BBC επίσης, μας πληροφορεί ότι, «σύμφωνα με τον ιστορικό Λεωνίδα Εμπειρίκο πάνω από 100.000 εθνικά Μακεδόνες ζουν στην ελληνική Μακεδονία», αλλά δεν μας παραθέτει καμιά άλλη πηγή που να λέει τα ίδια ή τα αντίθετα!

Η αντιδημοσιογραφία, δηλαδή η προπαγάνδα, δεν τελειώνει εδώ. Το ρεπορτάζ τελειώνει με την επισήμανση ότι ο μοναδικός συνεντευξιαζόμενος αναφέρεται με το μικρό του όνομα και όχι με το επίθετο, «για να προστατευτεί η ταυτότητά του»! Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα φιγουράρει η φωτογραφία του!

Αυτή είναι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία του BBC. Για την οποία η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο κανάλι δε λέει λέξη! Παπαγαλίζει μόνο άρθρα της συμφωνίας των Πρεσπών, σαν κασετόφωνο. Και καταπίνει το σημαντικότερο. Ότι το ρεπορτάζ είναι καραμπινάτα κατευθυνόμενο από τη βρετανική κυβέρνηση του διαίρει και βασίλευε. Αλλιώς, οι υπεύθυνοι δημοσιογράφοι του BBC θα έπρεπε να πάνε σπίτια τους. Για εξευτελισμό της δημοσιογραφίας.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.