23 Φεβρουαρίου 2019

Ποιος ήταν ο πρώτος στρατηγός που νίκησε δυνάμεις του άξονα και αρνήθηκε να υποχωρήσει μπροστά στους Ιταλούς -Αργότερα, από ήρωας, στιγματίστηκε ως προδότης (εδώ είναι Ελλάδα)

Ο αντιστράτηγος Α. Παπάγος με τον Ι. Μεταξά ετοίμασαν το σχέδιο άμυνας απέναντι στους Ιταλούς που προέβλεπε μια σύντομη άμυνα και μετά τακτική υποχώρηση σε μια πιο στρατηγική θέση στη δεύτερη γραμμή άμυνας. Εκεί θα υπερασπίζονταν την Ηγουμενίτσα. Ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος και διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου, αγνόησε τις εντολές που υπαγορεύονταν από την εκτίμηση του Γενικού Επιτελείου πως ο αγώνας στα βουνά της Πίνδου θα ήταν μάταιος.

Έμεινε σταθερός στη θέση Ελαία- Καλαμά. Ο Χ. Κατσιμήτρος όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά έδωσε διαταγή για μαζική άμυνα.
Η εντολή του ανέφερε πως «η υποχώρηση ήταν αδιανόητη και πως τα σύνορα ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας». 

Οι στρατιώτες του ενθουσιάστηκαν. Άλλωστε ήταν όλοι Ηπειρώτες. Γνώριζαν καλά τα μέρη και αγωνίζονταν κυριολεκτικά για τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τους τάφους των προγόνων τους.

Η άρνησή του για υποχώρηση 

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου έδωσε οδηγίες στους διοικητές των μονάδων της μεθορίου να είναι σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενες ιταλικές κινήσεις. Η ημερήσια διαταγή προς τους άνδρες δείχνει την αποφασιστικότητά του. Ήδη από το 1938 όταν και ανέλαβε διοικητής της 8ης Μεραρχίας Πεζικού δεν σταμάτησε να εργάζεται για να οργανώσει τις ελληνικές γραμμές άμυνας. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών αιφνιδίασε τους υπερόπτες Ιταλούς. Η συνέχεια είναι γνωστή. 

Ο ελληνικός στρατός σύντομα έπαψε να είναι αμυνόμενος και πέρασε στην επίθεση. Αν και αντιμετωπίστηκε με καχυποψία για «έλλειψη ρεαλισμού», όταν έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα νέα από το μέτωπο το κλίμα άλλαξε. 

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έγινε ο πρώτος στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που νίκησε δυνάμεις του άξονα και τις έτρεψε σε φυγή. Απελευθέρωσε τη Βόρεια Ήπειρο και προκάλεσε βαθιά κρίση στην ιταλική κυβέρνηση του Μουσολίνι με τους στρατηγούς του να κατηγορούν ο ένας τον άλλο.

Το σφάλμα

Ο Κατσιμήτρος έγινε ένας ήρωας και το παράδειγμά του, σημείο αναφοράς. Μετά την είσοδο των Γερμανών στον πόλεμο η Ελλάδα ηττήθηκε και τότε ο ήρωας έγινε προδότης.

Αιτία ήταν η απόφασή του να συμμετάσχει στη δοσίλογη κυβέρνηση του στρατηγού Τσολάκογλου. Ο νικητής του αλβανικού μετώπου ανέλαβε υπουργός Εργασίας και αργότερα Γεωργίας. Γιατί συνεργάστηκε με τον κατακτητή; 

Θεωρούσε πως με την κίνησή του αυτή θα στήριζε τους στρατιώτες του. Όμως, μόλις πέντε μήνες μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1941, υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή. Αν και αντιλήφθηκε το λάθος του, το όνομά του αμαυρώθηκε. Ήταν πια ένας από τους συνεργάτες των Γερμανών.

Μετά την απελευθέρωση

Η απελευθέρωση δεν τον βρήκε ως ήρωα που αντιστάθηκε στην επίθεση των Ιταλών. Αντιθέτως τον βρήκε υπόδικο. Δικάστηκε και φυλακίστηκε ως δοσίλογος.

Η ποινή του ήταν κάθειρξη 5,5 χρόνων για συνεργασία και παροχή διευκολύνσεων στους Γερμανούς κατακτητές («διότι γενόμενος υπουργός συνέπραξεν μετά του πρωθυπουργού εις την εκτέλεσιν των αξιοποίνων πράξεων συνεργασίας και διευκολύνσεως…»). Ταυτόχρονα, αποπέμφθηκε από το στράτευμα με τον βαθμό του αντιστράτηγου.

Τα χρόνια μετά την αποφυλάκιση

Το 1949, έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, ο Βασιλιάς Παύλος του χάρισε το υπόλοιπο. Διατήρησε όλα του τα παράσημα και τον βαθμό του. Παράλληλα τέθηκε σε αναδρομική αποστρατεία από το 1947. Όμως, τα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής ήταν νωπά και ο λαός δεν είχε διάθεση να συγχωρήσει όσους συνεργάστηκαν μαζί της, όποια και αν ήταν τα κίνητρά τους.

Η φήμη του δεν αποκαταστάθηκε ποτέ αν και είχε πολεμήσει σε πολλά μέτωπα υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

Είχε καταταχθεί εθελοντικά ως απλός στρατιώτης το 1904. Πέρασε από εκπαίδευση, έγινε υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολέμησε στους βαλκανικούς πολέμους, στο μακεδονικό μέτωπο, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τραυματίστηκε στη Μικρασιατική εκστρατεία στο Αφιόν Καραχισάρ. Αν μη τι άλλο, έζησε όλη τη θητεία του στην πρώτη γραμμή.

Η στρατηγική του όμως μετά τη λήξη του πολέμου, αποδείχθηκε απόλυτα λανθασμένη. Στις 20 Φεβρουαρίου 1962 πέθανε μόνος και ξεχασμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, ίσως επειδή όπως λέει ο λαός τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

mixanitouxronou
το είδαμε ΕΔΩ 

ΣΧΟΛΙΟ

Εδώ είμαστε Ελληνες....
Κι έχουμε παρελθόν με ανάλογα περιστατικά ηρώων που τελικώς πήγαν άδοξα....
Μερικά ενδεικτικά....
 
Τον ήρωα του Μαραθώνα Μιλτιάδη τον καταδίκασαν μετά από μια αποτυχημένη εκστρατεία κατά της Πάρου και πέθανε στην φυλακή από γάγγραινα!!!!

Τον Θεμιστοκλή τον ήρωα της Σαλαμίνας τον εξορίσαμε και κατέληξε να πεθάνει (είτε από ασθένεια είτε από αυτοκτονία) στην αυλή του πέρση Αρταξέρξη στον οποίο είχε καταφύγει....

Τον Κολοκοτρώνη τον φυλακίσαμε!!!!!

Σιγά μην γλύτωνε ο Κατσιμήτρος και ειδικά μετά το σφάλμα που έκανε.....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.