Τελευταίες αναρτήσεις

10 Μαΐου 2017

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ;

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης 

Οι πάντες πλέον το διαπιστώνουμε ότι κινούμαστε σε ένα σπιράλ παρακμής και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον πάτο, γιατί απλά ο πάτος σε αυτή την κάθοδο θα είναι η πλήρης διάλυση. 

Όμως, η παρακμή δεν επέρχεται ΠΟΤΕ από την οικονομία. Η παρακμή επέρχεται λόγω κατάρρευσης των κοινωνικών αξιών.

Αντίδοτο στην κατάρρευση των αξιών είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ. Όμως τι είναι Παιδεία; Μήπως είναι τα ημίτονα και τα συνημίτονα, οι εκθετικές εξισώσεις και τα γεωμετρικά σχήματα;
Μήπως είναι οι γνώσεις στη βιολογία; Μήπως έστω η γνώση για το τι είπαν οι παντός είδους αρχαίοι; Όχι. Όλα αυτά είναι πληροφορίες και μάθηση.

Παιδεία είναι η κοινωνική συμπεριφορά. Είναι η συναίσθηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του ατόμου προς το κοινωνικό σύνολο του οποίου αποτελεί μέρος. Όμως αυτή η Παιδεία δεν διδάσκεται στα θρανία. Αυτή η Παιδεία προέρχεται από τον μιμητισμό των κοινωνών. Μιμητισμό της συμπεριφοράς της άρχουσας τάξης.

Η άρχουσα τάξη, η κεφαλή της κοινωνίας, είναι αυτή που με την συμπεριφορά της διαπλάσει την αντίστοιχη κοινωνία. Όταν, για παράδειγμα, υπάρχει εθνική παραγωγική άρχουσα τάξη, με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα, τότε αναγκαστικά και το κοινωνικό σώμα θα μεταλάβει αντίστοιχης Παιδείας. Όταν όμως η άρχουσα τάξη είναι μία ομάδα κρατικοδίαιτων παρασιτικών λαμόγιων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καταλήστευση του κοινωνικού σώματος, τότε και το κοινωνικό σώμα θα μεταλάβει αντίστοιχης Παιδείας και θα τείνει να μοιάσει προς την κεφαλή της κοινωνίας.

Επομένως, ας μην ψάχνουμε την Παιδεία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και τα σχετικά συγγράμματα. Ας δούμε ποιον ακριβώς μιμητισμό αποπνέει η δική μας άρχουσα τάξη. Αν νομίζουμε ότι αυτός είναι ο σωστός, τότε πάμε καλά, αν όμως νομίζουμε ότι μας οδηγεί στη σήψη και τη διάλυση, τότε μόνο ένα πράγμα έχουμε να κάνουμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε την παρακμή, αν και πλέον είναι πολύ δύσκολο.

Να ανατρέψουμε αυτή την άρχουσα αντίληψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.