31 Μαΐου 2017

Πώς μπορεί να προετοιμαστεί ο κόσμος για την «επόμενη μέρα» του Ισλαμικού Κράτους

Η Δύση πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά τη μετάβαση στη νέα εποχή για τη Συρία και το Ιράκ, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, γράφει ο David Ignatius.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ από έναν υποτιθέμενο μαχητή του Ισλαμικού Κράτους θα επιταχύνει την ώθηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να καταλάβουν τα οχυρά της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Μοσούλη του Ιράκ και στη Ράκα της Συρίας. Αλλά θα πρέπει επίσης να εστιάσει σε ορισμένες επείγουσες συζητήσεις σχετικά με μια μετα-ισλαμική κρατική στρατηγική για τη σταθεροποίηση των δύο χωρών. 

Επειδή, παρ’ όλο το στόμφο του Προέδρου Tραμπ για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, η εκστρατεία στη Ράκα καθυστέρησε για μήνες, ενώ οι πολιτικοί των ΗΠΑ αμφισβήτησαν τη σοφία να στηριχθούν σε μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή γνωστή ως YPG, την οποία θεωρεί η Τουρκία ως τρομοκρατική ομάδα. Αυτή η ομάδα και οι σύμμαχοι σουνίτες μαχητές έχουν φτάσει σε απόσταση μικρότερη από 10 μίλια από την Ράκα, περιμένοντας μια απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος περνά για τα σχέδια των τρομοκρατών που οργανώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος από τη Ράκα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μου είπαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι γνώριζαν τουλάχιστον πέντε επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους που απευθύνονταν σε στόχους στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παροτρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Ράκα το συντομότερο δυνατόν.

Η τρομακτική βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ υπενθυμίζει τη δυσκολία να περιοριστούν τα σχέδια που οργανώνονται από το Ισλαμικό Κράτος - και το κόστος της αναμονής μέχρι τα τελικά χτυπήματα. Το Ισλαμικό Κράτος δέχεται πλήγματα και υποχωρεί και το χαλιφάτο του σχεδόν έχει καταστραφεί. Αλλά ένα εικονικό χαλιφάτο επιβιώνει στο δίκτυο που δημιούργησε τον Σαλμάν Αμπεντί, τον βομβιστή του Μάντσεστερ, και άλλους που επιδιώκουν να εκδικηθούν την αργή εκρίζωση της ομάδας.

Η επίθεση στη Ράκα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, τώρα που η διοίκηση του Τραμπ απέρριψε τις τουρκικές διαμαρτυρίες και επέλεξε να στηρίξει το YPG ως τη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου συνασπισμού γνωστού ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αυτοί είναι πιστοί, καλά καθοδηγούμενοι μαχητές, όπως διαπίστωσα σε μια επίσκεψη σε στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία πριν από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση Τραμπ άκουσε υπομονετικά τα τουρκικά επιχειρήματα για μια εναλλακτική δύναμη που υποστήριζε η Άγκυρα. Ωστόσο, το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η δύναμη δεν είχε σημαντική παρουσία στο πεδίο της μάχης και ότι η πραγματική επιλογή είτε βασιζόταν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Κούρδων για να καταλάβει τη Ράκα, είτε να αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ για να κάνουν τη δουλειά. Ο Λευκός Οίκος δικαίως επέλεξε την πρώτη προσέγγιση πριν από αρκετές εβδομάδες. Για να καθησυχάσουν την Άγκυρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι η στρατιωτική παρουσία των Κούρδων θα περιοριστεί και ότι οι πρόσφατα στρατολογημένες σουνιτικές φυλετικές δυνάμεις θα βοηθήσουν στη διαχείριση της ασφάλειας στη Ράκα και κοντά στην Ντέιρ αλ-Ζουρ.

Το φινάλε, επίσης, πλησιάζει και στη Μοσούλη. Οι στρατηγοί λένε ότι μόνο το 6% της πόλης δεν έχει ανακαταληφθεί, με 500 έως 700 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν παραμείνει στην παλιά πόλη δυτικά του ποταμού Τίγρη. Μόλις εκκαθαριστούν η Ράκα και η Μοσούλη, η πρόκληση θα είναι η ανοικοδόμηση των σουνιτικών περιοχών της Συρίας και του Ιράκ - με πραγματική διακυβέρνηση και ασφάλεια - ώστε να μην εμφανιστούν γρήγορα οι εξτρεμιστικές ομάδες που ακολουθούν. Αυτή η ιδέα της προετοιμασίας για την "επόμενη μέρα" του Ισλαμικού Κράτους συζητιέται «χαμηλόφωνα» από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ εδώ και τρία χρόνια, αλλά με πολύ λίγο σοβαρό προγραμματισμό ή χρηματοδότηση. Θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους βασικούς εταίρους της, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών από διάφορους βασικούς συμμάχους λένε ότι συναντήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με ηγέτες σουνιτών από το Ιράκ για να σχηματίσουν μια κεντρική ηγεσία που μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής, όμως, η προσπάθεια αυτή δημιούργησε περισσότερες εσωτερικές διαμάχες παρά σαφή στρατηγική - μια καταθλιπτική επανάληψη των αποτυχημένων προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας συνεκτικής σουνιτικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι σχεδιάζει να αλλάξει τη στάση του οργανισμού σε μια πιο επιθετική και ριψοκίνδυνη στάση. Ιδού ένα μέρος για να ξεκινήσει. Οι Κούρδοι είναι ο μπαλαντέρ τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Οι Σύριοι Κούρδοι κυβερνούν ήδη τον εθνοτικό θύλακα που ονομάζουν "Ρογιάβα". Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για να αναπτύξουν οι Σουνίτες της Συρίας παρόμοια ισχυρή κυβέρνηση στις απελευθερωμένες περιοχές τους. Εν τω μεταξύ, οι Ιρακινοί Κούρδοι ανέφεραν στους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι σκοπεύουν να διεξάγουν σύντομα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων, ίσως και τον Σεπτέμβριο.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αισθάνονται βαθιά ευγνωμοσύνη έναντι των Ιρακινών Κούρδων, οι οποίοι υπήρξαν αξιόπιστοι σύμμαχοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι πιθανό σημείο ανάφλεξης και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναβάλουν το κουρδικό ζήτημα μέχρι πολύ μετά τις εκλογές του Ιράκ που προγραμματίζονται τον Σεπτέμβριο.

Το Ιράκ και η Συρία πρέπει να επαναπροσδιοριστούν ως πιο χαλαρά, με καλύτερη κυβέρνηση, πιο ανοιχτά συνομοσπονδιακά κράτη που θα δίνουν στις μειονότητες την ευκαιρία να αναπνεύσουν. Το κόλπο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να καταστήσουν την μετάβαση στην μετά το Ισλαμικό Κράτος εποχή μια πορεία προς την πρόοδο, παρά μια συνέχιση της θρησκευτικής καταστροφής που έπληξε και τα δύο έθνη. 

washingtonpost.com
http://www.antinews.gr/

το είδαμε στο GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.