Τελευταίες αναρτήσεις

25 Μαΐου 2017

Ημερίδα: Ο άνθρωπος του Θεού εις μνήμην Μητροπολίτου Σιατίστης Αντωνίου στις 22-5-2017 (βίντεο)

από τον χρήστη Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 6.00 έως 9.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτη Σιατίστης Αντωνίου μὲ θέμα: «Ο άνθρωπος του Θεού». Η ἐκδήλωση  συνδιοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης και Πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του Α.Π.Θ υπό την αιγίδα και την ευλογία της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης. Η αίθουσα του Συνεδριακοῦ Κέντρου ήταν κατάμεστη από κόσμο, με πολλούς ορθίους και άλλους που δεν χώρεσαν στην αίθουσα και παρακολούθησαν την εκδήλωση από διπλανή αίθουσα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από αρκετούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν συνδεθεί απευθείας.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τροπάρια και ψαλμούς οι φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμενους όσο και όλους όσοι βοήθησαν στην διοργάνωση.  Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος Παπαστεργίου ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, αναφέροντας και ο ίδιος περιστατικά από την προσωπική γνωριμία μαζί του.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του μακαριστού Μητροπολίτη Αντωνίου, αποσπάσματα από συνεντεύξεις και ομιλίες του, καθώς και απόσπασμα από τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τονίζοντας το γενικό αίσθημα των παρευρισκομένων «έφυγε ένας άγιος άνθρωπος».  

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προήδρευσε ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμούς Μητροπολιτών και ηγουμένων καθώς και λαϊκών που έζησαν μαζί του και τον γνώριζαν.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος με θέμα: «Ο Σιατίστης Αντώνιος, ο γλυκύς ποιμένας». Τόνισε τα χαρίσματα και τις αρετές του Αντωνίου, την αγάπη του για τον Θεό και τους ανθρώπους, το σπουδαίο συγγραφικό του έργο,  τη μεγάλη του ακτινοβολία η οποία άφησε βαριά κληρονομιά για τους διαδόχους του στον επισκοπικό θρόνο της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως.

Ο αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σιατίστης ήταν ο δεύτερος ομιλητής με θέμα: «Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος: ο άνθρωπος του Θεού». Αρχικά αναφέρθηκε στις λαμπρές σπουδές του Αντωνίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τις γνώσεις του στη Θεολογία, στην Ιστορία και το ενδιαφέρον του για τα αγροτικά θέματα. Ανέφερε σπουδαίες προσωπικότητες από διάφορους χώρους, ακόμα και της πολιτικής,  τους οποίους εκτιμούσε για το ήθος τους, όπως τον Πλαστήρα και την Άννα Συνοδινού,  καθώς και πνευματικούς ανθρώπους, όπως τον γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη και άλλους. Τόνισε επίσης και στοιχεία από τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του, την αγάπη του για την ορειβασία, την ασκητικότητα, τη συνεχή προσευχή, την απροσωποληψία, την ομολογία ότι Εκκλησία είναι μόνο η Ορθόδοξη ενώ οι άλλες είναι ομολογίες και κακώς τις λέμε εκκλησίες. Για όλα αυτά ο Θεός του χάρισε την προόραση, το ιαματικό χάρισμα ως αποτέλεσμα των θερμών προσευχών του, τις πνευματικές εξάρσεις την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Ακολούθησε η ομιλία της  γερόντισσας Θεολογίας, καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου, με θέμα: «Ασκητική Ιερωσύνη». Με λόγο θεολογικό και υψηλού ήθους, η γερόντισσα αναφέρθηκε στον ασκητικό τρόπο ζωής του Αντωνίου, την εγκράτεια, απλότητα και καταδεκτικότητα, ησυχία, προσευχή, υπακοή στην Εκκλησία, το  φιλομόναχο πνεύμα του. Μετά το τέλος της ομιλίας της γερόντισσας, εκτός προγράμματος, η αδελφή Μαριάμ διάβασε ένα ποίημα - ύμνο προς τιμήν του Μητροπολίτη Αντωνίου.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Αναστάσιος Δάρδας, Δρ. Θεολογίας, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σιατίστης, με θέμα: «Βιώματα από την Αγιοπατερική Αρχιερατεία του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης μακαριστού Αντωνίου», ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Αντωνίου με βάση τον ύμνο που έχει συντεθεί προς τιμήν του (ποίοις πνευματικοίς άσμασι ἐπαινέσωμεν τον ποιμενάρχην…). Ο ύμνος εξαίρει τις αρετές που τον κοσμούσαν, με τις οποίες κατέκτησε τις καρδιές των πιστών: πίστη, υπομονή, ευστάθεια ιδεών και αγάπη προς τους άλλους.

Τέλος, με αφορμή ερώτηση από το κοινό, ο Μητροπολίτης Σισανίου κλήθηκε να διευκρινίσει την έννοια της φράσης «λάθε βιώσας», η οποία αναφέρθηκε από τους ομιλητές ως στάση ζωής του μακαριστού Αντωνίου. Η ημερίδα έκλεισε με  χαιρετισμό του π. Αλεξίου και με την προτροπή του να επικαλούμαστε τον άγιο αυτό άνθρωπο, τον μακαριστό Αντώνιο.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.